13-05-2026, 15:31:49

Autor Tema: Termostat  (Posjeta: 154379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
Odg: Termostat
« Odgovori #990 u: 04-11-2014, 22:07:39 »
Ne mjesajte kruske i jabuke (156 i 147/GT/159).
Na 156 je kalibracija kazaljke u odnosu na senzor losa i tocka.

baš sam htio napisati...miješaju se kruške i jabuke

na svim alfama je zakucana na 90 osim na 156 kod koje fluktuira između 75 i 90 ako je ispravan termostat
i to mi se čini da je slučaj samo na JTD 16V i JTD 20V koje imaju isti termostat

mislim da 156 benzinci pokazuju 90C, a za JTD 8V i 10V nisam siguran

Offline hussar0203

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #991 u: 04-11-2014, 22:30:50 »

na svim alfama je zakucana na 90 osim na 156 kod koje fluktuira između 75 i 90 ako je ispravan termostat
i to mi se čini da je slučaj samo na JTD 16V i JTD 20V koje imaju isti termostat

mozda je stvar u senzoru temp :?:

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #992 u: 05-11-2014, 18:12:19 »
Ja danas stavio Vernetov termostat sa senzorom koji je dosao s njim. Rezultat.... Porazavajuci  :hehe:
Kazaljka je ispod 90, a temp po dijagnostici digne do 86 stupnjeva. Sto se tice samog termostata cini mi se da je to ok radna temperatura i da bas nemre postici 90 gradske voznje po ovom vremenu. Ali kazaljka je  :metak u biti mozda nije ni kazaljka toliko kriva koliko senzor temperature  :?: Naime kad sam kupio samo Vernetov senzor kazaljka je na radnoj temp pokazivala 110 stupnjeva kao i nekim clanovima na forumu a sad je dosao sa Vernetovim termostatom, predpostavljam da je onda i Vernetov senzor, i on pokazuje ispod 90 stupnjeva  ::). probat cu jos sutra staviti drugi instrument pa cu vidjet kako on pokazuje i onda vise odustajem od tog faking termostata i temperature jel mi se vec  :puke: od tog svega

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #993 u: 05-11-2014, 18:26:53 »

Za JTD 8V/10V nisam ziher.

Ali JTD 16V/20V definitivno imaju taj problem, + treba im jako dugo da postignu radnu temperaturu (pogotovo po zimi).

Offline chakija

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #994 u: 05-11-2014, 19:25:02 »
(Image removed from quote.)
Autoput, 30 minuta, izmedu 140 i 180 cijelo  vrijeme
daj ne jebi s tim gorivom :D

ne kužim kak pukne crijevo od r4 termostata... ako se on stavi iza ili u orig termostat, i zašteka zatvoren, onda voda ostaje zatočena u glavi motora, a ako tamo ostaje voda onda može  doći do hebačke havarije, okrenut vodenu pumpu, puknut glava, dihtung, ili r4 termostat skupa sa cijevima sve izbit van u pm...
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #995 u: 05-11-2014, 20:45:56 »
Termostat - tema koja nikad ne umire :hehe:
mislim da crijevo ne moze puknuti niti se ista loše dogoditi ako zasteka zatvoren,jer voda idalje cirkuliše kroz motor i kiler.
Druga stvar je sto crijevo moze puknuti jer je prenategnuto kad se termostat ugura unutra
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #996 u: 05-11-2014, 21:13:07 »
Termostat - tema koja nikad ne umire :hehe:
mislim da crijevo ne moze puknuti niti se ista loše dogoditi ako zasteka zatvoren,jer voda idalje cirkuliše kroz motor i kiler.
Druga stvar je sto crijevo moze puknuti jer je prenategnuto kad se termostat ugura unutra

radi tog i jedino puca crijevo i jos ak se netko igra odvijacem oko njega i malo samo osteti crijevo kroz vrijeme to odeee.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline franjo-fritz

• Sa stažom
    • zagreb hrvatska
« Odgovori #997 u: 05-11-2014, 21:20:22 »
radi tog i jedino puca crijevo i jos ak se netko igra odvijacem oko njega i malo samo osteti crijevo kroz vrijeme to odeee.
   zato ja skuham crjievo, termostat namazem sa carlijem i lako ide unutra

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #998 u: 24-11-2014, 09:22:54 »
E ali stvarno...
Svi bi vozili mjet sa 400Nm, ostavljali bembare u dimu ali kad treba zamijeniti termostat od 450 kuna onda bi stavljali dijelove sa kahlice, kuhali crijeva, prekrajali ih i jos sebe i druge uvjeravali da je to razumno...klasican problem kad pozeljna auta postanu dostupna. Ako je auto bio skup kao nov, a Alfa to je, onda mozes ocekivati i da je odrzavanje istog skuplje od konkurencije. Ako vec volis Alfu i ono sta pruza onda to posteno i plati. Da, gadno je kad se nema para, vecina je to prosla ali onda kupis clio pa stavljas R4 termostat.
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline fubabob77

• Sa stažom
    • SLUNJ
« Odgovori #999 u: 24-11-2014, 09:41:03 »
E ali stvarno...
Svi bi vozili mjet sa 400Nm, ostavljali bembare u dimu ali kad treba zamijeniti termostat od 450 kuna onda bi stavljali dijelove sa kahlice, kuhali crijeva, prekrajali ih i jos sebe i druge uvjeravali da je to razumno...klasican problem kad pozeljna auta postanu dostupna. Ako je auto bio skup kao nov, a Alfa to je, onda mozes ocekivati i da je odrzavanje istog skuplje od konkurencije. Ako vec volis Alfu i ono sta pruza onda to posteno i plati. Da, gadno je kad se nema para, vecina je to prosla ali onda kupis clio pa stavljas R4 termostat.

:good post

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #1000 u: 24-11-2014, 11:24:38 »
E ali stvarno...

ja se eto nebi slozio. Kod bmw-a koji je bolji i kvalitetniji od alfe termostat dode cca 200 kn,a za alfu 650 i isto toliko dode za stari bravo 1.6 pa ak je to normalno onda neka vam bude. Meni je ova usporedba isto kao da radije kupim orginal interculer crijevo koje stalno puca za 700 nego od viktora inox jer orginal je orginal. Za termostat 650 i vise kuna je neooravdana cijena pa cak da je termostat pozlacen.

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1001 u: 24-11-2014, 11:29:22 »
ja se eto nebi slozio. Kod bmw-a koji je bolji i kvalitetniji od alfe termostat dode cca 200 kn,a za alfu 650 i isto toliko dode za stari bravo 1.6 pa ak je to normalno onda neka vam bude. Meni je ova usporedba isto kao da radije kupim orginal interculer crijevo koje stalno puca za 700 nego od viktora inox jer orginal je orginal. Za termostat 650 i vise kuna je neooravdana cijena pa cak da je termostat pozlacen.
Nije ti usporedba na mjestu. Ovdje ljudi ne stavljaju R4 termostat koji je skuplji zato sto je bolji. Stavljaju ga jer je jeftiniji. A to je poanta onoga sta zelim reci...na tim autima se ne stedi na takvim stvarima. Ima i BMW skupljih dijelova od Alfe pa...? Svaki auto ima neke mane. Termostat je jedna od njih ba 156icama. Zasto nitko ne prekroji ovjes na stange od MB 200D jer je njemu ovjes trajao vjecno? jer bi to bila glupost. E pa meni je i ovo glupost. I koliko cujem, 450 kuna je termostat?

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #1002 u: 24-11-2014, 11:50:04 »
Pogledaj malo gore kakvi termostati su po koliko i kakva su iskustva s istima. Jedino kaj je stvarno dobro je behr koji dode cak i vise od 650 i opet nije garancija da ce biti ok tako da je poeni r4 dobro alternativno rjesenje

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1003 u: 24-11-2014, 11:59:42 »
Pogledaj malo gore kakvi termostati su po koliko i kakva su iskustva s istima. Jedino kaj je stvarno dobro je behr koji dode cak i vise od 650 i opet nije garancija da ce biti ok tako da je poeni r4 dobro alternativno rjesenje
Ne znam... da promjenim tri termostata u godinu dana, svaki po 650 kuna mozda bi i ja gledao na R4 termostat. Ali nekako mislim da imas i neko jamstvo, da ne ide to tek tako pa onda jednom u 5 godina i nije neka stavka.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1004 u: 24-11-2014, 13:15:04 »
Behr sam ja kupio prošli tjedan za 535kn, a imaš i Vernet za 480kn.

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #1005 u: 24-11-2014, 13:44:06 »
E ali stvarno...
Potpis...
slična je situacija sa gumama..svi bi vozili na 18" ili 19" a kad treba kupiti gume uzimaju se krive dimenzije i low-budget kineske gume ili polovne ćelestonke...a guma je valjda jedan od glavnih sigurnosih elemenata u vožnji..
Ja bi osobno radije vozio na 14" ili 15" pa imao novu i kvalitetnu gumu nego 18" pa neki nankang, wanli ili kako se već zovu..
ali opet to je moje mišljenje...poštujem svačiji odabir

a često jeftinije znači u konačnici i skuplje...

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #1006 u: 24-11-2014, 13:46:14 »
Ne znam... da promjenim tri termostata u godinu dana, svaki po 650 kuna mozda bi i ja gledao na R4 termostat. Ali nekako mislim da imas i neko jamstvo, da ne ide to tek tako pa onda jednom u 5 godina i nije neka stavka.
Original termostat je skup ali traje bar 5-6 godina
Ja sam recimo BEHR termostat nabavio preko zastupnika i platio ga ispod 400kn (oko 360 ako se dobro sjećam) i termostat je identičan originalu (jeidno nema onaj ricambi žig).
Po meni to i nije neka urnebesna stavka svakih 4-5-6 godina..

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #1007 u: 24-11-2014, 13:47:14 »
Potpis...
slična je situacija sa gumama..svi bi vozili na 18" ili 19" a kad treba kupiti gume uzimaju se krive dimenzije i low-budget kineske gume ili polovne ćelestonke...a guma je valjda jedan od glavnih sigurnosih elemenata u vožnji..
Ja bi osobno radije vozio na 14" ili 15" pa imao novu i kvalitetnu gumu nego 18" pa neki nankang, wanli ili kako se već zovu..

Neki se ne uvjere u istinitost zadnje recenice jer ce vozit na celestonkama ko baba i imat srece da ne moraju negdje naglo stati. Ali nek selo vidi sedamnajstice. Ma ne volim tu stednju, zato i ima hrpa razvaljenih Alfi u oglasu. Jeftino kupit ali za vozit kako treba nije jeftino. Za jeftinu voznju postoje drugi auti. Alfa je za gust. A jedno s drugim ne ide tako lako.

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #1008 u: 24-11-2014, 13:50:17 »
Neki se ne uvjere u istinitost zadnje recenice jer ce vozit na celestonkama ko baba i imat srece da ne moraju negdje naglo stati. Ali nek selo vidi sedamnajstice. Ma ne volim tu stednju, zato i ima hrpa razvaljenih Alfi u oglasu. Jeftino kupit ali za vozit kako treba nije jeftino. Za jeftinu voznju postoje drugi auti. Alfa je za gust. A jedno s drugim ne ide tako lako.
ili se kupuju jeftine vilice pa ih miejnjaju svakih 10000km, a originalke traju 100000km bez beda i imaju garanciju 3 godine..pa računaj..
i tako bi se našlo 100 primjera...
a kad netko prodaje dobro održavanu alfu i traži malo veću lovu krene ismijavanje i bezobrazno spuštanje cijene..
srećom dobar auto uvijek nađe kupca za dobru cijenu..
a kad pogledaš većinu tih alfi, ali i autiju općenito na njuškalu ili po oglasima većina jad i bijeda...

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #1009 u: 24-11-2014, 15:10:38 »
uvjek ista prica i generaliziranja...

Na bravo-u sam promjenio 3 termostata u 7 godina vlasnistva (2 behr i jedan vernet),i taj treci je bio na izdahu kad sam prodavao auto. Svaki put me ta igra kostala oko 450kn + mehanicar. Nije mi zao potrositi na nesto za sto znam da vrijedi, ali ni ne dam da me muzu i žene! Isto poznam hrpu poznanika kojima taj isti Behr takodjer cesto ne izdrzi dvije sezone,a i na fiat/alfa forumima se (vidi čuda) tema s termostatima probudi cim malo zahladi. Ni zamjenski nisu neka sreca...

Evo jadni bjedni renaultov (ne sjecam se dal je facet ili vernet bio) radi ko urica vec 3 sezone, i ako/kad rikne, stavljam opet istu stvar i na isti nacin. Nije mi nikad zao ulagati u odrzavanje auta, ali ako nesto kosta preprevise u odnosu na ono sta vrijedi i traje, a i kad postoji zanimljiva i puuuuno jeftinija alternativa, tad ne vidim nista loseg u tome da se ta alternativa i iskoristi.

Ako ce to znacit da smo mi koji smo stavili takav termostat skrtice koje voze automobile iznad svojih mogucnosti,neka..
« Zadnja izmjena: 24-11-2014, 15:11:58 od Robertino »

Offline kilo529

• Član Alfa Kluba 2
  • Sa stažom
  • *
  • Giulia 2.2 JTDm AT8
    • Zagreb
« Odgovori #1010 u: 24-11-2014, 19:51:20 »
Tome i sluzi forum...ISKUSTVA i način rješavanja problema....pa ko voli nek proba a ko ne nek ide na neku drugu varijantu...ja sam zamijenio obje značke na 159ki za 249 kn s poštarinom iz Italije...izgled 100% isti kao i ricambi originali, dakle sve od boja do materijala...i gle opet se neki pametnjaković javio kako je original ipak original za nekih 100 eura...tako da ne brines...ko voli nek izvoli...
Ex: 33 QV, 33 1.7 iE, 156 2.0 TS, 156 2.0 JTS, 159 2.4 JTDm, Giulietta 2.0 JTDm2, Giulia 2.2 JTDm AT8

Offline Ml@den

• Na probi
  • *
    • Đurđevac
« Odgovori #1011 u: 24-11-2014, 20:07:10 »
Stavljen novi termostat original!
Stari termostat je iszo bio original.

Ovako sad kazakjka pokazuje!

Prije je izmjene kazaljka je bila u ovom položaju samo ljevo od crte,znači prema pedeset. Čak kad se mako stisne kazaljka se još podigne prema devedeset.

vako je i kod mene na 156 Fl. termostat behr. tako godinu dana. po ljeti je malo viša temp... al sitno....

Offline lost

• Trade Count: (+4)
  • Sa stažom
  • ALFA = Always Looking For Another
    • Sisak
« Odgovori #1012 u: 24-11-2014, 21:38:32 »
meni behr na 164ci uredno rikne svake sezone. Na 147jtd je sad R4 koji je riknuo nakon 2 sezone, tj drži na 70c, tek kad se krene malo po gasu ili brdima dođe do 90 i tako onda drži.
Inaće sa behrom i verentom su iskustva loša, sad ću probat wahler ako ima.

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1013 u: 25-11-2014, 17:35:09 »
Ajmo misljenja. Napravio sam sad jedno 10-12km po gradu, spojen na torque.

Na kazaljci od auta kaze ovako:

Prema torqueu kaze ovako:

I obje cjevi su tople, dakle termostat je otvoren.

Zrelo za zamjenu?

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1014 u: 25-11-2014, 17:44:04 »
Potpis...

sumljiv si mi sve ih znaš  :hehe: priznaj da si ih gledao  :funny:
Nije bolest sve što boli

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1015 u: 25-11-2014, 17:46:38 »
da je na 159 problem, stisnuo bi guzicu uzeo orginal sa 3g jamstva i bok, ako crkne nek daju novi

zanima me samo za koji bmw je termostat 250kn kockica ili e36 jer za novije nije sigurno  :icon_wink: a i ako vam je nešto skupo znači da ne nađete najbolju cjenu nego vas netko ženi, često je to tako, ljudi se čude koliko neke stvari platim, a šta ćeš kad sam cigan  :craz ali po meni nema šparanja na krivim stvarima
Nije bolest sve što boli

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #1016 u: 25-11-2014, 17:47:38 »
sumljiv si mi sve ih znaš  :hehe: priznaj da si ih gledao  :funny:

gledam po netu kaj ekipa stavlja na takve dobre aute :hehe:

guma glavu čuva i to je zadnje gdje bi štedio

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #1017 u: 25-11-2014, 17:48:53 »
Ajmo misljenja. Napravio sam sad jedno 10-12km po gradu, spojen na torque.

Na kazaljci od auta kaze ovako:

Prema torqueu kaze ovako:

I obje cjevi su tople, dakle termostat je otvoren.

Zrelo za zamjenu?
Drapio, kupuj novi ili guraj R4 u crijevo :hehe: :hehe:

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 11
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1018 u: 25-11-2014, 17:58:56 »
Stoji BEHR u bunkeru, samo sam čekao ELM da provjerim preko njega jer su ove fotke dokaz koliko je kazaljka neprecizna.

Imaš možda inf (guglao sam pa nalazim na razne brojke) na koliko bi ispravan termostat na JTD-u trebao otvarat

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #1019 u: 25-11-2014, 18:06:39 »
Stoji BEHR u bunkeru, samo sam čekao ELM da provjerim preko njega jer su ove fotke dokaz koliko je kazaljka neprecizna.

Imaš možda inf (guglao sam pa nalazim na razne brojke) na koliko bi ispravan termostat na JTD-u trebao otvarat

A trebao bi na 88 ali to neces dobiti ni sa jednim. Otvara na nekih 84, stupanj vise-manje. Moj novi Vernetov sad po zimi drzi na nekih 86 stupnjeva