da napisem svoje iskustvo s naletom na divljac. mozda nekom pomogne.
krajem 1. mjeseca sam naletio na srnu.
nije bila velika brzina

odmah sam stao i zvao policiju koja me 2km prije zaustavila

kako nije bila velika brzina srna je samo odbacena u grm uz cestu. kad sam isao postaviti trokut cuo sam da suska u grmu i odmah sam upalio mobitel i uspio sam ju snimiti kako bjezi preko ceste nazad u sumarak iz kojeg je istrcala. kasnije me policajac trazio taj video kao dokaz ako ce biti potrebno.
Tako da uvijek skupite sto vise dokaza da poslije ne bi bilo naganjanja i dokazivanja da ste stvarno udarili srnu.
na fotkama se vidi i dlaka srne tako da je meni bilo puno lakse.
e kad je dosla policija oni su zvali lovacko drustvo koje je zaduzeno za to loviste. smijesno je bilo sto je s lijeve strane ceste jedno lovacko drustvo a s desne strane ceste drugo. i vazno je s koje strane je srna istrcala. jer to lovacko drustvo odgovara. to je sve malo potrajalo jer se ovo dogadalo poslije ponoci pa su tesko dobili nekoga iz lovackog drustva. nakon ocevida smo po tom selu trazili blagajnika koji zivi 200m udaljen od mjesta naleta. on je pregledao auto i vidio snimku i potvrdio da je bila srna u pitanju. i potpisao je kako se slaze s time.
novost od prosle godine je da lovacko drustvo vise nema osiguranje nego se sva steta namiruje iz ministarstva tj drzava financira (nisam tocno siguran koje tocno)
nakon ocevida sljedi online dio.
sljedec jutro sam zvao PP Sisak da mi izdaju zapisnik. Ocekivao sam kako ce to trajati 2-3 tjedna. Ali zacudo obavio sam telefonski poziv, zena mi rekla da im posaljem email i napisem u koju svrhu mi treba i za pola sata sam dobio zapisnik na email.
Nakon toga na stranici lovackog saveza (HLS) se ispuni prijava za naknadu štete. Sve je lijepo opisano i tocno piše koji dokumenti su potrebni ali ovako iz glave: zapisnik policije, potvrda o alkotestu, prometna, osobna i vozacka.
Vazno je da zahtjev ispunjava vlasnik vozila. u ovom slucaju moja draga

Ako su svi trazi dokumenti ispravni i potpuni onda je to to.
Sljedece jutro smo dobili potvrdu da je nas zahtjev zaprimljen. to je bilo u petak. U pon u 9 nam stize mail da dodemo u veliko polje u dekru na procjenu stete. Decko je sve poslikao, zavlacio kameru pod blatobrane, branik, svuda. Poslikao je auto iz svih kuteva. ne samo prednji. i 2-3 dana nakon je poslao procjenu HLSu.
4-5 dana nakon toga stize nam prva procjena HLSa. Ponudili su nam 1280€ na nagodbu ili popravak kod limara pa nakon toga opet procjena kod njih.
S obzirom da je auto noviji i htjeli smo da se sve odradi po psu nismo pristali na nagodbu.
e sad ovaj dio popravka se oduzio na skoro 2 mjeseca jer smo cekali da limar zavrsi jedan drugi auto.
Covjek ima iskustva s time i on je u par navrata sam odgovarao HLSu. Kad je skinuo sve ostecene dijelove vidio je jos par ostecenih plastika na koje su oni pristali i podigli nagodbu na 1550€.
i na kraju nakon 10-15 dana auto je bio gotov.
Ukupna cijena popravka je bila 2400€. Nakon sto smo platili limara on je poslao racun HLSu i 2-3 dana nakon nam dolazi odgovor kako priznaju sve dijelove i njegov racun u potpunosti i da im posaljemo IBAN kako bi nam isplatili 2400€. Limar je duzan cuvati sve ostecene dijelove 14 dana ukoliko HLS pozeli provjeriti auto i jesu li dijelovi stvarno promijenjeni.
jos par informacija:
HLS isplacuje novce direktno vlasniku vozila. Ne limaru ili nekom trecem.
Na srnu sam naletio van naseljenog mjesta, brzina je bila znakom ogranicena na 80, i bio je znak za divljac.
Napuhao sam 0.32, nakon umanjenja za 0.10 sam imao 0.22. Znaci nisam bio pod utjecajem alkohola i nije igralo ulogu u naknadi štete.
osteceno je bilo:
prednji branik, prednji desni far, prednje desno dnevno led svjetlo, desni blatobran je samo lakiran jer je bio ogreban na spoju s vratima. Vrata su isto lakirana jer se branik pomaknuo za par mm i zapinjala su vrata kad bi se otvorila.
i jos hrpa plastika koje se i ne vide jer su ispod branika. svi dijelovi su orginal citroenovi cak je i znak novi

i ovako auto izgleda sad

nadam se da nikome nece trebati ovo ali ako ce trebati ima sve informacije

ako netko ima neko pitanje neka slobodno pita. na netu sam procitao svasta od toga da necemo vidjeti niti euro, do toga da cemo se sudski naganjati s njima za puni iznos. ali eto mi smo se iznenadili brzinom odgovaranja. izuzev toga sto smo tog limara cekali ali to je nasa odluka bila. sve ostalo je bilo jako brzo.