Kad čitam neke od postova ili pitanja, pitam se jel itko ikad vozio brže od gradskog prdekanja?
Ak napraviš dvaput zaredom jako kočenje od 200-50kmh, normalne kočnice će se potpuno pregrijat.
Ak odeš na planinu i voziš downhill koliko god brzo možeš, dakle puno kočenja non stop - kočnice će se pregrijat prije nego dođeš do kraja spusta.
Dakle....dal je teško pregrijat kočnice? Ne, nije uopće.
E sad, kako riješiti problem pregrijavanja? Pregriju se pakne, diskovi i ulje.
Prva i najlakša stvar je staviti bolje pakne. Netko je spominjao EBC gore....EBC ima puno različitih proizvoda, osobno sam išao na bluestuff koje su primarno za stazu i čak ponegdje nisu legalne na cesti jer kao, ne koče dovoljno hladne....ali iskreno, kad sam ih stavio, nisam NIKAKVU razliku na hladnom osjetio. Nikakvu. Možda bi se osjetilo na slabijim čeljustima, ali kod mene nije bilo razlike.
Drugo - ulje. Ulje je druga najlakša stvar za riješiti - staviti pletene lajtunge umjesto običnih gumenih tako da se smanji mogućnost rastezanja, a osim toga dati trkaće ulje. Kod ulja s višim vrelištem praktički se ne može dogoditi kuhanje ulja, tako da se pregrijavanje ulja eliminira, jedino je problem što se takvo ulje preporučuje mijenjati svake godine jer ima veću tendenciju navlačenja vlage na sebe. Za eksperiment sam ove godine ostavio lanjsko ulje u kočnicama (RBF600) i zasad ne opažam nikakvu razliku da bi već navuklo nešto vode na sebe. Zamijenit ću ga ove godine opet, tako da evo iz mog iskustva - i trkaće ulje izdrži dvije godine.
Treće, diskovi. Za riješiti ovaj problem nije stvar samo staviti probušene ili rezane diskove kao što mnogi misle, puno bitnije je napraviti dovod zraka direktno na sredinu diska ili na čeljust. Ovo je ujedno i najkompliciraniji postupak od svih navedenih jer često nemaš lagani pristup do diska da potegneš cijev, a osim toga treba i dovod zraka negdje integrirat oko branika.