I sad malo informacija kako to sve skupa funkcionira u Svici posto mi je to prvi auto koji sam kupio i registrirao ovdje.
Dakle auto sam kupio u ne oficijelnom salonu automobila koji dila sve marke i platio sam auto 16700 franaka ili 13300 eura. Isti takav primjerak u oficijelnom salonu kosta 32000 franka oliti oko 25000 eura. Posto ovdje vladaju malo drugacija trzisna pravila svatko tko ima auto salon moze sa proizvodacem automobila sklopit ugovor o direktnom uvozu i na taj nacin ponudit auto po puuuuno nizoj cijeni. Ne radi se samo o Fiatu. Tako npr. Golf 1.4 TSI u sluzbenom salonu kosta 44000 chf, a kod njih oko 24000. Nebi ni jedno ni drugo dao za Golfa. Navodim primjer samo.
Razlika je u tome da u oficijelnom salonu nude pogodnosti tipa 10 godina besplatnog odrzavanja...hmmm i sto imaju mrezu servisa, al kako i moj ima full Europe garanciju svejedno je. Naravno da ce bit odrzavan kod Seba. Dakle 10 godina...nit cu ga vozit toliko, a i da ga vozim tesko da bi na servise potrosio tih 15300 franaka u tih 10 godina.
Nadalje, usao u salon i pitao mogu li probat auto. Naravno. Tablice na magnet i vozi misko. Kad sam se vratio pita me decko (inace iz Slavonskog Broda) jesam li zainteresiran. Ja kazem da jesam. Pita on kes ili kredit. Kredit. Necu za to trosit lovu sa strane. Ok. Trebam vasu radnu dozvolu, tri listica od place i ugovor o radu. Dao mu papire i to je sve. Dobio sam registriran auto sa prometnom na moje ime i tablicama gore i potpisao ugovor o kreditu i to je sve. Nisam prstom mrdnuo. Salon je sve odradio umjesto mene i to sve telefonski posto je salon u drugom kantonu od onoga u kojem ja zivim. Nisam nikuda morao ic, nista potvrdit, postambiljat i slicne pizdarije ko kod nas.
Auto sam preuzeo opran, uglancan, sa punim tankom goriva i zaljepljenom novom vinjetom za 2014 godinu. Vinjetu i tank goriva sam dobio gratis (cca 130 franaka).
Najbolje je u svemu tome sta sam obavezno osiguranje + full kasko + besplatno slepanje 4 puta godisnje (u slucaju nuzde) dobio za 1200 franaka sve zajedno. Kasko pokriva sve, al apsolutno sve. Placa se dva puta godisnje tako da jos nisam ni platio prvi dio nego tek 1.7. isto kao i prvu ratu kredita.
Da ne kazem da sam automatski dobio najveci moguci bonus ovdje, a to je 30% i to zato jer imam vozacku uber 20 godina. Kod njih se bonus ne skuplja godisnje nego na vrijeme koliko imas vozacku dozvolu. Samo kod nas uvijek izmisljaju toplu vodu i ljudima kompliciraju zivot. Isto tako na tu istu policu osiguranja i na isti broj tablica mogu registrirat tri auta. Dodatni trosak je fransiza za svaki od ta dva auta u iznosu od 5% od ugovorene police. Dakle 600 franaka bi me kostalo obavezno + full kasko + slepanje za drugi auto i treci auto.
Dakle...Svicarci