18-04-2026, 19:21:46

Autor Tema: Brembo  (Posjeta: 126223 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • KRK
Odg: Brembo
« Odgovori #450 u: 15-12-2015, 12:53:59 »
uzmi rezane, jer buseni ako se ne vozis "brzo" rupe se zacepe tako da nema vise koristi od njih. meni se to desilo sa zadnjim setom taroxa. naprijed i nazad.

Offline gturcic

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Fiat Coupe 20vt+ / Lancia Delta 1.9mjeTT
    • Rijeka
« Odgovori #451 u: 15-12-2015, 13:24:55 »
Imao sam bušene, sad imam obične - općenito, glasam za obične ili narezane.

Te fore sa "ventiliranjem plinova" i "boljim hlađenjem" bušenih ŽELJEZNIH diskova su netočne, današnje pločice razvijaju puno manje ili ništa plinova, a priča je započeta pred 50ak godina u Formuli 1, kad su korištene potpuno druge kombinacije materijala. Na karbon i keramičkim diskovima rupe su (pretpostavljam) korisne, budući da ih skoro svi egzotični auti imaju. Vrlo brzo nakon montaže diska rupe se gotovo začepe prašinom, toliko o "prozračivanju" i "hlađenju".
BTW, hlađenje funkcionira prolaskom zraka u radijalnom smjeru (usis u srcu, izbacivanje prema obodu), ne "propuhom" kroz disk.

Glavna prednost bušenih diskova je MANJA TEŽINA:
- manje neogibljene mase (udobnost+upravljivost)
- manji moment polarne inercije (ubrzanje-kočenje)
Iz istog razloga postoje mane - manji termički kapacitet, lakše stvaranje pukotina (lokalne točke napora materijala).

IMHO, ako stavljaš veće od tvorničkih diskova (pa bušenim diskovima smanjiš dodanu težinu), ili ako ti ne treba bolje od serijskih performanse a sviđa ti se "look", uzmi bušene.
Ako su ti bitne performanse, a ne smeta ti gubitak trajnosti pločica i udobnosti (ponekad buka), uzmi rezane.
Ako su ti bitne performanse, ali bi hrio zadržati trajnost i udobnost, uzmi pune diskove i čim bolje pločice.

Postoje i "dimpled" tj. diskovi s kružnim udubljenjima, izgledom glume bušene, a imaju dio prednosti rezanih (djelomični deglazing pločica).

Ima puno toga na googlu...
copy 1
Slotted rotors improve stop-to-stop consistency by preventing reduction in friction from pad outgassing and lubricating brake pad particles (also called "incandescents") which are otherwise trapped between pads and rotors.  Pad long-term performance is also made more consistent, as slots shave away glaze formation caused by pad overheating, slowly exposing fresh pad material each time the brakes are applied.  The tradeoff is slightly reduced pad life.  Although modern pad compounds make this less important, slots offer improved bite and slightly higher friction level than smooth rotors.
Where allowed by rules, slotted rotors are by far the top choice for competition vehicles.  These are the best choice for heavy trucks and SUVs, particularly when extra bite is desired for towing, especially when aggressive pads are not available.
Disadvantages include slightly reduced pad and rotor life, some low frequency rumble and pedal flutter when braking hard from high speeds.  If the slots are improperly machined, all the way to the outside edges, then rotors may develop cracks sooner than plain or properly slotted rotors.

Drilled rotors offer slightly more bite and friction than slotted rotors.  As with slotted, pad coefficient of friction remains more consistent over their lifetime.  Wet bite is better than plain or slotted rotors, so these may be the best choice for areas with frequent, heavy rainfall, like Seattle or Singapore.  Weight is reduced by about 0.2 pounds per rotor, depending on size and drill pattern.
Disadvantages include possible uneven rotor wear, typically concentric groove formation, although this is mostly an aesthetic concern.  A major disadvantage is accelerated formation and spreading of cracks under racing conditions.  For this reason, drilled rotors should be avoided for track cars, unless required by the rules.  A common myth is that they have lower performance than smooth rotors, due to reduced surface area and are for looks only.  This is completely false and, in fact, the opposite is true.

copy 2
The reason big companies still produce crossdrilled rotors and have them on their cars is because most people are clueless sheep. Most folks don't know why rotors were originally cross drilled. They don't know why race teams won't use them. All they know is that from way back in the day, a true sportscar always had crossdrilled rotors (back in the day when brake pads sucked).

You want to know why 'sportscar' companies still put drilled rotors on their cars? An insider who was actually involved in the actual testing of the brake rotors fessed up about it. They conducted tests with plain and drilled rotors and concluded and confirmed that the plain rotors had no downsides and in fact were better in hard braking than the crossdrilled rotors AND would save the company a little money not having the crossdrilled option. And when they put them on cars, customers commented that, "For a performance car, they should have at least gone through the trouble/expense of putting on high performance crossdrilled brakes". They realized that this is the general public perception, so even though they had concluded that the plain rotors were better, they put crossdrilled rotors back on the cars. If that's what the public thinks and wants, that's what a good business provides.
« Zadnja izmjena: 15-12-2015, 13:31:07 od gturcic »

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #452 u: 15-12-2015, 13:35:41 »
GTA rukavci su totalno drukciji od drugih rukavaca.
Pa to smo zakljucili... Zubi za kineticki, et glavcine, prihvat za sponu, prihvat za celjusti...
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #453 u: 15-12-2015, 15:52:38 »
uzmi rezane, jer buseni ako se ne vozis "brzo" rupe se zacepe tako da nema vise koristi od njih. meni se to desilo sa zadnjim setom taroxa. naprijed i nazad.

Rupe se lagano čiste, kod svake zamjene setova ljeto / zima kad su već kotači dolje , prođem malo sa drot četkicom (veličine rupe) na bušilici i uvijek su  :ok:  veći "problem" je buka kod jačih kočenja.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #454 u: 15-12-2015, 15:57:41 »
Rupe se lagano čiste, kod svake zamjene setova ljeto / zima kad su već kotači dolje , prođem malo sa drot četkicom (veličine rupe) na bušilici i uvijek su  :ok:  veći "problem" je buka kod jačih kočenja.
rupe se poštopaju svaka 2-3 mjeseca pa ovo kod izmjene ljeto zima baš i ne znači puno...kvalitetan disk bez ikakvih rezova i rupa će odradit posao... ti rezovi i rupe su tu da budu fensi, ne poboljšavaju oni efikasnost bog zna što... bitna je smjesa od koje je disk napravljen i da je uparen sa dobrom pločicom

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #455 u: 15-12-2015, 16:00:57 »
rupe se poštopaju svaka 2-3 mjeseca pa ovo kod izmjene ljeto zima baš i ne znači puno...kvalitetan disk bez ikakvih rezova i rupa će odradit posao... ti rezovi i rupe su tu da budu fensi, ne poboljšavaju oni efikasnost bog zna što... bitna je smjesa od koje je disk napravljen i da je uparen sa dobrom pločicom

Kako kome, tko puno koristi kočnicu i još k tome jako , normalno da će ih zaštopati za 2 mj. Kod mene izdrže do izmjene kotača. Što ćeš profesionalna deformacija :song:

Offline borisri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
    • Gt 3.2 V6 24v
« Odgovori #456 u: 15-12-2015, 16:23:22 »
Ma najmanji problem je zaštopavanje tih rupa.. kada se zaštopaju očistiš i bok. Nekom ranije nekom kasnije, sve ovisi...
Izgleda da se stvarno radi samo o marketingu. High end klasa koristi bušene kao OEM samo zbog toga što to traže iz marketing odjela, ne inžinjeri. I nijedna racing momčad ih ne koristi.

Na kraju mi smrtnici na kraju ne možemo niti osjetiti neku razliku..

Ja sam došao do zaključka da je dobar puni disk i dobra pločica best buy  :ok:
I vjerovatno ću ostati na brembu 330 punom i ferodo racing ds2500 pločicama, do sada sam prezadovoljan, možda najbolji uprgrade koji sam napravio.
...ako opet neki styler i wannabe racer opet ne progovori iz mene.. :hehe:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #457 u: 15-12-2015, 16:27:58 »
Ma najmanji problem je zaštopavanje tih rupa.. kada se zaštopaju očistiš i bok. Nekom ranije nekom kasnije, sve ovisi...
Izgleda da se stvarno radi samo o marketingu. High end klasa koristi bušene kao OEM samo zbog toga što to traže iz marketing odjela, ne inžinjeri. I nijedna racing momčad ih ne koristi.

I vjerovatno ću ostati na brembu 330 punom i ferodo racing ds2500 pločicama, do sada sam prezadovoljan, možda najbolji uprgrade koji sam napravio.
:good post
upravo to... a za prvu rečenicu mogu samo reći: kao da nemam pametnijeg posla haha :D

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #458 u: 15-12-2015, 22:09:31 »
Ja imao 310 pune, pa stavio rezane i opet se vratio na pune. Za normalnu voznju su mi se puni pokazali dosta bolji. Tisi su, manje trose plocice i brze se zgriju....

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #459 u: 15-12-2015, 22:49:10 »
Ja imao 310 pune, pa stavio rezane i opet se vratio na pune. Za normalnu voznju su mi se puni pokazali dosta bolji. Tisi su, manje trose plocice i brze se zgriju....

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
Ti si imao pune koji su narezani to nije isto

Poslano sa mog SM-N9005 koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #460 u: 15-12-2015, 22:51:45 »

Ja sam imao tvorncike orginal pa brembo pa ebc rezane i sad orginal

Ebc staje par metara prije, ne umara se, kocenje se ljepse doziralo

Tvornicki mi je toliki downgarde da sam vec par puta skoro pogodio auto ispred sebe

Nije bolest sve što boli

Offline borisri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
    • Gt 3.2 V6 24v
« Odgovori #461 u: 16-12-2015, 00:02:15 »
Sa kojim pločicama? I uvijek istim?

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #462 u: 16-12-2015, 00:09:29 »
Sa kojim pločicama? I uvijek istim?
Da

Orginal na orginal
Brembo obicni ne sport na brembo
Ebc gd na green stuff ebc

Ne mogu opisati koliko je ebc uljevao vise povjerenja

Nije bolest sve što boli

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #463 u: 03-01-2016, 15:47:38 »
Pretpostavljam da je ode misto za pitati , kolika je razlika u diskovima 305 i 284 mm, jesu li 305 puno bolji ili je razlika beznacajna?
Naravno pod uvjetom iste marke diskova i plocica. Radi se konkretno o diskovima sa fiat coupea 2.0 i 2.0 turbo
Edit: bilo bi super ako jos neko zna kakva je razlika izmedu kocionih klista pa da komplet osvrt  :crazy:
« Zadnja izmjena: 03-01-2016, 15:49:25 od sime22 »

Offline goran86

• Trade Count: (+5)
  • Starosjedioc
    • Zabok
« Odgovori #464 u: 03-01-2016, 16:08:43 »
Nisu ti sva klješta ista...

coupe recimo ima za debljinu diskova 28mm isto ko od 166 310

Od CW- GTA on ima nešto deblje deskove i 330mm..

A ako misliš na klješta jednoklipna od običnog 2.0 coupea stavljati od 20vT diskove,to neide

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #465 u: 03-01-2016, 18:50:02 »
Planiram kompletno sa rukavcima stavljati na svoju deltu pa me zanima je li znacajna razlika izmedu kocnica sa turbo modela i obicnog jer nema bas puno turbaka u dijelovima na njuskalu, tocnije ima samo jedan  :tooth:
« Zadnja izmjena: 03-01-2016, 18:50:40 od sime22 »

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #466 u: 03-01-2016, 18:57:39 »
Planiram kompletno sa rukavcima stavljati na svoju deltu pa me zanima je li znacajna razlika izmedu kocnica sa turbo modela i obicnog jer nema bas puno turbaka u dijelovima na njuskalu, tocnije ima samo jedan  :tooth:
Turbak i to samo 20v ima 305x28 disk...identiacn ima i alfa mito TB tako da znas kad ces kupovat da i taj pase jer su dostupniji...ja sam si za 156icu uzeo od mita fiskove i samo upustio 5x98 rupe.  Celjust je tzv mali brembo koja je identicna na fiat coupe, alfa 156gta i 147gta, alfa gtv i ferrari 350.
Imam te celjusti diskove i plocice doma.. Samo nikako stavit na auto..
Tako da znas sa cega ti sve to pase samo trebas rukavce iskljicivo sam coupea... I neku 16 col felgu pod koju taj brembo stane... Ali ne znam šta će ti to na 1.9 td i tak laganoj školjki, najiskrenije... Kuoi se ate ili zimmermann kompletan set i imat ćeš brutalno i trajno kočenje za puno manju cijrnu od bremba... Ja isto ne znam zašto sam se upuštao u zu brembo priču al kad sam već kreno i završit ću ju
« Zadnja izmjena: 03-01-2016, 18:59:06 od chakija »

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #467 u: 03-01-2016, 19:07:50 »
Interesira i mene nešto.
Koja kombinacija bi išla na Bravo 2. Vjerujem da diskovi od coupea i mita idu na šaraf 305mm, al koje čeljusti?Od Coupe-a 20vt ili 166? Predpostavljam da za oba treba adaptere? Znam da dobitak na kočenju bude mali, al mene više estetski zanima :hap:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #468 u: 03-01-2016, 19:17:02 »
Interesira i mene nešto.
Koja kombinacija bi išla na Bravo 2. Vjerujem da diskovi od coupea i mita idu na šaraf 305mm, al koje čeljusti?Od Coupe-a 20vt ili 166? Predpostavljam da za oba treba adaptere? Znam da dobitak na kočenju bude mali, al mene više estetski zanima :hap:
trebas adaptere da... dobitak je velik ako ih možeš iskoristit... na nekojem težem autu i ako se možeš pošteno zaletit znače puno... i ne da se pregrijat tako lako

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #469 u: 03-01-2016, 19:19:27 »
i ne samo to, po meni ono možda i najbolje a to je bolje doziranje same kočnice, ono što večina opće ne kuži niti spomene..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #470 u: 03-01-2016, 19:21:05 »
i ne samo to, po meni ono možda i najbolje a to je bolje doziranje same kočnice, ono što večina opće ne kuži niti spomene..
to da... trenutno na ovom autu što sma uzeo imam nove orig diskove i galfer pločice malo pipneš kočnicu zaljepi odma...nema nikakvog doziranja... kod 4 klipa je to jako glatko

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #471 u: 03-01-2016, 19:27:44 »
U planu je jtd 16v motor te usporedno s time mi tribaju jace kocnice, sa coupea pase rukavci i klista i diskovi i kao sto sam vec napisao zanima me je li velika razlika izmedu 280 i 305 jer je 280 dostupniji . Trenutno imam brembo diskove i plocice i koce poprilicno dobro ali ako se budem upusta u atest moram imati jace kocnice. 16 coli felge vec čekaju proljece  :clap:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #472 u: 03-01-2016, 19:36:35 »
ovo sto imas sad ako upgradeas na 284 budes se preporodio.
284 posten set koci bolje od 305 jeftilen seta.
cijena je ista pa si razmisli dal te zanima izgled ili funkcionalnost.
ako planiras remap+turbo+itd isao bih na 305.
ali gle na 284 nestanu manje od 15 na 305 manje od 16 automatski ti je koristenje auta u puno vecem cijenovnom razredu jer imas dva seta guma 16 ili vise. skuplje plocice itd.
jel imas diskove iza.?
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #473 u: 03-01-2016, 19:45:04 »
Pa tko stavlja vise 15" na auto?!

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #474 u: 03-01-2016, 19:45:53 »
ovo sto imas sad ako upgradeas na 284 budes se preporodio.
284 posten set koci bolje od 305 jeftilen seta.
cijena je ista pa si razmisli dal te zanima izgled ili funkcionalnost.
ako planiras remap+turbo+itd isao bih na 305.
ali gle na 284 nestanu manje od 15 na 305 manje od 16 automatski ti je koristenje auta u puno vecem cijenovnom razredu jer imas dva seta guma 16 ili vise. skuplje plocice itd.
jel imas diskove iza.?
upravo tako...
frend na tipu jtd ima vgt turbo i remapiran auto i ima ziher 150 konja i stavio je glavčine i kočnice od multiple...sve paše na šaraf, 284mm i koči brutalno...za tako lagan auto ništa više ne treba

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #475 u: 03-01-2016, 20:03:08 »
pa takve diskove je imao i moj tipo 2.0 16v i kocilo je kao ludo.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #476 u: 03-01-2016, 20:04:21 »
pa takve diskove je imao i moj tipo 2.0 16v i kocilo je kao ludo.
da al ces bilo kakvu multiplu za dijelove naći svuda, dok tipa 2.0 16v ne znam di ces naci :D

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #477 u: 03-01-2016, 20:05:16 »
da al ces bilo kakvu multiplu za dijelove naći svuda, dok tipa 2.0 16v ne znam di ces naci :D

a to je istina. tipa nema ni za lijek  :sad:

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #478 u: 03-01-2016, 20:41:39 »
E to je ono sto me zanimalo, je li velika razlika izmedu tih dvoje da bi mi se isplatilo ici na 305 i odgovor je ne  ::) . Nemam diskove iza, cekam da mi javi jedan decko koliko trazi za straznji most sa diskovima tu u zagrebu.
Puno vam hvala na odgovorima  :mah:

E da, ici na 16 je dosta veća investicija jer je razlika u cijeni guma poprilicna.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #479 u: 03-01-2016, 20:45:04 »
E to je ono sto me zanimalo, je li velika razlika izmedu tih dvoje da bi mi se isplatilo ici na 305 i odgovor je ne  ::) . Nemam diskove iza, cekam da mi javi jedan decko koliko trazi za straznji most sa diskovima tu u zagrebu.
Puno vam hvala na odgovorima  :mah:

E da, ici na 16 je dosta veća investicija jer je razlika u cijeni guma poprilicna.
15 cola i guma 195 55 i milina...