Pozdrav svima,
Ponukan lo¹im korekcijama ubrizgavanja goriva, nabavio sam posvuda hvaljeni TEC2000 aditiv za èi¹æenje injektora za dizele. Procedura za kori¹tenje ovog aditiva je direktno spajanje na pumpu goriva tako da motor radi iskljuèivo na taj aditiv. S obzirom da mi je bilo komplicirano ¹arafljenje da bih do¹ao do pumpe goriva, ispraznio sam rezervar tako da se kazaljka mjeraèa goriva zalijepila za iglu i onda se vozio jo¹ neko vrijeme kako bih potro¹io ¹to vi¹e goriva. Nakon toga sam ulio aditiv u rezervar i ostavio ga da radi na leru dok ne krepa. Za vrijeme postupka èi¹æenja, pratio sam korekcije na sva èetiri injektora kao i ukupnu kolièinu goriva koja se tro¹i pomoæu FiatEcuScana.
STANJE PRIJE PROVOÐENJA POSTUPKAVrijednosti parametara prije èi¹æenja su bile otprilike ovakve:
Volumen goriva: 9,6 mm3/i
Korekcija Inj1: -3,2 mm3/i
Korekcija Inj2: +3,8 mm3/i
Korekcija Inj3: +2,6 mm3/i
Korekcija Inj4: -3,3 mm3/i
Dakle, kao ¹to se mo¾e vidjeti, korekcije su prilièno velike i van granica koje je definirao Bosch (2). U prilogu je datoteka sa grafom na kojem se vide vrijednosti koje sam gore naveo (prije.png). Koljeno koje vidite na slici je trenutak ga¹enja klime. Sva mjerenja sam inaèe provodio sa uga¹enom klimom. Ovdje sam ju imao upaljenu èisto iz kurioziteta jer me zanimalo koliko tro¹i vi¹e sa upaljenim kompresorom.
POSTUPAK ÈI©ÆENJAU prilogu je datoteka procedura.png na kojoj se vidi kako vrijednosti korekcija i potro¹nja goriva na leru padaju s vremenom. Napominjem da parametri nisu snimani od poèetka èi¹æenja nego sam ukljuèio negdje na pola kad su veæ dosta pali tako da imajte to na umu.
Na grafu se mo¾e vidjeti kako potro¹nja goriva pada s vremenom i kako korekcije po injektorima te¾e prema 0, tj. smanjuju se.
STANJE NAKON ÈI©ÆENJANa grafu koji se vidi u datoteci poslije.png prikazan je rad motora na leru tokom perioda od 20ak minuta. Okvirne vrijednosti parametara nakon tretmana sa TEC2000 aditivom su:
Volumen goriva: 5,9 mm3/i
Korekcija Inj1: 0 mm3/i
Korekcija Inj2: -0,26 mm3/i
Korekcija Inj3: +0,09 mm3/i
Korekcija Inj4: +0,16 mm3/i
-----------------------------------
Kao ¹to se vidi iz vrijednosti, pobolj¹anje je dramatièno. Primjetio sam da ako opalim po gasu na leru, vrijednosti korekcija po injektoru se promijene, ali suma korekcije ostane otpilike ista - od 0,2 do 0,4 (apsolutna vrijednost).
Ono ¹to jo¹ moram istestirati je stanje nakon prijeðenih parsto km sa normalnim gorivom. Ponovo æu provjeriti stanje korekcija pa æu objaviti ovdje da znate kakvo je stanje.

Pozdrav,
Predrag