Meni već lagano ide na jetra ova spika s originalnim stanjem. Ako nije original odmah ne vrijedi ništa. Glupost notorna. Sve zavisi na što se misli.
Ako se misli na ugrađivanje zamjenskih umjesto originalnih dijelova kupljenih u alfa romeo servisu samo jednu riječ imam za komentatore - PROBAJTE. Do pred par godina je bilo moguće, al sad više ne, pogotovo ne u AC-u gdje dio koji po eperu dođe 10€, naplaćuju 300 kn. Da ne govorim da im se uopće ne da provjeravati dal nečeg ima ili nema i uvijek imam neki osjećaj da misle u sebi "šta me ovaj jebe s tom drlom, ko to još vozi". Ako ima, čeka se po mjesec dana. A kod starog auta kao što je 75, da bi bio original treba sigurno jedno 200 stvari i stvarčica naručiti sve do onih plastičnih kopčica i gluposti. E pa j.... mi se za AC, ja idem u dućan i kupit ću neoriginal, a to što to nekom smeta što nije upakiran u kutiji alfa romeo me čisto zaboli kita. Nemam ni novaca ni vremena ni živaca da još i to trpim i da auto stoji jer se čeka original kuplung od 500€ koji još nije ni krenuo iz Milana. Pa ne vozim Giuliu Sprint niti radim restauraciju

Ili bi trebao shvako malo u trst da malo jeftinije prođem? Možda je bolje harati po tal. otpadima i tražiti dijelove s pečatom alfa romeo?* Nema veze što su stari i s otpada, original su. Mislim, priče za malu djecu.
A što se tiče ugrađivanja jačih motora, da to treba napavit, odmah jači motor za dva tri broja. Pa nije to Ferrari 288 GTO da ću pazit na svaku sitnicu i da možeš samo ujebat stvar ako nešto prčkaš po svom, makar ugrađivanje sportskih amortizera i opruga npr. nikako ne bi nazvao prčkanje po svom jer je to netko za mene istestirao prema tom autu i na meni je samo da ih prišarafim. Al nije original, prema tome bolje serijski mekani amortizeri jer to je original.

I šta ja imam od toga kao vlasnik auta? Lelujanje, naginjanje i izgled po uzoru na istarsku kozu. Znači meni je riknuo 1.6 u 75 i ja sam morao tražit 1.6?

Lijepo me mehaničr iznenadio sa nađenim 1.8 i nisam se bunio, dapače. I bio je spojen na kratku getribu, to je jako loše jel tako, bude se raspala odmah i nije original

Onda sada imam 1.7 u 1.5 karoseriji. To je isto prestrašno. E da i lomljivi 1.3 dif je unutra, samo čekam kad će riknut

Pa 15 cola, pa offset je 15 mm na van. Joj riknut će ležaji, nije original. Imam i momo volan, mislim ga baciti u smeće i staviti onaj kamionski original

I ručicu mjenjača ću isto stavit onu lijepu plastičnu gdje se brojke napune prljavšitnom pomiješanom sa znojem, pa da onda četkicom za zube čistim brojkice svako malo. Original

I pedalice OMP ću isto maknut, naprosto obožavam 33-cine tanke pedalice, a i original su, pogotovo kad su izlizane nakon 300 000 kn izgledaju predivno. A i polužje mjenjača je od suda, to isto treba bacit, skinut smjesta dole i stavit baš od 33-ce. I spuštena je dosta i gumetine razvučene preko 7 jota felg. Ajme grozno. Jednom ću napravit phoitosession neoriginala na mojoj 33, s guštom jer sam ponosan na to budući da je sa svim tim jako daleko od serijske 1.5 na 13-icama. Jesam sponeuo da ima samovent. diskove i neoriginalna ATE klješta sa jače 33. I sicevi nisu original, kao ni oplate vrata, sa jedne stare 33 su. Na ovo će originaloljupci posebno poluditi, pilio sam flexom te oplate i vrata da bi uvalio 16,5 cm zvučnike. A i trebalo je prekidač prozora nekako uvaliti u tu oplatu i tu je bilo kemijanja, al z anovog vlasnika ljubitelja originala imam sve djelove, pa ću miu vratit original čeličane, debeli fiat uno zadnji branik, oljuštene original oplate vrata i tanke diskove koji se pregrijavaju nakon veće nizbrdice..... Iskreno da nema tih neoriginalnih dodataka koji poboljšavaju ležanje, kočenje i izgled ja svoju 33 odavno ne bi vozio jer bi vaga sere mi se od nje - obožavam ju prevagnula na ono prvo i rađe bi plaćao kredit za novu 147 JTD.

je original, nije original

A najjače je kad s tim počne netko tko uopće ne vozi tako staru alfu već neku 145, 156-icu 98. godište i onda soli pamet, al to ti nije original, kako možeš, odmah mi se

Umjesto da ste ponosni što se alfe ne kite spoilerima, haljinama, neokama, painjobovima kao wageni, opeli i slični propali abortusi autoindustrije vama originaloljupcima smetaju šire gume, eibach federi, jače kočnice itd. koje dižu dotičnu alfu na viši nivo i daju joj priliku da pokaže u potpunosti potencijal svog postava. Po meni, dok god je prerada usmjerena na poboljšanje voznih osobina odnosno dok ima svrhu, to je prava stvar, a drugo su pointless spoileri i slične gluposti u stilu pimp my ride. Al takve alfe su izuzetno rijetke pa ih ni ne vrijedi spominjati.