Prije svega sve najbolje u novoj 2015 godini
Iako je 01.01. nisam mogao da sjedim u kuci ili kafani

na ovako fin i suncan dan.
Primijetio sam da mi u zadnje vrijeme magli lijevi (vozacev) far pa sam odlucio danas da to rijesim ako mogu.
Skinuo sam far tako sto sam skinuo filter od vazduha i protokomjer koji se nalazi na onoj alu posudi za filter od vazduha. Inace se ne moze prici 2 sarafa koja se nalaze na skroz nezgodno mjesto ispod filtera i jos 2 sarafa se nalaze sa prednje strane fara.

Skinut far i na slici se vidi da je zamagljen i da ima kapljica vode unutar njega.

Pa sam odsarafio ovih 5 inbus sarafa i skinuo lajsnu i skinuo ove zabice sto drze spojeno staklo od fara i kuciste.

Pazljivo mali srafcigerom na cosku fara zapeti da se razdvoji staklo od fara.
NAPOMENA: Na kucistu fara u zlijebu u koji upada staklo nalazi se gumeno/sundjerasti keder koji je zalijepljen za staklo i treba ga polako odlijepiti da se ne pocijepa.
Evo ga i staklo i keder

Nakon toga sam oprao staklo, i sa ivica stakla obavezno oprati stare naslage lijepka. Vratio opet keder u zlijeb na kucistu fara. Onda sam nasao ''krivca'' za magljenje fara

Unutar fara na cosku kod zmigavca je strula neka fabricka masa sto je sluzila za dihtovanje i raspala se.
Posto je ''rupa'' bila prevelika vratio sam te komade fabricke diht mase i sve to fino silikonom napunio.

Naravno, duz cijele ivice fara u zlijeb gdje nalijeze staklo sam stavio tanak sloj silikona za svaki slucaj.
Prije sklapanja fara sam ga malo ocistio iznutra i socivo i sjenilo za dugo svijetlo.
NAPOMENA: Prilikom ciscenja unutrasnjosti fara ne koristiti nikakvu tecnost za prasinu, stakla itd, samo obrisati prasinu suvom krpom. Od bilo kakve tecnosti onaj srebreni dio sjenila ostaje na krpi.
Sve sklopio nazad i ostavio da se susi silikon do sjutra, mora minimum 24h. Koristio sam neki montage bison silikon otporan na vodu temperaturu itd, iskreno to mi se prvo naslo pri ruci. I neki najjeftiniji ce da zavrsi posao.
Edit : I posle popravke fara maglio je. Razlog je bio taj da far nije imao nigdje ''odusak'' kad sam ga zasilikonirao skroz. Izvadio sam cep sa zadnje strane fara sa dugog svijetla, i maglenje je nestalo. Znaci samo negdje na cepu probili malu rupu da toplina iz fara izlazi napolje.