13-06-2026, 04:33:13

Autor Tema: Alfa 147 - kocenje kotaca u zavoju  (Posjeta: 7866 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Vedran

• Gost
  • Trade Count: (0)
Alfa 147 - kocenje kotaca u zavoju
« u: 25-10-2010, 15:10:02 »
Dobar dan, evo imam problem sa iznenadnim kocenjem desnog kotaca kada ulazim u lijevi zavoj nekom normalnom brzinom, auto je alfa 147 2.0 2001 godiste. Znaci auto najedanput pocne kociti u zavoju i to samo desni kotac, i ima se osjecaj da ces izletijeti sa ceste, vrlo su jaki udarci, jer normalno ABS pocne kocit i normalno upali mi se onaj mali zuti trokutic sa krugom na kontrolnoj tabli. probao sa i sa iskljucenim ASR-om i sa ukljucenim, ista stvar. Imam nove gume, centriran trap, sve je u super stanju , ali to mi se desava, pa neznam da li je ko imao isti problem i dali se moze iskljuciti onaj ESP ili EBD, sta vec ima, auto je 2001 godiste, i da li se to moze iskljuciti preko auto dijagnostike. Ili je problem u nekoj drugoj stvari, jer sa drugim autima pri istoj brzini nista se ne desava, sve ok.

Vedran

• Gost
Odg: Alfa 147 - kocenje kotaca u zavoju
« Odgovori #1 u: 25-10-2010, 16:38:34 »
Evo napravljeno, prvi put na forumu pa treba malo vremena dok sve nadem kako i sta, da li mi moze ko pomoc u vezi mog pitanja, hvala :alfisti:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #2 u: 25-10-2010, 17:00:24 »
Zadnji ili prednji kotač?

Vedran

• Gost
« Odgovori #3 u: 25-10-2010, 17:21:29 »
prednji desni kotac, a pogotovo pocne kociti ako se pusti papucica gasa, ali auto ne proklizava ni nista, vec normalno stoji u zavoju. Isto se desavalo sa starim gumama i sada sa novima, probao sam cak i montirat original dimenziju, da vidim da nije do guma . Jer ja bi razumio da se ESP aktivira ako stvarno uletis u zavoj, ali pri normalnoj brzini da se kocnica aktivira to nije bas normalno,ali samo u zavoju, i to najvise u lijevom, u desnom se kocnica ili taj ESP aktivira samo ako se stvarno uleti i ako auto pocne proklizavat, sto je normalno.
Moze li kakva pomoc :care

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #4 u: 25-10-2010, 17:24:26 »
da nije problem u ESP-u :?: pa on krivo javlja i aktivira kocenje tim kotacem :?:
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #5 u: 25-10-2010, 17:28:24 »
da nije problem u ESP-u :?: pa on krivo javlja i aktivira kocenje tim kotacem :?:

Meni isto zvuči kao ESP problem, a ne mehanički.
Je li koči normalno, je li se aktivira ABS?

Vedran

• Gost
« Odgovori #6 u: 25-10-2010, 17:31:49 »
prikljucili ga na autodijagnostiku, provjerili ABS senzore, sve ok, sve stima, ali neznam sta da radim. Nema nikakvih alarma, da li je moguce iskljucit jer ovako vozit nije bas udobno, nikad neznas kada ce ti u zavoju desni kotac zakocit, i to nije kocenje ono normalno i lagano, nego to su nagli i jaki moment koji traju sekundu i pol, dvije i tako po par puta dok ne usporis, i to pri normalnoj brzini, neznam sta da jos provjerim :?:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #7 u: 25-10-2010, 17:34:49 »
prikljucili ga na autodijagnostiku, provjerili ABS senzore, sve ok, sve stima, ali neznam sta da radim. Nema nikakvih alarma, da li je moguce iskljucit jer ovako vozit nije bas udobno, nikad neznas kada ce ti u zavoju desni kotac zakocit, i to nije kocenje ono normalno i lagano, nego to su nagli i jaki moment koji traju sekundu i pol, dvije i tako po par puta dok ne usporis, i to pri normalnoj brzini, neznam sta da jos provjerim :?:

Priključiili na dijagnostiku motora ili ABS-a?
Dijagnostika ABS-a je odvojena.

BTW šta nemaju sve 147 2.0 za isključiti ASR?

Vedran

• Gost
« Odgovori #8 u: 25-10-2010, 17:52:36 »
provjerili sve sta se tice ABS,ESP, ASR, sve izgleda ok. Isto mi se desava da li je ASR ukljucen ili iskljucen. Mislim da je mozda senzor od ABS- a kriv, mozda salje krivi signal u ECU ili di vec salje pa auto misli da proklizuje pa onda pocne kociti,dosta mu je malo krivi signal i evo problema, zna netko koliko bi dosao novi senzor od ABS za prednji kotac. :?:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #9 u: 25-10-2010, 20:14:29 »
jesi skidao volan nedavno i radio nešto oko toga  :?: Tamo ispod volana imaš senzor ESPa i možda s njim nešto ne štima, možda ga treba kalibrirati  :?:

Vedran

• Gost
« Odgovori #10 u: 25-10-2010, 20:38:12 »
neznam za to, ali volan nisam skidao, sta bi trebalo napravit sa tim senzorom, kako on izgleda i kako radi,kako bi ga mogao kalibrirat ili bi ga trebao zamijenit sa novim, hvala na pomoci, to je nesto novo, mozda ce to sta pomoc. :ok:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #11 u: 25-10-2010, 22:21:24 »
http://www.alfisti.hr/forum/index.php?topic=6.0
Pitaj njega, on bi mogao znati, meni je slično bilo kad mi se poremetio senzor na volanu, kad sam mjenjao relej žmigavca, kad bi ulazio u zavoj signalizirao bi mi kvar na ABSu i uključivao bi mi abs na kotaču ovisno kojem. Ali meni je pokazivao grešku na cijelom sustavu na kompjuteru  :?:

Vedran

• Gost
« Odgovori #12 u: 26-10-2010, 00:02:59 »
sta si onda napravio sa senzorom, jesi kupia novog ili si ga nastimao, koliko kosta senzor, da li si cuo da je netko imao slican problem, hvala :ok:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #13 u: 26-10-2010, 10:47:56 »
jesi skidao volan nedavno i radio nešto oko toga  :?: Tamo ispod volana imaš senzor ESPa i možda s njim nešto ne štima, možda ga treba kalibrirati  :?:

tamo je senzor zakrenutosti volana, ali čudi me da to ne javlja grešku...ali moglo bi to biti.
« Zadnja izmjena: 26-10-2010, 10:51:31 od boris »

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #14 u: 26-10-2010, 12:03:26 »
Zanimljiva tema, pa evo da se priključim sa ''sličnim'' problemom  :rolll: ....nažalost nemogu pomoći ali me zanima što će te na kraju otkriti  ... a sritno s traženjem kvara  :da:

Evo meni danas auto treći puta na testiranju radi ASR-a, a comp ne izbacuje nikakav kvar.... :wal: :wal: :wal:
.... sempre gilles ....

Vedran

• Gost
« Odgovori #15 u: 26-10-2010, 13:59:20 »
evo pogledat cu senzor, pa cemo vidit da li je tamo kvar, pa javim.

Nego mislim i da mi je varijator isto sada u banani, jer sada je zahladilo ujutro pa kada upalim auto radi ko traktor (dizel) na 3 pistuna (trokira) dok se ne zagrije, a kada krenes sa ledenim onda probam dat gasa do kraja a ono nikako nema snage, a i najrade bi se auto ugasio ako pustis gas, i cim se ugrije, radi ko sat.
Mislim da je  varijator, da li je imao ko slican problem.

Javim za senzor :wal:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #16 u: 26-10-2010, 14:03:06 »
meni nije ništa riknulo, nego kada se vraćao volan nije baš sve sjelo na svoje mjesto (ima tih pizdarija ispod jako puno pa lako zezneš nešto) pa kada bi zakrenuo volan na bilo koju stranu u vožnji počeo bi jedan od kotača raditi  :drive: po svom pa je bilo malo :rolll:. Kako nisam odmah skužio šta je pitao sam Seba pa je rekao da je možda riknuo taj senzor ili da ga treba kalibrirati na novo  :da:. Kažem pitaj njega.
Ja sam poslje sve složio na novo, nisam kupovao nove dijelove već pažljivo vratio sve na svoje mjesto i prestao je pokazivati grešku i raditi  :drive: po cesti.
Bitno: meni je komp pokazivao grešku, na testeru također  :da:
Original tester u servisu nije mogao otvoriti dio gdje je asr sustav  :mad:

Offline Irvine159

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #17 u: 26-10-2010, 14:13:11 »
senzor zakrenutosti volana,standardan problem na jednom kontongentu 147,bar na talj. tržištu! :mah:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #18 u: 26-10-2010, 14:15:00 »
Znači možda ipak imam pravo  :song:

Vedran

• Gost
« Odgovori #19 u: 26-10-2010, 16:24:42 »
svaka cast decki :ok: pa javim za par dana, jer sam sada na nekom putu pa nemam vremena to pogledat, javim sa novostima, pozdrav. :alfisti:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #20 u: 26-10-2010, 16:41:34 »
Ja bih se kladio da nisu spojili na centralu ABS-a, da zato nema greške.

Vedran

• Gost
« Odgovori #21 u: 26-10-2010, 19:30:29 »
ici cu opet do frajera u servis pa da vidim, ako nista ne nade idem kod jednog privatnog koji je doktor za autoelektriku pa cemo da vidimo o cemu je rijec.
 :wal:
A i sada je zahladilo ujutro pa kada upalim auto radi ko traktor (dizel) na 3 pistuna (trokira) dok se ne zagrije, a kada krenes sa ledenim onda probam dat gasa do kraja a ono nikako nema snage, a i najrade bi se auto ugasio ako pustis gas, i cim se ugrije, radi ko sat.
Mislim da je problem sa varijatorom, da li je imao ko slican problem. :o000:

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #22 u: 27-10-2010, 10:33:08 »
ja kad sam bio kod mog mehaničara, spojio se čovjek i uredno mu pokazalo grešku na senzoru zakretanja volana, kaže on meni odi u ovlašteni (Benussi) neka se oni spoje, možda im pokaže na original programu još koji detalj.
Oni se uopće nisu mogli spojiti na dio vezan uz ABS i ostalu kontrolu kočenja. Pa sad tko je lud
Možda se ni njemu nisu mogli spojiti pa rekli nije do toga  :hehe:

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #23 u: 27-10-2010, 10:42:19 »
Ja bih se kladio da nisu spojili na centralu ABS-a, da zato nema greške.
Kako i što i di se to nalazi  :?: :?: :?:
.... sempre gilles ....

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #24 u: 27-10-2010, 10:46:27 »
ja kad sam bio kod mog mehaničara, spojio se čovjek i uredno mu pokazalo grešku na senzoru zakretanja volana, kaže on meni odi u ovlašteni (Benussi) neka se oni spoje, možda im pokaže na original programu još koji detalj.
Oni se uopće nisu mogli spojiti na dio vezan uz ABS i ostalu kontrolu kočenja. Pa sad tko je lud
Možda se ni njemu nisu mogli spojiti pa rekli nije do toga  :hehe:

Nek dodje kod mene ja ću mu se sigurno spojiti i vidjeti je li ima grešku, bar ABS centrale nisu problem za razliku od airbag centrala.

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #25 u: 27-10-2010, 10:47:13 »
Kako i što i di se to nalazi  :?: :?: :?:

Na istom konektoru kao i ostalo, ali na drugom pinu.

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #26 u: 27-10-2010, 10:52:49 »
Na istom konektoru kao i ostalo, ali na drugom pinu.
Fala, idem posli vidit što mi je s autom pa ću baš pitat ,jer ako i sad nisu uspili ništa nać stvarno neznam više što da radim s tim čudom od ASR-a,  :ok:
.... sempre gilles ....

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #27 u: 27-10-2010, 11:28:11 »
Fala, idem posli vidit što mi je s autom pa ću baš pitat ,jer ako i sad nisu uspili ništa nać stvarno neznam više što da radim s tim čudom od ASR-a,  :ok:

Mora pisati da je spojeno na centralu od ABS-a, a ne motora, i po tome ćeš znati
Kod tebe je to vjerojatn: Bosch ABS 5.7 ili 8, zavisi od godišta.

Ne znam koji je kod tebe problem ali jedna od prvih stvari koja radi greške ABS-a i ASR-a je slab ili poluprazan akumulator (koji može normalno startati auto)

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #28 u: 27-10-2010, 11:41:27 »
Mora pisati da je spojeno na centralu od ABS-a, a ne motora, i po tome ćeš znati
Kod tebe je to vjerojatn: Bosch ABS 5.7 ili 8, zavisi od godišta.

Ne znam koji je kod tebe problem ali jedna od prvih stvari koja radi greške ABS-a i ASR-a je slab ili poluprazan akumulator (koji može normalno startati auto)
Baš ću ga pitat, jer ovaj drugi što ga je spaja na comp isto nije se moga ubacit di je abs...samo motor ... jednostavno mu program nije dava nikakvu opciju, bija sam prisutan. A evo prvi puta da čačkam po tome, naučićemo valjda nešto  :) :)

Akumulator sam prominija prije 3mj  :?:... nebi treba bit loš, ali provjerit ćemo i to :000:, frendu isto tako nešto bilo na BMW-u radi akumulatora ,pa smo u čudu ostali  :da: :da:
.... sempre gilles ....

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #29 u: 27-10-2010, 11:46:34 »
Koji se tebi problem uopće javlja?