13-05-2026, 16:25:21

Autor Tema: Termostat  (Posjeta: 154393 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Repa1950

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • Alfa 145 1.3 boxer
    • Metković
Odg: Termostat
« Odgovori #720 u: 10-12-2013, 17:37:36 »
Kod mene već mjesec dana termostat od R4 promjenut senzor temperature sve radi savršeno
S Alfom nisi ravnodušan obožavaš je  kad je voziš mrziš je kad je u kvaru

Offline marijo36

• Učim polako
    • Kutina
« Odgovori #721 u: 20-01-2014, 23:31:51 »
 :o000:pozz!!
Isto sam stavljao termostat od R-4 to je riješenje jeftino i ok,jedini je problem kada taj termostat zašteka i skoro uvijek ostane zatvoren,nije kao kod alfe ako ste skužili da u 99,9 % slučaja ostane otvoren!!
Zamislite situaciju ljeti na 30 c na autoputu pri brzini 160km/h,da taj termostat zašteka u najidealnijem scenariju brtva glave papa!!!
Po meni je to najopasniji dio cijele priče,zato je tu u prednosti orginal termostat koji če svojim kanalima napraviti uvjek neku cirkulaciju vode da motor doslovno ne eksplodira,dok je kod solucije R-4 protok prema hladnjako skroz zatvoren i ako termostat zašteka vjerujte da če temperatura jako brzo biti u crvenome!!
Za zimsku soluciju ok ali za ljeto mislim da bi bilo najsigurnije s njime van!!

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #722 u: 21-01-2014, 02:07:28 »
:o000:pozz!!
Isto sam stavljao termostat od R-4 to je riješenje jeftino i ok,jedini je problem kada taj termostat zašteka i skoro uvijek ostane zatvoren,nije kao kod alfe ako ste skužili da u 99,9 % slučaja ostane otvoren!!
Zamislite situaciju ljeti na 30 c na autoputu pri brzini 160km/h,da taj termostat zašteka u najidealnijem scenariju brtva glave papa!!!
Po meni je to najopasniji dio cijele priče,zato je tu u prednosti orginal termostat koji če svojim kanalima napraviti uvjek neku cirkulaciju vode da motor doslovno ne eksplodira,dok je kod solucije R-4 protok prema hladnjako skroz zatvoren i ako termostat zašteka vjerujte da če temperatura jako brzo biti u crvenome!!
Za zimsku soluciju ok ali za ljeto mislim da bi bilo najsigurnije s njime van!!
ni jedan termostat nije dizajniran da sprijeci takvo nesto sta si ti naveo
pricas gluposti, 300 da se vozis i da zasteka termostat sta mozes napravit?

kojim to kanalima serijski termostat napravi cirkulaciju?
i da 100x zasteka termostat i dalje mozes rashladiti autop tako da upalis grijanje i ventilaciju na max
.....................

Offline marijo36

• Učim polako
    • Kutina
« Odgovori #723 u: 21-01-2014, 10:52:23 »
Gle neželim nikome pametovati,ali da je to super nije ja sam isto to napravio na JTD 1,9 77kw 2004 isto je bio skup termostat to je privremeno riješenje a ima i solucija od golfa 1.4 benzina manji je termostst paa ga je lakše ugurati:

Proizvođač:    VERNET
Index:    TH6274.87J
Opis:    VERNET termostat VW GOLF III I IV 1.4 1391AEX 08/95-
promjer mu je 26
visina 52
Meni je na mitsubishi L200 zaštekao termostat i motor je doslovno eksplodirao u 10 sec!

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #724 u: 21-01-2014, 11:48:49 »

nije to baš tako jednostavno, gurneš termostat od R4 i da sve radi idealno i bolje od originala kako već ekipa kaže
kolega je prije par stranica to pokuša objasnit, ali lakše je reć da filozofira bez veze nego pokušat razumit šta govori
imam trenutno viška slobodnog vrimena pa sam poslika jedan termostat od starog td motora pa da pokušam slikovito dočarat to
ovaj termostat na slici stoji u ispravnom položaju, iako je skinut jer otvara na krivim temperaturama. u malom kanalu koji je označen na 3. slici se baš i ne vidi, ali tu je još jedan ventil koji je sada u otvorenom položaju. na drugoj slici se vidi veliki ventil povrata iz hladnjaka koji je zatvoren. kako voda izlazi iz motora, ide kroz taj mali kanal, budući da je onaj drugi zatvoren kroz hladnjak dakle nema cirkulacije. sa malog kanala ide dalje na grijanje te natrag na usis pumpe vode. kada se motor ugrije, otvara se veliki ventil, zatvara mali, te cjelokupni protok vode ide kroz hladnjak vode. to je princip rada ovog termostata dok je ispravan.
ako ovaj termostat ostane u takvom otvorenom položaju, kada je veliki ventil otvoren, mali zatvoren i naknadno se na izlaz iz termostata postavi još jedan, voda nema nijedan krug u kojem cirkulira dok taj naknadni termostat ne otvori a pumpa vrti. tu se mora stvarat nekakav pritisak te opterećenje na pumpu vode. jedina pretpostavka kako bi to moglo funkcionirati u praksi je da tlak/podtlak svladavaju silu opruge ovog malog ventila te tako voda cirkulira, šta nikako nije dobro zbog opterećenja na pumpu vode. kako god bilo, zbog tlaka do ovog improviziranog termostata i nepostojećeg sustava cirkulacije dok je motor hladan, to nikako nemože funkcionirat kako triba :ok:

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #725 u: 21-01-2014, 11:57:26 »
 :handclap:
 :good post

ja sam prije godinu dana stavio neki zamjenski, nije koštao više od 300kn +/-koja kuna i radi bez greške,
ne kažem da rješenje sa termostatom od R4 nije dobro, ali ipak sam stavio zamjenski i nekm izdrži do ljeta ja zadovoljan
Spider 115

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #726 u: 21-01-2014, 12:19:21 »
Pumpa ne stvara veliki pritisak tako da nema nekog opterečenja na pumpu, max 0.1bar a dok je motor zagrijan u sistemu je pritisak preko 1bar, tako da nema straha od nekog pritiska pod kojim bi nešto pucalo. Sistem sa ubacivanjemm R4 termostata nije idealan jer jedno vrijeme nema cirkulacije dok orginal termostat otvori do kraja i zatvori kanar za recirkulaciju a R4 termostat još nije otvorio osim kad je uključeno grijanje pa postoji cirkulacija rashladne tekučine
speed is a hazard addiction
drive diesel, be safe  :craz

Offline martinh147

• Na probi
  • *
    • karlovec ludbreški
« Odgovori #727 u: 21-01-2014, 12:54:31 »

nije to baš tako jednostavno, gurneš termostat od R4 i da sve radi idealno i bolje od originala kako već ekipa kaže
kolega je prije par stranica to pokuša objasnit, ali lakše je reć da filozofira bez veze nego pokušat razumit šta govori
imam trenutno viška slobodnog vrimena pa sam poslika jedan termostat od starog td motora pa da pokušam slikovito dočarat to
ovaj termostat na slici stoji u ispravnom položaju, iako je skinut jer otvara na krivim temperaturama. u malom kanalu koji je označen na 3. slici se baš i ne vidi, ali tu je još jedan ventil koji je sada u otvorenom položaju. na drugoj slici se vidi veliki ventil povrata iz hladnjaka koji je zatvoren. kako voda izlazi iz motora, ide kroz taj mali kanal, budući da je onaj drugi zatvoren kroz hladnjak dakle nema cirkulacije. sa malog kanala ide dalje na grijanje te natrag na usis pumpe vode. kada se motor ugrije, otvara se veliki ventil, zatvara mali, te cjelokupni protok vode ide kroz hladnjak vode. to je princip rada ovog termostata dok je ispravan.
ako ovaj termostat ostane u takvom otvorenom položaju, kada je veliki ventil otvoren, mali zatvoren i naknadno se na izlaz iz termostata postavi još jedan, voda nema nijedan krug u kojem cirkulira dok taj naknadni termostat ne otvori a pumpa vrti. tu se mora stvarat nekakav pritisak te opterećenje na pumpu vode. jedina pretpostavka kako bi to moglo funkcionirati u praksi je da tlak/podtlak svladavaju silu opruge ovog malog ventila te tako voda cirkulira, šta nikako nije dobro zbog opterećenja na pumpu vode. kako god bilo, zbog tlaka do ovog improviziranog termostata i nepostojećeg sustava cirkulacije dok je motor hladan, to nikako nemože funkcionirat kako triba :ok:

:good post
Slažem se sa vašim objašnjenjem! i ja sam pokušao objasniti ali ne ide! svatko zna svoje pa nek radi tko sto želi!
treba uzeti org. termostat u ruke i malo razmisliti cemu ti svi priključci!

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #728 u: 21-01-2014, 13:10:51 »
Sve to stoji po pitanju neorginalnog termostata, ali treba sagledat i finacijsku stranu. Svakih par mjeseci ili tjedana kupovat termostat koji dođe 300, 500 ili više kuna baš nije zajebancija. Kao što neki znaju ja sam stavio od R4 termostat i nemam nikakvih problema već 5 mjeseci. Da se motor pregrijava vjerojatno bi mi kazaljka to i pokazala ili bi mi ventilator bio stalno upaljen. Temp. je kad se motor zagrije stabilna i nema nikakvih oscilacija.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #729 u: 21-01-2014, 13:26:00 »
Sve to stoji po pitanju neorginalnog termostata, ali treba sagledat i finacijsku stranu. Svakih par mjeseci ili tjedana kupovat termostat koji dođe 300, 500 ili više kuna baš nije zajebancija. Kao što neki znaju ja sam stavio od R4 termostat i nemam nikakvih problema već 5 mjeseci. Da se motor pregrijava vjerojatno bi mi kazaljka to i pokazala ili bi mi ventilator bio stalno upaljen. Temp. je kad se motor zagrije stabilna i nema nikakvih oscilacija.

naravno svatko odlučuje za sebe, meni kad rikne opet stavljam zamjenski
obzirom da koristim auto svaki dan i dosta se vozim više vjerujem zamjenskom nego nekom R4 koji stoji zaglavljen u debelom crijevu  :hehe:
Spider 115

Offline mane

• Ovisnik o alfistima
  • Na skuteru
    • Karlovac
« Odgovori #730 u: 21-01-2014, 13:29:52 »
Boxer motor je proizveden 60-tih god. a mislim da je tako nekako i od R4. Prema tome sve je to slična ili ista krama.
Bolje umrijeti od litre nego od kapi

Još nitko nije umro od pive, a u vodi su se mnogi utopili

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #731 u: 21-01-2014, 14:16:51 »
Pumpa ne stvara veliki pritisak tako da nema nekog opterečenja na pumpu, max 0.1bar a dok je motor zagrijan u sistemu je pritisak preko 1bar, tako da nema straha od nekog pritiska pod kojim bi nešto pucalo. Sistem sa ubacivanjemm R4 termostata nije idealan jer jedno vrijeme nema cirkulacije dok orginal termostat otvori do kraja i zatvori kanar za recirkulaciju a R4 termostat još nije otvorio osim kad je uključeno grijanje pa postoji cirkulacija rashladne tekučine

stvarno nemam energije za još detaljnije ovo sad objašnjavat, mislim da je dovoljno jasno skicirano i pojašnjeno, jer ovo šta ti kolega govoriš nema baš nikakvog smisla, a pritisak u rashladnom krugu nema apsolutno nikakvog utjecaja na ovu problematiku jer je on skoro pa stalan u cijelom sistemu.
auti koji koriste termostat na principu r4 moraju to imat malo drugačije izvedeno nego šta je ovde slučaj, nema to veze sa tim koje je godine motor napravljen.
sad to šta termostat za auto košta par stotina kuna mi stvarno nije jasno, ne razumim kako netko može iskeširat za auto 4-5 k€ pa na više a ić šparat na par stotina kuna dijelova? mislin briga mene, neću ulazit u tuđe poslove, ako je to stvarno toliko smeće od termostata tražia bi nekog sa garancijom bar pa neka košta...ovako su to sve upitne improvizacije zbog šparanja koje kune...
« Zadnja izmjena: 21-01-2014, 14:18:44 od pajo_patak »

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #732 u: 21-01-2014, 14:27:54 »
Spider 115

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #733 u: 21-01-2014, 17:34:50 »
nas koja je fora, fora je da ljudima dopizdi svake godine mjenjat termostat, znam 3 ljudi koji svake godine ili svake druge daju po 600 kn za termostat i svaku godinu ista prica promjenis radi preko ljeta je ionako oke dodje -5 preko 60-70 neide da ga jebes ide u gradu dodjes na otvorenu odma pada autocesta bude i manje. i onda kaj rec ili napravit. meni nije osobno problem dat 100€ za dio koji ce trajat 4-5 godina ali kad za jedan termostat das 500-600 kn i onda ti krepa druge zime  :smile001:
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline automoto

• Pripravnik
  • **
  • Beast V6
    • Zagreb
« Odgovori #734 u: 21-01-2014, 18:02:52 »
taj problem je pogotovo izražen kod 156 redizajn. osobno iz iskustva znam da nije problem u termostatu.
ista priča. ljeti pokazuje uredno. zimi jedva 70-75 na otvorenoj cesti. bunilo je i mene od početka to, ali sam bio u više navrata imao prilike da to testiramo dok je paralelno u vožnji bila prikopčana dijagnostika, koja je pokazivala normalnu temperaturu. što znači, kad je na kazaljci pokazivalo cca 72, na centrali je senzor očitavao 84-85. kad bi se kazaljka popela recimo na 90, tada je i očitanje preko centrale pokazivalo 90. znači da po zimi kazaljka dosta LAŽE. rečeno mi je da je to najbolje otiči kod dobrog električara i da tu instalaciju zamjeni i stavi se najkvalitetnije.

očito po zimi negdje kroz ventilaciju puše hladan zrak, koji taj dio kuda žica prlazi dodatno rashladi i naravno "talijanska struja" ne radi kako treba. jer ljeti nema tih problema. u to sam se osobno uvjerio, jer ovo mi je već 4 zima sa istim termostatom koji je originalan ugrađen kod Mrkše i uvijek ista priča svak zime i na ljeto opet sve ok.

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #735 u: 28-01-2014, 12:23:22 »
Evo za vikend pređoh 40 tkm sa R4 termostatom u mojoj 2.4 jtd kanti i nikakvih pizdarija za sada :mah:.
Inače za mareu 2.4 jtd je termostat oko 200 kn skuplji nego za alfu 2.4 isto godište  :?: :?:.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #736 u: 28-01-2014, 13:17:55 »
bome si se navozao onda,40tkm za 2 dana  :craz

kod mene je več par tkm i nikakvih problema

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #737 u: 28-01-2014, 20:37:52 »
ovaj sa prethodnih slika je od 100 kw, za 103 i 110 kw je drugačiji i skuplji, znam situaciju kada sam imao Deltu td 2 sa automatskom klimom,, termostat je potpuno različiti od auta koji nema klimu i koji ima običnu klimu isto je i sa Puntićima a za ostale ne znam jer ih nisam šarafao, inače imam to iskustvo da sam na svim ali baš na SVIM talijanima koje sam imao mijenjao termostat,, i uz put ako kome treba imam običan BEHR sa 1,9 TD (1929ccm) pa se možemo dogovoriti na PM
098 871 798

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #738 u: 29-01-2014, 12:12:01 »
U 2 mjeseca napičio 21 000 km. Išao 5 puta u Nizozemsku i malo po HR i nakupilo se. :drive: :drive:

Offline dado099

• Na probi
  • *
  • 156 1.8 TS & 159 1.9 JTDm SW
    • Karlovac
« Odgovori #739 u: 31-01-2014, 09:16:45 »
Price s blokiranjem termostata od r4 i kako alfin ostaje otvoren su za malu djecu.Radi se o alfi 156 1.8,ovdje nije problem bilo postizanje temperature vec je termostat otvarao debelo nakon 110 C,zamijenjen termostat vernet 285kn i kad ono ne dize temperaturu preko 70C.Skidaj termostat stavljaj pod hladnu vodu pusta vodu ko iz pipe,natrag u auto kreso zamijenjeno za drugi vernet kad ono pali se druga brzina ventilatora termostat jos ne otvara.Stavljen na sparet voda kuha par minuta termostat jos ne mrda,natrag u auto kreso povrat novca kupljen termostat od r4 (52kn) temperatura se popne na 90C padne kazaljka 2-3mm i to je to.Sad racunaj svaki put barem pola sata posla,barem pola litre antifriza i put do auto krese u oba smjera 30km,toliko o termostatu i pouzdanosti novog.

Fiuman

• Gost
« Odgovori #740 u: 31-01-2014, 10:40:39 »
Price s blokiranjem termostata od r4 i kako alfin ostaje otvoren su za malu djecu.Radi se o alfi 156 1.8,ovdje nije problem bilo postizanje temperature vec je termostat otvarao debelo nakon 110 C,zamijenjen termostat vernet 285kn i kad ono ne dize temperaturu preko 70C.Skidaj termostat stavljaj pod hladnu vodu pusta vodu ko iz pipe,natrag u auto kreso zamijenjeno za drugi vernet kad ono pali se druga brzina ventilatora termostat jos ne otvara.Stavljen na sparet voda kuha par minuta termostat jos ne mrda,natrag u auto kreso povrat novca kupljen termostat od r4 (52kn) temperatura se popne na 90C padne kazaljka 2-3mm i to je to.Sad racunaj svaki put barem pola sata posla,barem pola litre antifriza i put do auto krese u oba smjera 30km,toliko o termostatu i pouzdanosti novog.
ovo ča si napiso je samo dokaz da nečeš dobit jack pot jer nemaš sreće očito a to s termostatom od renola 4 van sretno bilo samo prestanite .... s tehničke strane jer  to nije sigurno riješenje i kraj priče

Offline tipo 1.7d

• Sa stažom
  • 146 1.6 325tds
    • D.Lapac
« Odgovori #741 u: 31-01-2014, 12:29:45 »
nitko ne tvrdi da je to sigurno rješenje, to je krpanje i to jeftino, ja od kad sam ga ugradio uštedio sam oko 40l benzina jer se motor brže zagrije i radi na radnoj temparaturi
speed is a hazard addiction
drive diesel, be safe  :craz

Offline fiatuno

• Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #742 u: 31-01-2014, 12:46:55 »

Da imate siguran auto odma na novom motoru skinut glavu poravnat blok i glavu, metalna brtva, i arp vide ne one jeftine 2000 nego pojačane minimum m14
Termostat novi originalni, serijski hladnjak je ne siguran pa ga zamjeniti sa kompletnim alu
Cijevi zamjeniti sa silikonskim visokotlacnim
Posudu vode zamjeniti sa alu
Antifriz motorsport sa vrelistem na 150○
Kao ekstra sigurnost napuniti sistem pod tlakom od 3bara kako bi vrelistem bilo na 180○
Eto sad ste sigurni možete na put

Sent from my GT-N8010 using Tapatalk HD
.....................

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #743 u: 31-01-2014, 12:52:04 »
Osjećam izvjesnu dozu sarkazma   :sarcastic:   u ovom postu.       :craz               

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #744 u: 31-01-2014, 12:55:46 »
odem u dučan i kupim novi lcd, dođem doma on ne radi, vrati i uzmem drugi opr+et ne radi, popizdim i vrati taj,
uzmem novce nazadi i ravno na sajam i kupim crno bijeli, dođem doma i on radi
Spider 115

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #745 u: 31-01-2014, 13:01:01 »
odem u dučan i kupim novi lcd, dođem doma on ne radi, vrati i uzmem drugi opr+et ne radi, popizdim i vrati taj,
uzmem novce nazadi i ravno na sajam i kupim crno bijeli, dođem doma i on radi

Što je pisac htio time reći.  :?:  da je bolji polovni termostat.    :craz

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #746 u: 31-01-2014, 13:11:32 »
vidiš da lupam bezveze, vrtimo se oko tog famoznog R4 termostata već mjesecima, nek stavlja svatko kaj ga volja
Spider 115

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Koprivnica
« Odgovori #747 u: 31-01-2014, 13:21:04 »
vidiš da lupam bezveze, vrtimo se oko tog famoznog R4 termostata već mjesecima, nek stavlja svatko kaj ga volja

:da:  na forumu je već duže vrijeme trend, da netko pokušava uvjeriti drugoga u svoje mišljenje, ne vezano samo  s ovom temom, umjesto da  napiše svoje iskustvo i sve stavi ad acta.

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #748 u: 31-01-2014, 14:36:01 »
:da:  na forumu je već duže vrijeme trend, da netko pokušava uvjeriti drugoga u svoje mišljenje, ne vezano samo  s ovom temom, umjesto da  napiše svoje iskustvo i sve stavi ad acta.

jucer sam pokusavao otvorit termostat od boxera al nisam imao neke srece sam sam nekaj potrgal nutra :D
a imam i od 8v jtd-a pa cu i njega probat bas me zanimaju ove teorije sa kanalima vode i protokom.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #749 u: 31-01-2014, 14:39:45 »

I svi problemi i počnu kad se tako počne fušariti na autu....
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.