Ako mogu malo da se uključim u temu....2.0TS motor ni po čemu ne bi trebao da bude lošiji od recimo 1.6TS motora ili ostalih TS. Znam da je 1.8TS opći favorit na forumu ali ja sam baš gledao i pričao sa ljudima od struke vezano za taj 2.0TS uključujući i Seba a i imam jedan u garaži koji stoji i čeka ljepše dane. Inače za one koji ne znaju ja vozim lagano tuniranu 147micu sa 1.6TS motorom i sa nekih 140 konjića. Elem, u teoriji a i par majstora koji samo rade alfu mi rekoše da taj 2.0TS motor nije ni po čemu lošiji od ostailh TSova, treba ga održavati, hoće popiti malo više ulja u odnosu na 1.6 ali sa urednim održavanjem, barem meni tako rekoše, nije ništa lošiji. Činjenica je da je to najjači TS motor koji je išao u 147 (ne računam na GTA) pa je po meni moguće da ljudi koji su se u startu opredijelili za taj motor su bili malo više trkački orjentirani pa su ga i cijepali, ali zaista mi niko nije uspio na primjeru objasniti zašto je taj 2.0TS lošiji od ostalih tako da sam malo skeptičan na paušalne ocjene "bježi od toga".
No nebitno, momak je pitao konkretno pitanje, vilice se lako izmjene i moj savjet ti je mijenjaj sve, obje donje i obje gornje jer trošak je marginalno veći a duže ćeš biti zadovoljan a ako zamjeniš samo te dvije koje škripe može ti se desiti da kad rastaviš sve utvrdiš da su donje lafete koje obično ne škripe lošije od gornjih. Mijenjaj sve, to nije trošak od kojeg će te zaboliti glava, a ako jeste onda alfa 147 2.0 nije za tebe uz dužno poštovanje.
Polovno auto za mene sa servisnom ili bez uvijek trošak od dodatnih 500e minimum na cijenu koju platiš. Ja sam na svakom svom autu mijenjao i zupčasti, pumpu i ulja i filtere jer do lažnih računa se lako dođe sem ako baš nije auto iz salona sa servisnim intervalima iz istog tog salona pa ti možeš otići da provjeriš na licu mjesta. Fino je da je taj 2.0 manuelac, ja sam ih jako jako JAKO rijetko viđao, obično su dolazili sa SS mjenjačem. Nebitno, kad kupuješ auto budi spreman na još 500e koje ćeš potrošiti na razne "mačke u vreći" koje ti je prodavac zaboravio napomenuti - to je jednostavno tako.
E sad moj subjektivni dojam iako moguče da griješim je, ja obično bježim od tuniranih auta (ne od blagog tuninga) jer su obično cijepana a i vlasnik koji nema para da registruje auto i vlasnik kojem je puno dati pare na gorivo za tako mali motor pa je prešao na plin obično, opet kažem možda griješim, nije imao pare ni da ga održava.......znači ja takvo auto pogledam, dobro obratim pažnju na unutrašnjost i onda se lagano okrenem.... Prodavati neregistrovano auto je po meni prvi pokazatelj da s autom nešto nije u redu, tj. da se bivšem vlasniku ili zgadilo ili da nema para da ga rega....od takvih bježim.
JTD ili TS o tome ne vrijedi raspravljati, dva različita motora za ljude sa različitim željama i potrebama. Po meni ne treba prelaziti ni sa jednog na drugi ukoliko ne znaš na šta prelaziš a sa svojim si zadovoljan...nebitno dizel ili benzin.
To je moje mišljenje zasnovano isključivo na moje dvije godine života sa alfom, nisam meštar