24-04-2026, 17:51:46

Autor Tema: Konverzija obične turbine na geom. variabl.  (Posjeta: 9502 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Konverzija obične turbine na geom. variabl.
« u: 15-05-2009, 14:39:38 »
dakle odgovor na dugogodišnje pitanje dali se može auto sa JTD motorom i običnom turbinom napravit da radi na turbinu sa promjenjivom geometrijom k tome još da je turbina koja ima wast-gate ventil na vakum (znači kontrolirana preko ECU-a) odgovor je: DA !!!!!
uspio sam na auto 1.9 8v 105 ks koji je imao normalnu turbinu (neznam kak jer je taj auto trebao imat turbinu sa promjenjivom geometrijom NE kontroliranu preko ECU-a) složit da radi na turbinu od 1.9 8v 115-116 ks...
dosadašnji A/R kompresora 33 a turbine 36, a sada kompresor 42 a turbina 64
uz dodatno modificiran software u ECU-u radi ok ali po svemu sudeći ako se hoće još ks trebaju drugi injektori jer ga za sad nemogu dovest do granice da dimi crno što znači da nije max iskorišten...probaču još par kombinacija sa sw-om ali bojim se da moraju ići veće dizne tj injektori
za tu promjenu potrebno je: druga turbina,wast-gate ventil od turbine 105 ili 136 ks (ovisno koji se auto radi,1.9 ili 2.4) sa promjenjivom geometrijom koji radi na tlak a ne na vakum,ispušna grana,cijev dovoda i odvoda ulja,cijev od turba do IC-a,down pipe umjesto kat-a koji se nalazi tik do turbine...auti koji nemaju IC može se dodatno ugradit kao i potrebne cijevi za to...

« Zadnja izmjena: 15-05-2009, 14:45:12 od Seb »
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Odg: Konverzija obične turbine na geom. variabl.
« Odgovori #1 u: 15-05-2009, 14:55:14 »
Ovaj waste-gate na desnoj turbini da li upravlja sa kutem statorskih lopatica?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #2 u: 15-05-2009, 14:59:26 »
Ovaj waste-gate na desnoj turbini da li upravlja sa kutem statorskih lopatica?
šta su ti statorske lopatice?
upravlaj sa lopaticama promjenjive geometrije koja se nalazi u turbini (ispušnom kučištu) i s obzirom na tlak puštaju plinove kroz propeler turbine ili djelomično direktno u auspuh kako bi se smanjio broj okretaja turbine tj tlak
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #3 u: 15-05-2009, 15:10:21 »
šta su ti statorske lopatice?
upravlaj sa lopaticama promjenjive geometrije koja se nalazi u turbini (ispušnom kučištu) i s obzirom na tlak puštaju plinove kroz propeler turbine ili djelomično direktno u auspuh kako bi se smanjio broj okretaja turbine tj tlak
Pa to ti je to. Statorske lopatice su na kućištu. Isti princip ima i Francis vodna turbina.

Znači lopatice su u zatvorenijem položaju kada nema opterećenja i onda kada tlak dosegne određeni iznos waste-gate ventil preko polugice gura lopatice u otvoreniji položaj. Na koliki tlak počinje otvaranje waste-gate ventila? Pretpostavljam da je ostao tvornički.

:clap2: :clap2: :clap2: za Seba. Onda sljedeći izazov je twin tubo.

Offline Boksi

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pula
« Odgovori #4 u: 15-05-2009, 15:12:52 »
Pa to ti je to. Statorske lopatice su na kućištu. Isti princip ima i Francis vodna turbina.

Znači lopatice su u zatvorenijem položaju kada nema opterećenja i onda kada tlak dosegne određeni iznos waste-gate ventil preko polugice gura lopatice u otvoreniji položaj. Na koliki tlak počinje otvaranje waste-gate ventila? Pretpostavljam da je ostao tvornički.

:o000: :love3: :love3: :love3: ali mislim da je to puno veči zahvat od ovog :da:

Seb svaka čast  :clap2: :clap2: :clap2:.....rješavaš puno problema oko toga kako povečati snagu na autima! Samo naprijed i da se punto popravi i nađe na grobniku :craz :ok:
Alfa--Fiat--Lancia

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #5 u: 15-05-2009, 15:37:48 »

da...
sa org običnom turbinom imali smo tlak 0,9 bara...sa chipom 1-1,1 a sad dođe skoro do 1,3 bar-a...tak je na svim kad ih nachipam

TWIN TURBO :hehe: ...to ak ne prodam svoju GT-ejku onda ide druga ispušna grana pa čemo onda nešto skemijat i Twin turbo...inače Fiatov Twin turbo ima obe turbine obične...nije promjenjiva geometrija
« Zadnja izmjena: 15-05-2009, 15:40:14 od Seb »

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #6 u: 15-05-2009, 16:13:18 »
Koliko ja imam iskustva svi 1.9 JTD 105KS Euro2 motori imaju turbinu fiksne geometrije.

Ova nova Mareova turbina je sa 1.9 JTD 110/115ks Euro3 motora i ima promjenjivu geometriju krilaca.
Znači vakumski aktuator (koji izgleda kao waste gate na običnoj turbini) je povezan na kompresorsku stranu turbine, i kada okretaji motora/turbine rastu (odnosno kada tlak punjenja raste) aktuator zakreće krilca turbine tako da ne može doći do prevelikog tlaka punjenja (osim ako taj mehanizam ne zašteka :) ).
Sa takvom turbinom se postiže da ona radi jednoliko u niskim i visokim okretajima, odnosno da se ne osjeti turbo rupa.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #7 u: 16-05-2009, 22:09:11 »
odnosno da se ne osjeti turbo rupa.

...točno to, prije mi je na 3000 rpma auto malo kao "zastao", sada ga dere do 4500 rpma bez zastajanja... :love3:

...Seb, nemamo kaj čekat, injektori se skidaju u ponedjeljak sa 147 jtd i idemo dalje... :ok:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #8 u: 17-05-2009, 10:33:49 »
Dal je ovo izvedivo na isti način na 2.4 jtd motoru bez promjenjive geometrije :?: :hap:

Čini mi se da svi 2.4 JTD motori 136/140/150ks imaju turbine sa promjenjivom geometrijom.

A ako ti motor snažno vuče već od 1600 okretaja, onda definitivno mislim da imaš VG Turbinu :da:

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #9 u: 17-05-2009, 11:26:17 »
Čini mi se da svi 2.4 JTD motori 136/140/150ks imaju turbine sa promjenjivom geometrijom.

A ako ti motor snažno vuče već od 1600 okretaja, onda definitivno mislim da imaš VG Turbinu :da:

ISTINA, samo 105 i 136 (130 marea) imaju pumpicu (neznam kako je nazvat) direktno spojenu na tlačnu stranu tutbine,dok ostalima je pumpica aktivirana sa strane centrale,tako da 115,140,150.... imaju mogučnost promjene kuta krilaca u bilo kojem momentu i broju okretaja.

Kako se šteluje tlak turbine VGT kad je spojena na tlačnu stranu a ne komandirana preko ECU???
« Zadnja izmjena: 17-05-2009, 11:30:17 od Irvine159 »

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #10 u: 17-05-2009, 11:31:05 »
Zanimljivo znači da ipak ima neke razlike u odnosu na 156 iz koje sam izvadio motor i sad je u mojoj marei jer tamo su neke stvari bile drukčije riješene po pitanju turba, bar mi je tako mehaničar rekao.

156 je imala 136 ks ili više?

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #11 u: 17-05-2009, 11:34:23 »
140 :da:
da,140 ima drugačiji egr ventil ,tj ima elektromagnetski a ne "PUMPICU" kao 136 ks, čak bi turbo trebao bit malčice veči no nisam siguran,nevjerujem!

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #12 u: 17-05-2009, 20:11:09 »
ISTINA, samo 105 i 136 (130 marea) imaju pumpicu (neznam kako je nazvat) direktno spojenu na tlačnu stranu tutbine,dok ostalima je pumpica aktivirana sa strane centrale,tako da 115,140,150.... imaju mogučnost promjene kuta krilaca u bilo kojem momentu i broju okretaja.

Kako se šteluje tlak turbine VGT kad je spojena na tlačnu stranu a ne komandirana preko ECU???

Nešto si ti pobrkao...

Ti valjda misliš na EGR (Exhaust gas recirculation), na starijim verzijama JTD motora se njegov rad kontrolira preko pneumatskog ventila, a na novijim JTD/M-JET/JTDM motorima se kontrolira preko elektromagneta.

Ali uglavnom EGR nema nikakve veze sa radom turbine, niti sa vrstom turbine (obična ili VGT), najbolje je kad je taj EGR potpuno izbačen, elektronski ili fizički zablokiran (vjerujem da je Mareo tako i napravio).

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #13 u: 17-05-2009, 20:43:40 »
Moj nema VGT meni se čini gore je Garrett TD 2503 ja mislim :)

Pa ako nisi siguran kakva je, zavuci se i pogledaj:
- ako ima waste gate ventil (uzdužno postavljen od kompresorskog do turbinskog dijela), onda je obična
- ako ima ventil za zakretanje krilaca (poprečno postavljen uz kompresorski dio turbine), onda je VGT

Zanimljivo znači da ipak ima neke razlike u odnosu na 156 iz koje sam izvadio motor i sad je u mojoj marei jer tamo su neke stvari bile drukčije riješene po pitanju turba, bar mi je tako mehaničar rekao.

I u 156 2.4 JTD 136/140/150ks se razlikuju izvedbe ispušne grane zbog drugačije izvedbe EGR-a, novijih turbina, itd...

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #14 u: 17-05-2009, 21:46:50 »
najbolje je kad je taj EGR potpuno izbačen, elektronski ili fizički zablokiran (vjerujem da je Mareo tako i napravio).

...potpuno je izbačena cijev do EGR-a i blindirano sa 5mm limom... :hap:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #15 u: 17-05-2009, 21:56:41 »
Nešto si ti pobrkao...

Ti valjda misliš na EGR (Exhaust gas recirculation), na starijim verzijama JTD motora se njegov rad kontrolira preko pneumatskog ventila, a na novijim JTD/M-JET/JTDM motorima se kontrolira preko elektromagneta.

Ali uglavnom EGR nema nikakve veze sa radom turbine, niti sa vrstom turbine (obična ili VGT), najbolje je kad je taj EGR potpuno izbačen, elektronski ili fizički zablokiran (vjerujem da je Mareo tako i napravio).
Nisam niš pobrkao,pročitaj bolje pa češ shvatit. Pričamo o kontroli pneumatskog ventila,kod jednih je na tlak (105 i 136 ks),kod  drugih na vakum (komandira ECU)

Offline Losx

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm + Giulietta Veloce 2.0 JTDm
    • Okolica Sl.Broda
« Odgovori #16 u: 17-01-2010, 21:16:56 »
Znam da je stara tema ali imam pitanje.
Može li se na 2.4 jtd 136ks staviti GT28RS i koliko bi se snage moglo izvući iz tog motora bez zadiranja u unutrašnjost?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #17 u: 18-01-2010, 06:53:59 »
može ali ne bi dobro radilo...
kod dizela ti nije tolko bitno što se tiče snage da imaš neki superioran jak tlak nego količina goriva...
GT28RS je turbina namjenjana za benzinske motore,nema promjenjivu geometriju,veliki A/R ispuha i samimi tim auto bi na niskim okr bio jako trom

Offline Losx

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 JTDm + Giulietta Veloce 2.0 JTDm
    • Okolica Sl.Broda
« Odgovori #18 u: 19-01-2010, 16:54:01 »
sta je po tvojoj preporuci najbolje napraviti i kolika je snaga moguca bez nekih opasnosti da se nesto razleti?
200ks?