22-09-2023, 03:34:14

Autor Tema: Relej od ventilatora  (Posjeta: 4055 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jackie85

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • 156 2.4 jtd&166 FL 2.5
    • Zagreb
Relej od ventilatora
« u: 20-10-2007, 17:57:00 »
mislim da mi je se spalio relej od ventilatora motora jer ga ne pali (a opet može biti i neka žica jer se radi o talijanu :))) )
gdje se nalazi taj relej i kako ga ispitati jeli ispravan?
radi se o 164 TD

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
Odg: Relej od ventilatora
« Odgovori #1 u: 21-10-2007, 10:49:50 »
Na mojoj 164 TS je taj relej smješten iza lijevg fara u maloj crnoj plastičnoj kutiji. Prvi po redu kad skineš poklopac kutijice. Nisam siguran jel na TD na istoj poziciji. Ispitati ga je lako. Dovedeš mu 12 v na nožice od zavojnice a na nožice od provodnih kontakata staviš univerzalni strujni instrument podešen recimo, na zujalicu. Ako valja zujat će, ako ne valja neće.
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

dslavisa

• Gost
« Odgovori #2 u: 22-10-2007, 08:26:39 »
... a i treba da se cuje "klik" kad dovedes struju na nozice zavojnice.

reli

• Gost
« Odgovori #3 u: 22-10-2007, 08:28:30 »
Na 164TS kod mene se nalazi kod levog fara ona crna kutijica.Kada je otvoris videćes 3 releja. Na njima ti se nalazi neka plastika kada je izvučes u njoj se nalazi osigurač.Znaci proveri prvo sva tri osigurača na relejima pošto sam zaboravio koji je za ventilator da oni nisu :mah: izgoreli jer svaki ima svoj osigurač mislim od 15 ili 10Ampera. Na termodavaču spoj žice da ti upali ventilator odmah kada promeniš osigurač ili mesta relejima.On ti je u donjem  desnom uglu na hladnjaku

Offline Jackie85

• Sa stažom
  • 156 2.4 jtd&166 FL 2.5
    • Zagreb
« Odgovori #4 u: 23-10-2007, 20:16:21 »
danas po ovoj prokletoj kiši sam gledao i svi su osigurači čitavi, kod mene su to osigurači od 10 i 30A

reli

• Gost
« Odgovori #5 u: 24-10-2007, 09:44:13 »
danas po ovoj prokletoj kiši sam gledao i svi su osigurači čitavi, kod mene su to osigurači od 10 i 30A

Da li si probao da promeniš mesta relejima pa da vidis da li pali ventilator. Takodje moraš da spojiš one žice na termoodavaču da radi neprekidno pa onda promeni releje. :ok:

reli

• Gost
« Odgovori #6 u: 24-10-2007, 09:47:19 »
Da li si probao da promeniš mesta relejima pa da vidis da li pali ventilator. Takodje moraš da spojiš one žice na termoodavaču da radi neprekidno pa onda promeni releje. :ok:

Znači ne zaboravi prvo spoji žice od termoodavača pa onda menjaj releje tako ćeš videti da li radi.

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #7 u: 24-10-2007, 09:53:35 »
Ako je 164 s klimom ( a većina jest ) onda je ventilator hladnjaka izuzetno opterećen ( isto tako i relej preko kojeg se uključuje ) jer ljeti se praktički ne prestaje vrtit. Inače je jako kvalitetno napravljen,ali kao i svemu i njemu dođe kraj. Provjeri sami motor ventilatora dal je ispravan.Isključi mu konektor i dovedi na njega direktno 12 volti i masu pa vidi okreće li se. Releje samo zamijeni. Prvi slijedeći stavi na mjesto releja ventilatora i kao što reli kaže spoji ukratko kontakte koji idu na termo prekidač dolje lijevo na hladnjaku motora. Uključi kontakt na ključ jer inače neće radit.
Nema puno mogućnosti greške: Relej ( osigurač ), termo prekidač, motor ventilatora, ožičenje.
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

reli

• Gost
« Odgovori #8 u: 24-10-2007, 12:47:47 »
Ako je 164 s klimom ( a većina jest ) onda je ventilator hladnjaka izuzetno opterećen ( isto tako i relej preko kojeg se uključuje ) jer ljeti se praktički ne prestaje vrtit. Inače je jako kvalitetno napravljen,ali kao i svemu i njemu dođe kraj. Provjeri sami motor ventilatora dal je ispravan.Isključi mu konektor i dovedi na njega direktno 12 volti i masu pa vidi okreće li se. Releje samo zamijeni. Prvi slijedeći stavi na mjesto releja ventilatora i kao što reli kaže spoji ukratko kontakte koji idu na termo prekidač dolje lijevo na hladnjaku motora. Uključi kontakt na ključ jer inače neće radit.
Nema puno mogućnosti greške: Relej ( osigurač ), termo prekidač, motor ventilatora, ožičenje.

Zaboravih još nešto da ti predložim.Kako kaže JoskoMilun ako slučajno dovodiš na njega direktno struju i urtadiš kako je rekao probaj i malo da mu promrdaš žice. Ja sam imao jednom taj problem,osigurači ok,termo-prekidač Ok,kada malo pomerih žice levo desno on je počeo da se okreće. :cigara:

Offline Jackie85

• Sa stažom
  • 156 2.4 jtd&166 FL 2.5
    • Zagreb
« Odgovori #9 u: 24-10-2007, 19:02:39 »
kada direktno spojim onda ventilator radi, hoću reći kada dovedem struju ventilator radi. Ovo s zamjenom releja ču sutra probati pa čemo vidjeti

reli

• Gost
« Odgovori #10 u: 25-10-2007, 14:38:13 »
kada direktno spojim onda ventilator radi, hoću reći kada dovedem struju ventilator radi. Ovo s zamjenom releja ču sutra probati pa čemo vidjeti

Javi šta si uradio da li je uspelo. :drive: