bok,
evo ja baš uvozim 156icu iz italije i stvar je sljedeća.
Prije svega nazovi neku špediciju i vidi koliko tvoja odabranica vrijedi po katalogu, jer račun više ne priznaju!
Ako je kataloška cijena niža od tvog računa osnovica će ti bit tvoj račun, ako je kataloška viša od tvog računa onda naravno carine po katalogu - takav je moj slučaj

I tu vidiš u startu jel ti se to isplati ako ima sličan auto u HR.
Auto moraš platit preko banke. Kad si sve riješio, preuzeo auto, došao u hr (moj slučaj najam auto prikolice 1 dan, vinjeta slovenska, dionica talijanske autoceste 2 smjera, gorivo za 2.5 dizelaša s kukom, ručak za 2 osobe i 1 dan života) radiš prijavu carini na našoj strani na graničnog prijelaza, NAKON što si potvrdio papire na slovenskoj strani (tamo ti skenira ivozni bar kod na papiru koji si napravio u italiji i udari štambilj-dva). E i naša ti carina da max 5 radnih dana (rijeđe 8 kalendarskih) da auto ocariniš i platiš trošarinu, pdv itd. A ti u tih 5 dana moraš izvadit u Autocommercu "potvrdu proizvođača" za tvoj auto po broju šasije - i OBAVEZNO prije nego odeš kući ko ja, pogledaj da li ti štima motor, masa itd gore, jer ja evo sad čekam u utorak da mi izdaju novu potvrdu jer su mi stavili krivi motor, 192A.5000 umjesto 937A.5000 i potvrda je nevaljana i nisam mogao napravit homologaciju, te sada u utorak moram obavit i hom i carinu ili sam screwed...potrefili su mi se još godišnji i praznici i eto prođe tjedan dana.
Dakle homologaciju moraš napravit prije odlaska na carinu u svom ili najbližem gradu s carinarnicom. Potvrda proizvođača je par lipa ispod 413kn u Autocom. A homologacja (pregled u HAK-u) za moju Alfu je 625kn i moraš ju platit prije pregleda.
Što se davanja tiče, na osnovicu (katalošku ili račun ko što je prije navedno) će ti prvo okačit 300 eura transport ako ti je to radila pravna osoba ako nemaš račun na manje, ako si išao sam ko ja ili si uzeo tablice za izvoz gore onda to otpada (dakle privatni aranžman). Onda ti ide na osnovicu trošarina kako već je za taj cjenovni rang, koja se pribrojava osnovici, te na to sve ide PDV (porez na porez)

Naravno točan izračun davanja možeš dobit i od špedicije u koju si zvao da ti kažu katalošku vrijednost, i na to dodaj ove cijene tehničke prirode (odlazak po auto, potvrda, homologacija)
Jako bitan je, ranije u temi spomenuti, EUR.1 dokument jer on potvrđuje da je roba proizvedena na teritoriju EU kako b ti trošak carine od 10% na osnovicu otpao. Ako ga nemaš, plaćaš 10% carine na osnovicu, pa na taj zbroj trošarinu i konačno na taj zbroj svega još 25% PDV.
Za dobivanje EUR.1 trebaš potvrdu iz neke talijanske auto kuće (salon koji drži AR) da je taj auto proizveden u Italiji to je još poznatije pod imenom Lieferantenerklärung (jer se većina auti uvozi iz švabije) i ta se potvrda razlikuje od ove potvrde proizvođača koju ti izdaje Autocommerce (što je totalna debilana). To neka ti izvadi prodavač zato je bolje uzimat od auto kuća (da li AR ili sa mješovitim izborom rabljenih)
EUR.1 radiš uz pomoć te potvrde i prometne od auta u špediciji u italiji zajedno sa ostalim izvoznim papirima. Mene je taj dio oko papirologije košao 80 EUR mada je realnog troška bilo 55 al ajd čovjek me je vozio do špedicije i pričao umjesto mene jbg vrijedi 25 EUR

I imaš još na to kad ti daju račun za plaćanje davanja i 550-700kn troška hrvatske špedicije koja ti radi papire. Može ti doći i 250kn garancije ako nemožeš platit taj dan a hoćeš odvest auto van carine, i u VŽ 100kn parking u prostoru carine radi pregleda 1 dan (nebitno da li unutra 20min ili 6 sati).
I to bi ti bilo to, zvuči kompliciranije nego što je, a još je bitno jednostavnije ako znaš talijanski.
Ako ti nije hića za drugi auto pričekaj još 1 godinu i par dana i bude ti puno jednostavnije i jeftinije, jbg ja nisam mogao čekat...