27-05-2026, 08:16:13

Autor Tema: Prva Alfa  (Posjeta: 41953 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tbird

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Prva Alfa
« Odgovori #330 u: 18-09-2015, 18:09:21 »
Ma pusti price, ts16 je hebena masina, hebene glave :da:
A za flat-tronika, sve ispod 1.7 je nazalost poddimenzionirano  :wait:

Offline Bero

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
« Odgovori #331 u: 18-09-2015, 18:56:05 »
Ja ne bi rekao da je 8v boxer preslab, tj. Poddimenzioniran nego je 145/146 sasija predimenzionirana, tj preteska.
Simple as that  :tooth:
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #332 u: 18-09-2015, 20:02:20 »
Ajd konačno netko pametan ;-) .
Lijepo se 1.6 da vozit i može se iz njega puno izvuć. Nije za 402 ili neke utrke ubrzanja al na otvorenoj cesti za čas pokupiš kaznu.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Tbird

• Gost
« Odgovori #333 u: 18-09-2015, 22:33:12 »
Ja ne bi rekao da je 8v boxer preslab, tj. Poddimenzioniran nego je 145/146 sasija predimenzionirana, tj preteska.
Simple as that  :tooth:

A sta si sad reko,  :hehe: da nije 2+3=5 nego je 3+2=5  :craz  :hehe:
Da nije teska sasija normalno da ne bi bil poddimenzioniran  ::)
Motori su hebeno zaguseni, s obzirom na potencijal, a valjda radi zadovoljavanja eko normi. TS16 iz konstrukcijskih razloga ima bolje sagorijevanje (komoru),plus varijabilni razvod pa su za istu klasu eko normi mogli izvuci cuda iz motora  :Rock:  :love:
E sad da ga hebes nemrem se sjetiti o kojoj se alfi radilo, mislim da je bil u pitanju 80tih neki kasniji Sprint ili tak nesto,dal 1.5 ili 1.7 s dva dupla, znam samo da nisu nikak mogli zadovoljit norme o emisiji plinova koje su tada stupile na snagu, pa je model ili izbacen ili skroz zagusen...Moguce da se radilo o 1.5Ti qv  :dontno:

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet,Brera
    • Vukovar
« Odgovori #334 u: 18-09-2015, 22:39:31 »
1.7 16v boxer je u 145-146 bio sasvim zadovoljavajuć..medjutim eko norme nije zadovoljavao (bolje rečeno nije im se dalo raditi ih više) te je umirovljen skupa sa ostalim boxerima ,a nasljedio ga je "nesretni" 2.0TS koji je rikavao kao lud... i sa tih "famoznih! 155ks nije išao ništa revolucionarno bolje od boxerskih 129ks
« Zadnja izmjena: 18-09-2015, 22:40:07 od RoadRunner »
Gas Guzzler

Tbird

• Gost
« Odgovori #335 u: 18-09-2015, 23:04:31 »
Ma 16v je hebeno skupa masina. 4 brehaste imaju danas jedino V8 i V6 24v, i alfini "hemi" 12v. Zamisli sad jednu hondu 1.6 16v vtec (samo na usisu) sa jednom bregastom, i alfu 1.7 sa 4, pa racunaj :tooth:

Tu sam primijetil po forumu,kak se naveliko sere po boxerima kao da su izrod od motora, a sve iz klasicnog neznanja i nemanja blagog pojma o istome :wait:
Vani se oduvijek pricalo da su vise "tunable" neg stari nordovi, i nisam do nedavno ni sam kuzil nit zasto nik kako je tome tako.
Dovoljno je pogledat trofeo modele, sa gotovo 100ks/litri, a pricamo o potpuno serijskom motoru, serijske glave (i serijska velicina ventila) koje nisu dirane (nisu nit portane nit nis), radilice i klipnjace,cak i za zamasnjak i radilicu je bila propisana min. tezina da ne bi tko muljao :o000:
I to sve pred gotovo 40god i onda te dodju ucit pameti i smijat ti se kak da pricas bedastoce  :wait:
A ts16 ima hebene glave i periferiju vezanu za glave, sam se ocito nije vodilo racuna o kvaliteti svega onog ispod glava :dontno:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #336 u: 18-09-2015, 23:12:47 »
Nikad nisam vozio boxer 16V, pa ne mogu sudit... ovaj 8V ide sasvim okej za neku svakodnevnu voznju, ali mu jako fali snage kad covjek hoce pretec neki kamper, kamion ili slicno.
Vozio jesam par 8V i nekoliko TS-a i ono sto mi je najveca razlika je mjenjac... na mom trenutno treci mjenjac, nijedan nije bio takav da je neki gust mijenjat brzine. Na TS-u koliko god ubijen to sve daje dosta bolji dojam. Plus sto je na boxeru peta tako kratka da mozes birat bit najsporiji na autoputu ili izgubit radilicu nasred puta.
Kocnice na TS-u su u standardu ventilirajuce, dok su na 8V boxeru puni diskovi koji su nakon 2 kocenja gotovi... moji su par puta svijetlili narancasto, dok se kocnice sa TS-a dosad nikad nisu pregrijale da bi dimile.
Stock vs stock, TS je poprilicno bolji auto.

Tbird

• Gost
« Odgovori #337 u: 18-09-2015, 23:31:07 »
Ledo, sve sta si naveo stoji, sta jest jest  :ok:
Dodaj da na boxeru moras pazit kod slajfanja sa smotanim volanom da ne posipas diff negdje po putu. Bar ja pazim  :craz
Sta mozes napraviti ma 1.6 8v, a da je plug&play; mozes stavit iza diskove (16v ili ts), mozes naprijed samovemtilirajuce sa 16v ili sa 1.4/1.6 ts.
Ma ts-u mozes stelat prednji nagib kotaca, na boxeru ne mozes.
Masinu mozes prebacit 1.7 8v na plug&play (samo se zadnje deklo stavi od 1.6).
TS u sustini jeste bolje slozeno auto kak god okrenes, sam da nije bilo tolko sranja sa rasipanjem kliznih,uljne i crkavanja varijatora.

Fiuman

• Gost
« Odgovori #338 u: 18-09-2015, 23:42:51 »
Al u TS moreš stavit sve redne i v motore iz Fiat , Lancia i Alfa serije tako da tu je po meni največa korist
jer koga brine radilica na 16v stavi ko Baza kadenu nutra i vozi

Tbird

• Gost
« Odgovori #339 u: 18-09-2015, 23:43:23 »
Meni je on radi zvuka  :love:
Ja se i tak 99.9% vremena vozam laganini, tak da ne patim od nekih performansi jer je jako dobro slozeno sve to, od direktnog volana, getribe,masine itd... Iskreno, da nisam probal, ne bih vjerovao da je tome stvarno tako. Prvo sam gledal 145 qv (radi serijske opreme i sport packa), 146 ni pod razno, dok nisam sjel,odusevil sam se. O boxeru nisam znal ama bas nis,nit kako izgleda,nit kako zvuci,nit jel pouzdan il ne, al je bilo sigurno samo to da sam radije htjel ts-a  :craz
Onda otisal napravit gir,  :o000: ludilo, sve u svemu, nisam se u nicem razocaral, al bi radije rekal da sam se jako iznenadio u pozitivnom smislu. 146 oem,bez "sport packa" je ruzna, al svidja mi se iznutra od osjecaja coupea do armature,geoeka, hebene prakticnosti i svega ostaloga, al uostalom "sport pack" se lako nakelji. Osim sjedala, hebo ih led  :wait:
« Zadnja izmjena: 18-09-2015, 23:49:38 od Tbird »

Tbird

• Gost
« Odgovori #340 u: 18-09-2015, 23:46:07 »
Al u TS moreš stavit sve redne i v motore iz Fiat , Lancia i Alfa serije tako da tu je po meni največa korist
jer koga brine radilica na 16v stavi ko Baza kadenu nutra i vozi

E da, to sta kaze fiuman, mozda i najveca prednost. Za 10god cemo iskat djelove za boxera na ebayu ak MOZDA netko nesto prodaje, a za ts-a ce uvijek bit neki vrag s nekog drugog modela fiata  :kosa:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #341 u: 19-09-2015, 01:20:19 »
Trazimo vec dijelove po ebayu... primjerice brtve poklopaca bregastih vise ne postoje. Crijeva vode sam mijenjao nedavno, cekao sam tjedan dana da povuku jedno od valjda desetak koja su ostala u italiji.

Dif mi se finalno rasuo na ravnom, a auto nikad nije slajfao na suhom niti sam mu ista radio sto ga jako opterecuje. Prijatelj svog civica vec 50kkm salta prva druga tako da svaki put zaskripe gume, i nema ni znaka nekom trosenju, dok je mene otisao diff i jedan mjenjac ispadao iz trece da sam ga odlucio mijenjat. Taj koji je ispadalo sam mislio da je neka polugica skrivljena pa ga slozit i vratit u auto, ali je ispalo da se odvrnula neka velika matica u mjenjacu i da su u biti zupcanici za bacit.
Neka mi prica tko god sto hoce, ali ovaj auto se meni pokazao kao preosjetljiv...

Nagib prednjih kotaca na boxeru se uz malo truda da postelat ☺

Sto se kocnica tice, kod mene je Fiuman napravio swap prednjih i zadnjih kocnica na one sa TS-a i to je druga prica u odnosu na original. Zadnje se bas i nije osjetio neki napredak u odnosu na bubnjeve (bili su novi cilindrici i pakne) osim sto je rucna slabija , ali zato su prednje dan i noc razlike.
« Zadnja izmjena: 19-09-2015, 01:32:51 od ledo »

Tbird

• Gost
« Odgovori #342 u: 19-09-2015, 01:29:48 »
Ma dobro, vecinu toga se da rjesit, dosta radnji radi po narudbi, i tako, jedino je shit kad ne znas kome se obratit.
Za poklopce bregastih,ak mislis na one zadnke trokutaste ti dosta ili diht masa ili kupis onaj klingerit pa si sam izrezes, jeftino,pouzdano i sigurno  :ok:
Cak i one neke esencijalne stvari se daju nabaviti, al treba malo odrijesit kesu, jbg kad je masovna proizvodnja odavno ugasena :roll:
Bas zato je dobro da postoje ovakvi i slicni forumi gdje ti netko moze savketovati gdje, tko i koliko, jer inace moj sipak  :wait:

Offline Bero

• Ovisnik o alfistima
    • Jastrebarsko
« Odgovori #343 u: 19-09-2015, 09:39:12 »
Da, kao što tičurina kaže, dosta toga se da reparirat ili napravit po mjeri (crijeva vode, lajtunzi kočnica, brtve razne, nosači motora i sl....), samo se treba malo raspitati a ne sve kupovati kod najbližeg prodavača autodijelova  :craz
Ebay se meni pokazao kao jako dobar izvor dijelova, čak se neke stvari mogu naći jeftinije nego da kupuješ kod nas u autodijelovima  :ok:
A što se tiče getribe, tu se mogu složit s tobom, preosjetljiva je (sinkron 3. brzine, diff koji se voli raspast jer je dimenzioniran za alfasuda i sl.), ali ih zato ima po oglasima koliko hočeš i nisu skupe (ja sam pred dvije godine kad mi se raspao diff uzeo drugu za 400 kn  i gas dalje :clap:). Ili uložiš soma eura u šperu i gasss  :craz :drive:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #344 u: 19-09-2015, 12:09:53 »
Pa spera onda kosta vise nego sto auto vrijedi 😆

Ivan0047

• Gost
« Odgovori #345 u: 19-09-2015, 13:01:27 »
Pa spera onda kosta vise nego sto auto vrijedi 😆
A ko ce gust platit? :tooth

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #346 u: 19-09-2015, 13:02:07 »
Spera na 105 konja nece 😂

Ivan0047

• Gost
« Odgovori #347 u: 19-09-2015, 13:09:21 »
Nisam vidio koji  motor,ali ne bitno,da se isprovocirat i to :craz

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk

Offline Bero

• Ovisnik o alfistima
    • Jastrebarsko
« Odgovori #348 u: 19-09-2015, 13:42:34 »
Ekipa daje soma eura za dvomasene zamašnjake na JTDima, tako da ne vidim di je problem u šperi na 145ici  :dontno:
Ako slažeš auto za gušt, onda nemoj uopće razmišljat na taj način

Offline Antonijo

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • 166
    • Zagreb
« Odgovori #349 u: 19-09-2015, 14:21:58 »
Nikad nisam vozio boxer 16V, pa ne mogu sudit... ovaj 8V ide sasvim okej za neku svakodnevnu voznju, ali mu jako fali snage kad covjek hoce pretec neki kamper, kamion ili slicno.
Vozio jesam par 8V i nekoliko TS-a i ono sto mi je najveca razlika je mjenjac... na mom trenutno treci mjenjac, nijedan nije bio takav da je neki gust mijenjat brzine. Na TS-u koliko god ubijen to sve daje dosta bolji dojam. Plus sto je na boxeru peta tako kratka da mozes birat bit najsporiji na autoputu ili izgubit radilicu nasred puta.
Kocnice na TS-u su u standardu ventilirajuce, dok su na 8V boxeru puni diskovi koji su nakon 2 kocenja gotovi... moji su par puta svijetlili narancasto, dok se kocnice sa TS-a dosad nikad nisu pregrijale da bi dimile.
Stock vs stock, TS je poprilicno bolji auto.

To se dogodi kada sporo voziš i lagano kočiš  :smijeh

Tbird

• Gost
« Odgovori #350 u: 19-09-2015, 14:31:58 »
Ekipa daje soma eura za dvomasene zamašnjake na JTDima, tako da ne vidim di je problem u šperi na 145ici  :dontno:

Ovo si jako dobro rekal  :hehe:  :ok:
Mogli bi dodati i kak ekipa daje 10+tisoc za felgone/gume/nizi ovjes itd,pa onda chipnu, pa rikne ovo ono, pa evo ti jos jednog jtd-a  :craz
Sa 200t+ si blize 90 neg 100ps  :craz

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #351 u: 19-09-2015, 18:29:24 »
izgleda da je moj boxer poseban,ne pazim na njega a on vozi i vozi....  :Horse:

Tbird

• Gost
« Odgovori #352 u: 19-09-2015, 19:55:12 »
Mislim da bi se i ledo slozil s tobom  :hehe: to mu je glavna odlika, tocis i tocis pa se malo vozas, pa opet tocis i tocis,pa opet malo voznje i tako u vijeke vijekova ako mozes tociti vjecno :funny:

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #353 u: 19-09-2015, 21:44:31 »
Definitivno se slazem 😂😂😂
Moj bogami na svaku kunu benzina pojede jos bar kunu dijelova.
A nije bas da mu je pumpa strana.
« Zadnja izmjena: 19-09-2015, 21:45:37 od ledo »

Tbird

• Gost
« Odgovori #354 u: 19-09-2015, 22:38:14 »
Definitivno se slazem 😂😂😂
Moj bogami na svaku kunu benzina pojede jos bar kunu dijelova.

:funny:smijeh ma ti si iznimka u klasi silkija i jos nekolicine nesretnika  :funny:gay:

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #355 u: 20-09-2015, 09:09:05 »
Po svemu tome ispadne da je za ovaj auto tesko i skupo pribaviti dijelove. Nije pouzdan, puno trosi a slabo ide.
Koji je onda smisao osim varanja samog sebe kako je zvuk boxera nesto prekrasno? Da je neki karoserijski raritet pa ajde. Da je neka jurilica pa ajde. Da je neki daily driver opet... Ali nije nista a covjeka "tjesite" da se moze sloziti diff za 1000 eura pa se nece raspadati. Ej? 1000 eura?
Kolegu Leda znam s drugog foruma i znam kakvu zvijer ima u garazi. To je auto kod kojeg je donekle isplativ napad na novcanik. Ali ovaj mali isprdak od Alfe je potpuno neopravdan. Jos kad procitam komentare da to nije nista i da se sve to moze srediti...da, moze. Ali cemu? Sta dobijes nakon sto ulupas pare?
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #356 u: 20-09-2015, 09:41:06 »
Alkar Luka u sridu 😊
Kako mi zbog tih poklopaca bregastih auto slini ulje koje onda izgara na auspusima, sto prilicno nervira, vozim u zadnje vrijeme drugi auto... I trosi pri istim brzinama otprilike 3-4 litre vise a zvuk je ponesto bolji nego kod boxera. A moze i pretec prilicno toga.

Kada smo se uhvatili diffa za 1000e, pa to je skuplje od Q2, kao i od Quaife-a za neki ozbiljniji auto od 145. A i kad se slozi diff za 1000e ostaje mjenjac koji je sam po sebi los.

Meni je ovaj auto jako prirastao srcu iako je realno jako musicav i sav brizan. Spor je kao puz, na 130 mislis da ce poletjet i znoje ti se dlanovi a sa suvozacem komuniciras znakovnim jezikom iako je ispuh skroz stock. Preticu te razni mali dizeli a ti vozis "sportski auto". Ali kad je na nekoj zavojitoj cesti je ogroman gust za bacakat je po zavojima jer je igrackica, lako je se natjera u klizanje i hvata, znas kad ce pobjec guzom kad nosom... Kad dodes do kraja ceste se smjeskas kao majmunce. Ulaganje se, nazalost, nece vratit sigurno... mozda i ne mora.

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #357 u: 20-09-2015, 10:00:04 »
Pa s obzirom na to da sam stekao dojam da si pedantan ali razuman covjek pretpostavljao sam da mora biti kvaka koja te nagnala da zadrzis Alfu. Znaci to je gust po zavojitim cestama. Istina, ona druga pila nije bas za ta bacakanja i zafrkanciju. A onda uzivaj...
Samo treba imati na umu da pedantnost i Alfa ne mogu zajedno. Ja tek sada pomalo shvacam da koliko god para ubijao i trudio se uvijek ce postojati neki zvuk, neki luft i neka nepravilnost. Ne ide drugacije...
Aliis si licet, tibi non licet.

Tbird

• Gost
« Odgovori #358 u: 20-09-2015, 18:02:06 »
Ajde ledo, otkrij i nama sta to skrivas u garazi, da znamo o cemu se prica  :craz
Ti si luka izgubljen u prijevodu sa samim sobom, i svako daljnje obrazlaganje istoga je suvisno i paradoksalno. Problem nastaje kad covjek izgubi nit vodilju, pa vise nije svjestan u kom smjeru ide, iz kojega je dosao i gdje je sada  :hehe:

Ledo je pedantan lik, sto bi znacilo da ako vidi ogrebotinu na braniku ode farbati citav branik, i tome slicno iako nema potrebe za istim. Malo mu se i zalomilo sa autom, ali opet, nike on kriv, auto vkerokatno vec i pre kupovine bil ubijem i neodrzavan pa eto ti srece. Bilo je talvih "sreckovic-primjera" milijon slucajeva sa svim markama i modelima ovog svijeta, od novih pa do krajnje poluvoznih rabljenih vozila.
Ali, da se vratimo temi, odnosno cinjenici da siris rasizam i mrznju temeljenu na procitanim iskistvima, vlastitim pretpostavkama i zabludama, sitiacija je sljedeca;
- cijena kompletnog ovjesa, 147 vs 145, u majmanju ruku dupla
- robustnost,kompleksnost i trajnost ovjesa, 147 vs 145, tu je svaki komenrar suvisan
- kompleksnost zamjene ovjesa; takodjer svaki komentar suvisan
- cijena zamjene kocionog sustava, 147 vs 145(boxer), kod boxera s dobosima i punimndiskovima debelo najjeftinija
- nosaci motora, ohohoho ako je jtd u pitanju
- poizdanost periferije 147 vs 145(boxer), nekoliko puta skuplja, a kod jtd i visetruko
- veliki servis 147 vs 145(bpxer) i kompleksnost (specikalninalati i sl.), zna se
- ono sta nije uvrsteno u pricu su jtd motori, injektori,zamasnjaci,bosch pumpa, mali milijonnsemzora i uredjaja koji mecemu sluze u radu motora, a potrosni su materijal ili traze redovito servisiranje/ciscenje ili sta ja znam
- kompleksnost izvodjenja radova ma 147 vs 145 (boxer), na boxeru treba vise muke i vremena
- cijena polugemeralne  na 147 ts/jtd vs 145 flat, mislimnda je tu sve jasno, na flat-u napravis polgeneralnu za cijenu reparacije turbine
- potrosnja, nesto malo veca, litru do dvije u odnosu na ts/jts
- nek ode diff, zavuces se pod auto i promijenis

I nije mi jasno sta ti sad tu nije jasno u cijeloj toj prici, ili je cilj dobro se israti i pokuditi i onda  :hello:
Sto se voznje tice, auto je hebeno slozen, nit sam nisam mogal vjerovati. Ne da sam mogal, nego sam gledal i ja pred kojungodinu uzeti jtd, pa su mi cak dolazile i sulude ideje o v6, al nakon pomnijeg razmisljanja sam reko  :ne2: jer ih je pol polubijeno. Za samo jedan kardinalni kvar na jtd-u (zamasnjak,turbina,injektori,bosch pumpa,oem nosaci) napravim polgemeralnu. Hrdja? Kod mene se jos ne nazire. I sta sad, ti se naso pricat o zdravom razumu, i forsirat pricu gdke bi netko trebal steci dojam da je to proizvod s greskom :hehe:

Offline Bero

• Ovisnik o alfistima
    • Jastrebarsko
« Odgovori #359 u: 20-09-2015, 18:35:03 »
Alkar 'tica u sridu!  :ok:

A Lukine "uvik kontra" stavove bez da je imalo upućen u materiju neću ni komentirati  :song: