10-06-2026, 16:11:39

Autor Tema: Kako radi onaj šugavi gas?  (Posjeta: 2585 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cube

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Alfa Romeo Spider 1.8 TS
    • Zagreb
Kako radi onaj šugavi gas?
« u: 21-05-2010, 10:13:27 »
Dakle na TS motorima koji su ispravni zanima me kako komp "zna" da se auto još kreće?

Da elaboriram. Kad se vozimo i stisnemo kuplung ili ubacimo u ler okretaji padnu na cca. 1200 okr/min i tu stoje sve dok se auto ne zaustavi, dok kotači ne stanu. Onda ga uredno spusti na 900 okr/min. Mene zanima kako to funkcionira, odnosno kako on zna da kad smo stisnuli kuplung u vožnji da se auto još kreće pa ga drži na tom malo višem broju okretaja. Odnosno kako zna da stojimo ako na mjestu stisnemo gas i on ga ne digne na taj broj okretaja? Jel ima neki senzor ili kaj?

Nemrem to nigdje nać?!  :?:

Pitam jer ovaj moj to ne zna pa reko da malo pregledam te neke senzore ako uopće postoje? Volio bih kad bi netko znao nekog majstora koji to može riješiti. Okretaji mi cijelo vrijeme variraju, paddaju i dižu se, kad stisnem kuplung padne ispod 300 okr/min pa ga digne na 1500 itd. Na leru kad se napokon smiri onda auto cuka i k'o da se guši. U vožnji nikakvih problema. Probao sam onu foru sa skidnjem konektora na motoriću gasa i stiskanjem papučice. Zgleda da radi normalno jer tada ne želi preko 2000 okretaja. Ali užasno me to iritira. Promjenio sam motorić, lambdasondu i farfalu. Opet isto.

Ako netko zna nekoga ko to može riješiti bio bih zahvala. Bio sam kod Seba, on kaže da nema pojma kaj mu je i zakaj tak radi. Bio sam kod Barića, nakon njega je auto radio 100% ispravno jedno 2 i pol tjedna i onda sve po starom. Majke mi kupit ću drugi motor ako ovo nastavi. Baj d vej kompresija je ok i sva crijeva su ok. Farfala je očišćena. Molim da mi preporučite nekoga ko to zna složiti.

« Zadnja izmjena: 21-05-2010, 10:23:11 od Cube »
THE VARIATOR GANG

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
Odg: Kako radi onaj šugavi gas?
« Odgovori #1 u: 21-05-2010, 10:16:47 »
Nije ti palo napamet da debimetar mjeri količinu zraka koja prolazi kroz filter  :craz
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 21-05-2010, 10:21:12 »
Nije ti palo napamet da debimetar mjeri količinu zraka koja prolazi kroz filter  :craz

Kakve to veze ima? Kad pustim gas klapna je zatvorena, niš ne prolazi kroz filter?!  :?:
THE VARIATOR GANG

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #3 u: 21-05-2010, 10:27:19 »
Ja sam primjetio na M-JET-u:
- kada je auto i leru i kreće se, ako pritisnem kočnicu oduzme mi gas, i ako stisnem gas do poda uopće ne prima gas i ne diže okretaje
- kada auto stoji, ako pritisnem kočnicu i stisnem gas onda normalno prima gas i diže okretaje

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #4 u: 21-05-2010, 10:28:59 »
Ja sam primjetio na M-JET-u:
- kada je auto i leru i kreće se, ako pritisnem kočnicu oduzme mi gas, i ako stisnem gas do poda uopće ne prima gas i ne diže okretaje
- kada auto stoji, ako pritisnem kočnicu i stisnem gas onda normalno prima gas i diže okretaje

Ne znam za m-jet, ali to je toliko drukčiji motor od TS-a...

Ne spamaj mi temu  :craz :craz
THE VARIATOR GANG

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #5 u: 21-05-2010, 11:42:48 »
Treba pogledati u shemi elektronike TS motora dal je ECU povezan sa senzorom brzine  ili stvarno to ima veze sa strujanjem zraka dok se auto kreće.
Kod novih auta svi mogući senzori imaju veze sa ECU-om motora najčešće preko body-kompa koji sve povezuje

Offline kec

• Trade Count: (+15)
  • Starosjedioc
  • alfa 155 1.8 16v 97g
    • osijek
« Odgovori #6 u: 21-05-2010, 17:54:02 »
meni kod 155 1.8 16V ts kad se auto kreče i stisnem kvačilo ili izbacim iz brzine kazaljka broja okretaja se zaustavi na 1200 okr  oko 1-2 sekunde i onda padne na 900-1000 okr i tu ostane nebitno o brzini kojom se auto kreče. i ja mislim da je to ispravno

Offline SigniGT

• Starosjedioc
  • u offsetu...
    • Rijeka
« Odgovori #7 u: 22-05-2010, 17:08:01 »
svim benzincima bi tako trebalo bit... meni je i punto turbo tako radio i auto prije njega i 166 3.0
SPEED IS A MATTER OF COST! HOW MUCH CAN YOU AFFORD TO GO?!?

Offline neno4real

• Trade Count: (+1)
  • Pripravnik
  • **
    • Zagreb
    • računala i mreže, servis, izrada programa i web stranica
« Odgovori #8 u: 27-05-2010, 09:24:59 »
Dakle na TS motorima koji su ispravni zanima me kako komp "zna" da se auto još kreće?

Da elaboriram. Kad se vozimo i stisnemo kuplung ili ubacimo u ler okretaji padnu na cca. 1200 okr/min i tu stoje sve dok se auto ne zaustavi, dok kotači ne stanu. Onda ga uredno spusti na 900 okr/min. Mene zanima kako to funkcionira, odnosno kako on zna da kad smo stisnuli kuplung u vožnji da se auto još kreće pa ga drži na tom malo višem broju okretaja. Odnosno kako zna da stojimo ako na mjestu stisnemo gas i on ga ne digne na taj broj okretaja? Jel ima neki senzor ili kaj?

Nemrem to nigdje nać?!  :?:

Pitam jer ovaj moj to ne zna pa reko da malo pregledam te neke senzore ako uopće postoje? Volio bih kad bi netko znao nekog majstora koji to može riješiti. Okretaji mi cijelo vrijeme variraju, paddaju i dižu se, kad stisnem kuplung padne ispod 300 okr/min pa ga digne na 1500 itd. Na leru kad se napokon smiri onda auto cuka i k'o da se guši. U vožnji nikakvih problema. Probao sam onu foru sa skidnjem konektora na motoriću gasa i stiskanjem papučice. Zgleda da radi normalno jer tada ne želi preko 2000 okretaja. Ali užasno me to iritira. Promjenio sam motorić, lambdasondu i farfalu. Opet isto.

Ako netko zna nekoga ko to može riješiti bio bih zahvala. Bio sam kod Seba, on kaže da nema pojma kaj mu je i zakaj tak radi. Bio sam kod Barića, nakon njega je auto radio 100% ispravno jedno 2 i pol tjedna i onda sve po starom. Majke mi kupit ću drugi motor ako ovo nastavi. Baj d vej kompresija je ok i sva crijeva su ok. Farfala je očišćena. Molim da mi preporučite nekoga ko to zna složiti.

potpisujem i ja. na mojem ista stvar, tek kada full stanne padne tura, čak sam se poigrao da od 70 do 0 bude u leru sa 20ak sekundi usporavanja ali nikakve razlike....
jedino kaj mi je palo na pamet (a nije cigla...) da možda nekak nekim čudom lamela i korpa malo pomažu radilici da se lakše vrti ali niti to baš ne "drži vodu" jer opet komp sa brizgalicama održama min. turažu.....

to je neka misterija

« Zadnja izmjena: 27-05-2010, 09:27:16 od neno4real »
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Albert Einstein US (German-born) physicist (1879 - 1955)

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #9 u: 27-05-2010, 13:29:46 »
Kod mene kad stisnem kuplung ler padne na 900 i tu stoji i nema boga vozio se ja ili stajao ler je  900 rpm i bok :da:

Da rekel si, ali ti imaš euro 3 koji je drugačiji, nema gas sajlu i slično.... :ok:
THE VARIATOR GANG

Offline Cube

• Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #10 u: 30-06-2011, 15:40:58 »
Znam da kasnim oko godinu dana, al otkril sam kak ovo dela....

Prek ABS senzora....
THE VARIATOR GANG