05-07-2026, 07:43:10

Autor Tema: Punto JTD ELX  (Posjeta: 11108 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfistic

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
Punto JTD ELX
« u: 03-07-2016, 22:33:56 »
Ženin auto, jedini recept da Alfa bude uredna i očuvana je bio da i ženi kupim neki auto a Alfu zadržim samo za sebe :)

U globalu izuzetno štedljiv auto s lošom izolacijom i bučnim motorom pa imam osjećaj da mi je motor ispod sjedala :) Ima i neku opremu za razliku od većine na tržištu, 16 mu je godina, 210tkm broji. U početku sam se malo istrošio na njega i sad samo vozimo :ok: :ok:

Došao je ovakav....

Kad sam radio veliki servis sam ustanovio da je održavan bar donekle, nikakvog taloga i smeća po motoru nije bilo osim masti izvana jer se nekom nije mjenjalo brtvu poklopca ventila....

Nakon toga je zbog nerada cestara završio u betonskom zidu kuće, prednji kraj je dobio po nosu ali uglavnom periferija, hauba, blatobrani, branik.... kupio sam cijeli prednji kraj i dao polakirati a za to vrijeme sam doma poskidao sve i sredio i promjenio sve što je trebalo...

I kad je došlo proljeće malo smo se našminkali felgama i gumama, novim ovjesom...

I sad tako izgleda samo sam pragove dao polakirati još u boju auta i jurimo uz nekih 5L potrošnje i bez ikakvih problema :ok:
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Offline dario145

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 166 2.0ts i Alfa 156 1.8ts
    • osijek
Odg: Punto JTD ELX
« Odgovori #1 u: 04-07-2016, 04:07:34 »
Dobar je to autic :mah:
135           
••„    
24R

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #2 u: 05-07-2016, 16:20:06 »
Pa nije loš, jeftin je za održavat i stvarno malo troši ali ujedno i pokazuje da ovoliki dizel motor u takvom autu nema apsolutno nikakvog smisla :)
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Constantine

• Gost
« Odgovori #3 u: 05-07-2016, 19:25:40 »
Zasto nema smisla? Tezak nos? Jel unistava ovjes zbog tezine? Ja gledam sportinga 1.2 16v i 1.9 pa me zanima. Kakvi su ti podovi i pragovi, imas problema sa servom?

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #4 u: 05-07-2016, 21:59:34 »
A gle, kad usporediš ovo i benzinca, benzinac je mercedes S klase za dizela, dizel je klopotav, bučan i u usporedbi s benzincem skuplji za održavat a troše podjednako, tih 20ks razlike od 1,2 i 1,9jtd u svakodnevnom prometu primjerice mojoj ženi ne znače ništa. Veliki servis je za JTD točno duplo skuplji, amortizer ti je za dizela 800kn zamjenski, za benzinca 240, dizelima pucaju opruge od težine.... a s dizelom s godinama dolaze i masne turbine ili neispravne, zaštopani egr-ovi, skuplji akumulatori, zapečeni grijači, zamašnjak s luftom i tako to. Ja nisam imao nikakvih problema za sad ali vidim kako prolaze drugi i generalno dizel u tako malom autu apsolutno nema nikakvog smisla jer nitko s takvim autom ne gazi gomilu kilometara da bi mu trebala snaga i veliki motor.... Ako kupuješ dvojku moj savjet samo i jedino benzinac, najbolje 1.2 s 60 ks i bok.... 1.2 se da relativno jednostavno dignut na 75ks a to ti je višee nego dosta. Ja sam mjenjao amortizere, blindirao egr, napravio veliki servis, promjenio kočnice, gume, fexibilnu cijev, škare brisača i to je manje više to.. Auto služi dobro, troši malo ali da opet kupujem uzeo bih benzinca 100%

Podovi i pragovi su mi bez greške, dao sam pregledati sve i napravili smo novu izolaciju, malo hrđe je bilo straga kod desnog unutarnjeg blatobrana. Na tim autima ti prvo strunu zadnje mulde, tamo truli neviđeno, odu u kompletu s pragovima. Sa servom nemam nikakvih problema, promjenjen je 2008 godine i od onda se nikad nije javio više, znam jer znam povijest auta od prvog je vlasnika došao k meni, kupljen je nov u austriji pa vožen tamo i povratno uvezen kad je čovjek otišao u mirovinu.
« Zadnja izmjena: 05-07-2016, 22:00:44 od Boxer »

Constantine

• Gost
« Odgovori #5 u: 05-07-2016, 22:09:41 »
Da istina je sve to.
Gledam i bravo 1.2 16v i punto sporting 1.2 16v i jtd.
Sporting mi je fora radi pragova i felgi.

Gledao sam jedno desetak punta po parkinzima i svi su počeli trunut ko i alfa 145 fl2, možda bolje serije punta imaju i bolju zaštitu.
Hvala za informacije.

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #6 u: 05-07-2016, 22:10:59 »
Bravo 1,2 16v je preslab auto, sporting već da...jtd a da je dobar jako teško, ja sam ih 14 pogledao i probao sve trulo, masno, izvoženo, izraubano i umorno...

Constantine

• Gost
« Odgovori #7 u: 05-07-2016, 22:19:49 »
Jel ima neki od jtd-a na njuškalu da si gledao da slučajno ne odem?
Zvao sam za neke sportinge i od 5 koliko sam ih nazvao trojica mi vele da je stavljen drugi motor.
Ne znam, ako od tih punta niš ne nađem uzet ću clia 1.4 75 ks.

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #8 u: 10-07-2016, 11:41:15 »
Uh, dosta je vremena prošlo od onda.... Sportinzi su zaklani jer nije isto održavanje obično 8v firea i ovog i k tome 16v je osjetljiv na struju, senzore... Clio je ok ali iznutra je daleko najmanji od svih tih malih auta....

Offline abatenoj

• Ovisnik o alfistima
  • 156 light busso
    • Old Castle
« Odgovori #9 u: 11-07-2016, 21:19:43 »
Super autic, ali sta si i sam napisa bucan za popizdit. Ali ni benzinci u puntu nisu pretjerano tihi, tako da se ne bi bas nauziva tisine ni u benzincu. Izolacija im je stvarno ajme.
Al zato se vozis dzaba, a za jos manje ga odrzavas.  :ok:

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #10 u: 11-07-2016, 22:16:12 »
servis košta ko za benzinca ali kvačilo, zamašnjak, egr... nije baš jeftino a godine su tu :)

Offline abatenoj

• Ovisnik o alfistima
  • 156 light busso
    • Old Castle
« Odgovori #11 u: 11-07-2016, 22:38:08 »
servis košta ko za benzinca ali kvačilo, zamašnjak, egr... nije baš jeftino a godine su tu :)
Te stvari nisu ni kod drugih auta jeftini tako da opet u konacnici prolazis jeftino.
Jbg nije neme niko kriv sta mi nemamo za odrzavat "stare" aute  :)

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #12 u: 12-07-2016, 16:30:58 »
Ma nije stvar u neimati ili imati nego u tome da je u toj klasi auta benzinac daleko bolji izbor jer je održavanje daleko jednostavnije i jeftinije a ako ugradiš plin onda si kralj potrošnje jer 6L plina košta kao 2.5l dizela a to ne troši nijedan dizel.... Sad kad su cijene ugradnje plina pale u ovoj klasi 100% dizel nema nikakvog smisla, za cijenu zamjene primjerice kvačila, zamašnjaka i velikog servisa dobiješ plin u benzinca i još ti je auto u startu kad ga kupuješ na tržištu jeftiniji :ok:

Offline abatenoj

• Ovisnik o alfistima
  • 156 light busso
    • Old Castle
« Odgovori #13 u: 12-07-2016, 22:37:47 »
Ma nije stvar u neimati ili imati nego u tome da je u toj klasi auta benzinac daleko bolji izbor jer je održavanje daleko jednostavnije i jeftinije a ako ugradiš plin onda si kralj potrošnje jer 6L plina košta kao 2.5l dizela a to ne troši nijedan dizel.... Sad kad su cijene ugradnje plina pale u ovoj klasi 100% dizel nema nikakvog smisla, za cijenu zamjene primjerice kvačila, zamašnjaka i velikog servisa dobiješ plin u benzinca i još ti je auto u startu kad ga kupuješ na tržištu jeftiniji :ok:
Pa plin u autu od 200 ks se isplati na iole jaceg dizela. A di nece bit isplativ mali benzinac
Da idem kupit novo malo auto svakako bi bija benzinac.
A dizela ispod 1.9 ni ne priznajem.

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #14 u: 13-07-2016, 08:06:01 »

:care
S tim da uz neku knjigu uputa, na 8 v benzinci si sam zupčasti promijeniš, makar to nikad prije nisi radio. Ionak ak fulaš fazu, nema posljedica  :smijeh

Plin stvarno dobro radi.
1.9 je popriličan komad motora pod haubom, tak da nije ni čudo da je bučan. Al možda se to smanji promjenom nosača motora, OK neka marka i hidraulički su vjerojatno neisplativi za mijenjati

Offline maXonja

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
« Odgovori #15 u: 13-07-2016, 10:21:13 »
Ideš recimo mijenjat kvačilo + zamašnjak i reparirati dizne i platiš koliko cijeli ispravan auto vrijedi  :D

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #16 u: 13-07-2016, 11:04:18 »
Boxer   :good post
majka 1.2 60ks.
neki dan promjenio akumulator na nase, 35 eura  :)

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #17 u: 13-07-2016, 14:16:39 »
Ideš recimo mijenjat kvačilo + zamašnjak i reparirati dizne i platiš koliko cijeli ispravan auto vrijedi  :D

Da, a 90% na tržištu rabljenih ih traži bar novo kvačilo.... svaki 10-i nije mastan i ne kapa po podu, svaki 15 nije uništen iznutra i tako to.... Generalno dobrih Puntića dvojke benzinaca ima ko pljeve za nevelike novce, dobrih dizela nema ni da ih tražiš povećalom. Ja sam imao sreće pa sam naletio na primjerak koji je bio održavan i nije bio zaklan i uništen i ono najbitnije nije ni trul :tooth

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #18 u: 13-07-2016, 15:06:00 »
Na tom malom benzincu ni ne gledaš stanje motora kad ga nabaviš za 100 eura. Limarija je najbitnija

Offline maXonja

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
« Odgovori #19 u: 13-07-2016, 15:22:51 »
Na tom malom benzincu ni ne gledaš stanje motora kad ga nabaviš za 100 eura. Limarija je najbitnija

Tako je
Ali 4 puta je jeftinije odrzavat benzinca nego JTD

• Na probi
  • *
    • Breznički Hum
« Odgovori #20 u: 13-07-2016, 16:17:26 »
Ma dobar je puntilak, ak buš prodaval  :mah:
Moj je sad prešel 500tkm, nije umoran, ali ima pizdarija, nosač motora i auspuh i vjerojatno vilica il nekaj.. jer se čuje lijeva stran malo prek grabe..
Najradije bi zel drugog, a ovog nakon rege cepal u dijelove

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #21 u: 13-07-2016, 20:33:22 »
Tako je
Ali 4 puta je jeftinije odrzavat benzinca nego JTD
Ma je malo morgen. Imao sam i 1.2 i 1.9  i mogu rec da je dizel preporod. Konacno nisam morao pazit svaki tjedan kolko je ulja potrosio. Na benzincu je mozda jeftiniji servis al zato je motor smece nevideno. Nema sta nije riknulo vise puta, kompijuter, bobine, svjecice, dihtung glave, dekla vise puta oso, karike, zakuhavo, ma groblje groblje. Trosi u prosjeku 2 litre vise od dizela i nekde nikud.

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #22 u: 13-07-2016, 20:38:25 »
Da, al postoje i uredni auti
« Zadnja izmjena: 13-07-2016, 20:39:43 od Boxer »

Offline Bero

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
« Odgovori #23 u: 13-07-2016, 20:43:39 »
Ma je malo morgen. Imao sam i 1.2 i 1.9  i mogu rec da je dizel preporod. Konacno nisam morao pazit svaki tjedan kolko je ulja potrosio. Na benzincu je mozda jeftiniji servis al zato je motor smece nevideno. Nema sta nije riknulo vise puta, kompijuter, bobine, svjecice, dihtung glave, dekla vise puta oso, karike, zakuhavo, ma groblje groblje. Trosi u prosjeku 2 litre vise od dizela i nekde nikud.

Ovo je prvi put da vidim da netko kaže da je fire motor smeće  :dontno: Moja iskustva sa fire su suprotna (uno 1.0) - u preko 200 000 km jednom je pregorila brtva glave jer je termostat ostao zatvoren i motor se pregrijao pa ošla brtva.
jest da je sav slinav (slini na dihtungu ventildekla), i troši malo ulja ali inače samo ide i ide  :cigara: . S tim da se ne pazi topao/hladan nego odmah gas, znao je vozit sa svega litrom ulja u karteru  :tooth itd...
Ti si vjerojatno kupio neko groblje na kojem je sve redom odlazilo
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Offline Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #24 u: 13-07-2016, 20:47:34 »
Fire je najbolji motor u toj klasi već 20 godina

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #25 u: 13-07-2016, 20:49:10 »
Pa nikad nije skroz stao. Al sa 200tisuca su za bacit. Isprobano na par komada. Govorim za 1.2 u puntu 2. 1.1 u mk1 je dosta bolji ja sam poslje taj swapo i nikad problema.
« Zadnja izmjena: 13-07-2016, 20:49:55 od alfa166tuner »

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #26 u: 13-07-2016, 20:53:02 »
Da, al na 200tkm napravis servis od 1500kn i to sam ako imas nesto alata i volje, i vozis dalje opet 100tkm bez da pogledas ista i pazis na toplo/hladno..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #27 u: 13-07-2016, 20:59:08 »
Ma kupio cijeli motor za 500kn :) ugradio sam. Tolko je sve jeftino da mi se nije dalo ni zupcasti mjenjat.. kad pukne stavis drugi motor ..lol

Offline Dexter

• Predsjedništvo
  • Starosjedioc
  • *
  • Veloce 280
    • Zagreb
« Odgovori #28 u: 13-07-2016, 22:46:42 »
Ja sam neki dan uzeo punto mk2 1.2 16v za zenu. 80 ks sasvim fino ide, a cijene odrzavanja koliko sam vidio po racunima u pretincu su nikakve. Od mehanike mislim da ce trebati mijenjati spulnu volana i to je to. Distribucija i kvacilo novi, ostalo ionako nis ne kosta, i jos sam ga dobio za nikakve novce.
Potpis

Offline daniels

• Na probi
  • *
    • Umag
« Odgovori #29 u: 15-07-2016, 10:27:30 »
1.2 se da relativno jednostavno dignut na 75ks a to ti je višee nego dosta.

Kako se da dignuti na 75?