Zahvaljujući našem sponzoru Auto kući Bertol (SEBu s foruma) imli smo čast, privilegiju provozati Grande Punta Sport

na naš meet 30.09.2006. na Krku. Meni je pripala čast odvesti malu zvijer (iako neznam što je malo na njemu) do Krka.

Na prvi pogled me oduševila boja jer nekako crvena boja meni osobno najbolje oodgovara za automobile koji imaju predznak Sport. Upečatljiv dizajn, koji se ipak razlikuje po puno detalja od konkurencije. Ljudi ga opisuju na dva načina..... ili je gadan ili je fantastičan i to nekako garantira uspijeh jer je puno više onih kojima se sviđa. Naš crveni Punto je uz obilje naljepnica izgledao odlično u kombinaciji s 17 colnim felgama.

u maglovito jutro krenuli smo i ja sam se odmah u startu posvađao s putnim računalom koje nisam mogao naći..... e a kad sam ga našao onda sam shvatio logiku rada i sve je bilo jednostavno.
Instrument ploča s bijelom poglogom je samo izazivala neprekidno gledanje u nju i privlačila oči. Izrazito lijepo dizajnirana imala je na sebi taman sve.....

Unutrašnjost je fenomenalno oblikovana, funkcionalno i vrlo lijepo na što su vozači Fiata već naučili. Dvozonska klima je radila potpuno neprimjetno na automatskom modu što me se osobno jako dojmilo jer nije puhala u uho ili na noge iz nepoznatog razloga nego je radila svoj posao tiho i bez previše napora.... neprimjetno.
Gumbića je puno u unutrašnjosti i time se GP dosta razlikuje od konkurencije jer su svi odlučili raditi multifunkcionalne prekidače dok je Fiat to razbio na mnoštvo gumbića, pa nije potrebno okretati 6 različitih prstenova na ručici žmigavaca da bi se upalile maglenke. Ono što živcira je iritantno pištanje ako vozač ili suvozač nisu vezani.... živcira i zvučna idikacija da je podignuta ručna kočnica... doduše oglasi se samo jednom ali i to je previše za model koji nosi naziv sport. Sve je na svome mjestu. Možda prva stvar koja će vas začuditi na GPu su vanjski retrovizori...

neki su komentirali da su preveliki. Fiat je očito otišao korak dalje... naime GP nije predviđen za okretanje vozača dok vozi unatrag.... veliki su bočni stupovi odozada i okretom unatrag se nevidi gotovo ništa.... ali pogledom u retrovizore..... baš sve. Čemu se znojiti i šamarati suvozača kada se to može odraditi elegantno bez okretanja i savijanja te obaveznog bacanja ruke iza suvozačevog sjedala. Retrovizori u kombinaciji s park senzorima rade fantastično. Mana su i prednji bočni stupovi jer u lijevom zavoju stvaraju nepreglednost dok je desni zavoji nisu problem zbog malog prozorčića u njima. Stvar koja definitivno iritira su komade za radio na volanu. Postavljene su uz sami rub unutanjeg dijela volana pa pri bržoj vožnji i držanju ruku 10 do 10 nemionovno morate korijenom palca stisnuti MUTE na radiju.

Prednje je staklo izrazito zakošeno ali ne na račun kabine što je odlično jer nema zaslijepljivanja od sunca.... Volan je kao i na svakom Fiatu odličan, direktan i precizan jedino opcija city servo na modelu sport izgleda malo blesavo... kočnice bez ikakve zamjerke..... fantastične, lako se doziraju i mođže se izrazito lijepo voziti... bez cukanja i trzanja putnika u autu.
Motor..... bez komentara.... jak, brz, jak, jak..... mode sport, Fiat i još dizlo ili ti uljara.... brutalna tehnologija za ubrzanja i među ubrzanja kakva se sanjaju.... najlijepši osjećaj je ubrzanja sa nekih 2000 okretaja pod punim gasom.........odnese vas

Mijenjač... 6 brzina... fiat
Stvoren za vozača... uživanje u vožnji a sposoban odraditi svaki dan... put do posla, dućana... Nema greške, ne zbunjuje.
Jedino će ljudi koji ga nisu nikada vozili (a to bi bio ja) imati malo vrijeme prilagodbe kada idu iz 6. u 5. jer očekujete da ste s tim pokretom dobili pomak iz 4. u 3. .... a ne desi se gotovo ništa, samo malo podigne broj okretaja.
Unutrašnjost ima dimenzije Brava, samo prtljažni prostor je malo manji nego kod brava. GP bez ikakvih problema može servisirati 3 članu pa i 4 članu obitelj.

To je test Fiatista za GP Sport
Možda malo pomogne