13-06-2026, 17:11:16

Autor Tema: Fiat kupuje Opel  (Posjeta: 7795 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline a.m.alfa

• Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • MG HS
    • Fiume (RI)
Fiat kupuje Opel
« u: 05-10-2012, 19:32:33 »
http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/2012/10/05/fiat-zainteresovan-za-kupovinu-opela

Kako piše Tanjug, prenoseći pisanje talijanskog poslovnog dnevnika "Il sole 24", talijanski automobilski gigant "Fijat" planira zatražiti od američkog rivala "General Motorsa" (GM) kupnju njegove posrnule njemačke podružnice "Opel" za "simboličnu" cijenu.

"Fijat" je još 2009. godine uputio ponudu za kupovinu "Opela", ali se taj plan nikada nije materijalizirao, a GM je umjesto toga ušao u savezništvo s francuskim proizvođačem automobila "Peugeot Citroen", partnerstvo koje bi moglo predstavljati prepreku za "Fiatov" prijedlog, navodi list "Il sole 24 ", a prenosi agencija AFP.

Kako prenosi taj list, koji nije citirao svoje izvore, izvršni direktor "Fiata", Sergio Marchionne, namjerava da kupi "Opel" praktički za "džabe".

Partnerstvo između "Fiata" i "Opela", koji pate od pada prodaje automobila u Europi, omogućilo bi uštede u dizajniranju i proizvodnji malih automobila, prenosi talijanski list.
« Zadnja izmjena: 05-10-2012, 19:33:05 od a.m.alfa »

Kiro

• Gost
Odg: Fiat kupuje Opel
« Odgovori #1 u: 05-10-2012, 19:48:27 »
Nije tu razlog tolko smanjenje troškova kolko rat Serđa da bude močniji od fauvea :grinning-smiley-043:

Offline tadija

• Ovisnik o alfistima
    • Derventa BiH
« Odgovori #2 u: 05-10-2012, 21:43:23 »
znaci bice kadetta fiatovih......nek alfu prodaju a kupe opelesinu  :gun:
.....

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #3 u: 05-10-2012, 22:07:05 »
realno gledano dobra kupnja,i fiat i opel su tu negdje klasa,a alfa i lancia nemogu tj nebi trebali dijelit puno dijelova sa fiatom,dok opel može

Offline Bero

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
« Odgovori #4 u: 05-10-2012, 22:47:25 »
Dobro, to znači da ću onda morat postat dobar sa oplo fahrerima koje ne podnosim :kosa: :kosa: :kosa:
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Offline oliver

• Član Alfa kluba 15
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156, Giulietta, Stelvio, Junior
    • Kraljevica
« Odgovori #5 u: 05-10-2012, 22:49:02 »
A mozda su to samo glasine :rolll:

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #6 u: 05-10-2012, 23:28:20 »
nemoraš se sprijateljit s njima nego ih počneš sprdat  :grinning-smiley-044:

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #7 u: 06-10-2012, 09:01:32 »
FIAT već duže vrijeme traži još neku marku za udruživanje jer na globalnom tržištu sami nemaju šansu.

OPEL je dobra kupnja, već su im uvalili svoje dizele, Corsa je na bazi Punta, da se tu sniziti dosta troškova.
Samo da ne krene kontra smjerom, kao što su u 159 ugurali tehnologiju iz OPEL-a.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #8 u: 06-10-2012, 09:26:20 »
Dobro, to znači da ću onda morat postat dobar sa oplo fahrerima koje ne podnosim :kosa: :kosa: :kosa:

:?: Kakve veze ima potez Fiatovog direktora sa tvojim izborom društva?
O.K. ni ja  ne volim VW, ali to nema nikakvog uticaja na moj odnos sa njihovim vlasnicima.
Treba razlikovati ljude i aute.  Ljude treba cijeniti prema njihovim osobinama i normalno poštivati njihovo pravo izbora.

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #9 u: 06-10-2012, 09:30:42 »
samo sto je opel u medjuvremenu napredovao,pogledaj insigniju,astru gtc,da ne spominjem opc verzije..,a fiat i alfa stagniraju. Jadan opel ako ga fiat kupi,astra ce se pocet proizvodit u jednoj inacici,najjaci motor ce imat 150konja.. Fiat me odavno prestao odusevljavat svojim poslovnim odlukama,nekako mi se cini da se svjetlo na kraju tunela ni ne nazire

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #10 u: 06-10-2012, 10:06:10 »
samo sto je opel u medjuvremenu napredovao,pogledaj insigniju,astru gtc,da ne spominjem opc verzije..,a fiat i alfa stagniraju. Jadan opel ako ga fiat kupi,astra ce se pocet proizvodit u jednoj inacici,najjaci motor ce imat 150konja.. Fiat me odavno prestao odusevljavat svojim poslovnim odlukama,nekako mi se cini da se svjetlo na kraju tunela ni ne nazire

apsolutno se slazem. opel ima daleko naprednije modele od trenutne game fiat koncerna (ne racunamo li ferrari).

s druge strane ne vidim sto je lose sto su dijelili motore, pa jts benzinci u alfi su proradili kako treba tek kad su preuzeli GMov blok. a svi znamo sta se desavalo kad je fiat uvalio svoj blok u alfine original twin spark 8v... :shocked:

mislim da su ovo fiatove puste zelje, ili mozda traze nacin da pogase svoju gamu i rade opelove modele ili bar dijelove za njih.

Offline SALE-82

• Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #11 u: 06-10-2012, 10:10:18 »
pa i 1.9 jtdm djele sa opelom ako se ne varam
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #12 u: 06-10-2012, 10:12:04 »
pa i 1.9 jtdm djele sa opelom ako se ne varam

da, opel nikad nije znao napraviti dizel motor, prvo su uzimali od Isuzua, onda od BMW onaj 2.5 tds i posljednjih 10ak godina od Fiata JTD

Offline Bero

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 145 1.6 boxerača & 159 1.9 diZLO
    • Jastrebarsko
« Odgovori #13 u: 06-10-2012, 10:52:11 »
:?: Kakve veze ima potez Fiatovog direktora sa tvojim izborom društva?
O.K. ni ja  ne volim VW, ali to nema nikakvog uticaja na moj odnos sa njihovim vlasnicima.
Treba razlikovati ljude i aute.  Ljude treba cijeniti prema njihovim osobinama i normalno poštivati njihovo pravo izbora.

Malo si me preozbiljno shvatio  :craz

Imam ja par frendova koji voze opele i oni su ok, ali inače da vidiš kakva sve ekipa vozi opele tu kod mene  :o000: :kosa:
 :hehe:
Biti će lima, ali nikad više kao alfa 33...

Offline SALE-82

• Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #14 u: 06-10-2012, 10:55:44 »

Imam ja par frendova koji voze opele i oni su ok, ali inače da vidiš kakva sve ekipa vozi opele tu kod mene  :o000: :kosa:

auto se kupuje zbog sebe i svojih želja a ne zbog drugih
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #15 u: 06-10-2012, 12:56:24 »

:ok:  :pivo:
Nije bilo smajlića u tekstu, pa ispane ozbiljan  :mahm

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #16 u: 06-10-2012, 16:41:36 »
Napredovali, hm, Insignija je napuhana Vectra, Astra je Astra...
Što se motora tiče, dizeli (1.3, 1.9, 2.0) su FIAT-ovi Multijet-i, a benzinci im nikad nisu bili nešto posebno (turbo motori su druga priča, to se može navinuti koliko hoćeš).

apsolutno se slazem. opel ima daleko naprednije modele od trenutne game fiat koncerna (ne racunamo li ferrari).

s druge strane ne vidim sto je lose sto su dijelili motore, pa jts benzinci u alfi su proradili kako treba tek kad su preuzeli GMov blok. a svi znamo sta se desavalo kad je fiat uvalio svoj blok u alfine original twin spark 8v... :shocked:

mislim da su ovo fiatove puste zelje, ili mozda traze nacin da pogase svoju gamu i rade opelove modele ili bar dijelove za njih.

Da, baš je bila pomama za 159-tkama sa 1.8mpi i 1.9/2.2/3.2 JTS motorima :hehe:

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #17 u: 06-10-2012, 17:49:50 »
Što se motora tiče, dizeli (1.3, 1.9, 2.0) su FIAT-ovi Multijet-i, a benzinci im nikad nisu bili nešto posebno (turbo motori su druga priča, to se može navinuti koliko hoćeš).

opelovi benzinci su u zadnjih 25 godina pojam kvaliteta i trajnosti.

za 159kama nije bila pomama ma koji motor u njima bio, buduci da ih je proizvedeno samo 80.000 (za poredjenje, cak i lancija kappa je proizvedeno vise)

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #18 u: 06-10-2012, 22:14:45 »

A kojoj je to Vectri slična Insignija kad kažeš da je napuhana Vectra  :?: Niti iznutra, niti izvana. Nova Zafira je, kome se svidlo, kome ne, možda i najljepši monovolumen trenutno. Novoj Astri baš ništa ne fali. GTC je onako po mjeri.
Mi svi volimo alfe i zato ih i vozimo, al neke stvari treba priznat. Prošla generacija Opelovih modela bila je korak od tri svjetlosne godine u odnosu na genariciju prije, a nova generacija je pet svjetlosnih godina iskoračila u odnosu na predzadnju.
Nadalje...ja ne znam koliko ti godna imaš, al ja pamtim jedno 30 i koju unazad. Opelovi benzinci nikada nisu bili losi, bas naprotiv. Međutim turbo benzinjare (1.4) koje se danas ugrađuju u oplo su razvijene u suradnji s fiatom i bazično je to isti motor. Ostalo je GM produkcija.
GM-ovi benzinci nisu krivi za neuspjeh 159-ke. 3.2 šestak je zadnju vectru ganja ko vjetar. Probao osobno  :da:

A ovaj brak je vrlo izvjestan...novi doblo i combo...isti auto samo druge značke.
Da potkrijepim

U ovoj bi priči samo trebalo napravit jedno, a to je da Fiat pusti da Alfa i Lancia budu ono što jesu....Alfa i Lancia, a Fiat i Opel da budu ono što jesu. Svi sretni i zadovoljni.
« Zadnja izmjena: 06-10-2012, 22:34:18 od buzz11 »
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #19 u: 06-10-2012, 23:07:37 »
A kojoj je to Vectri slična Insignija kad kažeš da je napuhana Vectra  :?: Niti iznutra, niti izvana. Nova Zafira je, kome se svidlo, kome ne, možda i najljepši monovolumen trenutno. Novoj Astri baš ništa ne fali. GTC je onako po mjeri.
Mi svi volimo alfe i zato ih i vozimo, al neke stvari treba priznat. Prošla generacija Opelovih modela bila je korak od tri svjetlosne godine u odnosu na genariciju prije, a nova generacija je pet svjetlosnih godina iskoračila u odnosu na predzadnju.
Vectra C je napravljena na Epsilon platformi, a Insignia na napuhanoj Epsilon platformi. Premium platforma na kojoj je napravljena 159 je GM-u bila preskupa.
Ovjes je najobičniji McPherson naprijed, i konačno su napravili neovisan stražnji ovjes.
Motorizacija manje/više naslijeđena.
U dizajn ne ulazim.
Znači ja tu neke svjetlosne godine ne vidim.

Nadalje...ja ne znam koliko ti godna imaš, al ja pamtim jedno 30 i koju unazad. Opelovi benzinci nikada nisu bili losi, bas naprotiv. Međutim turbo benzinjare (1.4) koje se danas ugrađuju u oplo su razvijene u suradnji s fiatom i bazično je to isti motor. Ostalo je GM produkcija.
GM-ovi benzinci nisu krivi za neuspjeh 159-ke. 3.2 šestak je zadnju vectru ganja ko vjetar. Probao osobno  :da:
OPEL-ove motore pamtim po tome da im voli kihnut dihtung na glavi i da vole zakuhat.
FIAT i OPEL 1.4 benzinci nisu isti motori.
Za 159 je od samog predstavljanja i prvih testova jasno da su benzinci nepoželjni (a ni Alfisti ih nisu prihvatili) i da je masa prevelika (što kod Insignije nitko ne spominje).

A ovaj brak je vrlo izvjestan...novi doblo i combo...isti auto samo druge značke.
Da potkrijepim

U ovoj bi priči samo trebalo napravit jedno, a to je da Fiat pusti da Alfa i Lancia budu ono što jesu....Alfa i Lancia, a Fiat i Opel da budu ono što jesu. Svi sretni i zadovoljni.
Ova kombinacija FIAT-OPEL ima potencijala, ali FIAT tu neće imati tehnološke več financijske koristi (može proširiti gamu, dobit će širu mrežu servisa/zastupnika, i lakše će postati globalna marka).

Da je OPEL tako dobar kako ti govoriš ne bi bio u takvoj krizi :hap:

EOD

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #20 u: 06-10-2012, 23:26:48 »
Vectra C je napravljena na Epsilon platformi, a Insignia na napuhanoj Epsilon platformi. Premium platforma na kojoj je napravljena 159 je GM-u bila preskupa.
Ovjes je najobičniji McPherson naprijed, i konačno su napravili neovisan stražnji ovjes.
Motorizacija manje/više naslijeđena.
U dizajn ne ulazim.
Znači ja tu neke svjetlosne godine ne vidim.
OPEL-ove motore pamtim po tome da im voli kihnut dihtung na glavi i da vole zakuhat.
FIAT i OPEL 1.4 benzinci nisu isti motori.
Za 159 je od samog predstavljanja i prvih testova jasno da su benzinci nepoželjni (a ni Alfisti ih nisu prihvatili) i da je masa prevelika (što kod Insignije nitko ne spominje).
Ova kombinacija FIAT-OPEL ima potencijala, ali FIAT tu neće imati tehnološke več financijske koristi (može proširiti gamu, dobit će širu mrežu servisa/zastupnika, i lakše će postati globalna marka).

Da je OPEL tako dobar kako ti govoriš ne bi bio u takvoj krizi :hap:

EOD

Stvar platforme...Insignia i 159 su potpuno suprotno zamišljeni auti. I taj, kako kažeš, najobičniji McPherson ovjes ne škripi, ne cvili, ne lupka i sasvim dobro funkcionira u tom autu.
Motorizacija se i kod naših Alfica nasljeđuje. Generacijama.

Jedini motor iz Opela kojeg ja pamtim po tome da mu je kihao dihtung na glavi, da mu je pucala glava i da je volio zakuhat je 1.3 iz Kadetta i Ascona koji je davnih dana izbačen iz upotrebe. 1.9 i 2.0 su bez neke muke prelazili i po 400 - 500 tkm. Još jedan takav stoji u garaži. Pleha nema, al je motor napravio 525000 bez generalke. Međutim Opel ne trune više već odavno.

Nisam ni rekao da su 1.4 benzinci isti. Zajedno su razvijeni. Baza je skoro identična.

Alfa je preteška, Insignia nije...to je razlika s početka ovog mog odgovora. Alfin problem nisu bili motori nego prevelika masa za auto koji koketira sa sportom. Međutim ima ta težina i svojih prednosti. I svakako po meni...159 je vrhunski auto. Bez obzira na masu.

FIAT će ipak tehnološke koristi. Htio ti to prihvatit ili ne. Riješit će se tuku tuk radilica u svojim benzincima.

OPEL nije u krizi od sada. Zna se koja je generacija donijela loš image tvrtki i odvela tvrtku u propast. Okreni se malo oko sebe....ALFA je isto tako u banani odavno i trenutno nudi samo dva modela. Jedan je igračka za djevočice, a drugi bi trebao nadoknadit propušteno. FIAT isto tako ništa bolji...Punto, 500, Bravo, ostalo nije ni vrijedno spomena, LANCIA...nije ni vrijedno spomena. OPEL....previše za nabrajat.
Obje su tvrtke lošim poslovnim potezima i u nekom trenutku lošim proizvodima dovedene u stanje propasti. Iz ovoga bi obje mogle profitirati.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2

Kiro

• Gost
« Odgovori #21 u: 07-10-2012, 10:01:19 »
Mislim vi niste pri zdravoj pameti :grinning-smiley-044: 159 preteška? Odkad je 1.36t-1.62t postalo preteško pa to je normalno za tu klasu auta, ako je kompaktna klasa na 1.2-1.3t.
« Zadnja izmjena: 07-10-2012, 10:01:51 od Kiro »

Kiro

• Gost
« Odgovori #22 u: 07-10-2012, 10:08:46 »

Alfa je preteška, Insignia nije...to je razlika s početka ovog mog odgovora. Alfin problem nisu bili motori nego prevelika masa za auto koji koketira sa sportom.

:smijeh :undd: :alfisti: :hehe:

LAŽ, LAŽ, LAŽ

INSIGNIA JE TEŽI AUTO OD A L F A R O M E O  1  5   9

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #23 u: 07-10-2012, 10:09:24 »
147 1.9 jtd 16v 3v .  1380 kg - svim tekucinama i pol rezervara.
punto mkII 1.2 5v 1000kg a obicna kaseta od auta

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #24 u: 07-10-2012, 10:11:17 »
Mislim vi niste pri zdravoj pameti :grinning-smiley-044: 159 preteška? Odkad je 1.36t-1.62t postalo preteško pa to je normalno za tu klasu auta, ako je kompaktna klasa na 1.2-1.3t.

156 2.0 ts ima 1250 kg pa ti vidi

koliko bi imala giulia kao nasljednik 159ke, 2 tone?

Kiro

• Gost
« Odgovori #25 u: 07-10-2012, 10:13:39 »
Svaki auto te klase ima 1.4-1.6t i više, što vam nije jasno :?: 156 je zaostala u 90-ima tj njena konstrukcija zato je i crash-krš :hehe:

Giulia će imat isto kolko i 159 iz razloga što je 159 konstrukcijski doveden na razinu 10/10 znaći svi aspekti sigurnosti su zadovoljeni i nema više potrbe s povečanjem nečeg tj u konaćnici mase.
« Zadnja izmjena: 07-10-2012, 10:15:40 od Kiro »

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #26 u: 07-10-2012, 10:15:08 »

LAŽ, LAŽ, LAŽ

jest tezi ali ko se bunio na tezinu u opelu? pa to uopste nije sportska marka. oni su 1989. predstavili  npr. calibru, kupea fantasticnog dizajna i stavili natrag polukrutu osovinu i 2.0 8v motor od 115 ks  :kosa:

ali na temeljima 156 je trebao nastati kvalitetniji i brzi auto, a desilo se upravo suprotno, napravili su tromog slona koji doduse izuzetno lijepo izgleda i to je sve

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #27 u: 07-10-2012, 10:16:45 »
Svaki auto te klase ima 1.4-1.6t i više, što vam nije jasno :?: 156 je zaostala u 90-ima tj njena konstrukcija zato je i crash-krš :hehe:

glede performansi, 159ka nema sta traziti pored 156

156 je jeftina, moze se za relativno malo para picnuti ko curica, a da jede asfalt pod sobom sto alfisti valjda i traze od auta

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #28 u: 07-10-2012, 10:19:04 »

LAŽ, LAŽ, LAŽ

Uzmimo primjer Insignie 2.0 CDTI i 156 te159, 1.9 JTDm...to je u biti isti motor
Insignia - 1503 kg
Alfa 156 - 1305 kg
Alfa 159 - 1560 kg

Dakle NIJE laž prijatelju, al ne radi se o tome. Radi se o tome da se 159 prigovara da je teška, a kod Insignie to nitko ne spominje. To je razlika u filozofiji auta i unamjeni istog. Insignia se ne vodi kao sport, a 159 koketira sa sportom jer joj to u nasljeđe ostavlja Alfina povijest.

Na kraju priče pomirimo se s time da auti te klase nikada više neće bit lakši od tih 1400 - 1700 kilograma. Jednostavno zahtjevi sigurnosti to traže od proizvođača.
« Zadnja izmjena: 07-10-2012, 10:26:12 od buzz11 »

Kiro

• Gost
« Odgovori #29 u: 07-10-2012, 10:26:31 »
Odkud ti uzimaš te lažne podatke :craz
1.8
1360 alfa 
1403 opel

1.9 alfa biznis
1465