23-04-2026, 23:39:13

Autor Tema: Kupovina: Alfa GIULIA  (Posjeta: 69145 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline James

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • OS
Odg: Kupovina: Alfa GIULIA
« Odgovori #420 u: 03-02-2021, 22:49:11 »
Zanima me jel netko kupovao/vozi novu Giuliu (ili nebitno Stelvio) unazad dvije godine otkada se za osobna vozila koja se koriste u službene svrhe priznaje 50% pretporeza? Pojednostavljeno, jel netko uzeo navedeno vozilo na firmu?
« Zadnja izmjena: 03-02-2021, 23:05:09 od James »

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
« Odgovori #421 u: 03-02-2021, 23:40:39 »
Zanima me jel netko kupovao/vozi novu Giuliu (ili nebitno Stelvio) unazad dvije godine otkada se za osobna vozila koja se koriste u službene svrhe priznaje 50% pretporeza? Pojednostavljeno, jel netko uzeo navedeno vozilo na firmu?

Ja sam uzeo Giuliu i još 2 vozila na firmu zadnje 3 godine.
Ako ti je slijedeće pitanje da li se to više isplati nego na fizičku osobu moj odgovor je NE. Prvo zato jer onih nepriznatih 50% moraš platiti (ne odbija se PDV od ulaznog računa niti za gorivo), a šlag na kraju je - kad ga prodaš 25% PDV-a od prodajne cijene ide državi.
Situacija je drugačija ako je firma za taxi usluge, rent-a-car i slično. Njima je odbitak 100% kao i N1 skupini, ali kod Alfe nema vozila iz N1 skupine (teretni npr. bilo je nikih Ford Focusa karavana s mrežom na prtljažniku koji su mogli prevesti 4 putnika ...).

"Some cars take your breath away"

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #422 u: 04-02-2021, 01:20:03 »
Ja sam uzeo Giuliu i još 2 vozila na firmu zadnje 3 godine.
Ako ti je slijedeće pitanje da li se to više isplati nego na fizičku osobu moj odgovor je NE. Prvo zato jer onih nepriznatih 50% moraš platiti (ne odbija se PDV od ulaznog računa niti za gorivo), a šlag na kraju je - kad ga prodaš 25% PDV-a od prodajne cijene ide državi.
Situacija je drugačija ako je firma za taxi usluge, rent-a-car i slično. Njima je odbitak 100% kao i N1 skupini, ali kod Alfe nema vozila iz N1 skupine (teretni npr. bilo je nikih Ford Focusa karavana s mrežom na prtljažniku koji su mogli prevesti 4 putnika ...).
Pa zašto si uzeo ako kažeš da se ne isplati  :?

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #423 u: 04-02-2021, 07:44:03 »
Prednost je sto 50% vrijednosti vozila i troskova za vozilo ide u trosak kroz amortizaciju.

Moja 159 je bila na firmu.
« Zadnja izmjena: 04-02-2021, 07:45:00 od AriVatanen »

Offline Puh

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
    • Crikvenica
« Odgovori #424 u: 04-02-2021, 11:33:57 »
A tek 1% od nabavne cijene vozila koje se mjesečno dodaju na neto plaću?
Apsolutno neisplativa igra... nebitno jel Panda ili Giulia.

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #425 u: 04-02-2021, 13:24:26 »
A tek 1% od nabavne cijene vozila koje se mjesečno dodaju na neto plaću?
Apsolutno neisplativa igra... nebitno jel Panda ili Giulia.
Koristiš ju i isključivo u poslovne svrhe i nema 1%  :tooth

Offline Puh

• Starosjedioc
    • Crikvenica
« Odgovori #426 u: 04-02-2021, 13:47:42 »
Sretno sa evidencijom i pravdanjem  :tooth
A to je samo porezna... di je tek radna inspekcija ako se nedajbože nešto desi radniku, još gore van radnog vremena. Ili joooš gore, nezaposlenoj osobi...
Plus još obavezni harači tipa HRT 1000 kn/godišnje, kasko ako je financiran...

Ovisi naravno o djelatnosti i poslovanju, ali za mala poduzeća u pravilu osobni auti nisu isplativi. Računica je uvijek na strani isplate dobiti, privatnoj kupovici i povremenoj neoporezivoj isplati 2kn/km za korištenje privatnog auta u sližbene svrhe.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #427 u: 04-02-2021, 13:51:27 »
Pa zašto si uzeo ako kažeš da se ne isplati  :?

Zato jer je porez na dobit 12% + dizanje dobiti u gotovini 20% = 32% poreza tj. auto od 100.000 kn me u kešu košta 132.000 kn.  :rol:
Sve ovisi i o prijeđenoj kilometraži. Priznati trošak za privatno vozilo u službene svrhe je 2 kn/km pa recimo za 10.000 km/godišnje bi imao poreznu olakšicu od 20.000 kn.
U tu matematiku se može staviti i opertivni leasing gdje je "najam vozila" čisti trošak priznati, ali ti ostatak vrijednosti vozila odlazi leasnig kući (vraćaš vozilo bez i jedne crtice i bez prekoračenja ugovorene kilometraže).
Kao što vidiš, opcija ima beskonačno, a u konačnici uvijek na nečemu dobiješ, na nečemu izgubiš. Sve ovisi o realnim potrebama i mogućnostima.
Meni se s time neda zafrkavati. Auto kojem je (pretežito) poslovna namjena ide na firmu što se mojih potreba i mogućnosti tiče.
Leasing uopće nije loša opcija uz uvjet da je vozilo npr. iz VW grupe jer dobro drže cijenu (tzv. ostatak vrijednosti). Nažalost Alfa ne spada u kategoriju dobrog "ostatka vrijednosti", dapače, tu je pri dnu ljestvice. Na firmu je kupuju fanatici, a preko leasinga mazohisti  :tooth

Bateled, nisam znao da sam ovoliki ekonomski stručnjak hahahahaha  :D :D

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #428 u: 04-02-2021, 14:14:30 »
Momci, ovo što je kolega iznad rekao...privatni auto i 2 kn/km i teraj po svom bez obveze pravdanja...samo treba dočekati cijenik Giulie za ovu godinu, ipak nema žurbe kod zastupnika  :tooth

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #429 u: 04-02-2021, 20:07:26 »
Prednost je sto 50% vrijednosti vozila i troskova za vozilo ide u trosak kroz amortizaciju.

Moja 159 je bila na firmu.

Jednom smo radili analizu i za primjer uzeli auto od 100.000 kn + pdv = 125.000 kn s amortizacijom 4 godine i da vrijedi 50% nakon 4 godine. Tih 50% i ono što moraš platiti se uredno poništi i ode "malo na štetu".
Prije 10-tak godina kada je omjer bio 70% / 30 % u korist troškova ovaj gore rezultat je bio "malo na korist".
Jedno vrijeme nije uopće bilo priznatih troškova, pa je tada bila "totalna financijska šteta"  :rol:

Offline BM0021

• Sa stažom
  • JTD 16v
    • Zagreb zapad
« Odgovori #430 u: 04-02-2021, 20:31:49 »
Operativni leas i bok. Plaća u naravi za ratu leasinga koju smanjiš jamčevinom i ostatkom vrijednosti.

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #432 u: 11-02-2021, 08:28:41 »
Jesu sredili automatsko brisanje stakla ili još uvijek nezna razliku između rose i uraganskog nevremena?

Offline clio

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
« Odgovori #433 u: 11-02-2021, 10:44:24 »
Jesu sredili automatsko brisanje stakla ili još uvijek nezna razliku između rose i uraganskog nevremena?
moja je 2017 i to radi super, imas za podesiti osjet senzora u dvije solucije,ali u bilo kojoj poziciji odlicno podesava brzinu. ne vidim sta su mogli doraditi?

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #434 u: 11-02-2021, 12:19:02 »

moja je 2017 i to radi super, imas za podesiti osjet senzora u dvije solucije,ali u bilo kojoj poziciji odlicno podesava brzinu. ne vidim sta su mogli doraditi?

Potvrđujem što je @clio napisao  :ok:

Offline Grdi

• Član Alfa kluba 18
  • Starosjedioc
  • *
    • Sveti Petar U Sumi
« Odgovori #435 u: 11-02-2021, 12:41:02 »

nikada taj problem nisam prijetio na Giuli, cak sta vise radi bolje nego od neki premium svaba.
niza i gas!

Offline Ivo

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #436 u: 11-02-2021, 13:29:13 »
nikada taj problem nisam prijetio na Giuli, cak sta vise radi bolje nego od neki premium svaba.
I na manjoj sesti julki radi bez greske. Podesio dam da bude malo osijetljivije i nemam brige.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #437 u: 11-02-2021, 14:17:33 »

Nego, kak je sjeo G30 nakon gulije?

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #438 u: 11-02-2021, 14:27:43 »
to je 159 bila samo mutava, cak je na 166 bolje radio nego na 159  :smijeh
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Grdi

• Član Alfa kluba 18
  • Starosjedioc
  • *
    • Sveti Petar U Sumi
« Odgovori #439 u: 11-02-2021, 14:29:52 »
Nego, kak je sjeo G30 nakon gulije?

lose  :hap: tocnije vozacki mi je losiji od Giulie, jbg veliki i tezak, ali kada se naviknes i za juriti po autobahnu je ok buduci je 530xd pa ima konjicu, a narocito Nm.
Nije mi to novi, nego to vozim do studenog dok ne vidim sta dalje...
niza i gas!

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #440 u: 11-02-2021, 21:57:55 »
Dobio ponudu za 330i u M paketu, adaptivno M podvozje, Live Cockpit Professional (velika 10,25" navi), 19" kotači, Harman Kardon, (jedino razmišljam da li ići na laser svjetla, plan je to ugurati kao dodatni popust).
Naravno, ponudu za Giuliu čekam već treći tjedan jer eto čuda, još uvijek nema cjenika za 2021 modele. Čeka se da talijani amenuju cijene  :dontno:
Naravno, ponuda iz bmw-a je riješena u dva dana.
Giulia je naravno Veloce benzin sa sličnom razinom opreme.
BMW daje dvije godine bazne garancije, za Alfu ne znam, bum pital.
Cijena Giulie će bojim se biti vrlo slična ili čak i viša.
Srce kaže Giulia, ali sama činjenica da i da hoćeš sutra kupiti Alfu a ne možeš - mi je toliko postala odbojna i svaki prosječan kupac bi se okrenuo i više ne bi ni pokušavao kupiti Alfu.
Slušam (smislena) razmišljanja.
« Zadnja izmjena: 11-02-2021, 22:07:32 od James »

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #441 u: 11-02-2021, 22:08:13 »
:smijehDobio ponudu za 330i u M paketu, adaptivno M podvozje, Live Cockpit Professional (velika 10,25" navi), 19" kotači, Harman Kardon, (jedino razmišljam da li ići na laser svjetla to planiram ugurati kao dodatni popust).
Naravno, ponudu za Giuliu čekam već treći tjedan jer eto čuda, još uvijek nema cjenika za 2021 modele. Čeka se da talijani amenuju cijene  :dontno:
Slušam razmišljanja.
Srce kaže Giulia, razum 330i. Sama činjenica da i da hoćeš sutra kupiti Alfu a ne možeš - mi je toliko postala odbojna i svaki prosječan kupac bi se okrenuo i više ne bi ni pokušavao kupiti Alfu.

Bmw je sigurno super, a ti najbolje znas mozes li sjesti na kavu (kada nam dozvole) i parkirati pored jos 4-5 slicnih....
Za te pare ja bih onaj Q60 sa 400 ks i prst u uho ....ali rekao si da se ne vidis u njemu, bojim se da je isto i s Bmw.... ;)

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #442 u: 11-02-2021, 23:23:30 »
lose  :hap: tocnije vozacki mi je losiji od Giulie, jbg veliki i tezak, ali kada se naviknes i za juriti po autobahnu je ok buduci je 530xd pa ima konjicu, a narocito Nm.
Nije mi to novi, nego to vozim do studenog dok ne vidim sta dalje...
G30 u vožnji ostavlja dojam ogromnog auta i taj jedan dan što sam ga vozio se nikako nisam mogao osloboditi osjećaja da vozim ogromnu limuzinu. Imao sam e34, e39, a ni e60 mi nije stran, ali g30 ostavlja dojam teškog tenka. Doduše, vozio sam 520 pa je možda i malo konji bili na knap.

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #443 u: 11-02-2021, 23:29:58 »
Dobio ponudu za 330i u M paketu, adaptivno M podvozje, Live Cockpit Professional (velika 10,25" navi), 19" kotači, Harman Kardon, (jedino razmišljam da li ići na laser svjetla, plan je to ugurati kao dodatni popust).
Srce kaže Giulia, ali sama činjenica da i da hoćeš sutra kupiti Alfu a ne možeš - mi je toliko postala odbojna i svaki prosječan kupac bi se okrenuo i više ne bi ni pokušavao kupiti Alfu.

Prije skoro tri godine sam bio u sličnoj situaciji. Moram naglasiti da je AC bio jako korektan, dao odmah ponudu s značajnim popustom, ali je tada knjiga narudžbi bila zaustavljena jer su (navodno) kapaciteti tvornice bili orjentirani na lansiranje Stelvia.
Iako se za lovu moje polovne Giulie mogla kupiti potpuno nova trica (popust zbog 25 godina Tomića + dolazak novog modela), ipak srce nije izdržalo. Nakon 2 mjeseca čekanja na otvaranje knjige narudžbi kupio sam jednu polovnu od tada 4 - 5 komada odmah dostupnih u HR.
Danas mi je drago zbog toga. Vozio bi BMW i okretao sa za svakom Giuliom na cesti  :000:
« Zadnja izmjena: 11-02-2021, 23:30:38 od Božen »

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: James

Offline Ivo

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #444 u: 11-02-2021, 23:57:28 »
Hm. Teska odluka. Ne znam kaj sad vozis ali mozda najbolje da probas oba, ako postoje uopce mogucnosti. Pa ti na prvu nesto klikne. Drugo, imaš, a ti to znas onu bijelu perla u salonu sa bež kožom veloce po cijeni koji isto znas. 433000. Valjda nju mozes odmah dobiti pretpostavljam. I AC daje 5 godina garancije sto i nije loše. A nove cijene ce biti vise manje iste jer nove trosarine ne igraju neku ulogu kod snaznih takvih motora. Na kraju, kaj god kupis, vrhunski auti. Ak smijem pitati koliko ispada spomenuti bmw 330 i koliko ima konja zapravo? Pogon je zadnji ili imaju neku foru kao 4x4?
Tnx

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #445 u: 12-02-2021, 00:06:09 »
Hm. Teska odluka. Ne znam kaj sad vozis ali mozda najbolje da probas oba, ako postoje uopce mogucnosti. Pa ti na prvu nesto klikne. Drugo, imaš, a ti to znas onu bijelu perla u salonu sa bež kožom veloce po cijeni koji isto znas. 433000. Valjda nju mozes odmah dobiti pretpostavljam. I AC daje 5 godina garancije sto i nije loše. A nove cijene ce biti vise manje iste jer nove trosarine ne igraju neku ulogu kod snaznih takvih motora. Na kraju, kaj god kupis, vrhunski auti. Ak smijem pitati koliko ispada spomenuti bmw 330 i koliko ima konja zapravo? Pogon je zadnji ili imaju neku foru kao 4x4?
Tnx

Pogon je zadnji (imaju i xDrive), 258 KS.
Moonlight bijela je navodno prodana, ali nema Harman Kardon koji mi je must have.
Cijena 330i M niža 20-25000 kn od te bijele Giulie.
Vozim ovo što mi piše ispod avatara  :tooth
« Zadnja izmjena: 12-02-2021, 00:13:27 od James »

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #446 u: 12-02-2021, 08:49:22 »

slična priča bila kod mene pa završio na Bmw 3  :dontno:

i povijest se čini mi se ponavlja,  jer kako kažeš ne možeš dobit informaciju ni da hoćeš kupiti auto   :roll:

sa 330i sigurno nećeš falit...još čini mi se dobis neke besplatne servise...srce govori Alfa,  ali gotovo svi ostali argumenti Bmw  :dontno:

« Zadnja izmjena: 12-02-2021, 08:50:00 od sasa.baska »

Offline James

• Starosjedioc
    • OS
« Odgovori #447 u: 12-02-2021, 09:20:18 »
ć
slična priča bila kod mene pa završio na Bmw 3  :dontno:

i povijest se čini mi se ponavlja,  jer kako kažeš ne možeš dobit informaciju ni da hoćeš kupiti auto   :roll:

sa 330i sigurno nećeš falit...još čini mi se dobis neke besplatne servise...srce govori Alfa,  ali gotovo svi ostali argumenti Bmw  :dontno:
Petogodišnje održavanje se nadoplaćuje nekih 12t kn ako se ne varam...jamstvo je 2 godine sa čime nisam baš impresioniran, ako hoćeš više, moraš nadoplatiti...

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #448 u: 12-02-2021, 10:10:48 »
ćPetogodišnje održavanje se nadoplaćuje nekih 12t kn ako se ne varam...jamstvo je 2 godine sa čime nisam baš impresioniran, ako hoćeš više, moraš nadoplatiti...

mislio sam da je odrzavanje uključeno u cijenu  :?

al svejedno,  ako možeš dobit 330i jeftinije od Veloce mislim da je to super kupnja...

ja u 4 godine šta vozim 3ku imam super iskustva sa Tomićem,  kako servisom tako i sa svim ostalim,  od upita  do narudjbe nekih dijelova itd... uvijek dobis informaciju a i djelove u par dana...
a šta se tiče auta,  da pokucam u drvo,  u 4 godine niti jedna zaruljica mi nije pregorila a kamoli šta ozbiljnije,  tako da šta se tiče garancije,  ako nećeš nadoplatit duže od 2 godine,  ove prve dve gazis ga maximalno  pa ako ima šta otići da ode u garantnom roku  :crazy:

ja se isto dvoumim izmedju Gulije i 3ke za sljedeći auto, al za sada nažalost sve naginje na 3ku  :dontno:

« Zadnja izmjena: 12-02-2021, 10:12:15 od sasa.baska »

Offline 156 sp1 rosso

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
« Odgovori #449 u: 12-02-2021, 11:36:47 »
https://ams.hr/usporedni-test-alfa-romeo-giulia-veloce-ti-vs-bmw-330i/
Nisam ni blizu takve kupnje, ali jučer sam malo sanjao i gledao te usporedbe. Mozda ovo malo pomogne. Ako smo malo "alfisti" onda zna se. Ako želiš lakše prodati za 5 godina i za više novaca onda se opet zna. U moji snovima ipak giulia QV :ar:
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: James