5W-40 je bolje za ležajeve?
Koje su mu još prednosti u odnosu na 5W-30?
Viskoznost opada sa porastom temp. Možeš vidjeti da u owner manualu za različite zemlje propisuju drugu gradaciju ulja za isti motor. Još jedna vrlo bitna stvar je index viskoznosti ulja i TBN, ali to trebaš tražiti po netu pa uspoređivati.
Moj ti je savjet da se držiš onog što piše, a koliko shvaćam to je Selenia WR 5W-40. Moj stari ima 159 2.4 i to ulje ide unutra iako je bila izmjena za 5W-30 P.E. kao ono za DPF fore itd. I mjenjaj to na 10 000 zajedno sa filterom po mogućnosti original.
Samo da ti kažem da su mi na 2 mazde 6 zaribali motori i to samo po ljeti, jer u govno ide 5W-30 (taj DPF k..., šta li već) + što se na situ dolje nakuplja katran, a naravno na servisu se neće sjetiti skiniti karter na recimo 150 000 km pa očistiti sito, osim da to ne napomeneš. A i ta dexelia je Elf i meni je bio sumnjiv taj TBN broj koji je vrlo nizak, u usporedbi recimo sa seleniom WR, pa je ljepo slao upit u mazdu u vezi toga i dobio odgovor da u taj motor nesmije ići ulje sa puno većim TBN jer su cilindri našpricani sa slojem za smanjenje trošenja (pretpostavljam nikasil, ili nešto treće, danas skoro svaki proizvođač neke svoje fore izmišlja, a na kraju banana od svega).
Imaš na netu o uljima na tone. Hoću samo reći da nije dovoljno gledati samo gradaciju...
I taj DPF EGR i ostala sranja, to čupaj van, odi kod Seba da ti to riješi. Koliko god da košta vrijedi svake une ako se misliš voziti. Ja starog nikako da uvjerim da je to potrebno. Već je radio prisilnu regeneraciju..., a ulje nakon 5000 km izgleda kao da ima pola miliona!