Isti princip ugradnje je pločica za blokadu EGR-a i za redukciju protoka ispušnih plinova u EGR ventilu.
Pločice za blokadu su skroz zatvorene, a pločice za redukciju imaju rupice koje višestruko smanjuju protok.
Primjer ugradnje na 1.9 JTD 8v motorPotreban alat: ključ 8 (gedor) za skinuti plastični poklopac, a imbus za odviti dva vijka na EGR ventilu.

crvena strelica pokazuje EGR ventil

Ali u životu ne ide sve po planu. Mislio sam odviti ova dva imbusa koja pokazuju zelene strelice, ali zapekli i ne idu nikako. Onda sam odustao od njih i odlučio odviti ova dva vijka ključ 10 koje pokazuju crvene strelice. Potpuno je svejedno za funkcionalnost. Ima još jedna mogućnost odozdo, isti priključak, ali se ne vidi na slikama.
Žuta strelica pokazuje brtvu koju treba zamijeniti sa pločicom za redukciju.

Orginalna brtva skinuta (lijevo), a desno je pločica za redukciju protoka ispušnih plinova.

Ova slika najbolje pokazuje omjer orginalnog provrta i pločice za redukciju. Onako odokativno se vidi da će ulaz ispušnih plinova u usisnu granu biti višestruko manji.

stavi se pločica za redukciju

stegnu dva vijka

ova orginalna pločica je tanja, ali nebitno za funkcionalnost. Može se ugraditi od 0,3 mm do 1 mm

Na kraju vratiti plastični poklopac, pali, vozi. Probna vožnja je uspješna, komjuter ne pali grešku, a sve ostalo je kao i prije. Čini mi se čak da bolje potegne iz niskih okretaja, sad ne znam da li je to stvarno ili mi se čini.
Cijeli ovaj posao služi da bi se smanjio ulaz ispušnih plinova u usisnu granu i smanji njeno začađenje. Kad se začađi pada protok svježeg zraka, a time i snaga motora.