Probao sam da prikopcam obrtomjer sa alfe '99. god. i onda stop svjetla rade ali i dalje svijetli zuta lampica jer obrtomjeri nisu isti (moja je alfa 2003. god 2.0 JTS).
Rastavio sam svoj obrtomjer i nasao crknuto kolo vnd830msp (vidjelo se odmah da je izgorio). Dakle, potrebno je bilo zamijeniti problematicni dio pa sam rastavio stari obrtomjer (iz alfe 156 '99.) pod pretpostavkom da su dijelovi unutra isti pa da samo odlemim i zalemim to kolo. Na moje razocarenje u starom obrtomjeru je vnd10bsp kolo koje nije ekvivalentno sa vnd830msp. Evo opisa tih kola:
http://69.60.116.20/alfa/revc/vnd830msp.pdfhttp://69.60.116.20/alfa/revc/vnd10bsp.pdfIz gornjih dokumenata se vidi da su ta dva kola vrlo slicna s tom razlikom da vnd830 ima dva dijagnosticka pina, poseban za svaki kanal, dok vnd10bsp ima jedan zajednicki pin.
Srecna okolnost je da su na stampanoj ploci pinovi status1 i status2 kratko spojeni sto znaci da bi se u ovom slucaju vnd10bsp mogao koristiti umjesto vnd830msp samo je potrebno pinove drugacije spojiti!
Naravno, ja sam to i uradio: na vnd10bsp sam otkinuo pin 10, pin 9 sam zalemio tamo gdje treba da bude pin 10, mjesto za pin9 sam ostavio slobodno jer je on kratko spojen na pin8. Ostale pinove sam zalemio standardno. Sklopio sam obrtomjer i odjurio do auta da ga probam. Prikopcao sam kablove, malo odmaknuo glavu u stranu i dao kontakt. Zuta lampica na obrtomjeru nije svijetlila! Stop svijetla nisu svijetlila, a sva ostala svijetla su uredno radila. Pritisnuo sam kocnicu i sve tri stop svijetla su radila!
Zasarafio sam sve na svoje mjesto i to je to. Trebalo mi je nekih dva sata da to sve napravim. Najveci je problem lemljenje jer kolo ima 10 pinova i jos je citavom povrsinom zalemljeno za plocu radi hladjenja.
Evo par slika:
Stampana ploca obrtomjera sa alge '99. god. sa odlemljenim kolom vnd10bsp:
Crknuto kolo sa mog obrtomjera:
Plocica mog obrtomjera sa zalemljenim novim kolom (na slici se vidi da je pin 9 zalemljen na mjesto 10, a pina 10 nema):
Veca slika ploce:
Pitam se koliko kosta novi obrtomjer?
: