Staviš crvenu ˝pipalicu˝ tamo di piše 10A, zatim digneš klemu (plus) i jednu pipalicu na klemu, a drugu na bateriju (plus). I naravno namjestiti na ampere. Ako treba, mogu stavit i slike.
osim unimera koji mjere (obično) do 20A struje, postoji mjerni uređaj (nešto kao i unimer samo sa dodatkom za mjerenje struje) koji se zove "strujna klješta" koja se nemogu pregoriti jer nema dobrog i lošeg stavljanja kolješta ovsno na tok struje kao na unimeru.
bilo koji kabel se zahvati (nema fizičkog spajanja, skidanja ili neznam kaj) tim klještima (+ ili -, svejedno) i napiše u desetinku ampera (isto vrijedi i za izmjeničnu struju) koliko se struje troši u tom strujnom krugu, dakle krene se od akomulatora pa na dalje.
Prilikom mjerenja sa "pipalicama" može dolaziti do odstupanja ovisno o kontaktu na akomulatoru i kabelu, uglavnom sigurno odstupanja ima. korisno je izmjeiti struju kada se sve upali, motor, svjetla (kratka / duga), navrne mujuza pa se onda vidi da se alternator ne skuri.
ja imam jedna do 1200 A preciznost 0,5-3%( ovisno dali se mjeri Hz, V AC/DC, A, ohm, diode, tranzistori, kondiči.... uglavnom dosta točno) pa ako je kome važno nek se javi, doslovno, pet sekundi posla da se dobije min, max ili avg potrošnja, stoje mi doma bezveze...
samo da spomenem, ista ta klješta mjere i da li se akomulator puni i sa koliko struje

u gifiču su neka klješta, informativno