Racionalno: Marka je bitna isto kao što je kod pasa pasmina bitna. Nije to samo to prestiža ili ne znam čega. Izabereš auto koji ti se sviđa, a marka ti "garantira" da je ovo što se ne vidi u skladu sa tvojim očekivanjima koje ta marka pokriva. Realno kod auta koji su zaista identični tipa Fiesta mk4 i Mazda 121, Suzuki SX4 i Fiat 16 itd ne bi smjelo igrati ulogu.
Iracionalno, subjektivno.... Mislim da marka igra jaaako veliku ulogu. To je nekako utkano u ljudsku podsvjest, ljudi se vole etiketirati, vole se izborom nečega svrstati u neko društvo/stalež ili slično. Siguran sam u činjenicu da Dacia napravi Giuliu (identičnu originalu) ne bi mogla postići 2/3 cijene onog auta koji nosi Alfin znak. Kod nekih drugih marki bi to bilo i izraženije. Tako je u svim sferama života, najizraženiji primjer toga je nogomet gdje ljudi navijaju gotovo isključivo za "bedž".
Osobno, volim se distancirati od toga i volim zanemariti marku prilikom odabira - drugim riječima želim se svrstati u onu racionalnu kategoriju gdje bih odabrao marku isključivo kao potvrdu kvalitete. Ne moram spominjati da to u većini slučajeva pođe po zlu i kupim nešto što mi odgovara markom.