22-09-2023, 04:05:56

Autor Tema: Voda u filteru goriva  (Posjeta: 14399 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gargamel

• Gost
  • Trade Count: (0)
Voda u filteru goriva
« u: 14-09-2007, 09:09:03 »
Imam problem na Alfi 156 1.9 JTD 115 KS samo neznam koliki  :kosa: Naime, tu i tamo mi se upali lampica koja signalizira da imam vode u filteru goriva (barem sam si ja to tako preveo na talijanskog od kojeg znam 2 i pol riječi). Jeli to nešto normalno ili da odmah idem u servis? Zbog čega se to desi? Gorivo, stajanje (auto sam kupio tek jučer iz auto kuće pa je vjerovatno stajao) ili nešto treće. Kada sam bio u ACu na pregledu auta prije kupnje mi nisu ništa rekli o tome i auto je bio bez kvarova. Jučer sam natočio na OMVu u ZGu na staroj samoborskoj i nadam se da je u tome problem. Koliko je opasna voda u gorivu i kako ju nabezbolnije riješiti.

Hvala i pozdav  :?:

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • The One and Only
    • Zagreb
Odg: Voda u filteru goriva
« Odgovori #1 u: 14-09-2007, 09:41:37 »
S vremenom se stvori kondenzat kako u gorivu postoji određena količina vode. U servisu ti to jednostavno riješe jer imaš ventil za otpuštanje kondenzirane vode. To je naravno u slučaju da nisi mijenjao senzor. U slučaju da jesi i to može biti uzrok, jer navodno senzori novije proizvodnje imaju manji otpor od onih starije pa treba radit update softwarea da to ne prepoznaje kao anomaliju. Nadam se da sam ti pomogao. :mah:
« Zadnja izmjena: 14-09-2007, 09:49:04 od Narayan »
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #2 u: 14-09-2007, 09:44:31 »
Filter ima separator vode na dnu i konektor sa zenzorom. JTD motori obično imaju te filtere na kojima piše H2O. Privremeno riješenje je otvoriti venilić na dnu filtera i ispustiti vodu, a pravo riješenje je zamjena filtera. Ne brini, neće se ništa loše dogodit.  :ok:
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

Gargamel

• Gost
« Odgovori #3 u: 14-09-2007, 09:58:59 »
S vremenom se stvori kondenzat kako u gorivu postoji određena količina vode. U servisu ti to jednostavno riješe jer imaš ventil za otpuštanje kondenzirane vode. To je naravno u slučaju da nisi mijenjao senzor. U slučaju da jesi i to može biti uzrok, jer navodno senzori novije proizvodnje imaju manji otpor od onih starije pa treba radit update softwarea da to ne prepoznaje kao anomaliju. Nadam se da sam ti pomogao. :mah:

nemam pojma da li je senzor mijenjan... moram provjeriti. hvala puno!  :pivo:

Gargamel

• Gost
« Odgovori #4 u: 14-09-2007, 10:02:29 »
Filter ima separator vode na dnu i konektor sa zenzorom. JTD motori obično imaju te filtere na kojima piše H2O. Privremeno riješenje je otvoriti venilić na dnu filtera i ispustiti vodu, a pravo riješenje je zamjena filtera. Ne brini, neće se ništa loše dogodit.  :ok:

Ako ovi u autokući nisu jako lagali onda bi svi filteri i remenje trebali biti novi + novo ulje. Servis obavljen kod nas. Ako je novi filter onda da ga ne mijenjam nego odzračim (odvodim :) )? Ili da ga promjenim ipak pa kud puklo...

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #5 u: 14-09-2007, 10:30:16 »
Taj filter je malo "nezgodno" skinut i promijenit. Treba dobro zavlačit ruke ili skidat kućište filtera pa ga mnogi ne mijenjaju ako baš ne treba.
Zato bi bilo dobro promijenit ga. To možeš i sam. Nije skup.
Najlakše je skinut filter zajedno sa njegovim kućištem. Imaš 2 ili 3 matice. Prije toga otpojiš crijeva od nafte koja su obično spojena tz. brzim spojevima tj. skidaju se i moniraju samo na "klik".
Pazi da ne pomiješaš ulazno i izlazno i to je to. Odzračivanje obično nije potrebno ako prije montaže uliješ malo nafte u filter.
Upalit će auto iz prvog, drugog...pokušaja. Ne pritiskati gas, malo će trokirat i kad se smiri to je to...
 :pivo:
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

Offline Seb

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Velika Mlaka
« Odgovori #6 u: 15-09-2007, 08:55:43 »
nekad zna bez veze signalizirat

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #7 u: 15-09-2007, 12:25:25 »
Moj prijatelj je bio zastupnik za TEC 2000. Ima TEC 2000 aditiv za gorivo koji se ulije u rezervar i svu količinu vode rasprši po gorivu tako da se dobije homogena tekućina. Jednom mi je demonstrirao: u epruvetu ulio 50% benzine i 50% vode, dodao malo TEC 2000, promućkao i smjesa postala homogena. Ali takva i ostane, nema taloženja vode nadno.

Ovo je rješavanje problema na kemijski način.

Gargamel

• Gost
« Odgovori #8 u: 17-09-2007, 06:53:32 »
nekad zna bez veze signalizirat

Seb, šta mi je sada činiti? Filter bi trebao biti novi... Da probam ubaciti ovaj aditiv? Koliko mi je to pametno? Iritira me jer blicne tu i tamo pa se zblesiram :) I koliko, uopće košta filter za gorivo? Da se ne zayebavam...
« Zadnja izmjena: 17-09-2007, 10:15:22 od Gargamell »

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #9 u: 19-09-2007, 09:54:39 »
 :da: :da:, ja sam primjetio da mi se kod nas u HR cesce pali nego kad tankam u "A" ili "D". Moje misljenje je ako ti zatreperi ponekad 2 puta u tjednu samo onak u preolazu, nije srtrasno, ali ak ti pocne biti dulje upaljeno znaci da ima vise kondensata i da ga treba ispustiti ili zamjeniti filter. Ja cu na svojoj nakon 40tkm promjeniti jer mu je vrijeme da se nebi zivcirali zasto nece vuci.

Gargamel

• Gost
« Odgovori #10 u: 19-09-2007, 11:58:30 »
:da: :da:, ja sam primjetio da mi se kod nas u HR cesce pali nego kad tankam u "A" ili "D". Moje misljenje je ako ti zatreperi ponekad 2 puta u tjednu samo onak u preolazu, nije srtrasno, ali ak ti pocne biti dulje upaljeno znaci da ima vise kondensata i da ga treba ispustiti ili zamjeniti filter. Ja cu na svojoj nakon 40tkm promjeniti jer mu je vrijeme da se nebi zivcirali zasto nece vuci.

nije da je upaljena lampica dulje vrijeme a nije ni 2 puta tjedno. upali se redovito na, recimo, ležećim policajcima. čim se auto zaljulja gore-dole onda i lampica blicne. ako nije ništa krucijalno za motor onda ću se strpiti 3-4 tisuće km i zamijeniti kada bude mijenjao ulje. ionako mi je sinoć jedan oveći i oteži komad lima aterirao na šajbu pa imam troška i oko toga... sva sreća nije proletio kroz šajbu i ubio mene ili ženu... a nije niti dirao lim... moglo je biti i gore...

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #11 u: 21-09-2007, 10:09:13 »
Moj savjet idi to svejedno dati napraviti i ispustiti tu vodu jer ona moze razrijediti dizel koji je za hladjenje i podmazivanje pumpe. Iako nije toliko velik postotak vode tj. Kondensata ja bi dao to promjeniti pa si miran. To je do naseg Dizela kome je Qualiteta upitna jer po mome ima dosta vode, naspram "A" i "D". A sad kak hoces.
Uvjeren sam kad bi napravio jedno 6 punih tankova sa Qualitetnijim Gorivom da se vise nebi palila, jer bi to sagorilo i vise nebi blinkala.  :da:

ndabo

• Gost
« Odgovori #12 u: 21-09-2007, 10:31:03 »
A zamisli si da je do indikatora,tj.pokazivača,pa kad 2-3 puta natočiš kvalitetnije gorivo na OMV(još ako imaš mogućnost utočiti gorivo u SLO),vidjet ćeš da li je do vode ili do samog indikatora-pokazivača.To što se lampica pali povremeno,ne znači da moraš odmah posegnuti u novčanik.Vozi Alfa,bez brige!

Gargamel

• Gost
« Odgovori #13 u: 21-09-2007, 15:46:44 »
A zamisli si da je do indikatora,tj.pokazivača,pa kad 2-3 puta natočiš kvalitetnije gorivo na OMV(još ako imaš mogućnost utočiti gorivo u SLO),vidjet ćeš da li je do vode ili do samog indikatora-pokazivača.To što se lampica pali povremeno,ne znači da moraš odmah posegnuti u novčanik.Vozi Alfa,bez brige!

ma nije da se sekiram sve u 16t ali kada kupiš auto i nakon 5 dana se počnu neke lampice paliti onda ti je to mrsko do zla boga. htio bi to riješiti da si miran, zar ne? pogotovo što je taj servis napravljen pa mi nije jasno... bit će da je do goriva onda. Hvala na pomoći, sigurno je da ću mirnije spavati   :clap2:

Gargamel

• Gost
« Odgovori #14 u: 21-09-2007, 15:48:37 »
Moj savjet idi to svejedno dati napraviti i ispustiti tu vodu jer ona moze razrijediti dizel koji je za hladjenje i podmazivanje pumpe. Iako nije toliko velik postotak vode tj. Kondensata ja bi dao to promjeniti pa si miran. To je do naseg Dizela kome je Qualiteta upitna jer po mome ima dosta vode, naspram "A" i "D". A sad kak hoces.
Uvjeren sam kad bi napravio jedno 6 punih tankova sa Qualitetnijim Gorivom da se vise nebi palila, jer bi to sagorilo i vise nebi blinkala.  :da:

Vrlo vjerojatno je da je gorivo u pitanju. na probnoj vožnji i prvi dan nisam primjetio lampicu (auto je uvezen iz italije) pa je sigurno bilo bolje gorivo unutra. hvala i :mah: