23-04-2026, 16:35:58

Autor Tema: Gevinde, sportski amortizeri etc.  (Posjeta: 210544 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline M.P.

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Zadar
Odg: Gevinde, sportski amortizeri etc.
« Odgovori #1980 u: 31-05-2020, 01:01:59 »
Mojih par zapažanja tokom godina korištenja 147-ice i probavanja više setova opruga i amortizera. Std 147, i još ako je na 17-icama je nepotrebno tvrd auto. Ogroman razmak između blatobrana koji ružno izgleda, a auto na nekim cestama izbija bubrege. Totalno neshvatljivo. Na 15-icama je stanje još kako tako, po gradu. Auto se dobro vozi na std ovjesu, al samo pod uvjetom da je dobra cesta. Meni osobno to nije dobar kompromis, tj. možda za CH jest, za HR nikako.

Osobno sam se preporodio sa kombinacijom sa  TI amortizerima ( trw 871t ) i eibach opruga ( u suštini je to SP pack sa 156-ice, 1cm niži ). Preporučujem tu investiciju, i na GT i na 156. Auto je manje nervozan, finije guta rupe, ne osjeti se svaki kamenčić, ne gubi grip nigdje jer su opruga i amortizer usklađeni ( a voli to radit ako je niža opruga na std amortizerima ) i na kraju lipo izgleda, nije natakarena koza  :ok:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1981 u: 31-05-2020, 03:52:33 »
Nizak i "tvrd" auto nije nuzno i vozniji auto.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
    • Zadar
« Odgovori #1982 u: 31-05-2020, 14:46:10 »
Slažem se. To svakako vrijedi za javnu cestu. Ovjes je malo veća matematika od ''tvrdog i niskog''. Najviše volim da auto ''diše'', da prati cestu, da ne treska bezveze, da je kotač stalno čvrsto na podlozi. Pretvrd auto na javnim cestama je i poprilično opasan, jer auto nerijetko gubi grip, da je ne znam kakav amortizer, jednostavno ne stigne pratit preneravnu podlogu naših cesta pri većim brzinama.

Offline insane1098

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 159 & Alfa Romeo 147 & Giulietta TCT
    • Zagorje
« Odgovori #1983 u: 01-06-2020, 08:20:20 »
Ja sam vozio nekih 2 godine standardne na eibach oprugama.
Ispocetka je bilo super ali s vremenom sve neudobnije postajalo.

Konacno stavio bilstein b8 i mogu reci da sam odusevljen.

Da li je Eibach sa B8, tvrdji od Eibaha sa serijskim amortizerom? Koliko je razlike, općenito?
da tvrđi je, meni tocno onolko kolko mi falilo.
Prije bi vise plovil po cesti  :) sad vise ne. Neravnine odradi prekrasno, a rupe zavisno kakva je rupa.

Offline testarossa22

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 146 1.4 TS
    • Zagreb
« Odgovori #1984 u: 01-06-2020, 13:32:04 »
Pozdrav, pred nekoliko dana sam stavio na 156 1.8 170tkm eibach pro kit -30mm uparen sa bilstein b4, dotle sam imao originalne amortizere i opruge te su u pitanju telefonke 16 205 55

Dojmovi: auto je legao -20 mm iza i -25 mm naprijed, izgleda taman malo sportskije ali da ne zapinjem po ležećim u Zagrebu.
Što se tiče udobnosti neke stvari su se promijenile...auto jest malo tvrđi ali ne da sve drnda nego da više osjetim recimo prekide u asfaltu, dok veće rupe trpi otprilike isto kao i original...pozitivna stvar je da nema toliko ljuljanja nakon pređenih neravnina već sve prođe instantno...
Što se tiće držanja ceste, auto je prije bio dobar ko i svaka 156, međutim ovo sada je po meni nova razina, preciznije upravljanje, nema poniranja ko prije pri naglom startu/stopu, u zavojima drži sigurno 30% bolje...sve u svemu dojam kao da imam brži auto
Uglavnom se prepopruća prokit upariti sa kraćim amortizerima međutim evo iz prve ruke mogu reći da dobro ide i sa normalnim zamjenskim b4 bilsteinima, znači minimalna žrtva udobnosti ali značajna poboljšanja voznih svojstava i vizualnog dojma :mah:

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #1985 u: 01-06-2020, 15:24:38 »
U servisnim uputama za Eibach ti piše zašto se preporuča B8, a dosta nas je to naučilo na gori način.. nakon nekog vremena originalni amortizer odluči da mu je dosta da ga tlači ta opruga pa onda po nove. Po Eibachovoj papirologiji, točno 40.000  :)

Offline insane1098

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 159 & Alfa Romeo 147 & Giulietta TCT
    • Zagorje
« Odgovori #1986 u: 01-06-2020, 20:31:36 »
Moji su bili skroz propali. Dobro su jos i izdržali. Mislim da nekih 50tkm. Onda sam pocel strugat bas svugdje. S b8 vise ne struzem.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Offline dora147

• Učim polako
  • Spol: Ženski
    • Osijek/Zagreb
« Odgovori #1987 u: 02-06-2020, 11:02:34 »
Mojih par zapažanja tokom godina korištenja 147-ice i probavanja više setova opruga i amortizera. Std 147, i još ako je na 17-icama je nepotrebno tvrd auto. Ogroman razmak između blatobrana koji ružno izgleda, a auto na nekim cestama izbija bubrege. Totalno neshvatljivo. Na 15-icama je stanje još kako tako, po gradu. Auto se dobro vozi na std ovjesu, al samo pod uvjetom da je dobra cesta. Meni osobno to nije dobar kompromis, tj. možda za CH jest, za HR nikako.

Osobno sam se preporodio sa kombinacijom sa  TI amortizerima ( trw 871t ) i eibach opruga ( u suštini je to SP pack sa 156-ice, 1cm niži ). Preporučujem tu investiciju, i na GT i na 156. Auto je manje nervozan, finije guta rupe, ne osjeti se svaki kamenčić, ne gubi grip nigdje jer su opruga i amortizer usklađeni ( a voli to radit ako je niža opruga na std amortizerima ) i na kraju lipo izgleda, nije natakarena koza  :ok:

Znači na 147icu si stavio kombinaciju TI amortizera i eibach?

Prije sam postavila pitanje da stavljam std ili kraći amortizer na eibach opruge. Razmišljala sam o ulaganju u dobre gewinde pa sam odlučila riskirati sa std amoritizerima na trenutne opruge. Naravno sad je ispalo da ni opruge ne valjaju :D

Pitanje za sve, jel moguće da opruga sabija samu sebe? Znači meni je propao lijevi amortizer i ta opruga je u dobrom stanju, ali jučer je skinut desni amortizer i opruga ima tragove kao da se sabijala o sebe i otpor nije dobar.

Offline IgoRR

• Član Alfa Kluba 9
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #1988 u: 02-06-2020, 12:48:13 »
izgleda da trebaš sve novo  :tooth

Offline dora147

• Učim polako
  • Spol: Ženski
    • Osijek/Zagreb
« Odgovori #1989 u: 02-06-2020, 13:02:28 »
izgleda da trebaš sve novo  :tooth

ha da, kad te krene krene te pošteno  :mehanic

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1990 u: 02-06-2020, 14:19:32 »
Uzmi sve novo i vozi.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 147 1.9 JTDm 16V Stage 1 remap
    • Oroslavje
« Odgovori #1991 u: 06-06-2020, 13:00:36 »
A ja razmišljam, nakon dugo vremena, da sa gewinda odem na standard ovjes.

Imam Vogtland gewinde u odličnom stanju, na autu su, a ono .. imam dijete, ceste tu po Zagorju nisu baš bajne, pa se ode do vinograda, klijeti, a ja svugdje stružem ....

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #1992 u: 06-06-2020, 13:20:14 »
A ja razmišljam, nakon dugo vremena, da sa gewinda odem na standard ovjes.

Imam Vogtland gewinde u odličnom stanju, na autu su, a ono .. imam dijete, ceste tu po Zagorju nisu baš bajne, pa se ode do vinograda, klijeti, a ja svugdje stružem ....
Pa podigni ju malo......

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #1993 u: 06-06-2020, 13:22:16 »

Prije sam postavila pitanje da stavljam std ili kraći amortizer na eibach opruge. Razmišljala sam o ulaganju u dobre gewinde pa sam odlučila riskirati sa std amoritizerima na trenutne opruge. Naravno sad je ispalo da ni opruge ne valjaju :D

Pitanje za sve, jel moguće da opruga sabija samu sebe? Znači meni je propao lijevi amortizer i ta opruga je u dobrom stanju, ali jučer je skinut desni amortizer i opruga ima tragove kao da se sabijala o sebe i otpor nije dobar.

Ta reskiranja se nikada ne isplate, na ovom forumu je ova tematika barem 1000 puta ispremetena...

Std amortizer na std oprugu, na kracu oprugu kraci amortizer ili gevinde AP, KW i Novitec primjerice...

Ostalo sve je po meni bacanje para i isprobavanje necega, sto je vec netko probao i nije valjalo......

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
    • Oroslavje
« Odgovori #1994 u: 06-06-2020, 13:43:48 »
Pa podigni ju malo......

Misliš da nisam?  :tooth

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
« Odgovori #1995 u: 06-06-2020, 13:44:59 »
Misliš da nisam?  :tooth

Onda jos malo......

Offline tomislavkn

• Ovisnik o alfistima
    • Oroslavje
« Odgovori #1996 u: 06-06-2020, 13:46:19 »
Onda jos malo......

Ćemo vidjeti .. al sve manje volje za to imam, možda bolje rečeno, vremena.

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
    • Zadar
« Odgovori #1997 u: 06-06-2020, 14:36:06 »

Jest, i to je po meni , izuzev dobrih gewinda, best buy opcija - jako puno voznosti, udobnosti i u konačnici izgleda. Kontaktiraj Industriala , nek ti da cijenu, pa makar prednja 2, al najbolje sva 4 kraća TI amortizera. Tek s njima prokit radi kako spada  :ok:

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #1998 u: 06-06-2020, 20:24:19 »
A sta je krace na tim amortizerima? Neki dan uporedjujem obicni amortizer i amortizer skinut sa Q2, identicni, ista duzina sve isto. Nije valjda da sam slucajno potrefio da je i taj kraci

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #1999 u: 06-06-2020, 21:44:05 »
Ako je nešto kraće to je hod amortizera. Vanjski izgled identican. Ali to je ako, jer kataloski brojevi TI amortizera i "normalnih" su isti.

Offline M.P.

• Ovisnik o alfistima
    • Zadar
« Odgovori #2000 u: 06-06-2020, 21:57:07 »
Nije isti, bar kod TRW-a. Čak je i navedeno za vozila s nižim ovjesom

Skraćeni je JGM871T , normalni TRW je JGS165T, govorim o prednjima.

https://www.autodoc.co.uk/car-parts/shock-absorber-10221/alfa-romeo/147/147-937/15579-1-6-16v-t-spark-eco-937axa1a?supplier%5B0%5D=833

U opuštenom stanju bi morali bit identični. Nisam direktno uspoređivao sa normalnima, al sam mjerio sabijene dok još nisu bili raspakirani i potvrđujem  dužinu od 339mm navedenu na linku  :ok:

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #2001 u: 07-06-2020, 09:37:35 »
Ali ako uzmeš šasiju TI auta i tražiš amortizere, kataloški je identičan ko kod ostalih ne TI šasija. Je li moguce da samo trw radi tu razliku, to ne znan,predajen se  :tooth

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #2002 u: 07-06-2020, 20:19:16 »
Trw i monroe

Da zato kad sam ja pitao u svakom drugom ducanu svi se cudom cude i nitko ne zna za te "specijalne" jedan me lik doslovno ismijavao, kao ja sam imao taj auto to ne postoji. Ali da naravno postoje evo napokon sam prije par dana ulovio  vremena i zadnje promjrnnit nisam mjerio tocno ali vidi se razlika u visini. Samo sam telac uspio sklopit sve bez gume dole sta sjedne na amortizer na koju opruga sjeda  :tooth
I jbg sutra ajmo ponovo  :lol

Totalno su drugaciji u radu od Bilstein-a B4 puno lakse se sabijaji  i puno teze vracaju. Vidjet cu kad vratim tu gumu ipak ce malo imat jaci preload ali za sad se cime mrvu i pretvrdi ali definitivno sasija je mirnija na jakim izbocinama i kad se malo  brze ide. Ali jebemu sunce i alfu 147 i Eibach meni te suste ne valjaju i bok. I dalje skakuce ide gore dole konstantno samo kad vozis brzo je ok.

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #2003 u: 08-06-2020, 09:37:45 »
Trw i monroe

Da zato kad sam ja pitao u svakom drugom ducanu svi se cudom cude i nitko ne zna za te "specijalne" jedan me lik doslovno ismijavao, kao ja sam imao taj auto to ne postoji. Ali da naravno postoje evo napokon sam prije par dana ulovio  vremena i zadnje promjrnnit nisam mjerio tocno ali vidi se razlika u visini. Samo sam telac uspio sklopit sve bez gume dole sta sjedne na amortizer na koju opruga sjeda  :tooth
I jbg sutra ajmo ponovo  :lol

Totalno su drugaciji u radu od Bilstein-a B4 puno lakse se sabijaji  i puno teze vracaju. Vidjet cu kad vratim tu gumu ipak ce malo imat jaci preload ali za sad se cime mrvu i pretvrdi ali definitivno sasija je mirnija na jakim izbocinama i kad se malo  brze ide. Ali jebemu sunce i alfu 147 i Eibach meni te suste ne valjaju i bok. I dalje skakuce ide gore dole konstantno samo kad vozis brzo je ok.

A dobro, to sigurno ne vidiš izmjenom amortizera  :D

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #2004 u: 08-06-2020, 11:38:59 »
Naravno da vidis, izvuces osovinu do kraja i stavis jedan do drugog. Prednje sam cak bio i mjerio da se uvjerim

Offline Evoluzione

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 75 2.0 TS , 147 1.9 8v
    • Zadar
« Odgovori #2005 u: 08-06-2020, 13:34:20 »
Mislija san da govoriš o visini auta  :)

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #2006 u: 08-06-2020, 15:00:27 »
Aaa ne ne nista to... To je samo preload suste visina je ista. I btw jucer sam bio malo mamuran cijeli dan cinilo mi se tvrdo. Danas sjednem vozim i bas je ok mislim da bolje od ovog ne moze bez gevindi.

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #2007 u: 19-06-2020, 22:56:23 »
KW V1

Odlicna gewinda, nisam ocekivao bas da su ovako udobne. Malo sam podigo sad auto, nije ostalo ovako nisko, nema potrebe. Nisam puno sad testiro mogucnosti, al bolje svakako lezi, cak i na autoputi pri vecim brzinama gdje nije bas ravno je auto mirniji

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147,155,156,Spider...nekoliko 😅
    • zagreb
« Odgovori #2008 u: 20-06-2020, 00:04:33 »
Ljudi ne vjeruju dok ne probaju
 :ok:
The perfect blossom is a reare thing.You could spend your life looking for one and it would not be a wasted life.

Offline Tomo.S.

• Pripravnik
  • **
    • Široki Brijeg BiH
« Odgovori #2009 u: 23-06-2020, 15:27:33 »
Ima li smisla na GT 19 jtd., montirati opruge od 147 GTA, sa standardnim amortizerima. Je li netko probao tu kombinaciju. Da li je teži prednji kraj sa motorom V6 , od 19 jtd? Kako bi to funkcioniralo i izgledalo?