u familiji mi je jedan takav a4 kupljen sa nesto preko 400000km mislim da je 2006g. a kupljen 2010g.
kod nas je uredno skinuto na 1500000 i sad ima oko 250000km na satu tj. oko 500000 pravih i uredno radi. auto je inace vozio neki "imucniji" covijek koji je zamjenio taj za novi i auto je imao uredno ostambiljanu servisnu i netom prije je napravljen velki servis na autu a cifra je bila kao kod nas auto star barem 10 i vise godina i duplo losije stanje. ovaj je bio u odlicnom stanju.
u principu sam htio rec da bolje kupit auto sa 400-500 iljada al da je ocuvan nego kupiti nesto sa 100 iljada a imas onaj osjecaj da to nije to. jer na kraju motor je najmanja stavka.
Znaš kako ja na to gledam, auto koje je redovno održavano po meni može imati 400.000 a da bude super, jer realno ako je mijenjan potrošni materijal na vrijeme i ako je auto regularno koliko je u stvari dijelova stvarno odradilo tih 400.000?
Ako motor ima dobru kompresiju, nema mehaničkih oštećenja velika je šansa da su druge stvari uredno mijenjane i tih 400.000 u stvari predstavlja ne toliko bitnu cifru.
Moj drug ima BMW 320D koji ima uredno odrađenih 250.000km a kupljen je u fabrici i uredno servisiran u ovlaštenom servisu na svakih 7.000km i auto izgleda ko curica, niti šta škripi, niti bi se dalo naslutiti koliko je kilometara odradio.
Problem bi vjerovatno nastao da on sad to auto skine na recimo 115 tKm i proda a da novi vlasnik odluči da štedi na servisu.