21-05-2024, 06:35:48

Autor Tema: Problem sa Poziciom ima li ko semu?  (Posjeta: 2810 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BiGBalabuto

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 139
  • Karma: 9
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD 103kW
    • Sarajevo
Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« u: 02-10-2007, 17:07:35 »
Imam problem sa parking svijetlom na mojoj 156-ici pa bih htio nesto raditi dal neko ima semu da vidim kako stvari funkcionisu!!!

Problem je sljedeci sto kad je auto ugaseno i nema kljuca u bravi i dalje svijetle neke od pozicija!!!  :wal:

Znaci dio seme od brave :D

Unaprijed hvala
Alficita 156 2.4 JTD
 

Offline mareo

  • Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Postova: 16015
  • Karma: 1072
  • Spol: Muški
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #1 u: 02-10-2007, 21:14:30 »
...mislim da ti ima Igi, on je "sveska" shema na forumu... :hap:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...
 

Offline BiGBalabuto

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 139
  • Karma: 9
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD 103kW
    • Sarajevo
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #2 u: 03-10-2007, 16:57:56 »
Hvala kontaktiracu ga na PM  :mah:
Alficita 156 2.4 JTD
 

Offline Igi

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 159
  • Karma: 10
  • Spol: Muški
  • AR156 1.9 JTD
    • Orahovica
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #3 u: 13-10-2007, 15:47:38 »
 :mah: Evo još jedne od shema iz moje "sveske"  :hap: .Moja isprika na kašnjenju, nije me bilo neko vrijeme.
http://img232.imageshack.us/img232/1127/00000012hi5.jpg
http://img529.imageshack.us/img529/9563/00000013pq6.jpg
 

dslavisa

  • Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #4 u: 14-10-2007, 18:55:13 »
Meni se ista stvar desila prije 2 dana pa sam morao sijalicu izvaditi. Jos nisam rijesio problem.
Na tabli mi svjetli lampica da je neka sijalica crkla cak i kada svijetla nisu upaljena.
Do cega bi to moglo biti?
« Zadnja izmjena: 14-10-2007, 19:11:09 od dslavisa »
 

Offline BiGBalabuto

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 139
  • Karma: 9
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD 103kW
    • Sarajevo
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #5 u: 16-10-2007, 11:16:23 »
Ja jos nisam nista pokusao rijesiti al problem je po svemu sudeci na bravi tj. na poziciji za parking svijetlo kad kljuc okrenes prema sebi prije nego sam ista cackao mjerio sam napon na doticnoj sijalici i bio je 9V a kasnije kad sam kljuc prebacivao u poziciju parking i poprskao kontakt sprejem dobio sam cistih 12v znaci bez kljuca ugaseno auto :( e jos da otvorim to sve i vidim sta se desava.

Ako skontas problem javi a i ja cu naravno

P.S i hvala na semama iz sveskice :D
Alficita 156 2.4 JTD
 

dslavisa

  • Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #6 u: 16-10-2007, 11:24:08 »
Meni ne svijetli pozicija nego stop svijetlo. Da li je kod tebe pozicija ili isto stop svijetlo?
 

Offline BiGBalabuto

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 139
  • Karma: 9
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD 103kW
    • Sarajevo
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #7 u: 17-10-2007, 08:36:53 »
Kod mene je pozicija tj. lampica registarske ploce!!! a ako je to kod tebe slucaj probaj da vidis da nemas na nekom mjestu dvopolnu sijalicu tj. da nisi u skorije vrijeme mijenjao sijalice na stop svijetlima ili negdje nazad pa reko drugoga pola da nedobija struju to bi bmoglo da bude ;)

Pa javi jesi li uspio skontati znaci nesmjes staviti pogresnu sijalicu mora biti odgovarajuca
Alficita 156 2.4 JTD
 

dslavisa

  • Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #8 u: 17-10-2007, 08:44:17 »
Nije do sijalice. Problem je u obrtomjeru. U obrtomjeru se nalazi elektronika za upravljanje svijetlima i tu je nesto crklo. Danas cu da ga otvorim da vidim sta je.
 

dslavisa

  • Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #9 u: 18-10-2007, 15:18:36 »
Probao sam da prikopcam obrtomjer sa alfe '99. god. i onda stop svjetla rade ali i dalje svijetli zuta lampica jer obrtomjeri nisu isti (moja je alfa 2003. god 2.0 JTS).
Rastavio sam svoj obrtomjer i nasao crknuto kolo vnd830msp (vidjelo se odmah da je izgorio). Dakle, potrebno je bilo zamijeniti problematicni dio pa sam rastavio stari obrtomjer (iz alfe 156 '99.) pod pretpostavkom da su dijelovi unutra isti pa da samo odlemim i zalemim to kolo. Na moje razocarenje u starom obrtomjeru je vnd10bsp kolo koje nije ekvivalentno sa vnd830msp. Evo opisa tih kola:
http://69.60.116.20/alfa/revc/vnd830msp.pdf

http://69.60.116.20/alfa/revc/vnd10bsp.pdf

Iz gornjih dokumenata se vidi da su ta dva kola vrlo slicna s tom razlikom da vnd830 ima dva dijagnosticka pina, poseban za svaki kanal, dok vnd10bsp ima jedan zajednicki pin.
Srecna okolnost je da su na stampanoj ploci pinovi status1 i status2 kratko spojeni sto znaci da bi se u ovom slucaju vnd10bsp mogao koristiti umjesto vnd830msp samo je potrebno pinove drugacije spojiti!
Naravno, ja sam to i uradio: na vnd10bsp sam otkinuo pin 10, pin 9 sam zalemio tamo gdje treba da bude pin 10, mjesto za pin9 sam ostavio slobodno jer je on kratko spojen na pin8. Ostale pinove sam zalemio standardno. Sklopio sam obrtomjer i odjurio do auta da ga probam. Prikopcao sam kablove, malo odmaknuo glavu u stranu i dao kontakt. Zuta lampica na obrtomjeru nije svijetlila! Stop svijetla nisu svijetlila, a sva ostala svijetla su uredno radila. Pritisnuo sam kocnicu i sve tri stop svijetla su radila!
Zasarafio sam sve na svoje mjesto i to je to. Trebalo mi je nekih dva sata da to sve napravim. Najveci je problem lemljenje jer kolo ima 10 pinova i jos je citavom povrsinom zalemljeno za plocu radi hladjenja.
Evo par slika:
Stampana ploca obrtomjera sa alge '99. god. sa odlemljenim kolom vnd10bsp:



Crknuto kolo sa mog obrtomjera:



Plocica mog obrtomjera sa zalemljenim novim kolom (na slici se vidi da je pin 9 zalemljen na mjesto 10, a pina 10 nema):



Veca slika ploce:




Pitam se koliko kosta novi obrtomjer?  :?:
« Zadnja izmjena: 19-10-2007, 12:02:05 od dslavisa »
 

Offline BiGBalabuto

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 139
  • Karma: 9
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD 103kW
    • Sarajevo
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #10 u: 18-10-2007, 22:26:57 »
Majstorski nema sta svaka cast :)

I sve je to super samo da je kod mene jos takav problem hehehe kod mene je slucaj da kad je auto ugaseno i nema kljuca u bravi svijetli sijalica od reg. ploce i to samo lijeva :D  :wal:
Alficita 156 2.4 JTD
 

dslavisa

  • Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #11 u: 19-10-2007, 08:45:28 »
I kod mene je bila ista stvar samo sto je svijetlila stopka. Ugasim auto, izvadim kljuc, izadjem, zakljucam, a sijalica svijetli. Vjerovatno je i kod tebe slican problem samo je mozda crklo drugo kolo. Svako ono vnd830 kolo je u stvari elektronski relej sa dva izlaza. Najjeftinije ti je da izvadis tu sijalicu. Ionako ti ne trebaju obe.
 

Offline BiGBalabuto

  • Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Postova: 139
  • Karma: 9
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD 103kW
    • Sarajevo
Odg: Problem sa Poziciom ima li ko semu?
« Odgovori #12 u: 23-10-2007, 09:08:12 »
Tako sam i uradio skinuo sam obje  :))) heheh pa nek svijetl
Alficita 156 2.4 JTD