12-06-2026, 16:08:39

Autor Tema: 147 1.9 JTD  (Posjeta: 675 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Real Deal

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
    • Split
147 1.9 JTD
« u: 16-04-2016, 19:14:34 »
Nakon dosta vremena, pozdrav :)
Zadnji post sam napisao jos prije par mjeseci, kad sam planirao kupiti Alfu pa sam pitao za savjete. Tad sam se zestoko nabrijao za bijelu 147icu korisnika Luka_ri, ali jednostavno financijski nisam bio spreman za ljepoticu (Luka je legendaran i svojim strpljivim savjetima mi je zaista puno pomogao). 
Prekrizivsi nju, poceo sam njuskati van foruma. Kako su dani prolazili, a potreba za autom rasla, gledao sam svasta. Od Mazde i Audija, nekakvog Fiata i barem 2-3 druge Alfe. Jedna od njih je bila 156ica drugog Luke, kolege s foruma iz Splita. Pretpostavljam da je to Luka05, jer mislim da mu prepoznajem auto s Avatara :) Isto tako, odlicno iskustvo. Covjek fer i korektan, upozorio me na sve opasnosti, detaljno objasnio situaciju s njegovim autom, bio maksimalno uljudan. Medjutim, 156ica mi je ipak malo prevelika, a realno sam se plasio 2.4 motora (s obzirom da je to bio 2-3 put da vozim auto s mehanickim mjenjacem).
Samo par dana nakon tog susreta, naletio sam na oglas za 147icu 1.9 JTD, 115ks, 2004. godiste. Djevojka super srdacna, medjutim nije znala nista detaljno o autu (u mehanickom smislu). Long story short (ionako sam oduzio), nakon 2-3 odlaska mehanicaru, kupio sam auto. Redovito odrzavano, poprilicno ocuvano, ali u auto nije nista dodatno ulagano.
Limarija zdrava, naravno ogrebotina tu i tamo, na jednom dijelu krova nekakava udubina (valjda je palo nesto s drveta/krova) malog promjera. Podvozje super, po ocjeni vec 3 mehanicara. Jedino me izludjuju ovi seleni (pretpostavljam, po forumu) na rupama, ali ne smijem se igrati s tim jer nemam blage veze o svemu tome. Dat cu nekad nekom mehanicaru da to podmaze. Mehanicki je auto ok, do sad sam presao nesto preko 3000 km (trenutno je na satu 218000+, provjereno u tehnickom prije kupovine, otkako je cura kupila auto iz autokuce 2009. sve kilometraze dobre, do tad sta je bilo ne zna ni ona, njoj receno da je auto iz salona tu u Splitu, testno i ta spika, gdje ga je i kupila). Nije bilo nikakvih kvarova na motoru, ja sam promijenio samo termostat i remenicu na alternatoru uz redoviti servis ulja i filtera. Zupcasti remen mijenjan na 195000. Povremeno cujem zamasnjak. To je valjda lose, ali receno mi je da se ne cuje puno i da mi se ne isplati jos mijenjati, sto god to znacilo. Neki dan prosao tehnicki bolje nego cacina Skoda, malo je ljubomoran (moj euro3 "zeleniji" od njegovog TDIja 2007.).
Sto se tice voznje, ja sam prezadovoljan. Mislim, nije da sam vozio puno auta, ali za moje potrebe sasvim ok. Lijepo ide, jos ljepse drzi, ja zadovoljan. Mozda mi fali par konja na brzoj cesti, iako mi kazu da je to do mene i moje psihe, jer voziti ga u 2500-3000 okretaja par kilometara uzbrdo i nije puno. Ne znam, ne volim je patit :D
Oprema, valjda Progression. Nemam tempomata, nemam auto klime, imam struju u svemu i svacemu, to je otprilike to. Isto sam zadovoljan, ni jedno ni drugo spomenuto mi ne treba.
Sad, sto se tice ulaganja. U startu sam kupio 2 zimske Fulde, nove. Plan je bio staviti 205/55/16 za ljetne, medjutim naletio sam na super ponudu ljetnih Pirelli Cinturato p6, za koju mi prijatelj vulkanizer garantira, ali su 195/65/15. E sad, po te gume moram trznit preko granice, ali prije toga zelim kupiti odgovarajuce felge. Ove originalne su katastrofa, njih cu ostaviti za zimske.
Farove sam polirao sam, bili su dosta losi, sad sam zadovoljan, iako cu uskoro odraditi poliranje jos jednom, cisto iz fetisa. Polirao bih i auto u kompletu. Nabavio sam znakove koje cu staviti umjesto ovih izblijedjenih, cekam postu :D
Valjda cu negdje naci prozirne ove zmigavce sa strane, ovi zuti me ubijaju. Zatamniti zadnji vjetrobran i stakla.
Unutra jos nema slika, ali nista posebno. Prijasnja vlasnica utrpala nekakav ruzni Pioneer, imam originalni radio i moram naci nekoga tko ce mi to vratiti nazad. Ja sam pokusao, ali samo sam uzrokovao CANbus error. Ekonomisti i elektronika ne idu zajedno valjda.
Nemam vise vremena za pisati, vi jadnici koji su se izborili s ovoliko teksta do sada cete dobiti ostatak uskoro. Slike u postu ispod :)
Sve sugestije, ideje, kritike, kao i uvijek, dobrodosle!
Lijep pozdrav, Mario
« Zadnja izmjena: 16-04-2016, 20:05:42 od Real Deal »

Offline Real Deal

• Učim polako
    • Split
Odg: 147 1.9 JTD
« Odgovori #1 u: 16-04-2016, 19:36:19 »
Evo slike na linku, skoro sam ostario pokusavajuci ih uploadati direktno u komentar, ne ide.
Ignorirajte glupo kadroviranje i opcenito losu kvalitetu :D

https://www.yogile.com/bxj402ko/41s/share/?vt=sBra6mE

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #2 u: 16-04-2016, 20:31:48 »
Mario, drago mi je da si kupio Alfu. Bas sam se nekidan pitao sto je na kraju bilo sa trazenjem.
147ica ima lijepu boju, imas dosta toga za odraditi ali pomalo...
Sigurno vec sve znas - felge, auspuh, znakovi za pocetak. Eventualno spojler i unutrasnjost ako je potrebno.
Kad je vozis uzbrdo ne boj se drzati je u okretajima. Bolje da je sa manje gasa na 3000rpm nego sa vise gasa na 2000rpm. Takva voznja u niskim okretajima pod opterecenjem ti ubija zamasnjak. On ti nije bas jeftin jer je preporucljivo mijenjati i kvacilo usput. Racunaj sa 3700 kuna plus ruke (cca 1300).
Sretno i puno gusta ti zelim. Drago mi je da si ipak uzeo Alfu a i drago mi je da nisi moju. Ne znam sta bi bolje uzeo za te novce a ovako smo oboje zadovoljni :D
Aliis si licet, tibi non licet.

Anton

• Gost
« Odgovori #3 u: 16-04-2016, 20:32:29 »
17 felge, spustaj ju i na cipanje  :ok:

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #4 u: 16-04-2016, 20:38:25 »
17 felge, spustaj ju i na cipanje  :ok:
Pomalo... :D
Sad si mu nabrojao cca 700 eura troska a ima jos i mehaniku dovesti u red. A decko je student, ima zgodnijih nacina za trositi novac ;)
Daj da ga ne pokopamo odmah sa troskovima. Neka mu uđe pod kozu pa ce sam doci do toga da zivi na kruhu i vodi a lupa lovu u Alfu :)
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline Real Deal

• Učim polako
    • Split
« Odgovori #5 u: 16-04-2016, 20:54:22 »
@Luka_ri
Opet, hvala na svemu :)
Sto se tice posla, znam sve sto me ceka. Primarno mi je utegnuti Alfu sto vise mogu mehanicki, estetiku cu zasad samo ono sto me ne kosta previse. Kao sto si rekao, imam na sta trositi, ljeto je tu :D
@Anton
Lijepo to zvuci, ali uz sve ostalo, trenutno nemam mjesta za to. Spustati sigurno hocu (iako me je donekle strah "tvrdoce", ne zelim "karting" feeling kao u frendovom GTIju), vece felge jos ne - zbog spomenutih guma i cijene. To uvijek mogu uraditi.
Sto se tice cipa, to mi puno ljudi predlaze, te motor je zahvalan, lipo ide, ima prostora za jos, ovo ono, ali ne znam. Nisam ti ja tip koji ce ga toliko stiskati, ovo sto ona uhvati mi je zasad sasvim dovoljno.

Offline v7

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #6 u: 16-04-2016, 22:37:35 »
ma pusti chipanje zasad, za pocetak OEM felge od Alfe i vec je puno puno ljepsa! sretno s novom makinom  :ok:
sto se tice zmigavaca, Silux.hr - komplet bijelih je 98kn za oba, a znakove naruci s AliExpresa, nece te doc ni 40kn  :kokice:
« Zadnja izmjena: 16-04-2016, 22:39:37 od v7 »

Offline Real Deal

• Učim polako
    • Split
« Odgovori #7 u: 17-04-2016, 01:20:04 »
@v7
Znakove sam narucio sa AliExpressa, s jos masom sitnica. Hvala za Silux !