20-06-2026, 10:15:20

Autor Tema: Cviljenje kotača na 156!  (Posjeta: 4030 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline QIQONE

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
    • Istra
Cviljenje kotača na 156!
« u: 28-05-2015, 07:18:08 »
Pozdrav svima!

U prednjem desnom kotaču čuje se cviljenje i to dosta jako. Mehaničari kažu da promjenim disk pločice.

Prvotno su bile montiranje TRW, pa Textar i sada uzimam treće ATE. Najviše cvili na ravnom, malo manje u lijevom zavoju, a u desnom nestane cviljenje skroz.
Auto je prije cviljenja moralo udariti u ivičnjak da bi izbjeglo sudar. Pri tom je nastradala desna felga koja ja poravnata ( toliko dobro da kada sam vračao gumu na al felgu da je bilo sve u centru ).

Diskovi su novi, TRW također...kada su bili novi trebalo ih je tokariti jer mi je auto podrhtavao prilikom kočenja. Za reklamaciju je bilo kasno jer sam ih montirao nakon cca 7mj. od kupnje.

Jako sam skeptičan i mislim da nije toliko do disk pločica, pa molim za pomoć ako itko zna nešto ili je imao slična iskustva????

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Odg: Cviljenje kotača na 156!
« Odgovori #1 u: 28-05-2015, 07:24:55 »
možda ti šteka koja čeljust zbog nečeg pa jedan ili više kotača stalno koče
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #2 u: 28-05-2015, 07:35:00 »
Hvala...probam vidjet pa javim!!

Zaboravih napomenuti da prilikom kočenja cviljenje nestane!!!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #3 u: 28-05-2015, 07:49:24 »
Hvala...probam vidjet pa javim!!

Zaboravih napomenuti da prilikom kočenja cviljenje nestane!!!
da, dok su pločice lagano stisnute i lagano dodiruju disk cvile a kad ih jako stisneš onda ne cvile...sada treba vidjet zašto je to tako...možda jednostavno su razlog pločice ili možda diskovi...ako su koji diskovi stari možda imaju rub na kraju po obodu pa se pločice zapikavaju u njega i cvile...možda opče ne cvile ove koje si promjenio...jesi mjenjo prednje i zadnje???
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #4 u: 28-05-2015, 10:21:10 »
Promijenio sam samo prednje pločice i to u isto vrijeme kad i diskove. Znači od kada sam stavio TRW diskove i pločice počeli su problemi...zapravo nakon tokarenja diskova jer nisu bili u centru. Cvililo je sa TRW, TEXTAR i sad kupujem ATE i dosta sam skeptičan da če cviljenje prestati.

Na stražnjim kočnicama nisam ništa dirao.

Da šteka čeljust to bi se valjda vidjelo :?:
« Zadnja izmjena: 28-05-2015, 10:23:39 od QIQONE »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5 u: 28-05-2015, 10:25:10 »
Promijenio sam samo prednje pločice i to u isto vrijeme kad i diskove. Znači od kada sam stavio TRW diskove i pločice počeli su problemi...zapravo nakon tokarenja diskova jer nisu bili u centru. Cvililo je sa TRW, TEXTAR i sad kupujem ATE i dosta sam skeptičan da če cviljenje prestati.

Na stražnjim kočnicama nisam ništa dirao.

Da šteka čeljust to bi se valjda vidjelo :?:
vjerojatno ti cvile zadnje jer imaš rub po obodu...probaj u vožnji lagano povuč ručnu i vidi dali če ti prestat cvilit
ako lagano šteka nema se što vidjet

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #6 u: 28-05-2015, 10:57:56 »
Tako je,, celjust se vrati ali plocica ostaje lagano uz disk i tu je cviljenje, pomaze skidanje ruba sa diska i ocictiti djelove gdje plocice naljezu na celjst, ima po 2 sjajne plocice i to onda mora biti kako treba,, a lako cidis jesu prednje ili zadnje, kako Seb kaze kad svili lagano povuci rucnu i ako prestane to su zadnje, imao samn iskustvo da je sve ispravno i otisao u praonu  oprao auto ispricao ga kao lud i onda u  voznju i cvilio je iza malo pa malo, nekoliko puta povukao rucnu da se zagrije i stalo je, valjda je povukla vlagu i nije se vracala, a iza je sistem da se cilindric od celjusti uvrce unnutra a ne kao na prednjima da se samo stisne, to je radi rucne tako,, i na vecini auta sa tim sistemom hoce cviljkat
098 871 798

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #7 u: 28-05-2015, 11:07:09 »
Spominjes prednji kotac pa tesko da je do rucne. Ako si mijenjao i disk i plocicu a cvili i dalje nije do toga. Promijeni fleksibilne cijevi jer su vjerojatno stare i rasule su se iznutra pa onemogucavaju pravilan povrat.
Ionako je to parsto kuna za obje prednje, ne skodi ih promijenit i cisto preventive radi.
« Zadnja izmjena: 28-05-2015, 11:10:03 od ledo »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #8 u: 28-05-2015, 11:14:51 »
Spominjes prednji kotac pa tesko da je do rucne. Ako si mijenjao i disk i plocicu a cvili i dalje nije do toga. Promijeni fleksibilne cijevi jer su vjerojatno stare i rasule su se iznutra pa onemogucavaju pravilan povrat.
Ionako je to parsto kuna za obje prednje, ne skodi ih promijenit i cisto preventive radi.
vjerojatno mu cvile zadnje kočnice  ne prednje

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #9 u: 28-05-2015, 11:15:40 »

Tu si potpuno u prvu,, i na to treba obratiti paznju
098 871 798

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #10 u: 28-05-2015, 11:20:08 »
vjerojatno mu cvile zadnje kočnice  ne prednje
Lako moguce da je do zadnjih, ne tvrdim da nije.

Ali ako je sam (pretpostavimo uspjesno) dijagnosticirao prednji kotac, vrijedi provjerit fleksibilne cijevi. Imao sam vrlo slican problem na svom, pocelo je tako sto je povremeno cvilkalo a zavrsilo tako sto sam na putu Ri-Udine morao stajat sa strane da se ohladi pregrijana kocnica... A sve zbog 150 kn fleksibilke. U svakom slucaju to nije lose zamijenit na 10ak godina starom autu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #11 u: 28-05-2015, 11:23:41 »
to sam mu napiso odmah na početku mada nisam preciziro lajtunge mada bi njih stavio i na zadnje mjesto ali da mogu i oni radit taj problem... oni kada zezaju rade jače blokiranje di dolazi do pregrijavanja kočnica i zanošenja auta kod kočenja ali opet, moguće je
ja msilim da ga zezaju zadnje kočnice

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #12 u: 28-05-2015, 12:14:48 »
...to cviljenje sam imao prije dosta godina..no bilo je stvar potrošenih pločica...zadnja strana naravno....par puta mi se kao i učinilo da je zadnja strana a ne prednja..probat ču povuči ručnu i vidjeti..

Jedino kažem, glupo mi je 100 puta kupovati pločice a kvar je i dalje tu!!!
« Zadnja izmjena: 28-05-2015, 12:20:02 od QIQONE »

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #13 u: 28-05-2015, 18:52:52 »
Probao dignuti rucnu u voznji i prestalo je cviljenje. Znaci nije do plocica i nije na prednjim kocnicama.

Probati ču skinuti onaj rub na disku i očistiti čeljusti gdje ste rekli, pa če valjda prestati!!

Hvalaa punooo!!!
« Zadnja izmjena: 28-05-2015, 19:39:30 od QIQONE »

Offline M.G.III

• Pripravnik
  • **
  • alfa 156 1.8
    • Pula
« Odgovori #14 u: 28-05-2015, 21:33:25 »
Neznam da li je kod tebe taj slučaj, ali ja sam nedavno imao isti simptom i bio je problem u sajlama ručne.
Jedna sajla kad bi spustio ručnu nije popuštala skroz i od tuda cviljenje.
Kad bi ručnu digao na prvi zub cviljenje bi nestalo.
Promijenjene obe sajle i problem rješen.

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #15 u: 28-05-2015, 21:37:11 »
Neznam da li je kod tebe taj slučaj, ali ja sam nedavno imao isti simptom i bio je problem u sajlama ručne.
Jedna sajla kad bi spustio ručnu nije popuštala skroz i od tuda cviljenje.
Kad bi ručnu digao na prvi zub cviljenje bi nestalo.
Promijenjene obe sajle i problem rješen.
onda su ti slabe opruge na kljestima sto vraca sajlu ili je uopce nemas kao sto je kod mene bio slucaj
098 871 798

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #16 u: 28-05-2015, 21:54:46 »
Pogledat čemo i sajle za svaki slučaj...izgleda da je puno sitnica koje mogu zezat...i tu oprugu isto tako da!!!

Offline sinisaBL

• Na probi
  • *
    • banjaluka BiH
« Odgovori #17 u: 29-05-2015, 01:04:30 »
meni se ista potpuna stvar desavala prije oko mjesec dana.cvili dok vozim kad stisnem kocnicu ili malo povucem rucnu prestane.istokario zadnje diskove skinuo viskove rubove sa obe strane znaci potpuno poravnao cijeli disk.i jos je covjek primjetio jedva izvukao plocicu iz lezista kad je skinuo klijesta.ta lezista po kojima plocice klize se zaprljaju i plocica se ne vraca nazad iako cilindar uredno radi i vrati se kad pustis kocnicu.pazljivo je to lagano izbrusio tj. skinuo hrdju sa tih vodilica probao rucno da plocice imaju lagan hod sve sastavio i od tad sve super.nista se ne cuje.pozzz

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #18 u: 29-05-2015, 09:20:32 »
Probat ču i ja tako prije nego idem kupovati nove diskove i pločice!!!

Offline sinisaBL

• Na probi
  • *
    • banjaluka BiH
« Odgovori #19 u: 29-05-2015, 16:19:37 »
To ti je puuno jeftinija varijanta a sijesice problem 99% .Pogotovo ako je na autu originalni disk ovi svi novi su upitne kvalitete i proizvodnje.Majstor mi rece da je bolje originalni dok god ima dovoljno debljine prebrusiti nego kupovati novi jer danas pogotovo kod nas dolazi svakava roba upitne kvalitete i taj novi se iskrivi za kratko vrijeme.

Offline QIQONE

• Na probi
  • *
    • Istra
« Odgovori #20 u: 29-05-2015, 23:26:42 »
Je, je, svakako je puno jeftinije, nema smisla trošiti ako nije potrebno... Do ponedjeljka ništa od popravka, a do onda čemo ručnu na prvi zub pri prolasku kroz napučena mista  :hehe:
« Zadnja izmjena: 29-05-2015, 23:27:25 od QIQONE »