Ne znam, jel ti ne znaš čitati s razumijevanjem ili imaš problema s razumijevanjem? Ajde, nacrtat ću ti, jer mislim da nije fer ismijavati nečiju (ne)inteligenciju.
Dakle, u Sloveniji su normalne tablice 45e. Koliko su u Hrvatskoj?
Dakle, u Sloveniji su tablice po narudžbi, koje kupiš, 128e (išao sam provjeriti, kad sam ih ja kupio bile su 121e). Koliko su u Hrvatskoj?
U Sloveniji ti neće NIKAD uništiti tvoje tablice. Vrijedi li isto za Hrvatsku?
U Sloveniji pri odjavi vozila dobiješ nazad sve troškove koje nisi "potrošio". Dakle odjavio si vozilo koje je još uvijek imalo važeću registraciju? Nema frke, dobiješ povrat tih novaca do isteka. Vrijedi li isto za Hrvatsku?
Dakle moje pitanje tebi, domoljube jedan....u čemu je tu Hrvatska bolja? Jer koliko vidim, objesio si se za to ko pijan za plot, uopće ne razmišljajući o tome da je činjenica, da je u Hrvatskoj registracija i osiguranje napravljena na takav način, da se ljudi pljačkaju i plaćaju raznorazne blesave trošarine, kao i svuda drugdje.
Jedna od svjetskih budalaština u Hrvatskoj je kupoprodaja vozila. Prodaješ vozilo i ti kad ga prodaš, novi vlasnik se vozi na tvojoj polici osiguranja do isteka. U međuvremenu ako on napravi nesreću, ti moraš dokazivati da si prodao auto inače tvoje osiguranje tebi računa malus. U *normalnim državama* prilikom kupoprodaje vozila, napravi se odjava vozila - bivši vlasnik *dobije povrat svih novaca do isteka registracije*, a novi vlasnik napravi novu registraciju za godinu dana ako želi. Jedina stvar koja se tu "prenosi" po želji, je važenje tehničkog pregleda. Dakle kad gledaš oglasnik, nitko ne piše "auto registriran do X" - jer je to nebitno. Jedino bitno je do kad vrijedi tehnički pregled. Jer prilikom kupovine, ti kao kupac sklapaš osiguranje, a ne da ostaje nešto na starom vlasniku.
Nije to bas tak…
Ono sto bi svatko od nas trebao napraviti kada proda auto u HR je nazvati ili otici u svije osiguranje, ali poziv je dovoljan i dati podatke novoga vlasnika i polica se u sustavu automatski prenosi na njega i eventualno novu tablicu ako se tablica iz nekoga razloga mijenja (drugi grad, prodavatelj je sebi ostavio tablice, kupac ima svoje tablice itd), pa kod eventualne stete sa vozilom prodavatelj za apsolutno nista ne odgovara, ali to u HR ljudi uopce ne znaju i vjerojatno tu na forumu nitko nije napravio nikada kada je prodao auto, ja prvi nisam…
Sa razlikom sto prodavac nece dobiti ostatak novaca za policu nazad nego se to prenosi na novoga vlasnika…
Ali ne i kasko, kasko je vezan za ime i nije prenosiv, barem nije bio prije, prenosivo je samo osnovno osiguranje…
Kaj se povrata tice, u HR je slicno, jedino sto gubis trajno je lova koju si dao za tehnicki, osiguranje koje platis za cijelu godinu ako auto odjavis tipa za 6 mjeseci, preostalih 6 mjeseci koje nisi iskoristio ces dobiti nazad, dakle isto kao i u SLO, isto vrijedi za kasko ako se ima, dakle gubi se samo lova za tehnicki i sve na tehnickom…
Sa razlikom sto ako tako radis, tablica ako ti je po narudjbi ili ti je bitna, ne moze ostati na autu kao u tvom slucaju nego se stavlja na cuvanje, pa kod ponovne registracije, pplacas opet punu cijenu svega, dobijes svoje tablice i ekstra kosta samo izrada nove prometne, ali to je neki kikiriki, pa ga opet odjavis recimo za 6 mjeseci, tablice na cuvanje i lova od osiguranja i kaska sjeda na racun i tako u krug…
Tablice ne mozes trajno kupiti, ALI, kada narucis tablice imas dve opcije, oko 300€ su tablice koje nisu standard dakle 4 broja i 2 slova, nego recimo “ZG Alfa” i oko 60€ su bile, a mislim da se to nije mijenjalo su standard tablice “4 broja i 2 slova”…
Kod odjave i cuvanja vredi 90 dana, ali se moze produziti na jos 90 dana, a kada istekne i tih 180 dana, ako si imalo normalan i ponasas se kao kulturno ljudsko bice, produziti ce ti se cuvanje na jos 90 dana, dakle moguce je 3 puta po 90 dana produziti cuvanje tablica bez da ih se salje na deponiranje…
Ali ni deponiranje ne znaci da si izgubio tablice, to znaci da iducih (trebao bih provjeriti, prije je bilo trajno, pa su nesto mijenjali, pa je sada mislim 10 godina, ali ponavljam, za to nisam siguran), ali u tome roku opet mozes naruciti “svoje” tablice, samo sto ih opet trebas ponovo platiti za izradu, dakle onih 60 ili 300€ ovisi koje si imao…
Sve tablice koje se naruce i ajmo reci aktivne su, dakle na vozilu koje je uredno registrira ili se tablice stavljaju na cuvanje se ne moraju vratiti, nema odredbe za to( iznimka je bila corona i “stanje pandemije”, pa se i prilikom ne registracije vozila nije dobivala kazna, niti su se tablice skidale prilikom sudara recimo i tablice su ostajale kod vlasnika, ali velim, to je bila iznimka tih 2 godine), ja imam svoja 3 broja, jedan po narudjbi koji imam od 1998-e i sada su mi ti brojevi na motoru, i imam jos 2 tablice po narudjbi jedne od 2002-e koje su mi na BMW-u i druge koje saltam na svim svojim autima i trenutno su mi na Audiu, sve troje su placene jednom, dakle samo prvi puta za izradu po narudjbi i to je to, jedino sam za ovaj broj kaj mi je na motoru morao platiti izradu tablice za motor, oko 20€ je to bilo i to je to…
Sent from my iPhone using Tapatalk