12-06-2026, 19:59:35

Autor Tema: Problemi sa podizanjem/spuštanjem prozora na 147ci...  (Posjeta: 6137 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dusan147

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • Giulia Veloce 2.2 210KS Q4 AT8
    • Novi Sad
Počelo je pre desetak dana, a u poslednjih nekoliko dana se veoma često dešava da prozore vozača i suvozača ne mogu da podignem ili da spustim, bez obzira da li se pritiskaju komande u vratima vozača ili suvozača.
Da li je problem u Alfinoj elektronici?
Biti Merlin, ne Artur!

Offline oliver

• Član Alfa kluba 15
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156, Giulietta, Stelvio, Junior
    • Kraljevica
Odg: Problemi sa podizanjem/spuštanjem prozora na 147ci...
« Odgovori #1 u: 09-07-2011, 20:07:12 »
Sjecam se da sam imao problema s podizacima na 33 , Problem je bio u tome sto se mast za podmazivanje u motoricu jako stisnula i tako radila veliki otpor motoru.
Rijesio sam to tako da sam probusio rupicu na kucistu motorica i nalio benzina i pustio da mast malo popusti. Nakon toga motoric je dobro radio.
Ne znam da li je to problem kod tebe. Nisam gledao da li su slicni motorici na 147

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #2 u: 10-07-2011, 07:46:51 »
Moglo bi biti i to što kažeš, ali se dešava da oba prozora 30tak puta neće da se dignu, a onda odjednom hoće. Pri tome se čuje signalni zvuk pritiska na taster. Svakako je dobra ideja da se očisti mehanizam za podizanje/spuštanje, pa ponovo naulji. 
Pre nekog vremena sam otvarao kutiju sa tasterima za rad sa prozorima i retrovizorima (nalazi se u vozačevim vratima i lako se vadi) i video da flat kabel (koji spaja dve štampane pločice) ima loše spojeve, koji će jednom početi da prave probleme... Moguće da je to...
« Zadnja izmjena: 10-07-2011, 07:48:38 od dusan147 »
Biti Merlin, ne Artur!

Offline goran156

• Trade Count: (-1)
  • Pripravnik
  • **
  • AR 159 2.4 JTD-M
    • Čakovec (sv.križ)
« Odgovori #3 u: 10-07-2011, 09:30:42 »
Ja sam imao sličan problem na fiatu kada su bile visoke temperature podizaci nisu radili ili bi morao 20 puta stisnuti gumbic da bi mi centimetar po centimetar spustilo ili podiglo prozor, a u zimi kada je bilo hladno su radili normalno i problem sam rješio tako da sam zamjenio releje od podizači :alfisti:

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #4 u: 10-07-2011, 10:07:22 »
kolega imao nesto slicno na fiatu kupeu svaki stisak gumbeta prozor se spustao nekih 2cm prosloga ljeta to bilo.

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #5 u: 10-07-2011, 11:43:38 »
 :mah:
ja sam nedavno riješio problem s vozačevim podizačem stakla, kod mene ti je bilo radi ujutro popodne kad auto stoji na suncu neće  :)

Ako ti se cuje beep kad daješ komadu to je po meni 99% ispravna elektronika.
Ja sam svoj kompletno demontirao, vizualnim pregledom se može vidjeti dali ima kakvih mehaničkih problema (po mome mišljenju taj mehanizam je dosta kvalitetno napravljen), kod mene je bilo sve OK, sajle OK podmazano a zajebava  :?:
I ništa onda sam ti dalje skinuo elektromotor, skinuo četkice elektromotra očistio ih tj. obrusuio ih na nulu - izravnao, vratio sve nazad još malo podmazao sajle za svaki slučaj i sad evo već mjesec dana radi bez problema.
ZAključak: očito je bio problem u četkicama elektromotora :ok:

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #6 u: 10-07-2011, 18:49:54 »
Ovo za Fiat sam čuo od jednog vlasnika Stila...
Ideja o reparaciji elektromotra je isto tako OK. Ali se postavlja pitanje: kako se problem sa elektromotorom javlja samo povremeno? Kod mene podizači ili sasvim ispravno rade ili ne rade. Ne dešava se ono što opisujete - podizanje za po 1cm ili slično.
U vezi sa tim da zvuk "beep" znači da je elektronika ispravna: nadam se da je tako... Pada mi na pamet da se "beep" čuje jer je napajanje sistema podizača OK, ali da je u delimičnom prekidu (loš kontakt) signalni vod (u flat kabelu) koji šalje impuls motoru da startuje... 
« Zadnja izmjena: 10-07-2011, 18:51:00 od dusan147 »
Biti Merlin, ne Artur!

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #7 u: 10-07-2011, 23:04:50 »
Ja mislim da se "beep" čuje na bilo koju promjenu u kontaktima tako da je po meni s beepom centrala ispravna. A kabel  :?: da on zeza (tj nema kontakt) onda ne radi ni centralna brava, koliko se sjecam a pocne i blinkat kilometraža.

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #8 u: 11-07-2011, 06:45:30 »
Jel' problem skinuti i otvoriti elektromotor mehanizma za dizanje/spuštanje prozora?
Biti Merlin, ne Artur!

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #9 u: 11-07-2011, 21:57:09 »
nije, skine se mehanizam podizača kompletno dolje, motor je fiksiran sa tri vijka, sad bi to napravio za cca 30 min, prvi put mi je mozda trebalo sat vremena  :craz

Offline gorant

• Na probi
  • *
  • Bravo 1.9 multiJet
    • Rijeka
« Odgovori #10 u: 11-07-2011, 22:00:27 »
ja rotor nisam niti odvajao od statora, četkice se vade posebno (jedna strana ide lako, dok za drugu skinuti terba odlemiti kontakte)  i kod mene je očito u njima bio problem

Pazi ako budeš skidao četkice da ti ne odleti ona opruga sto pritišće četkice uz rotor  :o000: poslje je vjerovatno Bog više ne bi pronašao  :hehe:

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #11 u: 11-07-2011, 22:51:31 »
...pazi ako budeš skidao četkice da ti ne odleti ona opruga sto pritišće četkice uz rotor  :o000: poslje je vjerovatno Bog više ne bi pronašao  :hehe:
Pa da, Murphy nikad ne spava...
Hvala na savetima i pozdrav  :pivo:
Biti Merlin, ne Artur!

Offline SUrtajl

• Učim polako
    • Osijek
« Odgovori #12 u: 25-04-2019, 20:46:30 »
Alfisti potrebna mi je pomoc, danas sam kupio Alfu 147 i prozori se normalno supstaju, ali kada ih treba podici moram vise puta tipku podic da bi se zatvorili. Jednom podignem ode gore 5cm.

Offline Dujo-Jtd

• Na probi
  • *
    • Trogir
« Odgovori #13 u: 23-06-2019, 08:53:21 »
Ako tako steka, ja vjerujem da je problem u el.ili el.instalaciji.
Ono sta bi ja napravio pod br.probao dali ima veze kada su vrata otvorena/zatvorena spustat i dizat, zna biti tu orob.los spoj ili ispucale zice i slab kontakt, kada ga ima sve radi normalno a kada nema kontakta sve mrtvo.
Ako se nista ne desava, skini tapacirung vrata, skini samo dzek s el.motora i ispitaj ispitivacem 12v (moze samo obicni sa zaruljicom da vidis dali ima uopce struju), znaci skines dzek i spojis na jedan izlaz i prekidac slataj, tako sve izlaze provjeri ako se zaruljica ne pali na 2 razlicite zice/izlaza onda je prob.struja.. To bi sugerira da ides kod el.jer moze biti samo relej a moze i nesto kompliciranije.
Ja sam rjesava prob.samo losim kontaktom dali prekidaca ili spoja, motorici nikada nisu stvarali prob.

Offline Strm

• Na probi
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #14 u: 06-02-2020, 10:02:29 »
Alfisti potrebna mi je pomoc, danas sam kupio Alfu 147 i prozori se normalno supstaju, ali kada ih treba podici moram vise puta tipku podic da bi se zatvorili. Jednom podignem ode gore 5cm.
Možda prekidač zeza, probaš samo žice spojiti pa vidiš hoće otići skroz gore

Poslano sa mog SM-A202F koristeći Tapatalk