13-05-2026, 13:20:56

Autor Tema: 147 Naknadna ugradnja opreme  (Posjeta: 7310 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline speed

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 147 JTDm
    • Varaždinske Toplice
    • Kukec.net
147 Naknadna ugradnja opreme
« u: 03-12-2006, 10:56:47 »
Pozdrav!

Kaj se da od opreme naknadno ugraditi, dal je netko to radil i koja je cijena bila? Ono kaj me zanima je:

-Maglenke (~1000kn)
-VDC (~3600 kn)
-Tempomat (~1800kn)

Maglenke nisu problem samo me zanima koja je cijena ugradnje kod zastupnika? Ove navedene cijene su kad se kupuje novi auto, dal to isto vrijedi kad se radi naknadna ugradnja? Kak stvario stoje s VDCom i tempomatom? Za 3600 kn se mislim definitivno isplati imati VDC ako te izvce pa makar iz jedne situacije. Pri kupnji auta nisam uzeo odma jer sam kupio na akciji emozione i rekao je lik da je oprema ta što je i to je to a ja sam bio sretan sto cu opce i to dobiti ....

« Zadnja izmjena: 03-12-2006, 10:59:48 od speed »

Boxer

• Gost
Odg: 147 Naknadna ugradnja opreme
« Odgovori #1 u: 03-12-2006, 11:12:03 »
Maglenke možeš relativno jednostavno, a VDC i tempomat zaboravi.Prevelik posao je to , i treba hrpu toga raskopat i plus toga nikad nemožeš biti siguran dal će to ikada raditi kak treba :az:

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #2 u: 03-12-2006, 12:00:54 »
 :?: maglenke :?: pa šta nema maglenke

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #3 u: 03-12-2006, 12:45:21 »
Moje misljenje:

maglenke normalno nisu tema, ni pod razno  :afr:
sto se tice Tempomata mozes i funktionirati ce ako imas vecsprovedene kablove, ako ne kao sto kaze Boxer  :?: :?: :?:, jedino uzeti nesto sto nje Origi to ce ici bez daljnjega jer je imao jedan Frend na 325 BMW-u, i funtioniralo je lijepo. Samo dali se isplati to moras ti znati. Ja ga u svojoj 166 imam ali ga stvarno rijetko koristim jel mi taj Crousing bas ne lagodi  :evil: :evil:.
Samo sto neznam sto je VDC  :?: :?:

Offline tom147

• Starosjedioc
  • 147 JTD
    • Strmec Samoborski
« Odgovori #4 u: 03-12-2006, 15:10:38 »
osim maglenka zaboravi ostalo, pogotovo VDC

Zagorar

• Gost
« Odgovori #5 u: 04-12-2006, 21:58:26 »
Čudno je malo (a opet i nije - pa to je Hrvatska) :hap: da auto nema VDC već serijski ugrađen, budući da se za npr. talijansko tržište on ugrađuje u sve modele, pa čak i u onaj 1.6 105 KS Progression.

Cijene koje navodi speed za naknadnu ugradnju su, pretpostavljam, okvirne cijene iz kataloga dodatne opreme. No, to vrijedi kad se ta oprema naručuje izravno iz tvornice. Naknadna ugradnja je za očekivati puno skuplja. To je i logično jer se ugrađuju brojni novi dijelovi koji podržavaju navedene opcije.

Evo, vrlo pojednostavljeni primjer: da bi se naknadno ugradio VDC potrebno je (između brojnog ostalog) promijeniti i cijeli set ručica svjetala/brisača/tempomata koji u tom slučaju sadrži i senzor stupnja zakrenutosti volana čije podatke VDC koristi. (Kod novijih modela to je odvojeno, ali nije sad važno.) Samo taj dio košta skoro 300 eura. Pri narudžbi iz tvornice potrebno je samo umjesto tog dijela "A" ugraditi dio "B" (ima ih više od 20 verzija) koji navedene funkcije podržava i doplatiti razliku, a ovako cijeli iznos cijene "B" dijela, a dio "A" ti ostane za   ... uspomenu. :hap:

Dakle, cijela stvar se ne isplati ne samo s tehničke strane (a to ponajprije), nego i s financijske.
Na žalost.

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #6 u: 04-12-2006, 23:11:10 »
mislim da tempomat nebi trebao bit problem..frend ga je na astri gtc naknadno ugradio u ovlaštenom servisu..

sokre

• Gost
« Odgovori #7 u: 13-12-2006, 09:41:00 »
Imam novi info kaj se tiče tempomata.
Na stranici alfisti.net sam pročital da ispod volana,kad se skine ona plastika, nalazi jedna utičnica. U nju se samo ušteka kabel od ručice tempomata i da radi. Nemaju svi tu utičnicu, ali koji imaju mogu to napraviti.
Jel ko zna više o tome?
Tam je tip napisal da je na 166 videl da se može, tak da ...
Evo link pa ko zna njemački može pročitati: Tempomat nachrüsten - Alfa Romeo Forum

Offline Niko

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ŠIBENIK
« Odgovori #8 u: 15-12-2006, 10:53:13 »
Imam novi info kaj se tiče tempomata.
Na stranici alfisti.net sam pročital da ispod volana,kad se skine ona plastika, nalazi jedna utičnica. U nju se samo ušteka kabel od ručice tempomata i da radi. Nemaju svi tu utičnicu, ali koji imaju mogu to napraviti.
Jel ko zna više o tome?
Tam je tip napisal da je na 166 videl da se može, tak da ...
Evo link pa ko zna njemački može pročitati: Tempomat nachrüsten - Alfa Romeo Forum

Jos da je kuziti svabe  :))) :)))

sokre

• Gost
« Odgovori #9 u: 02-01-2007, 20:10:52 »
Evo update!
" Ungelesen  20.12.2006, 23:59
Belli29 Belli29 ist offline
alfisti.net Foren-Gast

Alfa Romeo: 156 2.0TS Selespeed Bj 2000, Volvo V40, Lancia Delta u.a.
ätsch AW: Tempomat nachrüsten
Wer den weißen Stecker unterm Lenkrad findet kauft sich einen Lenkstockhebel dazu (ca. 50-60€) steckt ihn an und pappt ihn fest und fertig ist der Lack.
Und schon habt ihr nen Tempomaten. Aber ohne Anzeige im Tacho! Naja sollte wohl jeder selbst hinbekommen und merken wenn das CC an ist.
Beim 156 Selespeed gehts das weiß ich. (zumindest meinem) da im Selespeed Steuerteil eine entsprechende Option beschaltet und auch belegt ist.
Bei allen Fahrzeugen mit ESP ist der weiße Stecker auch dran und soweit ich weiß auch bei allen anderen die E-Gas (also elektronische DK Steuerung anstatt Seilzug) haben. Der weiße freie Stecker ist NUR für das CC gedacht und hat 100% keine andere Bedeutung an den lieben Bellas. Wer den nicht hat, hat Pech gehabt bzw. kann kein CC so ohne weiteres nachrüsten.

Also Jungs... der Versuch macht klug. Wenn ich noch rausfinde wie die genaue Beschaltung des Steckers ist, würd ich sagen bastelt euch ne Drahtbrücke mit Schalter rein um es zu testen. Der Lenkstockhebel macht auch nix anderes, also gehts auch mit nem 08/15 Taster zum probieren.
Ich bin mir zu 99% sicher das die Beschaltung die gleiche wie im Fiat Stilo ist. Müßt ihr mal googeln... Falls ich es vorher finde stell ich es hier rein. ach ja... seh grad das gibts schon hier auf Seite 1 des Beitrags.

Hab mir das grade nochmal reingezogen... also für die, die es erstmal testen wollen und mit nem Lötkolben umgehen können ist die Variante Eigenbau die billigste. Ist nun wirklich Idiotensicher, da kann man nix falsch machen. am Alfa ist der Stecker gleich beschalten übrigens. Ansonsten wie gesagt einfach den Hebel kaufen. im übrigen sind die Schalter egal welchen Herstellers im Aufbau und Funktion gleich. brauch man eigentlich nur gucken wo welches Kabel rangeht und schon kann man auch den Lenkstockschalter aus dem Renault Laguna (z.B.) nehmen... (so einen hab ich grad hierliegen... müßte nur der Stecker angepasst werden...)
Geändert von Belli29 (21.12.2006 um 00:36"

sokre

• Gost
« Odgovori #10 u: 02-01-2007, 20:16:32 »
Ukratko: Ko ima ispod volana bijeli utikač, nek si kupi onu ručku za tempomat (kod nas u servisu je 520 kuna), ušteka i gotovo.
Imate tempomat, ali bez oznake na displayu. Taj tip je na svojem selespeed isprobal i radi.
Svi koji imaju ESP imaju i tu utičnicu i kod nekih koji imaju elektronski gas.
Slobodni bijeli šteker je za tempomat i 100 posto nije za nekaj drugo.
A ko zna shemu, može i neorginalnu ručicu kupiti samo onda dobro spojiti žice. Ovaj tip je uzel od lagune i samo ga treba pripasati.
« Zadnja izmjena: 02-01-2007, 20:17:22 od sokre »

sokre

• Gost
« Odgovori #11 u: 02-01-2007, 20:19:26 »
Kao npr. ovaj tip si je na stilu napravil sam.  :)))
http://freenet-homepage.de/fk2000/cc/cc.htm

sokre

• Gost
« Odgovori #12 u: 10-01-2007, 19:06:53 »
Evo slike tog utikača (bar se nadam da je to to).

Zna netko kak izgleda utičnica za tempomat i jel to ova gore?
Već mi je malo blesavo kaj samo ja odgovaram, ali kaj ćeš ...  :crazy:

Zagorar

• Gost
« Odgovori #13 u: 10-01-2007, 19:45:28 »
Tema je naknadna ugradnja opreme u 147. Ne velim to kao prigovor, nego pitam da li je ta ručica tempomata i ostala instalacija ista na 156-ici (unutarnji redizajn) i 147-ici? Ako je, možda bi našao kakvu polupametnu ideju.  :crazy:
Ima li kod tebe originalno mjesto gdje se ta ručica može pričvrstiti?

sokre

• Gost
« Odgovori #14 u: 10-01-2007, 20:00:42 »
Pa ako je stilo/156 isto, onda je i 147, a kolko sam na netu pročital isto je. Naravno, oni koji imaju esp.

Zagorar

• Gost
« Odgovori #15 u: 10-01-2007, 20:44:08 »
Pa, koliko se sjećam sa slika na EPERu (dok je ono svojevremeno bio dostupan na netu) tempomat na 147 dio je cijelog (jedinstvenog po kat. broju - jasno da se mehanički može rastaviti na dijelove) bloka ručica za svjetla/brisače/tempomat i ostalo. A ti veliš da se nova ručica tempomata za 156 može posebno naručiti. Je li to sigurno? Zastupnik veli tako?

Ručica tempomata za 147-icu ima drugačiji utikač od ovog prikazanog na slici. Tanji je (plosnatiji) i ima samo jedan red kontakata, njih 6 od kojih se 5 koristi. Tako da se, sudeći samo po tome, ne može jednostavno "transplatirati" u 156, pretpostavljam zato da i nisu ručice sasvim iste, jer da jesu bili bi valjda isti i priključci. (Dakako, ne znači da se ne mogu pripasati.)

sokre

• Gost
« Odgovori #16 u: 10-01-2007, 20:56:05 »
Onda ovaj glumac(alfisti.net) serucka.   :mad: Pital sam kod auto prikratkog za ručicu i rekel je 520 kuna, ali nema je na lageru tak da nemogu usporediti, zato pitam tu.  :?:
I nikad nisu nakanadno ugrađivali tempomat pa ovi u servisu neznaju.
Na kraju rasprave je jedan tip rekel da su za sklop za ESP kod sklapanja alfe koristi isti set žica sa ili bez tempomata.
Neznam više ...  bum probal negdje na otpadu najti tu ručicu pa bum videl ...

Zagorar

• Gost
« Odgovori #17 u: 13-01-2007, 20:58:36 »
Evo sad slike tempomata, kako to izgleda za 147-icu, pa usporedi.
Mislim da se slažeš da ovaj bijeli utikač tempomata ne odgovara baš onoj bijeloj utičnici koja se vidi na tvojoj slici.  :ne: