09-06-2026, 00:06:33

Autor Tema: Alfa 159 letva volana, ulje i posuda za servo  (Posjeta: 52896 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marcos

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
    • Banja Luka
Odg: Alfa 159 letva volana, ulje i posuda za servo
« Odgovori #90 u: 10-09-2015, 09:38:17 »
Ima li neko iskustva sa Shell Spirax S2 ATF AX, to ulje izbacuje za servo na Shell-ovoj stranici za Alfu 159 JTDm 8V.

http://lubematch.shell.co.uk/ba/en_GB/equipment/cars/alfa_romeo/alfa_159_1_9_8v_jtdm_sportwagon_88kw_EFt8PdyoH

Offline damir77

• Učim polako
    • Rijeka
« Odgovori #91 u: 12-09-2015, 21:25:43 »
Alfa 159 1,9 JTDm.
Imam sljedeći problemčić, zna li netko rješenje? - Primjetio sam jači zvuk serva, posebno kada auto stoji ili kreće, nemam problema u vožnji, i primjetio sam da mi se posudica za ulje  serva neprestano puni i lagano prelijeva koliko joj dopušta da prođe ispod čepa.
Lp, Damir

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #92 u: 12-09-2015, 23:06:00 »
Ulje ti je crveno pretpostavljam od serva? to ulje treba izbaciti,kupiti novu posudu za servo ulje i staviti zeleno ulje(sintetika) tutela GI/R zeleno ulje
Varijator sekta

Offline damir77

• Učim polako
    • Rijeka
« Odgovori #93 u: 12-09-2015, 23:39:00 »
Ulje čak nije ni očekivano crveno već blijedo smeđe.
Suzmnjam da je problem nešto drugo, nešto u servu stvara pritisak da ulje pumpa nazad u posudu.

Offline kilo529

• Član Alfa Kluba 2
  • Sa stažom
  • *
  • Giulia 2.2 JTDm AT8
    • Zagreb
« Odgovori #94 u: 13-09-2015, 08:23:52 »
To je ok. Ulje serva nakon određene kilometraže mijenja boju i ima intenzivniji miris.
Ex: 33 QV, 33 1.7 iE, 156 2.0 TS, 156 2.0 JTS, 159 2.4 JTDm, Giulietta 2.0 JTDm2, Giulia 2.2 JTDm AT8

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #95 u: 13-09-2015, 09:48:59 »
Zastopano je sito na posudi zbog neadekvatnog ulja

Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline damir77

• Učim polako
    • Rijeka
« Odgovori #96 u: 14-09-2015, 21:39:09 »
Samo sa podjelim s vama i svoje iskustvo.
također sam imao problem sa servom izazvan posudom za ulje. Danas sam posudu skinuo, u njoj se nalazio filter koji se odvojio i spriječavao protok ulja u servo. Kako se filter više nemože vratiti na svoje mjesto montirana je nazad posuda bez filtera, stavljena zelena tutela i sada servo radi savršeno.
Ulje je zamjenjeno tako da se posudica s jedne strane punila, povrat je bio skinut, aut, autu sam par puta trznuo paljenje, nedovoljno da upali, ali dovoljno da vrti pumpu i izbaci staro ulje iz sistema. Da bi se očistilo kako treba trebalo je 1,6 litre litre ulja, nešto je ostalo, provjeriti ću ovih dana da li je potrebno doliti.
Uglavnom servo se preporodio. Svjestan sam da sam auto dao bilo kojem serviseru da bi mi mijenjao nepotrebno servo, a možda i letvu.
Zahvaljujem svima koji su postavilli svoje postove na ovu temu jer mi je to spasilo 5000 kn servisa.

LP

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Mika

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #97 u: 15-09-2015, 11:54:44 »
također sam imao problem sa servom izazvan posudom za ulje. Danas sam posudu skinuo, u njoj se nalazio filter koji se odvojio i spriječavao protok ulja u servo. Kako se filter više nemože vratiti na svoje mjesto montirana je nazad posuda bez filtera, stavljena zelena tutela i sada servo radi savršeno.
Ulje je zamjenjeno tako da se posudica s jedne strane punila, povrat je bio skinut, aut, autu sam par puta trznuo paljenje, nedovoljno da upali, ali dovoljno da vrti pumpu i izbaci staro ulje iz sistema. Da bi se očistilo kako treba trebalo je 1,6 litre litre ulja, nešto je ostalo, provjeriti ću ovih dana da li je potrebno doliti.
Uglavnom servo se preporodio. Svjestan sam da sam auto dao bilo kojem serviseru da bi mi mijenjao nepotrebno servo, a možda i letvu.
Zahvaljujem svima koji su postavilli svoje postove na ovu temu jer mi je to spasilo 5000 kn servisa.

LP
Odlično   :ok:
Varijator sekta

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #98 u: 15-09-2015, 12:28:19 »

LP
Kad budeš mogao samo uzmi novu posudu ona je 400ak kn jer filter je potreban

Nije bolest sve što boli

Offline snooke8

• Na probi
  • *
  • Alfa Romeo 159 1.9 16v JTDm
    • Zagreb / Čakovec
« Odgovori #99 u: 15-09-2015, 21:44:03 »
Kad budeš mogao samo uzmi novu posudu ona je 400ak kn jer filter je potreban

Posuda je oko 370 kn. Provjereno nedavno u 3 ovlaštena servisa.

Offline Robi0909

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 166 2,4 JTD
    • Gračac
« Odgovori #100 u: 16-09-2015, 16:17:22 »
Jesu li na svim alfama 159 iste posude od serva?

Gesendet von meinem HTC Desire 626G dual sim mit Tapatalk

Offline snooke8

• Na probi
  • *
    • Zagreb / Čakovec
« Odgovori #101 u: 16-09-2015, 17:20:11 »
Nisu, ovi veći su na većini dizela.

Offline snooke8

• Na probi
  • *
    • Zagreb / Čakovec
« Odgovori #102 u: 09-08-2016, 18:21:30 »
Jedno pitanje u svezi posude za servo ulje.

Kako znati da li je posuda nova ili stara? Ima negdje part number?

Da ne mijenjam posudu, a na kraju ispadne da je već zamijenjena.

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #103 u: 30-09-2016, 19:46:30 »
Jek zna netko part number posude serva? Jel to ima gdje za kupit osim u ovlastenog?

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #104 u: 10-02-2017, 19:05:13 »

LP
probaću ovu metodu ovih dana jedino imam jedno glupo pitanje...kako da znam koje crijevo da skinem a koje da ostavim,tj. koje je za povrat ulja

Offline snooke8

• Na probi
  • *
    • Zagreb / Čakovec
« Odgovori #105 u: 10-02-2017, 19:53:18 »
Imaš tanje i deblje crijevo. Tanje je povrat.

Osim toga vidiš da deblje ide prema pumpi.

Offline zoranm

• Sa stažom
  • alfa 166,159
    • Nova Gradiška
« Odgovori #106 u: 12-02-2017, 07:23:19 »
Imaš tanje i deblje crijevo. Tanje je povrat.

Osim toga vidiš da deblje ide prema pumpi.
:ok:

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #107 u: 17-02-2017, 08:19:55 »

LP

Bok!

Kak su ti se manifestirali problemi sa letvom?
Ja sam jučer primjetio da mi je počela zujat kad ju smotam skroz desno. Iz nekog razloga, kad ju motam u lijevo zvuka skoro da nema.
Ulje sam promijenio nedavno, možda ima 3-4 mjeseca, ali posudu nisam dirao, pa razmišljam da sad to napravim, i izbacim taj filter van.
Nije bilo nikakvih problema zbog toga što si filter izbacio?

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #108 u: 17-02-2017, 08:24:30 »
Bok!

Kak su ti se manifestirali problemi sa letvom?
Ja sam jučer primjetio da mi je počela zujat kad ju smotam skroz desno. Iz nekog razloga, kad ju motam u lijevo zvuka skoro da nema.
Ulje sam promijenio nedavno, možda ima 3-4 mjeseca, ali posudu nisam dirao, pa razmišljam da sad to napravim, i izbacim taj filter van.
Nije bilo nikakvih problema zbog toga što si filter izbacio?

Vidi da ti ulje nefali, mora bit bas na max.
Ja ti idem ovih dana na veliki servis, mjenjam i posudu pa ti mogu dat onda svoju staru posudu ako zelis. Mjenjam sve radi fore jer sam si utuvio da trebam, al nemam nikakvih problema.

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #109 u: 17-02-2017, 08:30:04 »
Vidi da ti ulje nefali, mora bit bas na max.
Ja ti idem ovih dana na veliki servis, mjenjam i posudu pa ti mogu dat onda svoju staru posudu ako zelis. Mjenjam sve radi fore jer sam si utuvio da trebam, al nemam nikakvih problema.

To je bilo prvo kaj sam provjerio, i ima ulja, pa sumnjam na taj filter unutar posude servo ulja  :ok:

Hvala ti na ponudi, ali sutra idem skinut posudu i izbacit filter, možda s tim riješim problem zujanja. Ako bude i dalje zujalo, onda je nešto drugo problem. Napisat ću ovdje kad ustanovim problem  :ok:

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #110 u: 17-02-2017, 08:31:18 »
To je bilo prvo kaj sam provjerio, i ima ulja, pa sumnjam na taj filter unutar posude servo ulja  :ok:

Hvala ti na ponudi, ali sutra idem skinut posudu i izbacit filter, možda s tim riješim problem zujanja. Ako bude i dalje zujalo, onda je nešto drugo problem. Napisat ću ovdje kad ustanovim problem  :ok:
Ok, sretno, nadam se da nece bit nist strasno.

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #111 u: 17-02-2017, 08:40:49 »
Ok, sretno, nadam se da nece bit nist strasno.

Hvala  :mah:
I ja se nadam, trebam nabavit ljetne gume, pa mi se ne daju novci još na zubnu letnu  :D

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #112 u: 20-02-2017, 07:27:12 »
U subotu sam skinuo posudu za servo ulje, fino ju očistio, provjerio sam protočnost filtera, i čini mi se ok, pod slobodnim badom je kroz njega prolazilo ulje, pa mislim da to nebi smio biti problem.
Što znači da je problem veći, ili u servo pumpi, ili u letvi volana  :Angry1:
Zvat ću danas mehaničara da vidim kad ima slobodno da pogleda u čemu je problem...

Offline aci365

• Učim polako
    • Rijeka
« Odgovori #113 u: 30-05-2017, 10:48:04 »
Pozdrav ljudi...dakle na 159-ki se cuje najvjerojatnije servo pumpa...prilikom voznje 1 2 3 brzina zvuk slican kao kad se ide u rikverc, takodjer pomicanjem volana zuji jace....ulja ima crvenog, baca ga prema cepu i stvaraju se mjehurici, vjerojatno je pustila zrak negdje pa se to dogadja...uglacnom probat cu procistit cijeli sustav i zamjenit sa drugim uljem al nevjerujem da ce sta pomoc. Probao sam na 2 mjesta pitat za zelenu tutelu i nemaju jbg...po vasem misljenju koje jos ulje bi bilo ok za usipat? I mogu li se ja vozit tako s tim zujanjem jos neko vrijeme?

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #114 u: 30-05-2017, 11:27:29 »
Pozdrav ljudi...dakle na 159-ki se cuje najvjerojatnije servo pumpa...prilikom voznje 1 2 3 brzina zvuk slican kao kad se ide u rikverc, takodjer pomicanjem volana zuji jace....ulja ima crvenog, baca ga prema cepu i stvaraju se mjehurici, vjerojatno je pustila zrak negdje pa se to dogadja...uglacnom probat cu procistit cijeli sustav i zamjenit sa drugim uljem al nevjerujem da ce sta pomoc. Probao sam na 2 mjesta pitat za zelenu tutelu i nemaju jbg...po vasem misljenju koje jos ulje bi bilo ok za usipat? I mogu li se ja vozit tako s tim zujanjem jos neko vrijeme?

Moris iz drazica i ciak ti imaju tutelu sigurno. Promjeni posudu i ulje pa vidi dal ce se sta promjenit.

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #115 u: 30-05-2017, 13:04:56 »
Je li obavezno treba zamjeniti ulje (nasut zeleno)?
U servu je doslo crveno ulje kad sam uzeo auto, ne pjeni, cisto ulje, imam servisnu knjigu od auta (od prvog dana sve do ovih 160 000 na satu, servisirana u Italiji, sve u istom servisu, jedan vlasnik vozila) .

Kad motam ne cuje se nista servo pumpa, znaci kad otvorim haubu da prozivod neki cudan zvuk osim kad se skroz namota (kako sam upucen to je normalno, jer se desavalo i na drugim vozilima) malo se promjeni zvuk.

Jedino sto se nekad pojavi zvuk ali dolazi iz kabine kao pistanje kad motan, slicno kao da struze malo volan od nesto.

Zadnji servis je radjen u Italiji 2015 godine po knjizi.
(ako nisu oni promjenili ulje, da ne mjenjam ni ja)
« Zadnja izmjena: 30-05-2017, 13:17:51 od aggressor »

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #116 u: 30-05-2017, 14:07:37 »
Je li obavezno treba zamjeniti ulje (nasut zeleno)?
U servu je doslo crveno ulje kad sam uzeo auto, ne pjeni, cisto ulje, imam servisnu knjigu od auta (od prvog dana sve do ovih 160 000 na satu, servisirana u Italiji, sve u istom servisu, jedan vlasnik vozila) .

Kad motam ne cuje se nista servo pumpa, znaci kad otvorim haubu da prozivod neki cudan zvuk osim kad se skroz namota (kako sam upucen to je normalno, jer se desavalo i na drugim vozilima) malo se promjeni zvuk.

Jedino sto se nekad pojavi zvuk ali dolazi iz kabine kao pistanje kad motan, slicno kao da struze malo volan od nesto.

Zadnji servis je radjen u Italiji 2015 godine po knjizi.
(ako nisu oni promjenili ulje, da ne mjenjam ni ja)

Jel ti podrhtava volan dok na mjestu motas.

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #117 u: 30-05-2017, 15:15:01 »
Nema podrhtavanja, ali nekad kao da imam manje opiranje pri okretanju, ne konstatno nego na manje prekide, ali to mi vise vuce na gume nego na volan, posto samo na grubim povrsinama, gdje je fin asfalt nista.

225/55/r17 pirelli p4 four seasons plus
(te dosle tako da mi se ne isplati mjenjati, posto na zimu idem na r16 i 4 ciste zimske)

Ako bi primjetio podrhtavanje znaci obavezna zamjena i ispiranje dobro sistema???
(u Tuzli ovi par servisa i majstora, kojim sam god spominjao da svi preporucuj zamjenu i sipanje zelene govore da nema potrebe, cak i 2 majstora koji vecinom rade alfe)
« Zadnja izmjena: 30-05-2017, 15:19:02 od aggressor »

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #118 u: 30-05-2017, 15:59:49 »
Mozda i neces rjesiti problem s promjenom ulja. Nediraj nista dok nerikne, ako rikne.

Offline aggressor

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm
    • Tuzla
« Odgovori #119 u: 30-05-2017, 16:14:12 »
Iskreno za sad to i nije neki problem, taj zvuk se ne cuje uvijek, vise sam mislio preventivno da zamjenim ulje, posto sam  radio i veliki i mali servis, filtere, ulja, jedino je to ostalo.