Ajde da i ja napisem koju o ovoj temi kao friski vlasnik 159-tke

Od kraja 2006. do prije cetiri mjeseca sam bio vlasnik 156-ice 1.9JTD Distinctive (kupljena sa 115tkm - prodana sa 230tkm), s kojom sam bio jako zadovoljan po pitanju voznih svojstava, potrosnje, opreme i naravno izgleda. Narocito velikih kvarova nisam imao (nosac motora, alternator, sitniji kvar na klimi, standardno dijeovi ovjesa - svi po nekoliko puta osim straznje balansice (najcesce rjesavano upresavanjem selena), ciscenje egr-a, itd.).
Sada vec skoro 4 mjeseca vozim 159-ku SW 2.4 Q4 iz 2007. (boja Alfa Rosso). Oprema je valjda Bussines+ s crnom Momo kozom (kupljena i svakih 10tkm servisirana u AC-u).
Napravio sam u 4 mj. oko 10tkm pa evo prvih dojmova.
Auto je kao sto svi pisete na sasvim drugoj planeti od 156 po pitanju udobnosti (na bolje) i ponasanja u voznji (na losije zbog mase), ali to je vec 6 godina poznato.
Volim:
- izgled
- snagu i moment
- ostrije kretanje po klizavom sa Q4 je izvrsno
- izlasci iz zavoja pod punim gasom fantasticni (odlican prijenos snage - opet Q4)
- kocnice
- opremu
- udobnost
- osjecaj sigurnosti; masivnost
- kvaliteta unutrasnjosti (materijali - ima i malo jeftinije plastike ali zanemarivo)
- vozacku poziciju (nemjerljivo sa 156)
- sjedala (Momo crna koza - ista je bila i u 156 al su ova sjedala malo bolja)
- solidna preglednost u kombinaciji s ogromnim retrovizorima i prednjim i zadnjim park. senzorima
- el. sklapanje ogledala
- xenoni odlicno osvjetljavaju cestu
- solidan prtljaznik
- izvrsna klimatizacija
- Bose ozvucenje
Ne volim
- turbo rupu
- masu (1750kg se jaaaaako osjeti na promjeni smjera i pri kretanju, tj. ubrzanju)
- smjestaj komandi klime (redovno sam udarao rukom pri mjenjanju brzina)
- automatski rad brisaca
- osjetljivu boju
- niski cover motora koji uvijek po necemu struze
Sto se potrosnje tice vidim da je bilo svakakvih iskustava i tu i na Alfa Owneru, a ja mogu samo reci kako mi je u odnosu na prethodnu Alfu (6.5l u prosjeku), velika promjena skok na 9 - 10l. Ali za skoro 1.8t tezak auto s preko 200ks i Q4 mojih prosjecnih 9l nije puno. Naravno govorimo o otvorenoj cesti, grad (kojeg radim jako malo) zna biti 11 - 12l, a autocesta je oko 10l (160kmh tempomat).
Sto se DPF-a tice jos mi se nije regenerirao u 10tkm (barem da sam vidio/osjetio). Bio je zastopan (tj. javljao je to na BC-u), kad sam auto kupio ali je prva voznja po autocesti to rijesila.
Sve u svemu za sada izvrstan auto, a vidio sam ih i vozio svakakvih.