23-06-2026, 09:20:43

Autor Tema: ležaj ili nešt drugo  (Posjeta: 511 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MikiMM

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
    • Sarajevo
ležaj ili nešt drugo
« u: 15-09-2013, 00:20:11 »
Pozdrav,

Vozim 166ticu iz 2000 godine i od nedavno imam čudan zvuk u prednjoj lijevoj strani.
Naime, nedavno sam mijenjao gume te je vulkanizer pri odvrtanju šarafa točka imao problema da ih otpusti.
Vozilo je bilo na zemlji i ubačeno u prvu brzinu,

Pri izvrtanju je koristio zračni pištolj te kako ni to nije dovoljno uzeo je dužu polugu te cimao prednji desni točak pri odvranju tog jednog zapeklog šarafa. Nakon par pokušaja prišao mu je kolega pa je lupao čekićem po speklom šarafu dok ga je ovaj prvi cimao. tako sve dok nije popustio. to je radio i na desnom i na lijevom točku.

E, od tada imam zvuk u prednjoj lijevoj strani.

Podigao sam prednju lijevu stranu, upalio auto te zavrtio točak i ugasio motor. Zvuk je nekakav tupo brujući. Kao ležaj nečega.
Podigao sam zatim desnu stranu te isto uradio. Takođe se čuje ali manje. E sada dali je manje jer je zvuk iz lijeve strane ili je zaista manje nisam siguran.
Gume nisu sigurno,

Majstor predlaže zamjenu prednjeg lijevog ležaja iako je pri provjeri i lagano okretanje naizgled dobar. Nema nikakvih luftova.
Zglobovi pregledani te se čini kao mali nedostatak masti. Dodata mast ali zvuk ostao.

Zvuk se javlja od brzine 40 kmh i nadalje. Buka se poveča sa brzinom oko 80 i ista je i na 160.

Pitanje:
Je li imao ko sličan problem,
Dali je po vama ležaj
Jeli vulkanizer mogao udarcima i naprezanjem oštetiti mjenjač ili diferencijal
Dali bi taj zvuk zaista mogao biti od ležaja  (ne izgleda loše, nema luftova) ili je nešto drugo? 

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
Odg: ležaj ili nešt drugo
« Odgovori #1 u: 15-09-2013, 21:48:45 »
udarcima je mogao ostetit lezaj

pogledaj da nije neki limic savijen iza diska pa to ne stvara zvuk ili se neki kamencic uvukao izmedju lima i diska ili na kljesta
.....................