pozz. svima.. hitno tražim pomoć...
danas isao gledat alfu gt 1,9 jtd 150ks
auto prosao 214tk , prvi vlasnik, kupljen u hr, auto se nalazi u ac prikratki vž...
auto redovno servisiran i ima ser.knjižicu ..
molim preporuke na sta najviše gledat kod auta .. unaprijed hvala svima
buduči alfista
pozz...
Npr. pregledaš unutrašnjost prtljažnika (ispod tepiha i obloga) i ispod haube ima (na mjestima gdje se vidi karoserija) li kakvih čudnih varova ili drugačijih boja lima - što ukazuje da je auto bio jače udaren i da je popravljan. Sama karoserija je svugdje iste boje osim na mjestima gdje farba teško dolazi.
Podvozje može pregledat samo kvalitetan i stručan mehaničar pa reći treba li što mijenjati. Nije problem ako treba zamijeniti samo amortizere, ali ako se skupi jako puno elemenata (tipa vilice, opruge, amortizeri, kočnice, pakne itd.), to je ipak malo previše, osim ako ti ju neće prodat za 3000 eura. Ako uzmeš broj šasije i odeš u bilo koju stanicu za tehnički pregled, možeš dobiti ispis zabilježenog stanja brojila kilometraže od 2005. godine na ovamo koji je unesen svaki put kod produljenja registracije. Ispis košta 25 kuna. Ako ima smanjenja broj prijeđenih kilometara, znači da je kilometraža vraćena.
Pregledaj prednje farove. Kad se digne hauba, farovi su za karoseriju pričvršćeni tzv. nosačima farova koji su obično od crne plastike. Ako je ta plastika igdje varena, nosači su bili pukli najvjerovatnije zbog blažeg sudara. Svaki dobar autolimar zna prepoznat popravljan auto od sudara. Pregledaj boju na vanjskom dijelu karoserije. Često na prvi pogled ne vidiš hrpetinu ogrebotina ili mjesta na kojima se boja guli. Možda se guli baš zato što je neki dio loše prefarban zbog pretrpljenog sudara.
Kad uđeš u unutrašnjost: ako je poklopac zračnog jastuka druge nijanse boje od ostatka volana, zračni jastuk se već otvorio - zbog sudara. Na suvozačevoj strani je poklopac zračnog jastuka, koji ako je grbav - bio je otvaran. Ono što bi svakako trebao probati jest vožnja. Ako u vožnji šta škripi, nemoj se ni trudit saznavat o čemu se radi. Probaj se dohvatit malo otvorene ceste i pravca, pa kad voziš 70-80 km/h, ako auto vuče u stranu dok volan držiš ravno - auto ima problem na podvozju (može biti i da nije podešen špur, al iz mog iskustva uvijek je bio problem na podvozju s elementima koje je trebalo mijenjati ili je auto bio "dobro" udaren. Podešavanje špura košta 150 kuna, pa se na to niko ne treba izvlačit i nemoj pušit fore tipa "ma samo treba malo izravnat špur").
Provjeri jel se sjedala normalno preklapaju i pomiču gore-dole, naprijed-nazad. Često prodaju pokvarena! Kad je auto upaljen, otvoriš lagano čep na poklopcu motora. Ako ulje šiklja van na sve strane i izlazi neki turbo smrdljivi ili crni dim, zaboravi taj auto i nađi neku drugu Alfu GT. :-)
Između ostalog, ne zaboravi na kvačilo. Ako je kvačilo tvrdo kad ga pristisneš, onda je došlo vrijeme za promjenu seta kvačila. Ne znam koliko to danas košta, ali otprilike je cijena bila oko 3500 kuna. Možda se može naći i za manje, a za više sigurno, barem u Zagrebu. Ne znam jesu li se cijene mijenjale zadnjih godina, jer sam ja svoj zadnji auto prodao u sedmom mjesecu 2010. i poslije nisam ništa kupio, iako sam isto tako htio Alfu GT 1.9 JTD 110 kW.
Pošto je ta prešla 214.000, sigurna je u prodaji zato što je došlo vrijeme za jedan opsežan servis na njoj, odnosno za zamjenu mnoštva dijelova. Ne znam koliko para traži AC Prikratki za tu Alfu, ali ja ne bih dao više od 6000 eura za nju ni pod razno. U Njemačkoj takvu kupiš za 3500 eura, pa ako ti nije frka, pričekaj taj famozni 1.7. i onda sebi lijepo uvezeš sigurno očuvaniju nego što se kod nas prodaju. Ako te zanima usporedba cijena, pogledaj
www.autoscout24.de pa odluči hoćeš li dati 10000 eura za auto koji objektivno vrijedi duplo manje...