Iako nije u pitanju Alfin motor, napisat ću svoja iskustva sa Totalom 9000 5W-40, koji sam do nedavno točio u Hondu.
Dakle, radi se o Hondi Civic Sedan, 1.8, benzinac.
Od prve promjene ulja kod mene, u auto sam stavljao Total Quartz 9000 5W-40. I prvo vlasnik je stavljao ulje iste gradacije (u ovlaštenom servisu), ali ne znam točno koje ulje. Na tom ulju sam odvrtio cca 15 000 km. U tom periodu auto je redovno na 1000 kilometara potrošio cca 2-3 deci tog ulja. Nije to neki problem, litra ulja je 50 kn, jednom mjesečno sam dolijao pol litra i to je to.
Međutim, meni se činilo da auto pregrubo radi za benzinca, previše nemirno, pogotovo na ler gasu. No, pošto nisam imao s čime usporediti, nisam znao kak bi auto trebao raditi, pretpostavio sam da je to normalno.
Prije desetak dana sam na nekom letku vidio da u Tokići imaju Castrol Edge 5W-40 na akciji, pa sam kupio 5 litara ulja (platio sam cca 350 kn), i zamijenio ulje i filter prošli tjedan.
Razlika je nebo i zemlja između ta dva ulja. Prvo, na 700-800 km kolko sam od onda napravio, motor nije potrošio ni milimetar ulja, kako je bilo kad sam natočio, tako je sad, na maximumu. Drugo - auto puno mirnije radi. Sad kad stojim na semaforu, niti ne znam dal auto radi ili ne, najglasnija je ventilacija, nema nikakvih vibracija, ništa. Isto mi se čini i u vožnji, ko da motor nekako lakše vuće, linearnije, s manje napora. Ne znam točno ni kak bi to opisao. Ko da sam auto olakšao za stotinjak kilograma.
I treće, na tih 700 kilometara kolko sam napravio (2 tanka plina), potrošnja je pala skoro pol litra, tako da sam sad na cca 7,5 litara.
E sad, ostaje vidjeti kako će se ulje dalje ponašati, kakvo će biti na 5000 km i više. Ali, za sad izgleda dobro