14-06-2026, 00:08:21

Autor Tema: Aksijalni zazor?  (Posjeta: 3275 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tbird

• Gost
  • Trade Count: (0)
Aksijalni zazor?
« u: 01-05-2013, 16:51:04 »
Kod kuplanja se lagano osjeti neka trešnja na nozi... Jel moguce da je riječ o aksijalnom "luftu" na raidlici, ili je nemoguce tako nesto osjetiti :?:
Zanima me radi metode eliminacije  :da:  :hap:

Offline Stiv

• Trade Count: (+20)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 Busso SW & 147 1.9jtdM
    • Samobor
Odg: Aksijalni zazor?
« Odgovori #1 u: 01-05-2013, 20:42:03 »
Ili los zamasnjak ili losa korpa sa potrosenim zubima ili cak su neki popucali :((  imao nedugo slucaj na curinoj alfi 145 boxer
:mahm QVMember of  U B OQV

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #2 u: 02-05-2013, 00:05:50 »
daj malo podataka koji auto sta kako motor godina
normalno je da podrhtava kvacilo ako je zamasnjak ili korpa malo kriva ali to dodje s vremenom na svoje ako su baze neravne
.....................

Tbird

• Gost
« Odgovori #3 u: 02-05-2013, 09:33:29 »
Ili los zamasnjak ili losa korpa sa potrosenim zubima ili cak su neki popucali :(imao nedugo slucaj na curinoj alfi 145 boxer

:o000: thanks Stiv, odlican info  :ok:
Nisam nikada mjenjao kvacilo na ovom autu, tako da budem iskren nemam blagog pojma u kakvom su stanju korpa, potisni i eventualno zamašnjak... A bogami niti kada je to zadnji put mjenjano...
Jel moguce da je potisni pri kraju? Ili bi bili drukčiji simptomi?

Osjeti se malo kod izravnog downshiftinga neke sitne vibracije unutra, i recimo u rikverc kad ideš preko neke prepreke s kvačilom, ono kad moras malo balansirati gas-kvačilo-kočnica...
Daj napisi malo kako se to manifestiralo kod tvoje ljepše polovice (Alfe naravno  :hehe: :craz:?:

daj malo podataka koji auto sta kako motor godina

1.6 8V flat  :grinning-smiley-044:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #4 u: 02-05-2013, 19:06:16 »
nije flat nego boxer, flat je v motor sa 180° hahaha

mozda imam koju korpu a mogu i lamelu repariranu rjesit ak ce trebat  :craz
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Stiv

• Trade Count: (+20)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 Busso SW & 147 1.9jtdM
    • Samobor
« Odgovori #5 u: 02-05-2013, 19:23:02 »
pa pocelo je lagano podrhtavat kvačilo tj papučica kvačila, onda se počeo čuti i potisni ležaj aka druk lager  :hehe:

a nebi se ti ni raskapalo da nije otišla getriba tj prdnio je satelit aka zupćanik od desne poluosovine koji se veže na diferencijal.

Vožnja je bila u strmi brijeg dan-dva prije posipan sa finim pijeskom i desni je kotač počel vrtit u prazno i buuum neš je puklo i alfa stala, dala se šaltata u svaku brzinu ali nije bilo micanja sa mijesta  :wal: :wal: :mad: :mad:

kad se izvadila mašina sa getribom van iz auta i sve raskopalo, onda se tek vidlo u kakvom je stanju kvačilo bilo tj nije bilo, lamela je bila ajde onak 2mm do nitanaca ali se druk lager raspao na 3 dijela kad sam ga izvadio sa spojničke osovine a na korpi su zubi bilo skroz pojedeni, ostalo ih je 4 ili 5 od cca 10-12 a i ti su bili tanki ko list papira, znaći bilo je samo upitno kad bi druk lager propao kroz korpu  ::) ::) :hehe:

Novo kvačilo od VALEO-a je mene ispalo sa popustom 790kn, znaći potisni ležaj, lamela i potisna korpa  :ok: :mah: :alfisti: :pivo:
:mahm QVMember of  U B OQV

Tbird

• Gost
« Odgovori #6 u: 03-05-2013, 08:05:57 »
nije flat nego boxer, flat je v motor sa 180° hahaha

:ne: flat je širi pojam u koji spadaju oba, a boxer i V-180° su uži :da:  :p030:  :hehe:  :craz
Flat V-180 znam da su imali Ferrari Testarossa i "Boxer" modeli/derivati  :hap:  :kokice:

pa pocelo je lagano podrhtavat kvačilo tj papučica kvačila, onda se počeo čuti i potisni ležaj aka druk lager  :hehe:
...
kad se izvadila mašina sa getribom van iz auta i sve raskopalo, onda se tek vidlo u kakvom je stanju kvačilo bilo tj nije bilo, lamela je bila ajde onak 2mm do nitanaca ali se druk lager raspao na 3 dijela kad sam ga izvadio sa spojničke osovine a na korpi su zubi bilo skroz pojedeni, ostalo ih je 4 ili 5 od cca 10-12 a i ti su bili tanki ko list papira, znaći bilo je samo upitno kad bi druk lager propao kroz korpu  ::) ::) :hehe:
Novo kvačilo od VALEO-a je mene ispalo sa popustom 790kn, znaći potisni ležaj, lamela i potisna korpa

Odlican info :ok:
Kad ti je otišao satelit, znaci voli ga curka stisnut  :grinning-smiley-044:  :hehe:
Imam negdje zapisano, jer se ne sjecam vise, da ima dva potisna (druk lager) za kupit, jedan kao "plasicni" i drugi "željezni" koji traje ohoho... Mislim čak da je ceker to negdje pisao  :da:
Dobro si prosao ak si ga nasao za 100€  :da:  :ok:

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #7 u: 03-05-2013, 21:43:41 »
jap, plasticni probije korpu extremno brzo zasto i kako neznam ali znam da limeni korpunerazvaljuje ni upola kao ovaj.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Tbird

• Gost
« Odgovori #8 u: 04-05-2013, 10:32:27 »
Daj reci koji je taj limeni, od koga, da pripazim na to kad budem kupovao, da se ne bi zahebo  :hehe:  :hap:

Offline Raziel

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 01' Mazda MX-5 (NB) 1.6 16V 94' AR 146 1.7 16V
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #9 u: 04-05-2013, 11:06:50 »
Ovak... Moj set kvačila ima oko 40-50000 km. I od kad je zamjenjen, zna se desit da podrhtava kvačilo, da prenosi vibracije na papučicu i tak to. Ja sam to povezao sa onom viljuškom koja gura potisni. Mislim da se na njoj dogodi da ima lufta i da malo pod koso gura potisni. Znam da kad mi je meštar radio kvačilo da je nešto bilo oko te viljuške problema, al nisam onda još skužio o čemu se radi, auto sam imao par mjeseci.
Još jedna stvar koja mi se događa je da pri otpuštanju kvačila, škripi. Onak, na brzinu zaškripi, i ide mi jako na živce. Svaki put kad šaltam škripi. Prvo sam mislio da je glavni cilindar kvačila (ovaj u kabini), al onda sam skužio da i škripa dolazi negdje od te viljuške ili samog potisnog ležaja. Morat ću malo to pogledat, ako ikako mogu doć do tamo i ubacit malo masti.

Eto, to je moje opažanje... Možda nisam u pravu, ali sumnjam da bi poprilično novo kvačilo podrhtavalo zbog same korpe ili potisnog. E sad, ostaje još i kakav je zamašnjak...
    "...if in doubt, flat out..."   

Tbird

• Gost
« Odgovori #10 u: 04-05-2013, 11:48:13 »
A najgore je nagađati, treba to otvoriti i sve provjeriti... Vidi šta je na kraju kod Stiva ispalo kad je isčupao mašinu van, kvačilo i potisni ošli u pepeo  :craz
Sam sta je to tlaka u pm, treba sve van isčupat...  :wal:

@ceker: budem si ja malo potrazio tu među bilješkama koji je taj limeni, ak sam uopce zapisao, al ak se sjetis koji je to potisni,  tu smo :clap:

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #11 u: 04-05-2013, 13:06:36 »
mislim da ih imam u garazi negdi jos jedan ima preko 150000km i isti je kao nov koji sam kupio u zg u lagerosu, mislim da je kolega i tu na forumu pod ponuđačima.

Tbird

• Gost
« Odgovori #12 u: 05-05-2013, 12:33:30 »
mislim da ih imam u garazi negdi jos jedan ima preko 150000km i isti je kao nov

:o000:

A znaš mozda od koga je, ne mogu nać  :?:

Ovak... Moj set kvačila ima oko 40-50000 km. I od kad je zamjenjen, zna se desit da podrhtava kvačilo, da prenosi vibracije na papučicu i tak to.
...
E sad, ostaje još i kakav je zamašnjak...

Ak su s novim setom opet isti problemi, vrlo moguće da ti je istrošen zamašnjak.  :wal:

Offline Raziel

• Ovisnik o alfistima
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #13 u: 05-05-2013, 13:24:51 »
Ak su s novim setom opet isti problemi, vrlo moguće da ti je istrošen zamašnjak.  :wal:

Sumnjam...

Tbird

• Gost
« Odgovori #14 u: 05-05-2013, 15:11:18 »
Sumnjas da jest ili da nije  :?:craz
Kak god okrenes, ne gine ti skidanje... al dobra vijest je da ces onda znati sta je :hehe:

Offline Raziel

• Ovisnik o alfistima
    • Sv. Klara, Kutina
« Odgovori #15 u: 05-05-2013, 16:46:35 »
Sumnjas da jest ili da nije  :?:craz
Kak god okrenes, ne gine ti skidanje... al dobra vijest je da ces onda znati sta je :hehe:

Ne vjerujem da se radi o zamašnjaku. Mislim da se radi o luftu u viljušci koja gura potisni ležaj.

Nema smisla to rastavljat jer su to vrlo slabe vibracije, a po meni i normalna stvar za auto koji ima minimalno 180000 km.
Eventualno ako ikad ponovno daođe do toga da moram mjenjat set kvačila, onda ću obratit pozornost i pokušat shvatit o čemu se točno radi.
Ne treba dirat ono što prilično dobro radi. Lekcija koju sam već dosta puta naučio na svojoj koži... :craz
Samo gas!  :ok:

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #16 u: 05-05-2013, 22:09:00 »
zamasnjak poravnat i vozi, ja sam imao slucaj vec par puta sa zamasnjakom koji je bio kriv za tresnju pogotovo na autima koji su se vozili zesce sa losim kvacilom..  gotovo nikad radi te viljuske netrese.