Gledam u nas još nema cjenik za 500X MCA
Inače našao sam test 1.4 MA II i usporedio sa novim 1.3 MA III
Nažalost stari je manualac, novi 1.3
Čini mi se da je 1.3 puno bolji motor po performansama
Vmax je sada 200, sa 1.4 188
Ubrzanje do 100 je za 1.4 10.1, a za novi 9.3
Meduubrzanje nije za usporedbu jer je jedan DCT pa se testira u D, a za manualac u 6.
Zanimljivo bi bilo vidit kolka je razlika u potrošnji dva motora u sličnin uvjetima vožnje. Svi portali pišu o najavama da da dosta proizvođaća odustaje od dizela, i FCA i to već za 3 god.
Neznan kolko je to točno, al od tih malih benzinaca bi se onda oćekivalo da imaju nešto manju potrošnju od prethodne generacije. Odnos potrošnje / performansi kod novijih dizela teško da će benzinac moć stić, eventualno neki hibridi ili sl. Šta prosječan vozać dobiva sa 1.0 i 1.3, u odnosu na t-jet, multiair 1.4 i sl., jel u pitanju samo ekologija. Mi živimo ionako u rezervatu bez industrije

, da bi nas zabrinjavala ekologija.
Nekako mi se ćini da će to opet bit nekih 7-12L, dok moj multijet 120, prosjek oko 5,5L normalne vožnje. Ako prosječno radin 25k km, i razlika je u potrošnji 2L, to ispadne lipa para koju nemože opravdat jeftinije održavanje u benzinca mada je i to danas upitno.
Zašto država i EU kad su tolko obzirni za ekologoiju ne smanju poreze na benzinska goriva i skinu 20% cijene i svi bi se vozili na benzin, mada oni će dignit cijenu 20% za dizel

.