13-06-2026, 19:41:31

Autor Tema: BOV i boost gauge  (Posjeta: 2397 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

ninov6biturbo

• Gost
  • Trade Count: (0)
BOV i boost gauge
« u: 23-06-2012, 18:15:03 »
Lijep pozdrav! Kao što znate iz mog predstavljanja složio sam 155 1.8 twin sparka 8v na turbaka. I auto pali vozi ide ko gluha svinja (iako ga još nisam testirao do krajnjih granica jer su u pitanju kilometri razrade ali po onome kako radi bit će babaroga... :wz) no međutim iako sam uspio sve to složit da se ne razleti i da sve to funkcionira (na serijskoj N/A elektronici!!!) pati me problem kako složit taj BOV da dobijem taj toliko željeni whooshhh zvuk (oni koji me znaju sad se križaju jer me mori takva glupost no eto sto ljudi sto čudi.... e a nakon toga niti satić za pritisak turba ne pokazuje pritisak tj kad se auto upali ode na - 0.6 bara i tamo stoji iako turbina normalno radi i uključuje :confusedbig: ako neko ima kakav prijedlog ili zna riješenje problema slobodno neka napiše ili me uputi...

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
Odg: BOV i boost gauge
« Odgovori #1 u: 23-06-2012, 19:06:20 »
za bov neznam ali koliko sam skuzio shemu rada on otvara na principu tlaka u sistemu i vakuma u usisnoj grani tj. samo mehanicki funkcionira a cukica ti je mozda u neispravna nebi bila prva, ja sam osobno imao jednu za par kuna sa ebay-a i prvo sam je morao rastaviti i podesiti pa onda tek stavit na auto da bi radila normalno. iako fula nesto malo idalje
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #2 u: 23-06-2012, 19:16:37 »
Da BOV radi na principu pretlaka u usisnoj grani no ja imam samo jedan izlaz na usisnoj grani i to je onaj kaj ide na grafitnu posudu... (iliti aktivni ugljen ili kak već to neko zove) ima sad još solucija da ga se treba podesit jer ima gore štel šaraf e sad da li je do toga ili ... a za čukicu vidiš to mi nije palo napamet (iako nije za par kuna ali nije isključeno da ne radi) pa eto može prijedlog rastavljanja i štelanja koji si napravio?

Offline Marekk

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #3 u: 23-06-2012, 19:19:39 »
čukicu lako sprobaš s običnom pumpom ili medicinskom špricom.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #4 u: 23-06-2012, 19:20:23 »
Čekaj malo, zar nemaš blow off ventil :?:
Nije to zbog zvuka nego on štiti sistem usisa od prevelikog tlaka. Kada se digne noga s gasa naglo se zatvori ventil na usisnoj grani, a turbina zbog inercije pumpa i dalje. Onda znaju iskočiti gumena crijeva zbog prevelikog tlaka.

Manometar, sigurno mu je tlak prešao radno područje i prezubio je zupčanik od kazaljke. Može se to vratiti nazad ako se rastavi manometar.

Ma imaš na e-bayu sve živo, za 15-20 dana je sve kod tebe.

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #5 u: 23-06-2012, 19:27:36 »
Da BOV radi na principu pretlaka u usisnoj grani no ja imam samo jedan izlaz na usisnoj grani i to je onaj kaj ide na grafitnu posudu... (iliti aktivni ugljen ili kak već to neko zove) ima sad još solucija da ga se treba podesit jer ima gore štel šaraf e sad da li je do toga ili ... a za čukicu vidiš to mi nije palo napamet (iako nije za par kuna ali nije isključeno da ne radi) pa eto može prijedlog rastavljanja i štelanja koji si napravio?

taj eko šit od aktivnog ugljena slobodno otpojis i na to spoji vakum za bov jer bez njeg nebude radilo..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #6 u: 23-06-2012, 19:28:38 »
Marrek: Iskreno nisam to probavao ali nije loša ideja hmmm ništa me ne košta...
Viktor: Upravo tako! Naravno da blow off nije tu (samo ) radi zvuka... Znači trebam satić rastavit i pomaknut kazaljku ili... ?
« Zadnja izmjena: 23-06-2012, 21:29:15 od ninov6biturbo »

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #7 u: 23-06-2012, 19:34:19 »
Marrek: Iskreno nisam to probavao ali nije loša ideja hmmm ništa me ne košta...
Viktor: Upravo tako! Naravno da blow off nije tu (samo ) radi zvuka... Znači trebam satić rastavit i pomaknut kazaljku ili... (jbga daj mi natrpaj klipove glave i radilice napravit ću monstruma, baci me među žice i ispadam školarac...)

http://www.2shared.com/video/__2uhiTb/Video0026.html

Inače, super sam zadovoljan njom, svaka pohvala  :ok:

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #8 u: 23-06-2012, 19:45:14 »
Hvala, nadam se da ću u skorije vrijeme skupit nešto novaca da odem napraviti SA elektroniku koja bi mi pridodala još podosta snage i to je onda to... sad je trenutno na redu stavljanje bilsteinovog ovjesa i razrada motora do kraja...
BTW kakav ti je to link? -  Marrek

Viktor - still waiting for instruction? :happ:

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #9 u: 23-06-2012, 20:44:43 »
BOV riješen otpojen vacuum aktiv. ugljena i BOV polako fućka    :care ali i dalje borba sa satićem  :box: rastavio ga okrenuo kazaljku ali ona se i dalje vraća na -0.7 bara... radi se o Autogauge-ovom satiću smoked version 60 mm iza sam našao neki datum 2006/10/17... da nije možda nešto krivo spojeno? mislim na električni dio (žice)? iz satića idu 4 žice - crvena (+) crna (-) bijela (signal koji ide na boost sensor) i ljubičasta za smoke verziju... a i boost sensora idu crvena(+)crna(-) i bijela(po shemi spaja se na satić,signal boost sensora).... jel zna tko di bi mogao biti problem? ili da ipak idem k električaru!?
« Zadnja izmjena: 23-06-2012, 21:38:13 od ninov6biturbo »

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #10 u: 24-06-2012, 00:34:38 »
BOV riješen otpojen vacuum aktiv. ugljena i BOV polako fućka    :care ali i dalje borba sa satićem  :box: rastavio ga okrenuo kazaljku ali ona se i dalje vraća na -0.7 bara... radi se o Autogauge-ovom satiću smoked version 60 mm iza sam našao neki datum 2006/10/17... da nije možda nešto krivo spojeno? mislim na električni dio (žice)? iz satića idu 4 žice - crvena (+) crna (-) bijela (signal koji ide na boost sensor) i ljubičasta za smoke verziju... a i boost sensora idu crvena(+)crna(-) i bijela(po shemi spaja se na satić,signal boost sensora).... jel zna tko di bi mogao biti problem? ili da ipak idem k električaru!?

nemaš bolje stvari od manuelnog boost gauge-a, spojiš šlafom promjera 4-5mm negdje na usisnu granu (pod tlakom) i pokazuje ti u milimetar kolki je tlak, naravno ako imaš pravu čuku  :ok:

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #11 u: 24-06-2012, 14:46:44 »
a ne znam više ni sam probat ću još se sa time pozabavit pa ako ne ide onda na ebay po manual čukicu jer me ovo već ubija...

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #12 u: 24-06-2012, 20:20:37 »
a di si to spojia? vjerovatno neispravan instrument, ako ti je do štelanja kupi najobičniji manometar u nekoj željezariji, cca 70-80kn...najlakše ti ubacit spojnicu na crijevo koje vodi do MAP senzora ili bilo kojeg crijeva vakuma.

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #13 u: 24-06-2012, 22:09:34 »
ovako ako pitaš za BOV on je riješen tj moram ga još poštelat ali to je uglavnom to.... ali što se tiče satića on me ubija i gle poludit ću... jednostavno se ne da sa -0.7 bara niti kad ga držiš na kontaktu niti kad ga upališ... uglavnom moram to riješit... hmmm sad ne znam koliko bi mi pomogao manometar iz željezarije tj. ako je vacuum ali nisam siguran...  slobosno prijedloge prihvaćam ... rastavio sam satić ali nema zupčanika nego magnet... tj elektronski je sa booost sensorom...

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #14 u: 24-06-2012, 23:37:36 »
krivo je spojeno nesto ili dira masu zica za senzor ili je senzor spojen bez mase usisna grana nemora bit masa ili di ste spojili vec senzor.

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #15 u: 25-06-2012, 06:56:35 »
iz boost sensora idu tri žice: crvena (+) crna (-) i bijela (signal - spaja se na satić)
iz satića idu četri žice: crvena (+) crna (-) bijela (signal - spaja se na boost sensor) ljubičasta (spaja se na headlight za uključenje smoke verzije)

ja sam to spojio ovako: plus od senseora i satića zajedno sam spojio na kontakt, minus isto tako zajedno na minus i signal jedno sa drugim... e sad moguće je da mi je negdje prekid žice sa boost sensora u kabinu ili je jednostavno satić pokvaren....

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #16 u: 25-06-2012, 16:21:30 »
otpojit signalnu zicu sa senzora i vidit dal ima kakve razlike ako nema nabit je na masu negdi i vidit dal se satic mice kaj jer bi trebao se micat.

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #17 u: 25-06-2012, 18:19:30 »
kad se spoji na masu onda potone do kraja

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #18 u: 25-06-2012, 18:31:55 »
provucite novu zicu od signalna sa senzora do vurice i probajte onda mozda je ova negdi u laganom prekidu ili dira masu ili je neispravna.

Milan

• Gost
« Odgovori #19 u: 25-06-2012, 20:16:51 »
 :mah:
jesi li ti taj auto uopce punio tlakom s tom uricom.
Svaki auto na minimumu stvara vakum pa zato kazaljka ide u minus..meni je na minimumu oko -0,5 bara..a u laganoj voznji kad pustim gas se zakuca u -1bar.

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #20 u: 25-06-2012, 21:14:03 »
ako mu bov sisti i radi onda ima tlaka u sistemu, al pitanje je di je spojio senzor opet..

milan kaj sa servom od kocnica tj. vakumom.? jel drzi nepovratni ventil vakum.?

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #21 u: 25-06-2012, 21:37:25 »
2 Milan: ??? ne razumijem pitanje: jesam li uopće punio tlakom tu uricu? kako misliš jesam li punio....

Milan

• Gost
« Odgovori #22 u: 25-06-2012, 23:01:15 »
ako mu bov sisti i radi onda ima tlaka u sistemu, al pitanje je di je spojio senzor opet..

milan kaj sa servom od kocnica tj. vakumom.? jel drzi nepovratni ventil vakum.?

ventil se otvara samo kada ga ti otvoris papučicom,inače je u oba smjera zatvoren..makar meni

2 Milan: ??? ne razumijem pitanje: jesam li uopće punio tlakom tu uricu? kako misliš jesam li punio....
dakle kada si spojio uricu dali si išao probati đir s autom i napuhati neki tlak?
čini mi se da si sve dobro spojio što se tiče žica,a senzor tlaka se inače stavlja na usisnu granu poslije klapne i po mogućnosti da je samostalan i nema greške :ok:

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #23 u: 26-06-2012, 07:50:44 »
Za BOV nažalost moram te ispravit a to je da ventil otvara tek kad pustiš gas tj kad se klapna zatvori te on stvori podtlak na vacuumu i tako ispusti višak zraka u usisnoj grani... a za satić.... naručio sam mehanički pa dok ne dođe nema ozbiljnije vožnje dok ne vidim koliko turbina fila....

Milan

• Gost
« Odgovori #24 u: 26-06-2012, 14:24:39 »
Za BOV nažalost moram te ispravit a to je da ventil otvara tek kad pustiš gas tj kad se klapna zatvori te on stvori podtlak na vacuumu i tako ispusti višak zraka u usisnoj grani... a za satić.... naručio sam mehanički pa dok ne dođe nema ozbiljnije vožnje dok ne vidim koliko turbina fila....

ja govorim o ventilu u servu kočnica što je Ceker pitao  :craz
I ovo što si ti napisao nema veze s vezom..neznaš razliku između predtlaka,podtlaka i vakuuma.

Puštanjem gasa stvara se višak tlaka u cijevima i onda ventil otvara i šalje van...podtlak se stvara kad u vožnji pustiš gas,a njemu treba zraka više nego što ima,pa mu stvaraš podtlak i onda ta tvoja kazaljka od turba pokazuje u minus..zato sam te i pitao jesi li probao vozit nakon ugradnje urice.

ninov6biturbo

• Gost
« Odgovori #25 u: 26-06-2012, 22:01:33 »
... gle ovo da nema veze sa vezom pročitaj ponovo jer sam i sam to rekao da ventil radi nakon puštanja gasa (tj kad se klapna zatvori a turbina i dalje fila te taj višak zraka izbacuje ventil) uostalom taj problem sam riješio... a za satić je problem riješen... satić je neispravan... naručen je mehanički satić i eto... svejedno hvala na pomoći i savjetima... :thanks