13-05-2026, 15:21:42

Autor Tema: Škripanje ovjesa na 147  (Posjeta: 42307 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Online Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
Odg: Škripanje ovjesa na 147
« Odgovori #120 u: 26-01-2015, 21:44:37 »
iskreno te selene nebi preporucio neprijatelju koliko su nekvalitetni
Nije u pitanju kvaliteta selena, već je i sama balansica lagano pojedena na tom mjestu, pa novi ne odgovaraju najbolje .
Kod zamjena selena trebalo bi prvo na štangu staviti malo tanke gume, pa onda selen na nju.

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #121 u: 27-01-2015, 04:06:08 »
Nije u pitanju kvaliteta selena, već je i sama balansica lagano pojedena na tom mjestu, pa novi ne odgovaraju najbolje .
Kod zamjena selena trebalo bi prvo na štangu staviti malo tanke gume, pa onda selen na nju.
trebalo bi stavit malo djevicanskog ulja pa da bude nevina

ako je stanga pojedena nema spasa
a ta guma je napravljena nikakva i sazvace ju i raspadne nema pojacanja totalni je fus zato i kosta toliko

.....................

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #122 u: 27-01-2015, 17:25:13 »

Obicno su pojedene one šuplje balansice na 147, a na 156 su pune koje su tvrđe.

Offline novi alfista

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
    • ZAGREB
« Odgovori #123 u: 29-01-2015, 08:45:44 »
evo posto sam i ja novi alfista primjetio sam da kad motam ljevo-desno volanom cuje se kako neprijed nesto cvili..ciju ciju..o cemu se tu radi i odma da pitam kolko kunica je popravak  :metak

Ivan0047

• Gost
« Odgovori #124 u: 03-02-2015, 17:00:02 »
147...
Danas poceo cuti kao cviljenje neko (ali samo nekad) kad skrecem,tipa da nesto preskoci ali nije zvuk zgloba (znam kakav je taj :craz) ,na volanu se ne osjeti to.
Probao sam ga "stisnuti" za blatobrane,desna strana nista,lijeva kao da cvilne (mislio bih da je normalno ,ali desna strana taj zvuk ne proizvodi..)
amortizeri su promjenjeni na 19x xxx km,znaci prije cca. 40t km
ima li tko kakvu ideju ?
e da,preko rupa/sahtova nista...ni da ga dirne..
« Zadnja izmjena: 03-02-2015, 21:49:11 od Ivan0047 »

Offline rekmi

• Na probi
  • *
  • 156 TS + Punto mk1 75
    • Varaždin
« Odgovori #125 u: 04-02-2015, 07:36:33 »
možda ležaj amortizera!?

da ne ispadnem  :redf: , ako cvili možda je dovoljno malo masti, a ako krca onda je za zamjenu jer je već previše istrošen
 nisam siguran ali mislim da nije neka cijena, oko 100 kn
« Zadnja izmjena: 04-02-2015, 07:53:57 od rekmi »

Ivan0047

• Gost
« Odgovori #126 u: 04-02-2015, 15:29:12 »
Hvala ti na odgovoru...
Nego,danas ni da ju dirne,divljao sam,vozio polako,po najvecim rupama isao...nista....ni zvuka
Nema sta nisam probao,i u kruznom sto brze,jedino sto sam uocio bjezanje preko nosa i gume...
 :wait: :confus:

Offline Dejan

• Na probi
  • *
    • Klostar Ivanic
« Odgovori #127 u: 31-08-2016, 19:37:52 »
Bok ljudi.

Strašno škripanje u prednjem dijelu otkriveno neki dan na registraciji.
Prednji lijevi amortizer na 24%, kad je počeo trest onom pločom, kotač je imao svoju volju, skakutao kako mu se prohtjelo.

Znači moram mijenjat prednje amortizere (vilice su mijenjane gornje ove godine već).

Može preporuka marke, gdje kupiti i kolko love?

Tnx!!

Offline robertsk

• Član Alfa Kluba 6
  • Sa stažom
  • *
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD; Alfa Romeo GTV 2.0 TS x2
    • Velika Gorica
« Odgovori #128 u: 29-09-2016, 12:11:49 »
i na mojoj alfi je proškripalo i prolupalo.

ako auto stoji duže i kad dodem do njega. stisnem prednji kraj i tek nakon 2-3 stiskanja počne škripati. dok se vozim, ne bitno ravno ili rupe, škripi i lupa (više lupka nego škripi) i sve do brzine od cca 45 km/h. poslije se ništa ne čuje.

bio sam kod majstora. provjerio je pajserom sve i kaže da nigdje nema lufta. sve vilice su ok. pošpricao s wd-om i cim sam krenuo isti zvuk i dalje. meho ni sam ne zna šta je. rekao da ce mi javiti kad bude imao vremena (prošlo je već 2 tjedna). tako da cu potražiti drugog (na otoku sam pa nemam previše izbora :D ). ali on sumnja na (možda cu se krivo izraziti) nekakve gume na oprugama ili amortizerima. s obzirom da auto dugo stoji te se vozi jednom tjedno par km. moguče da je od soli/vlage/pjeska/sunca/svegaostalog neka balans guma otišla.

imate li vi kakav prijedlog?  :thanks :Horse: :Horse: :n065:

Offline DadoEsbe

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo Stelvio 2.0 TB
    • Zagreb/Slavonski Brod
« Odgovori #129 u: 14-10-2016, 18:01:59 »
Kolege pitanje jedno. Kad god pređem preko neke rupe a fala bogu u ZG ih ima more, na desnoj strani cujem škripanje, ne mogu točno odrediti ali mislim da je na stražnjem dijelu. Gdje bi se to dalo provjeriti i koliko bi novaca bilo izmjena vilica ako je to u pitanju? Da li da mijenjam sve ako je samo jedna otišla ili kako već, molim za savjet.
Hvala

Offline otrov

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • 159 1.9jtdm 8v Grigio Titanio
    • Drežnik Grad
« Odgovori #130 u: 15-10-2016, 12:17:47 »
i na mojoj alfi je proškripalo i prolupalo.

ako auto stoji duže i kad dodem do njega. stisnem prednji kraj i tek nakon 2-3 stiskanja počne škripati. dok se vozim, ne bitno ravno ili rupe, škripi i lupa (više lupka nego škripi) i sve do brzine od cca 45 km/h. poslije se ništa ne čuje.

bio sam kod majstora. provjerio je pajserom sve i kaže da nigdje nema lufta. sve vilice su ok. pošpricao s wd-om i cim sam krenuo isti zvuk i dalje. meho ni sam ne zna šta je. rekao da ce mi javiti kad bude imao vremena (prošlo je već 2 tjedna). tako da cu potražiti drugog (na otoku sam pa nemam previše izbora :D ). ali on sumnja na (možda cu se krivo izraziti) nekakve gume na oprugama ili amortizerima. s obzirom da auto dugo stoji te se vozi jednom tjedno par km. moguče da je od soli/vlage/pjeska/sunca/svegaostalog neka balans guma otišla.

imate li vi kakav prijedlog?  :thanks :Horse: :Horse: :n065:
Vidi jel ti balans štanga ima lufta, il lezaj (kapa) amortizera! Meni je lupalo, promjenio gornju vilicu, gume balans štange, smanjivalo se udaranje, pa skuzio da je amortizer, onda dok sam amortizer promjenio opet otisle gume balans stange. Sad stavio od vw t2 transportera i miran.

Poslano iz svemira

Audentes deus ipse iuvat

Offline Kalmageddon

• Trade Count: (+5)
  • Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #131 u: 29-11-2017, 10:52:28 »
Sorry sto ozivljavam temu, ali zanima gdje tocno podmazati vilice? Sada na hladnoci ujutro pogotovo mi se cuje skripanje na prednjem lijevom kotacu, kao stari drveni krevet...Kad se auto bas ugrije onda nema skripanja..I mora li se zbog podmazivanja skidati kotac? Hvalaa
La Meccanica Delle Emozioni
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #132 u: 29-11-2017, 19:57:45 »
Ne da moraš skinuti kotač već i vilicu pa izbiti selene, podmazati i vratiti nazad i to sve ak je kugla dobra ak nije onda nova vilica.

Offline ts989

• Na probi
  • *
  • 147 FL, 1.9 JTD
    • Karlovac
« Odgovori #133 u: 04-12-2017, 15:11:20 »
Ja sam gornje vilice uspio rješiti tako da sam izbio selene i na onaj unutarnji cilindar našvasao par crta i nabio ga nazad unutra. To sranje škripi jer se taj cilindar okreće unutar gume, umjesto da se ta guma skupa s tim cilindrom lagano uvija.

Offline bestija

• Ovisnik o alfistima
  • karavan
    • Vrgorac
« Odgovori #134 u: 04-12-2017, 15:18:08 »
Ja sam gornje vilice uspio rješiti tako da sam izbio selene i na onaj unutarnji cilindar našvasao par crta i nabio ga nazad unutra. To sranje škripi jer se taj cilindar okreće unutar gume, umjesto da se ta guma skupa s tim cilindrom lagano uvija.

I koliko dugo funkcionira to? Jel puca gumeni selen kad se uvije tako?
''Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere''.

Offline ts989

• Na probi
  • *
  • 147 FL, 1.9 JTD
    • Karlovac
« Odgovori #135 u: 04-12-2017, 15:20:02 »
Evo 10 000 je odradio do sad i ne cvili nit je puko

Offline bestija

• Ovisnik o alfistima
  • karavan
    • Vrgorac
« Odgovori #136 u: 04-12-2017, 16:19:11 »
Nije valjda da je tek nakon 10tak god od prestanka proizvodnje pronadjeno trajno rjesenje za skripu  :Crazy :tooth
U biti kad bi na taj nacin ugradili poliuretan...  :Hm
''Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere''.

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #137 u: 05-12-2017, 10:23:50 »

To se mora okretati unutra, tako je tvornički predviđeno da se okreće. Škripi zato jer nema masti unutra, a na vrijeme nije podmazano.

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #138 u: 05-12-2017, 10:24:53 »
Nije valjda da je tek nakon 10tak god od prestanka proizvodnje pronadjeno trajno rjesenje za skripu  :Crazy :tooth
U biti kad bi na taj nacin ugradili poliuretan...  :Hm

To nije rješenje i raspasti će se tako, a da stavi PU koji se uvija još bi bilo gore.

Cro-Alfa

• Gost
« Odgovori #139 u: 05-12-2017, 10:29:00 »
Jel ono neko pisao da kod stavljanja vilica da se pritegnu tek kad se auto spusti sa dizalice??

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #140 u: 05-12-2017, 10:30:32 »
Jel ono neko pisao da kod stavljanja vilica da se pritegnu tek kad se auto spusti sa dizalice??

Ni za gornje ni za donje vilice to nije bitno jer se one slobodno rotiraju.

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #141 u: 29-01-2018, 13:36:00 »
Može li mi neko reći,kod izmjene zadnjih selena balans štange,odvaja li se nosač na vide ili treba nešto i rezati,ko što čitam po temi  :?

Drugo pitanje bi bilo,koju marku odabrati? Pošto radim s auto dijelovima,vidim da se od izbora nudi Moog i Malo. Prvi je oko 100 kn dok drugi nije ni 10. E sad mene zanima jel zna neko za nešto kvalitetnije,a da nije powerflex jer mi se to ne stavlja na auto  :mah:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #142 u: 29-01-2018, 15:27:48 »
Može li mi neko reći,kod izmjene zadnjih selena balans štange,odvaja li se nosač na vide ili treba nešto i rezati,ko što čitam po temi  :?

Drugo pitanje bi bilo,koju marku odabrati? Pošto radim s auto dijelovima,vidim da se od izbora nudi Moog i Malo. Prvi je oko 100 kn dok drugi nije ni 10. E sad mene zanima jel zna neko za nešto kvalitetnije,a da nije powerflex jer mi se to ne stavlja na auto  :mah:

Koliko se ja sjećam isto se treba rastaviti nosač kao i prednju balansicu.

Ako nećeš stavljati Powerflex, stavi Strongflex. Ići u taj posao, a ne staviti PU selen nego ponovo običan gumeni, nema smisla.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Evoluzione

Offline ledo

• Sa stažom
    • Rijeka, Krk
« Odgovori #143 u: 29-01-2018, 19:16:02 »
Kod mene na GT je to bilo 10 minuta posla. Pretpostavljam da je na 147 isto. Imas dvije vide na svakom selenu, njih otpustis i sve ide van. Tesko ces nac jednostavniji posao na ovjesu.

Ja sam stavio strongflexe, mijenjao sam original gume jer mi je bilo dosadno i ne osjetim nikakvu razliku.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #144 u: 30-01-2018, 08:12:04 »
Ma meni je balansica dobila lufta malo,nije strašno al bit će,pa bi to prominija dok ne bude gore. U ovlaštenom uopće nemaju te selene jer se prodaje samo čitava balans štanga,a te gume san reka da neću više stavljati zamjenske jer me izludila problematika sa nosačem motora donjim,koji također ne postoji trenutno original,pa san prominija 3 komada zamjenska dok je prestalo tresti u autu. Pričekat ću još malo,kroz 20 dana bi trebalo biti zamjenskih marke Birth,a ako ne onda ću taj powerflex stavljati,u nedostatku izbora  :roll:

Offline Giugiaro

• Na probi
  • *
    • Rijeka
« Odgovori #145 u: 30-01-2018, 08:30:04 »
Cije si nosace motora stavio?

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #146 u: 30-01-2018, 08:46:32 »
Akron,Malo,Moog,sve katastrofa. Uz to nemaš ni u proizvodnji za 1.9 jtd,pa je bilo kombiniranja sa nosačima od TS,katastrofa. 10 godina star auto,nema za njega dijelova originalnih,a zamjena je škart. Di su Lemfoerder gumice,za sve aute ima za nju nema  :wal:

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #147 u: 30-01-2018, 09:19:12 »
Znaci sa nosacima motora je vec pizdarija?

Znam da se uvijek pricalo da su svi zamjenski losi i da samo original rade kako spada. A skupi ko sam vrag.

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #148 u: 30-01-2018, 09:23:16 »
Znaci sa nosacima motora je vec pizdarija?

Znam da se uvijek pricalo da su svi zamjenski losi i da samo original rade kako spada. A skupi ko sam vrag.

Ma katastrofa. Evo recimo prije 2 mjeseca traži kupac original desnu vilicu donju za 147. Zovem sve zastupnike ko idiot,trenutno se NE PROIZVODI. Ruku na srce,za bmw-a starog 30 godina samo izvališ kataloški broj i dobiješ cijenu i rok isporuke,a ja se po servisu borim za dijelove alfi starih 10 godina.
Malo/Akron i Moog proizvodi te nosače za Alfu,al bolje da ne proizvode ništa. Ja san na kraju naša sriću u polovnim originalima za dosta situacija. Bolje polovni nosač sa auto sa 100 tisuća,nego novi zamjenski od kojeg se zubi tresu na leru

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #149 u: 30-01-2018, 09:58:45 »
A neznan, ja sam na 150tkm i mislim da je jedan od nosaca dobio lufta, mozda se i varam, ali nekako imam osjecaj da nije sve utegnuto kako treba biti.

Kod montaze jesi probao onu foru da se auto upali na leru i pusti da se motor namjesti, pa tek obda stegne?

A sto se dostupnosti djelova tice, tu si u pravu. Pa netko je na forumu pisao da se ni za Breru neke djelove vise ne moze nabavit, a auto nema jos ni 1p god.

To je ono o cemu pricam, prodajna i postprodajna mreza Alfe je u banani i gotovo.