30-05-2026, 01:24:38

Autor Tema: Uvoz iz Italije  (Posjeta: 45406 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

neve

• Gost
  • Trade Count: (0)
Uvoz iz Italije
« u: 16-02-2008, 17:41:37 »
Ako mi može netko pomoć?????????'
Kupia bi alfu 147 1.9jtd za oko 9000-10000 eur. kod nas se može nać samo 2001 poneka 2002 god i negdje oko 100000 km.
Dok u Italiji za te novce ima 2003,2004 god 60000-70000 km. Što se uvoza tiče uveo bi ga na firmu tako da nebi platija porez.
Jel ima koja baza, na šta bi tribalo paziti prilikom kupnje, jel ista homologenizacija u Italiji i Hrvatskoj???
Još nešto kako ide ona od 105ks,jel troma,kolika je max.brzina?????????'
Puno hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 :craz :craz :craz :craz

Offline Vele

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 156 1.9 JTDm 16 V Sportwagon
    • Split
    • www.designquarto.eu
Odg: Uvoz iz Italije
« Odgovori #1 u: 16-02-2008, 18:31:18 »

O kupovini (savjetima) 147-ice vidi susjednu temu  Iskusni savjet kupnje 147-ice
Plava s efektom

...i zato pjevam da ne pojede me mrak...

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 19-02-2008, 20:03:14 »
Porez (PDV) na firmu se nekak odbije , ali trošarinu ja mislim moraš platiti
Spider 115

jjoe4

• Gost
« Odgovori #3 u: 01-03-2011, 08:59:22 »
pozdrav,jel ima neko ko planira ići u italiju u kupovinu alfe,mene konkretno zanima dal je to isplativo,i dal se može nešto pametno naći,ako neko planira ići da me malo uputi u kupovinu auta tamo,konkretno me zanima 159 jtdm,2007

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #4 u: 01-03-2011, 10:17:50 »
pozdrav,jel ima neko ko planira ići u italiju u kupovinu alfe,mene konkretno zanima dal je to isplativo,i dal se može nešto pametno naći,ako neko planira ići da me malo uputi u kupovinu auta tamo,konkretno me zanima 159 jtdm,2007

gle isplati ti se ako poznaš proceduru i ako imaš nekoga na carini jer ako platiš sve po katalogu se ne isplati! jer je razlika mizerna a posla i zajeb... more s time da naravno možeš fulati pri kupovini, ovo što kod nas prodaju po kućama iz uvoza su zadnje drlje pa im se isplati prodati ispod svih domaćih ajmo reći a km??održavanje?? nije isto da li auto ima 85000km normalne vožnje ili jeb...... nane a to ti je sve upitno, dakle ako nemaš nekoga poznatoga za auto u italiji i nekoga na carini i kolegu špeditera zaboravi! :da:

ako imaš novce ima i kod nas zgodnih primjeraka a kako je kriza na keš svi trzaju :ok:
Nije bolest sve što boli

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #5 u: 01-03-2011, 11:51:38 »
upravo tak, pojedinačno se neisplati osima ak imaš nekog vani da ti nađe provjeren auto,
a i onda je upitna isplativost, još ktome izašo je novi katalog koji je katastrofa kompliciran
Spider 115

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
« Odgovori #6 u: 01-03-2011, 12:10:37 »
bolje kupit kod nas,sad i ovak po kučama imaš novijih 159 koje su kupljene kod nas i imaju povijest,a hrpa ih je vračeno ili uzeto od lizinga.....jer ljudi nisu mogli plačat pa se nađe,2008 1.9jtd,regana sa malo km je kod nas oko 17 tisučica

jjoe4

• Gost
« Odgovori #7 u: 01-03-2011, 15:18:34 »
ok,hvala

155v6

• Gost
« Odgovori #8 u: 01-03-2011, 16:47:43 »
past će tim autima cijena još debelo. kako je netko gore napisao, svi se polakome za kešom, a kupaca je malo. samo strpljenja

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
« Odgovori #9 u: 01-03-2011, 20:31:08 »
grdo je jedino to kaj če past svima ak uđemo u tu j...uniju,gledam u slo,156 1.9 16v mjet 2003.god,košta 2500-3000e........ostale još i manje....katastrofa

33QO

• Gost
« Odgovori #10 u: 01-03-2011, 22:24:58 »

Mislim da je u sadašnjoj situaciji ić kupovati auto u Italiji doslovno "tražit kruva priko pogače"!

Nažalost  :rolll:

Offline Robinjo

• Na probi
  • *
  • ---- AR simpatizer ----
    • Osijek
« Odgovori #11 u: 03-04-2012, 21:37:07 »
A zna li mi tko reci .... moze li se u Italiji provjeriti km u stanicama za teh pregled kao sto je kod nas to moguce ?

Offline Robinjo

• Na probi
  • *
    • Osijek
« Odgovori #12 u: 03-04-2012, 21:59:33 »
 :funny: posteno ..... sve jasno  :ok:

Offline Plavac

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo GT
    • Karlovac
« Odgovori #13 u: 03-04-2012, 21:59:40 »
Mislim da je u sadašnjoj situaciji ić kupovati auto u Italiji doslovno "tražit kruva priko pogače"!

Nažalost  :rolll:

:ok:

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 03-04-2012, 22:05:09 »
kaj te tu ponukat ima, pa ta bi te ovdje na cestu ispala 15 sigurno,

isplati se jedino ak možete nekaj iskombinirat
Spider 115

Offline Robinjo

• Na probi
  • *
    • Osijek
« Odgovori #16 u: 03-04-2012, 22:13:51 »
Kolega .... ako stoji prica da se racuna oko 50-60% na cijenu .... onda 15000 je puno

Ako je sve kako pise i izgleda .... dao bih 13000 odmah .... ponavljam .... kada bi sve bilo za 5

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #17 u: 03-04-2012, 22:16:33 »
Kolega .... ako stoji prica da se racuna oko 50-60% na cijenu .... onda 15000 je puno

Ako je sve kako pise i izgleda .... dao bih 13000 odmah .... ponavljam .... kada bi sve bilo za 5

nije puno, tolko je sigurno, ako ne i više,kažem na cestu,
kao prvo auto je od privatne osobe znači plačaš carinu+trošarinu+pdv, a i pitanje kolka je kataloška vrijednost,
ako te baš zanima mogu ti točno izračunat u četvrtak
Spider 115

Offline Robinjo

• Na probi
  • *
    • Osijek
« Odgovori #18 u: 03-04-2012, 22:23:11 »
A sto je sa pricom o vozilima proizvedenim u EU ( dakle bez carine ) .... sorry ali nisam bas s tim zakonima upoznat .... upravo sam slucajno letao po net-u i nju vidio pa sam je tako i naveo u postu ....
ako ti nije problem bilo bi odlicno saznati cisto da se zna .... kako god .... hvala

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #19 u: 03-04-2012, 22:29:36 »
A sto je sa pricom o vozilima proizvedenim u EU ( dakle bez carine ) .... sorry ali nisam bas s tim zakonima upoznat .... upravo sam slucajno letao po net-u i nju vidio pa sam je tako i naveo u postu ....
ako ti nije problem bilo bi odlicno saznati cisto da se zna .... kako god .... hvala

nije dovoljno da je nešto proizvedeno u EU, več moraš za to imat potvrdu(EUR1,izjvu na računu),
a to ti privatna osoba nemože izdat
Spider 115

hrvoje_macak

• Gost
« Odgovori #20 u: 20-06-2012, 16:35:33 »
Pozdrav svima.

Ima li netko ikakvih informacija o trosarinama pri uvozu Alfe 159 1.9/2.4 iz Italije?
Bilo da se radi o uvozu na ime, bilo na firmu...
Kaj se sve placa, na koju osnovicu, koliki su iznosi davanja i bilo koja druga informacija su vise nego dobrodosle...

Hvala.

Jagamann

• Gost
« Odgovori #21 u: 23-06-2012, 17:28:33 »
bok,
evo ja baš uvozim 156icu iz italije i stvar je sljedeća.

Prije svega nazovi neku špediciju i vidi koliko tvoja odabranica vrijedi po katalogu, jer račun više ne priznaju!
Ako je kataloška cijena niža od tvog računa osnovica će ti bit tvoj račun, ako je kataloška viša od tvog računa onda naravno carine po katalogu - takav je moj slučaj  :craz I tu vidiš u startu jel ti se to isplati ako ima sličan auto u HR.

Auto moraš platit preko banke. Kad si sve riješio, preuzeo auto, došao u hr (moj slučaj najam auto prikolice 1 dan, vinjeta slovenska, dionica talijanske autoceste 2 smjera, gorivo za 2.5 dizelaša s kukom, ručak za 2 osobe i 1 dan života) radiš prijavu carini na našoj strani na graničnog prijelaza, NAKON što si potvrdio papire na slovenskoj strani (tamo ti skenira ivozni bar kod na papiru koji si napravio u italiji i udari štambilj-dva). E i naša ti carina da max 5 radnih dana (rijeđe 8 kalendarskih) da auto ocariniš i platiš trošarinu, pdv itd. A ti u tih 5 dana moraš izvadit u Autocommercu "potvrdu proizvođača" za tvoj auto po broju šasije - i OBAVEZNO prije nego odeš kući ko ja, pogledaj da li ti štima motor, masa itd gore, jer ja evo sad čekam u utorak da mi izdaju novu potvrdu jer su mi stavili krivi motor, 192A.5000 umjesto 937A.5000 i potvrda je nevaljana i nisam mogao napravit homologaciju, te sada u utorak moram obavit i hom i carinu ili sam screwed...potrefili su mi se još godišnji i praznici i eto prođe tjedan dana.
Dakle homologaciju moraš napravit prije odlaska na carinu u svom ili najbližem gradu s carinarnicom. Potvrda proizvođača je par lipa ispod 413kn u Autocom. A homologacja (pregled u HAK-u) za moju Alfu je 625kn i moraš ju platit prije pregleda.

Što se davanja tiče, na osnovicu (katalošku ili račun ko što je prije navedno) će ti prvo okačit 300 eura transport ako ti je to radila pravna osoba ako nemaš račun na manje, ako si išao sam ko ja ili si uzeo tablice za izvoz gore onda to otpada (dakle privatni aranžman). Onda ti ide na osnovicu trošarina kako već je za taj cjenovni rang, koja se pribrojava osnovici, te na to sve ide PDV (porez na porez)  :craz
Naravno točan izračun davanja možeš dobit i od špedicije u koju si zvao da ti kažu katalošku vrijednost, i na to dodaj ove cijene tehničke prirode (odlazak po auto, potvrda, homologacija)

Jako bitan je, ranije u temi spomenuti, EUR.1 dokument jer on potvrđuje da je roba proizvedena na teritoriju EU kako b ti trošak carine od 10% na osnovicu otpao. Ako ga nemaš, plaćaš 10% carine na osnovicu, pa na taj zbroj trošarinu i konačno na taj zbroj svega još 25% PDV.
Za dobivanje EUR.1 trebaš potvrdu iz neke talijanske auto kuće (salon koji drži AR) da je taj auto proizveden u Italiji to je još poznatije pod imenom Lieferantenerklärung (jer se većina auti uvozi iz švabije) i ta se potvrda razlikuje od ove potvrde proizvođača koju ti izdaje Autocommerce (što je totalna debilana). To neka ti izvadi prodavač zato je bolje uzimat od auto kuća (da li AR ili sa mješovitim izborom rabljenih)
EUR.1 radiš uz pomoć te potvrde i prometne od auta u špediciji u italiji zajedno sa ostalim izvoznim papirima. Mene je taj dio oko papirologije košao 80 EUR mada je realnog troška bilo 55 al ajd čovjek me je vozio do špedicije i pričao umjesto mene  jbg vrijedi 25 EUR :craz

I imaš još na to kad ti daju račun za plaćanje davanja i 550-700kn troška hrvatske špedicije koja ti radi papire. Može ti doći i 250kn garancije ako nemožeš platit taj dan a hoćeš odvest auto van carine, i u VŽ 100kn parking u prostoru carine radi pregleda 1 dan (nebitno da li unutra 20min ili 6 sati).

I to bi ti bilo to, zvuči kompliciranije nego što je, a još je bitno jednostavnije ako znaš talijanski.
Ako ti nije hića za drugi auto pričekaj još 1 godinu i par dana i bude ti puno jednostavnije i jeftinije, jbg ja nisam mogao čekat...

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #22 u: 23-06-2012, 22:46:08 »
lijepo opisano
Nije bolest sve što boli

hrvoje_macak

• Gost
« Odgovori #23 u: 16-07-2012, 11:15:31 »
hvala ti puno na ovom opisu...
da rezimiramo troskove:
- osnovica (veca vrijednost izmedju cijene auta i kataloske vrijednosti)
- na osnovicu ide homologacija i potvrda proizvodjaca
- na to se nadodaju trosarine
- na to sve onda ide i pdv
- plus jos troskovi potvrde u italiji i spedicije

to je to, jel tako?
jesi ti uvozio na ime ili na firmu? dal znas moze li se uvest na firmu koja ne glasi na mene? recimo, ja uvozim na firmu koja glasi na kolegu. pitam jer ne znam mogu li ja u njegovo ime uvozit auto...

koliko je tebe u konacnici (u postotku) vise dosao auto, u odnosu na osnovicu?

Jagamann

• Gost
« Odgovori #24 u: 17-07-2012, 12:55:10 »
evo pitao sam i z alfu 159, i maximalno je neisplativo, budući da je kataloška (po nekom prastarom katalogu) za 156 1.9JTD 16V 57.000kn! zatim se nekim odbitcima (jer je stari katalog) spustilo do 34.000kn (i to još uvijek nije 150ks motor kojeg nemaju u katalogu). Te je moj špediter još nekako na temelju "prihvatljivog" za uvoz oštećenja bočne stranice za koju sam priložio predračun ovalštenog servisa na masnu svotu, iznimno odobren još dodatni odbitak tako da mi je osnovica bila 3000 eura, i rekli mi da sam 10 auto ove godine kojem je tako nešto odobreno. Jbg treba bit uporan i dobro se pripremit. Još sam imao sreće što špediter vozi 159 pa zna kakva je situacija s prodajom Alfi pa je imao argumente za "borbu" s carinicima.
Pa mi je i rekao da uvozim 159 da bi nahebao žestoko, jer je kataloška veća nego što se prodaju kod nas.

što se troškova tiče ovako ide:

"da rezimiramo troskove:
- osnovica (veca vrijednost izmedju cijene auta i kataloske vrijednosti)
- na to se nadodaje trosarina
- na to sve onda ide i pdv
- plus homologacija i potvrda proizvodjaca
- plus jos troskovi potvrde u italiji i spedicije"

svejedno ti je jel auto ide na firmu jer se PDV više ne vraća, jedino ako ti igra da ju uvedeš pod amortizaciju u troškove firme na 5g recimo. I može ga uvesti jedino firma ili njen ovlašteni uposlenik opet na tu firmu, a tebi izdati punomoć da ga smiješ vozit. Al onda oni moraju na sebe regat auto, kakva god nesreća bila mora se zvat policija jer je auto na firmu itd itd

hrvoje_macak

• Gost
« Odgovori #25 u: 17-07-2012, 17:14:08 »
evo sto su meni rekli na carini
- kataloska vrijednost 159 1.9 150 ks 2008 oko 7800 eura
- na to ide trosarina i pdv (kao to bi me trebalo onda doc oko 60% vise od kataloske vrijednosti)
- i onda jos, kako ti kazes, homologacija i potvrda proizvodjaca

otkud tvom spediteru info da 159 ima vecu katalosku vrijednost od one po kojoj se prodaju kod nas?

i rekli su mi da, ukoliko se uvozi na firmu, osnovica se smanjuje za 20%...

po ovome kaj su meni rekli, isplati se uvest 159 na firmu (na ime bi otprilike bilo isto) ako je nadjes gore ispod kataloske vrijednosti...jer mozes nac bolje nego kaj mozes kod nas...barem mi se tako cini...veci je izbor, to svakako (jasno, to ne znaci nuzno i bolji izbor...)

kaj talijani ne odbijaju porez? cijene auta u salonima su sa pdv-om (jel tak?), a kad ga ti kupis, kaj ti ne bi oni trebali odbit pdv? inace ga placam 2x...

jel bi bio problem da provjeris malo kako stoje stvari kod 'svog' speditera? hvala...

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #26 u: 17-07-2012, 21:11:00 »
ima lošeg špeditera :) (šala naravno)

ako vas zanima kataloška cijena za neki auto slobodno mi se obratite,
naravno kad se vratim sa g.o.
Spider 115

Jagamann

• Gost
« Odgovori #27 u: 18-07-2012, 00:15:39 »
evo sto su meni rekli na carini
- kataloska vrijednost 159 1.9 150 ks 2008 oko 7800 eura
- na to ide trosarina i pdv (kao to bi me trebalo onda doc oko 60% vise od kataloske vrijednosti)
- i onda jos, kako ti kazes, homologacija i potvrda proizvodjaca

otkud tvom spediteru info da 159 ima vecu katalosku vrijednost od one po kojoj se prodaju kod nas?

i rekli su mi da, ukoliko se uvozi na firmu, osnovica se smanjuje za 20%...

po ovome kaj su meni rekli, isplati se uvest 159 na firmu (na ime bi otprilike bilo isto) ako je nadjes gore ispod kataloske vrijednosti...jer mozes nac bolje nego kaj mozes kod nas...barem mi se tako cini...veci je izbor, to svakako (jasno, to ne znaci nuzno i bolji izbor...)

kaj talijani ne odbijaju porez? cijene auta u salonima su sa pdv-om (jel tak?), a kad ga ti kupis, kaj ti ne bi oni trebali odbit pdv? inace ga placam 2x...

jel bi bio problem da provjeris malo kako stoje stvari kod 'svog' speditera? hvala...

kažem ti da imaju prastari katalog kad je tek 159 izašla valjda i onda to dijele se nekim nerealnim koeficijentima kolko kao gubi u 2, 3, 5g od tog kataloga i onda dobivaju osnovicu, a moraju igrat po katalogu koji ima carina. Evo čovjek trži 159 s masu opreme, bose, bež koža itd, neznam koji motor za 10500 eura, počeo je s 12k kao da brzo proda. neznam jel auto na njuškalu da dam link, trebao bi pitat...

talijani, njemci itd odbijaju porez kako za koji auto. Ne neke ide porez van a na neke ne, tako da se za neke stvarno plati porez dvaput. Nije bitno jel auto kuća ili privat, jer isto tako netko privat može dat auto u auto kuću za tipa 5k eura, oni ga tebi utrže za 5500 i nemaš od kud dobit 20% porez van.
Isto ko da Slovenac kupi od tebe auto i kako ćeš ti njemu isplatit pdv? a on ga pri uvozu mora platit u svojoj državi..jednostavno je razlika, vjerojatno, da su neki auti od firme a neki od privat, da li direktno od osobe ili preko posrednika auto kuće.

ovo za firmu i 20% odbitka na osnovicu nisam još čuo, ako je netko to radio može te bolje uputit.

u svakom slučaju provjeri u 2-3 špedicije prije nego kreneš u akciju.

hrvoje_macak

• Gost
« Odgovori #28 u: 21-08-2012, 11:39:53 »
evo, provjerio sam jos neke stvari, i ovo je ukratko:
- na firmu se moze dobit nesto jeftinije, i mozes ga uvest bez da imas ikakve veze sa firmom (samo moras imat dopustenje)
- mozes ga prikazat kao da si ga platio oko 6.500 eura (to se da sredit sa prodavacem) i na to onda ide jos 60% troskova. ali jasno, ti si ga platio koliko si ga vec platio, neovisno o tome kako ga prikazes u hrvatskoj. sto se u konacnici ne isplati, jer opet dodjes na cijenu jednaku onoj u hrvatskoj, ili cak i vecu, a unatoc vecem izboru, ne znas kaj kupujes...kod nas ipak mozes provjerit, odvezes auto kod servisera i znas na cemu si...

dakle, uvoz 159-tke se, prema onome sto sam ja saznao, naprosto ne isplati...

alfinjo

• Gost
Kupovina alfe u Italiji
« Odgovori #29 u: 26-10-2012, 16:07:11 »
Jel ima netko iskustva sa kupovinom alfe iz italije i koja je procedura da se dopelja u hr?