Što bi rekao Beroš, hvala vam na tom pitanju…

Svaki ima pluseva i minusa... Treba uzeti u obzir da je Mazda bila 2003. godište, a Alfa 2011. Mazdu sam kupio kad je imala 12 godina i 180.000 km, a prodao kad je imala 17 godina i 210.000 km.
Motor - najveća razlika. U Mazdi je bio 2.0 atmosferac sa 150 KS, koji je očekivano bio dosta lijen ispod 4.000 okretaja. Zbog kubikaže se moglo lijepo kliziti i na nižim okretajima, povukao bi on, ali da bi povukao kako treba, trebalo je šaltati niže. Alfa se vozi puno opuštenije - turbo odrađuje svoje vrlo nisko, vuče odlično iz niskih okretaja, potrošnja mi je u svim uvjetima sad niža. Čak ni zvuk ne ide na stranu Mazde jer je zvučala dosta sterilno, a nisam htio ulagati u neke aftermarket auspuhe, usise i sl...
Mjenjač - Na Mazdi je bio fino precizan i imao si subjektivni dojam da je predimenzioniran. Na ovoj mojoj je imao samo 5 brzina, 5. je bila dosta kratka pa je autoput bio problem - visoka buka, visoka potrošnja goriva, a onda bome i ulja. Kasniji modeli (mislim od 2006. godine) su imali 6 brzina. Kod Alfe pomalo zapinje ubacivanje u prvu...
Prema mom i iskustvima vlasnika koja se može pročitati na internetu, rekao bih da je kvalitetniji Mazdin mjenjač, ali Alfin motor. Mazda je nešto fulala s materijalom cilindara i uljnih karika pa bi motor pio ulje u gore spomenutim uvjetima. Snaga ok, ne dimi, ali nakon svake vožnje autoputom trebalo je dolijevati ulje.
Ovjes i udobnost – Mazda je bila udobnija na kratkim neravninama, ali rekao bih da Alfa nešto bolje drži cestu, iako sam na Mazdi imao bolje gume. Mazda je imala bolja sjedala (ipak je to GTA model

), tvrđa sa osjetno izraženijim bočnim osloncima. Ja volim sjedalo maksimalno spustiti, a u Alfi ide niže nego u Mazdi pa mi to odgovara.
Kvaliteta materijala – Plastika u unutrašnjosti i raspoloživost pretinaca su na strani Mazde. Imala je 17 godina kad sam je prodao i nije bilo nekih cvrčaka, sva je plastika bila čvrsta i dovoljno elastična. Na Alfi sam odmah potrgao poklopac visokotonca u vratima kad sam ga išao skidati, rukohvat za zatvaranje vrata fino škripi kad ga stisneš i tako… Dodatno, na Alfi mi se par konektora olabavilo, žice koje idu u gepek standardno pucaju…
ALI, Mazda ima poslovične probleme s hrđom pa sam ih tako imao i ja. Donji rubovi prednjih vrata su odmah u jamstvenom roku kod prvog vlasnika bili sanirani i dodatno zaštićeni, a za vrijeme dok je bio kod mene javile su se rupice u podu kod nogu vozača (to sam dao sanirati i zaštititi) i pragovi su bili za zamjenu, za to sam spustio cijenu novom vlasniku. Bila su mi krepala oba stražnja svjetla (LED, ne daju se otvoriti pa zalemiti, moraš mijenjati cijelo), na kraju mi je neki dio zvučničke instalacije počeo gubiti kontakt, neka plastika u prekidaču žmigavaca je pukla pa se s jedne strane žmigavac nije vraćao kad bih ispravio volan i tako – bila je počela pokazivati godine…
Održavanje – Ova GTA je bila top model trojke, ako ne računamo MPS koji je tek imao problema s motorima… Zbog toga su cijene nekih dijelova bile neopravdano visoke – bio mi je krepao ventilator hladnjaka, za 1.4 i 1.6 benzince novi je bio red veličine 400 kn, a za 2.0 motor 2.500 kn. Ostatak potrošnih dijelova je bio ok.
TL; DR verzija:
Mjenjač – Mazda (samo da je imao 6. brzinu)
Udobnost – Mazda
Sjedala – Mazda
Prostor na stražnjoj klupi – Mazda
Plastika – Mazda
Motor – Alfa
Ležanje – Alfa
Limarija – Alfa
Trošak redovnog održavanja – Alfa
Dizajn – Alfa
Gušt – Alfa
Prostor u gepeku – bez pobjednika (Mazda je imala neočekivano plitak gepek, zbog konstrukcije stražnjeg ovjesa)
Oprema – bez pobjednika (Alfa je noviji auto pa mi je razumljivo da ima npr. handsfree, tempomat, dvozonsku klimu, parking senzore ili svjetla koja prate cestu što na Mazdi nisam imao. S druge strane, Mazda je imala automatsko paljenje svjetala i brisača što sad nemam. I ne fali mi baš...)
Mazda je bila super auto, ali Giuliettu sam baš htio - nekad se odem provozati čisto da se vozim, što s Mazdom nikad nisam radio.