23-06-2026, 10:35:54

Autor Tema: Xenon ili bi-xenon?  (Posjeta: 28075 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alfos

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
Odg: Xenon ili bi-xenon?
« Odgovori #30 u: 23-09-2012, 00:21:24 »
htjedoh neki dan na svoju staviti xenon zarulje (posto ima leće mislio sam da nece biti nekih zakonskih problema)..međutim tip na tehnickom mi rece da od 7.mj. ove godine imaju strogu direktivu da ubuduce jako paze da su xenoni originalno tvornicki odnosno da vise nece tolerirati naknadnu ugradnju samo žarulja nego moras stavljati čitav original far ako hoces xenon...da li netko zna nesto vise o tome i da li ikako mogu na svoju staviti xenone, a da ne kupujem komplet nove farove?

Offline zvrk

• Sa stažom
  • nije još alfa...ali je ipak talijan :)
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #31 u: 23-09-2012, 00:30:16 »
htjedoh neki dan na svoju staviti xenon zarulje (posto ima leće mislio sam da nece biti nekih zakonskih problema)..međutim tip na tehnickom mi rece da od 7.mj. ove godine imaju strogu direktivu da ubuduce jako paze da su xenoni originalno tvornicki odnosno da vise nece tolerirati naknadnu ugradnju samo žarulja nego moras stavljati čitav original far ako hoces xenon...da li netko zna nesto vise o tome i da li ikako mogu na svoju staviti xenone, a da ne kupujem komplet nove farove?
Iskreno neznam dali ovdje postoji odgovor na tvoje pitanje...nisam vidio (ako postoji...moje isprike)....ali mi imamo tu tematiku na fiatistima, pa ako vidiš temu slobodno škicni i vidi dali si našao odgovor na to što te zanima
http://fiatisti.hr/forum/index.php?topic=28892.0

nadam se da nije neki problem što dajem link na drugi forum...

Ali...stavit ću tu taj novi pravilnik, pa ako treba, nek ga se premjesti.  :ok:

II/9, broj: 2725-01/2012 -- Zagreb, 11.07.2012.

U posljednje vrijeme jednostavno je doći do jeftinih rasvjetnih modula koji u velikom broju slučajeva nisu homologirani, odobreni za upotrebu u cestovnom prometu (iako često "sadrže" komponente renomiranih svjetskih proizvođača). Najviše se tih modula pojavljuje kao ksenonske žarulje opremljene istim prihvatima (grlima) kao halogene žarulje H1, H3, H4, H7 i sl. ili kao LED moduli koji se pogrešno deklariraju kao svjetla za vožnju po danu (dnevna svjetla).

Npr. glavna svjetla (kratka i duga) sastoje od više sklopova, uređaja i dijelova;
* reflektor ili konkavno zrcalo s prihvatnim mjestom za izvor svjetla (žarulja)
* izvor svjetla (halogena ili ksenon žarulja),
* uređaj za automatsko podešavanje nagiba snopa kratkog svjetla,
* električne instalacije,
* uređaja za pranje i/ili brisanje,
* ostali uređaji (npr. za zakretanje snopa glavnih svjetala i sl.).

Svaki od tih sklopova, uređaja i dijelova mora biti homologiran i sukladan s ostalima. To znači da ugradnja svjetlosnih izvora s izbojem u plinu (ksenon žarulje s adaptiranim prihvatom, grlom) u svjetla namijenjena i homologirana za upotrebu halogenih žarulja nije dopuštena, tj. vozilo treba proglasiti tehnički neispravnim.

Najjednostavniji način za prepoznavanje nehomologiranog (nedozvoljenog) ksenon sustava osim propisanih homologacijskih oznaka je prema nedostatku uređaja za pranje glavnih svjetala, nepostojanju automatskog uređaja za podešavanje nagiba snopa kratkog svjetla te već prije spomenutim ksenon žaruljama s prihvatom za halogene žarulje (H1, H3, H4 ili H7) i naknadno ugrađenim balastima s ožičenjem u motornom prostoru vozila.

Jedini odobreni način naknadne ugradnje ksenon sustava je ugradnja tipno odobrenog (homologiranog) sklopa i svih potrebnih dodatnih uređaja. Ukoliko se vlasnik vozila odluči za takvu ugradnju, vozilo je potrebno uputiti na ispitivanje vozila.

Kao i kod naknadne ugradnje ksenon sustava, u slučaju naknadne ugradnje svjetala za vožnju po danu, vozilo treba proglasiti tehnički neispravnim te zahtijevati da se svjetla izgrade (ukoliko su nehomologirana) ili uputiti stranku na ispitivanje vozila (u slučaju homologiranih svjetala) gdje se prilikom ispitivanja provjeravaju uvjeti glede položaja na vozilu, električnih veza, homologacija, itd.
potrčko

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #32 u: 23-09-2012, 10:13:47 »
Hvala!...evo, koliko vidim to je to :rolll:...samo isto tako, vidim još uvijek masu onih sa običnim farovima (bez leća) koji piče sa xenonima...jedina opcija mi se čini ugradnja nakon tehničkog :craz i ponovno vraćanje originala kad dođe tehnicki...sto se tiče automatskog podesavanja nagiba i pranja svjetala slazem se(iako ovo za pranje ne znam zašto je tako obavezno), ali i ovako imaš uređaj za podešavanje visine snopa svjetla samo nije automatski i ako ga podesis na normalnu razinu sa lećom ne vidim da je bas toliki problem...druga je priča kad nemaš leću pa svjetlost pršti na sve strane (uvijek se takvima sjetim cijele rodbine kad mi idu u susret :mad:)

Offline klaudijo

• Trade Count: (+10)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
    • Ilirska Bistrica, Slovenija
« Odgovori #33 u: 23-09-2012, 12:22:00 »
kodnas u SLO nije stvar samo da prođeš tehnički   :ne2:
može te 500m nakon toga zaustaviti policija i vratiti nazad, ali i bilo gdje i bilo kada, skinuti tablice i ponovo te slati na tehnički pregled
istotako, i policajac na granici ima sva prava tražiti dokumente o homologaciji svega i svačega, pa i xenon kitova (kojih nikako nije moguće homologirati)

neznam dali sam u SLO u zadnjih nekoliko godina sreo toliko auta za xenonima u običnim farovima koliko sam ih u samo jedno većer na relaciji Opatija - Lovran   :) :)

Offline ruicosta

• Na probi
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #34 u: 25-09-2012, 16:42:35 »
Kad vec pricamo o svemu da malo i ja hijackam thread :)

Imam original xenone na business 159-ki pa me zanima jel se mogu zute pozicije zamijeniti nekim bijelicastim ili cak led zaruljama?

Ps. Sad sam vidio drugi thread al tam se prica o aftermarket xenonima...bar mislim, pol skracenica ne kuzim :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
« Zadnja izmjena: 25-09-2012, 16:52:23 od ruicosta »

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #35 u: 26-09-2012, 07:19:45 »
kodnas u SLO nije stvar samo da prođeš tehnički   :ne2:
može te 500m nakon toga zaustaviti policija i vratiti nazad, ali i bilo gdje i bilo kada, skinuti tablice i ponovo te slati na tehnički pregled
istotako, i policajac na granici ima sva prava tražiti dokumente o homologaciji svega i svačega, pa i xenon kitova (kojih nikako nije moguće homologirati)

neznam dali sam u SLO u zadnjih nekoliko godina sreo toliko auta za xenonima u običnim farovima koliko sam ih u samo jedno većer na relaciji Opatija - Lovran   :) :)

doći će to i kod nas :da:
Nije bolest sve što boli

Offline arles

• Na probi
  • *
    • Šibenik
« Odgovori #36 u: 07-11-2012, 10:56:16 »
Na mojoj 159 su xenon ali kratka svitla su živi užas tj. nevidi se kur..!Da li postoje Led žarulje s istim priključkom i da li bi one bile išta bolje? :thanks

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #37 u: 07-11-2012, 11:02:40 »
Ne, niti jedna led žarulja ne svijetli približno ko obična halogena, a kamo xenon
Ako ti svijetle slabo xenon kratka svjetla, vrijeme je da zmijeniš žarulje

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #38 u: 07-11-2012, 23:11:39 »
ja sam samo malo "podigao" snop na onom vijku za štelanje visine snopa..i sad svijetli odlicno...obicna halogena...ne primjecujem ni da mi netko blica zbog visine svjetala....na tehnickom to znaju spustit bezveze s onim njihovim "ogledalom" do te mjere da ti maltene svijetli u pod...159-ka sama po sebi ima jako spušten nos i mala svijetla pa je ovo najbolje rješenje...eventualno još ubaciti OSRAM NIGHTBREAKER i samo :drive:...

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #39 u: 20-11-2012, 13:17:34 »
Kad vec pricamo o svemu da malo i ja hijackam thread :)

Imam original xenone na business 159-ki pa me zanima jel se mogu zute pozicije zamijeniti nekim bijelicastim ili cak led zaruljama?

Ps. Sad sam vidio drugi thread al tam se prica o aftermarket xenonima...bar mislim, pol skracenica ne kuzim :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Stavi si led lampice ima ih podosta ;)

Offline pino

• Pripravnik
  • **
    • Makarska
« Odgovori #40 u: 17-09-2013, 23:49:13 »
Pozdrav!

Možda je ovo pitanje tribalo u drugu podrubriku, no dobro.
Uglavnom, retardirano livo kratko svitlo mi se gasi. Upalim auto, radi, vozim 5min i počne blinkat i ugasi se. Ja ugasim svjetla i opet upalim i opet radi i onda opet ista priča. Riječ je o 159 i bixenonima.
E sad, da li da minjam tu žarulju unutra ili je to do kontakata ili nečega?

Offline kAcA

• Sa stažom
  • GT - Cuore Sportivo
    • Sarajevo
« Odgovori #41 u: 18-09-2013, 19:21:39 »
Pozdrav, razmisljao sam o naknadnoj ugradnji xenona (univerzalnih) na Alfu GT 2006 god. Da li moram uzeti canbus xenone ili GT ne prijavljuje gresku za kratka svjetla?

Pozdrav

Sent from Xperia arc S using Tapatalk

Offline klaudijo

• Trade Count: (+10)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 WTCC by Klaudijo
    • Ilirska Bistrica, Slovenija
« Odgovori #42 u: 18-09-2013, 19:41:59 »
Ja sam ugradio nekoliko xenon HID kitova, sve bez canbus-a, i nikad nije pokazivalo greške   :ne2:

btw - nemoj ugrađivati xenon ako nemaš leće u farovima !!!

Offline kAcA

• Sa stažom
  • GT - Cuore Sportivo
    • Sarajevo
« Odgovori #43 u: 18-09-2013, 21:22:26 »
Nemam lece ali su farovi cisti i ispravni, mislio sam stavljat tako. Daju se ustimati ok ili imas drugacija iskustva?

Sent from Xperia arc S using Tapatalk

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
  • Giulia Veloce 2.2 210KS Q4 AT8
    • Novi Sad
« Odgovori #44 u: 19-10-2013, 07:05:17 »
Fama 1: Xenoni zasplepljuju, a halogenke ne...
Istina 1: Loše podešeni farovi zaslepljuju skoro podjednako, bez obzira na vrstu sijalice.

Fama 2: Bolje je, u farovima bez projektora, imati halogenke, a ne xenone...
Istina 2: Osvetljaj koji daju xenoni (i bez projektora) bitno je bolji od osvetljaja halogenih sijalica.

Fama 3: Za xenone sa projektorima obavezne su prskalice za pranje, jer prljava prednja stakla fara dodatno povećavaju efekat zaslepljivanja...
Istina 3: Da, prema važećim zakonima većine zemalja, ali na zaslepljivanje mnogo više utiče dotrajalost prednjeg stakla, nego prljavština koju će da skine kombinacija kiše i vožnje. Starijim tipovima farova sa rebrastim prednjim staklom ne pomažu nikakve prskalice...

Fama 4: Za xenone sa projektorima obavezan je sistem za autonivelaciju, zbog mogućeg zaslepljivanja...
Istina 4: Da, prema važećim zakonima većine zemalja, ali... ko bi pristao da mu sistem za autonivelaciju iz pomenutog razloga "spusti" nagib svetla na nepoznatom mračnom putu?
« Zadnja izmjena: 19-10-2013, 07:06:57 od dusan147 »
Biti Merlin, ne Artur!

Offline TurboStar

• Sa stažom
    • Brest
« Odgovori #45 u: 04-01-2015, 12:47:09 »
Puklo ono sranje za automatsko podešavanje svjetala. Može li se zamijeniti samo ova plastična štangica ili treba mijenjati sve?
Koliko vidim već je to bilo ljepljeno...

Lijepo se po noći voziti, više mi maglenke osvijetle nego svjetla, od stupčića do stupčića  uz ceste, ne vidim niti reflektiranje sljedećeg. Srećom se oči brzo naviknu.

Offline Karči

• Na probi
  • *
    • Virje
« Odgovori #46 u: 25-01-2015, 15:38:45 »
Koje xenon žarulje idu na 159-tku?
« Zadnja izmjena: 25-01-2015, 20:12:02 od Karči »

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #47 u: 25-01-2015, 22:32:16 »
Koje xenon žarulje idu na 159-tku?
D1S  :ok:
Varijator sekta

Offline 146edo

• Pripravnik
  • **
    • Zenica
« Odgovori #48 u: 30-12-2016, 16:29:22 »
imam originalne xenon farove na svojoj GT iz 2006. u zadnje vrijeme se desavalo da desni xenon treperi kada radi, a i da se ugasi. kada isljucim i ukljucim svjetla opet proradi. danas je taj desni radio srkroz priguseno, mozda 20 % jacine u odnosu na ovaj lijevi. sada desni nece nikako da se upali, samo kratko blicne kada palim svjetla i onda nista. sijalica ili balast????????? ja mislim da se sijalica istrosila??????????
JEDNOM ALFA UVIJEK ALFA.

Offline draak

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • LD 12
    • Bruxelles
« Odgovori #49 u: 30-12-2016, 16:49:48 »
Zarulja kada je pri kraju pocne svijetliti ljubicasto i slabijeg intenziteta, ali ne treperi. Ja bih rekao da je balast ili kontakt negdje slab

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk

:ar:

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: 146edo

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #50 u: 30-12-2016, 17:23:09 »
Zarulja kada je pri kraju pocne svijetliti ljubicasto i slabijeg intenziteta, ali ne treperi. Ja bih rekao da je balast ili kontakt negdje slab

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk

Oce i zarulja da se gasi. Ja imao upravo tu situaciju. Nek zamjeni lijevu i desnu zarulju. I sve ce znat sta ga zajebava.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: 146edo

Offline 146edo

• Pripravnik
  • **
    • Zenica
« Odgovori #51 u: 30-12-2016, 19:02:22 »
Oce i zarulja da se gasi. Ja imao upravo tu situaciju. Nek zamjeni lijevu i desnu zarulju. I sve ce znat sta ga zajebava.

probacu sutra zamijeniti prvo sijalice, samo sto se kod GT mora skidat karambolka i far da se to uradi :) 
JEDNOM ALFA UVIJEK ALFA.

Offline 146edo

• Pripravnik
  • **
    • Zenica
« Odgovori #52 u: 02-01-2017, 20:48:08 »
bilo je do sijalice. stara je dala svoje i stvorio se sivo-crni oblacic u njoj. medjutim kada sam tek ubacio sijalicu i par puta palio i gasio svjetla desili se jednom da se nije upalila, a jednom da se ugasila nakon par sec rada. znaci da ima jos negdje problem. sad vec par dana vozim i radi bez problema, vidjecemo dokle ce :) inace u tom faru se stvori kondenz kada perem auto. ulazi malo vode na poklopcu fara. 
JEDNOM ALFA UVIJEK ALFA.