21-04-2026, 03:18:50

Autor Tema: Chip tuning  (Posjeta: 477587 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Odg: Chip tuning
« Odgovori #840 u: 20-07-2010, 06:45:53 »
Jeli to vrijedi i za 147 JTD ili je drukčije?
:da:
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline ivan2809

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
  • *147 jtd*
    • VK-ZG
« Odgovori #841 u: 07-08-2010, 17:29:19 »
Na koliko KS je preporučljivo chipnut 147 jtd a da ne steti motoru i da li je to uopce pametno radit tj koliko je/nije dobro za motor?
Volim čađu...

Offline 156 sp1 rosso

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
« Odgovori #842 u: 07-08-2010, 19:38:15 »
Na koliko KS je preporučljivo chipnut 147 jtd a da ne steti motoru i da li je to uopce pametno radit tj koliko je/nije dobro za motor?

Malo čitaj temu. Učini si uslugu i chipaj :da:
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #843 u: 09-08-2010, 09:47:08 »
15-20%...dobra je stvar :ok:
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #844 u: 15-08-2010, 10:10:00 »
Imam 166 2.4jtd 20v sta mogu dobiti sa cipanjem i koliko kosta.

Vedran 33

• Gost
« Odgovori #845 u: 15-08-2010, 15:25:01 »
Dali možda možeš nachipati mito 1.4 tb 155ks i na koliko i za koliko novaca?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #846 u: 16-08-2010, 06:48:44 »
Imam 166 2.4jtd 20v sta mogu dobiti sa cipanjem i koliko kosta.

ak je sve ok sa autom cca 200 ks i 470 Nm...2000 kn keš varijanta

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #847 u: 16-08-2010, 06:49:26 »
Dali možda možeš nachipati mito 1.4 tb 155ks i na koliko i za koliko novaca?
mogu...
cca 15%
1800 kn keš varijanta

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #848 u: 16-08-2010, 08:44:09 »
ok hvala na informaciji

Vedran 33

• Gost
« Odgovori #849 u: 16-08-2010, 12:45:33 »
OK

Bimbo147

• Gost
« Odgovori #850 u: 23-08-2010, 05:57:22 »
Prvo bi želio pozdraviti sve Alfiste, pa evo POZDRAV  :mah:

uff dosta mi je trebalo  da pročitam 79 stranica o svojoj 147-ici i 36 stranica o remapu tj. "čipiranju"  :) :) ,te sam zaključio da ću "čipirati" svoju  :love3: 147 1.9 JTD 115HP 2002g 110 000km ovo proljeće . Naravno jedino i isključivo kod SEB-a koji je na dobrom glasu i jer "zna znanje". Analizirajući sve ovo preporuke su 130KS i 360 Nm i za ove kilometre ("auto u godinama")?, uz dobro kvačilo i prolaznost na "EKO" testu ? Uz to ugradnja dodatnih dijelova  sportski filter zraka,itd.
cijena vjerojatno 2000kn keš ? Seb za službenu potvrdu cijene i SW remapa može u PP.

« Zadnja izmjena: 23-08-2010, 06:01:16 od Bimbo147 »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #851 u: 23-08-2010, 06:51:40 »
Prvo bi želio pozdraviti sve Alfiste, pa evo POZDRAV  :mah:

uff dosta mi je trebalo  da pročitam 79 stranica o svojoj 147-ici i 36 stranica o remapu tj. "čipiranju"  :) :) ,te sam zaključio da ću "čipirati" svoju  :love3: 147 1.9 JTD 115HP 2002g 110 000km ovo proljeće . Naravno jedino i isključivo kod SEB-a koji je na dobrom glasu i jer "zna znanje". Analizirajući sve ovo preporuke su 130KS i 360 Nm i za ove kilometre ("auto u godinama")?, uz dobro kvačilo i prolaznost na "EKO" testu ? Uz to ugradnja dodatnih dijelova  sportski filter zraka,itd.
cijena vjerojatno 2000kn keš ? Seb za službenu potvrdu cijene i SW remapa može u PP.
chip 2000 kn - 10% keš varijanta za JTD-a

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #852 u: 24-08-2010, 08:26:43 »
Jel zna netko gdje bi mogao pronaci file za chipanje 156tice 1.6 TS 120KS 2003 god.? Imam hrpu fajlova, ali ni jedan nije za ovaj motor. Moj file kad ga skinem s ECU-a je 512 KB ... a imam svakakvih varijanti ... od 32 KB do 1024 ...
Uglavnom ... gdje da to nadjem? SW bi bio Me7.3.1.

Znam da nije neki dobitak, ali opet, ako mogu jeftino doci do tog filea ... zasto ne. Thx ...
Goran.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #853 u: 25-08-2010, 06:54:19 »
Jel zna netko gdje bi mogao pronaci file za chipanje 156tice 1.6 TS 120KS 2003 god.? Imam hrpu fajlova, ali ni jedan nije za ovaj motor. Moj file kad ga skinem s ECU-a je 512 KB ... a imam svakakvih varijanti ... od 32 KB do 1024 ...
Uglavnom ... gdje da to nadjem? SW bi bio Me7.3.1.

Znam da nije neki dobitak, ali opet, ako mogu jeftino doci do tog filea ... zasto ne. Thx ...
moraš znat broj hardware-a i software-a....Me7.3.1. ti je model elektronike
iskreno savjetujem ti da se ne petljaš u to ako ne kužiš

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #854 u: 25-08-2010, 11:18:15 »
ah, pa dobro, mogu saznati i hw i sw broj ... ali sta mi vrijedi kad nemam file :)
pa sad ... ovo sto meni treba nemam bas sta previse i kuziti ... znam da ne mogu staviti bilo sta jer tko zna sto ce se dogoditi, ali ako nadjem to sto treba ... kako sam procitao ovaj file sto imam, tako mogu snimiti i novi ... a sad da se idem igrati da sam studiram file i mijenjam neke stvari u njemu, to necu niti proucavati ni pokusavati ...

uglavnom ... bolja varijanta ... ako tebi posaljem origigi file ... mozes ga ti 'doraditi' i za koliko para? znam da nije neki dobitak, ali opet ... ako nije neka para zasto ne ...
Goran.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #855 u: 25-08-2010, 13:03:44 »
ah, pa dobro, mogu saznati i hw i sw broj ... ali sta mi vrijedi kad nemam file :)
pa sad ... ovo sto meni treba nemam bas sta previse i kuziti ... znam da ne mogu staviti bilo sta jer tko zna sto ce se dogoditi, ali ako nadjem to sto treba ... kako sam procitao ovaj file sto imam, tako mogu snimiti i novi ... a sad da se idem igrati da sam studiram file i mijenjam neke stvari u njemu, to necu niti proucavati ni pokusavati ...

uglavnom ... bolja varijanta ... ako tebi posaljem origigi file ... mozes ga ti 'doraditi' i za koliko para? znam da nije neki dobitak, ali opet ... ako nije neka para zasto ne ...
moraš mi reč broj HW i SW i ak file koji mi pošalješ ja mogu vidjet u svom programu onda ga mogu modificirat i polsat ti ga nazad

cjena 500 kn

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #856 u: 26-08-2010, 12:31:26 »
Odlicno  :ok:

Javim kad saznam brojeve, posaljem ti file ... pa ako moze dogovorimo za dalje ... jel trebas jos sta znati osim SW HW broja? Pretpostavljam da s dijagnostikom ocitam te brojeve ili je HW broj na naljepnici od ECU?
Goran.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #857 u: 26-08-2010, 12:33:24 »
Odlicno  :ok:

Javim kad saznam brojeve, posaljem ti file ... pa ako moze dogovorimo za dalje ... jel trebas jos sta znati osim SW HW broja? Pretpostavljam da s dijagnostikom ocitam te brojeve ili je HW broj na naljepnici od ECU?
najbolje je preko dijagnostike..broj HW i SW

Offline goran1980

• Sa stažom
  • 159 1.9JTD 100kW
    • Zagreb
« Odgovori #858 u: 26-08-2010, 15:59:27 »
Evo brojeva za pocetak ... a origigi file stavim naknadno jer ovdje se ne moze staviti vise od 350 KB. Pa onda mi to samo vidis jel otvara onaj tvoj program ...
Goran.

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GIULIA super 2.2 180 Q2
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #859 u: 26-08-2010, 16:02:55 »
Evo brojeva za pocetak ... a origigi file stavim naknadno jer ovdje se ne moze staviti vise od 350 KB. Pa onda mi to samo vidis jel otvara onaj tvoj program ...

pošalji mu sve na sebastijan.bertol@bertol-automobili.hr  :ok:
Alfa 145 QV - rally car

mtk145

• Gost
« Odgovori #860 u: 22-10-2010, 12:39:36 »
pitanje za Dr.Seba
imam 145 1.4 ts lpg
ako skinem katalizator i srednji lonac a  uz imam i sportski filter koliko dobivam ili ne dobivam ništa ?!ima li smisla to radit?
 Pozdrav iz Metkovića!!!!
Unaprijed hvala :mah:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #861 u: 22-10-2010, 13:06:21 »
pitanje za Dr.Seba
imam 145 1.4 ts lpg
ako skinem katalizator i srednji lonac a  uz imam i sportski filter koliko dobivam ili ne dobivam ništa ?!ima li smisla to radit?
 Pozdrav iz Metkovića!!!!
Unaprijed hvala :mah:
sve ovisi u kakvom je stanju kat...ako je loš nešto če se sigurno dobit no ako je ok dobitak je nikakav ili vrlo mali skoro nezamjetan...srednji lonac (trokutasti) je prigušni i sa njim se dobiva nešto no opet vrlo malo...zvuk če svakako bit bolji
poanta cjelog ispuha da radi najbolje u kombinaciji bez kata sa 2 protočna lonca....jedan na mjestu kata tj onaj prvi poslje kata i na kraju jedan protočni....malo je auto bučniji ali to i želimo,zar ne? :hap:

mtk145

• Gost
« Odgovori #862 u: 22-10-2010, 14:01:42 »
Puno hvala Seb u svakom slučaju ću ga skinut jer je svakako propao a  katalizator ću skinut i onda probat kako je bez njega a ako ništa od snage bit će lijepo slušat kako prede!!!!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #863 u: 22-10-2010, 15:30:34 »
Puno hvala Seb u svakom slučaju ću ga skinut jer je svakako propao a  katalizator ću skinut i onda probat kako je bez njega a ako ništa od snage bit će lijepo slušat kako prede!!!!
:ok:

Offline gt

• Pripravnik
  • **
  • 147 blacksmoke
    • Zagreb
« Odgovori #864 u: 24-10-2010, 22:14:54 »
nije loše da se nađe u ovoj temi iako je već nabrala par godina i nekoliko desetaka stranica....  :blabla

C/P

Da rascistimo neke mitove o tuningu. Vidim da se tu dosta pise, a vecina napisa nema bas puno veze sa realnoscu.

Chip tuning, standalone tuning ili neki treci (iskreno ne mogu se sad sjetiti tog treceg smilie2.gif ), svodi se na izvlacenje najboljeg iz motora vaseg vozila.

Dakle....ovo sto pisu mnogi ljudi, da je chip los, da ce prije krepat motor i sl. stvari...ne drzi vodu.

Problem je sto se do sada rijetko gdje mogao napraviti CUSTOM tuning, samo za taj auto i taj motor. Vecina (99.99%) tunera drzi neku firmu koju prodaje i zastupa (Upsolute, OCT, SKN, ABT, bla bla bla...) te prodaje njihovo znanje, koje je od vaseg auta udaljeno najmanje XXX klilometara zracne linije.
Drugi problem je sto svi navedeni rijetko (RIJETKO) posjeduju opremu potrebnu za dijagnostiku rada motora prilikom tuninga. Znaci, ne mjere omjer zraka i goriva, ne slusaju knock, nemaju dyno (ili imaju neadekvatan, koji ne moze postepeno opteretiti auto, kako bi smanjili stres na motor, vec ga koce u nekoj tocki i pri tome skracuju radni vijek motora za PUNO vremena, jer se sve pregrijava kao ludo, da ne spominjem da nitko ne hladi auto propisno izmedju mjerenja i sl.), te ustvari, prodaju genericki chip nekoga tamo tunera koji u svojoj ponudi ima prosjecni dobitak na npr, 10 automobila koje je chipao.

Iskreno, TKO JE OD VAS BIO PRISUTAN UZ NEKOG TUNERA KOJI JE NA AUTO IMAO SPOJENO SVE GORE NAVEDENO? Kladim se, NITKO. (cast izuzecima, ali bas oni mogu potvrditi ovo gore).

Znaci,PRIMJERA RADI, SKN oglasava 20ks. Odmah je krenula rasprava da li je to moguce, da je skupo/jeftino, da li se vraca novac ako nema 20ks na dyno-u i sl.

Ustvari,nitko se nije zapitao da li je ta mapa uopce dobra za taj motor i kombinaciju usis/ispuh i nesto trece sto posjedujete. Vazno je da se vrati novac ako nema 20ks.

Osnovna stvar je da je ta brojka dobivena na uzorku od XX automobila. Tako ce na nekom cliu dati 26ks, a ne nekom drugom 12.
Druga stvar...ako ne mjerite na ISTOM dynou, sa ISTIM uvjetima...NIKAD necete dobiti niti SLICAN rezultat. Tuning nije slaganje lego kockica, pa na kraju imate dvorac kao na slici s kutije.
Zasto ja sve ovo pisem ?

Tokom zadnjih 7 godina, napravio sam 60 subarua, koji se svode na 2 modela, WRX i STi. Znaci 218 i 265ks.
Vjerujte, NITI JEDAN od tih automobila nije bio niti slican istom takvom koji se je drugi puta pojavio na tuningu.
Znao sam ubaciti provjerenu mapu u STi koja je davala 330ks....a auto nije isao nikam. NIKAM. ISti auto, godina proizvodnje, motor, cak i verzija ECU-a...a auto nejde pa nejde.
Ponekad frustrirajuce, kaj ne?
U 100% slucajeva, moja 300ks mapa trebala je biti prilagodjena doticnom motoru. I uz malo truda i vremena, auto je provozio kako je i bilo dogovoreno.

Poanta je: NEMA 2 ISTA motora. I zato ce genericki chip biti OKO vrijednosti oglasene u reklami tunera.

Kako bi to izbjegli....mi radimo CUSTOM chip tuning. Uz kontrolne naprave, dijagnostiku i znanje koje posjedujemo, mi Vas motor tuniramo, drugim rijecima, izvlacimo najbolje iz njega. Glupo zvuci, ali time mu se niti najmanje ne skracuje vijek trajanja.

Zasto? (sad se vracamo na pocetak price, o LOSIM posljedicama chip tuninga)

ZA SVAKI okretaj vaseg motora, postoji SAVRSENA kombinacija predpaljenja, omjera zraka i goriva, koja ce u tom trenutku dati maksimalni pritisak u cilindru i time dati najveci moment/snagu.

Serijski, motori su daleko ispod te tocke. To za njih TOCNO znaci da ne rade u podrucju gdje trebaju raditi. Razloge znate i sami, ali prvi razlog je EKOLOGIJA, pa zatim buka, pa ekonomicnost...i tek onda....snaga. Tako to ide, svidjalo se to nekome ili ne.
Ukoliko nemate savrsen (ili jaaako blizu, jer i sami znamo da nema savrsenstva) kut predpaljenja i smjesu, nemate niti max moguci moment (koji pomnozen sa RPM daje snagu) u toj tocki. Motor trosi VISE, zagrijava se VISE.

Ukoliko to dovedete u red, motor ce za istu kolicinu goriva dati VISE momenta (jer ce bolje iskoristiti zrak koji je iovako ubacen u cilindar) te tom logikom imate VISE iskoristivog momenta za ISTU kolicinu benzina. Zanimljivo?
Drugi benefit je da ce se ventili, glava, ispuh MANJE zagrijavati, jer ce sva toplina preci u rashladni sistem, a nece dodatno zagrijavati ispuh i glavu. Lose ili dobro, zakljucite sami

Kada se tako istunira motor svugdje....onda mozemo pricati o kvalitetnom chip ili SA tuningu (u nasoj prici nema razlike).

Kako onda to moze biti LOSE? E pa ne moze smilie2.gif Ono sto je moguce, je da imate nekakvu nesretnu kombinaciju te vas motor ne reaira kako treba na neki genericki chip, te vam vasu pokretniniu pretvori u nekretninu.

Dok god motor daje max moment u radnoj tocki, uz sve ostale parametre kako trebaju biti, nema nikakve opasnosti za motor. Motor radi u OPTIMUMU, najmanje se muci, najmanje se zagrijava...sto vise reci?

Kada bi tvornica radila tako....svaki auto bi bio skuplji u prosjeku za 3000€.

Alat kojim se postize zadani rezultat nije vazan, bila to SA jedinica (koje preferiramo) ili serijski ECU (za koje do sada nismo imali alata).

Kako sada imamo opremu....pred nama nema zapreke, znanje imamo.

I postavljam pitanje: da li znate kako se uopce tunira auto?

99% ljudi (tunera) pokazat ce vam ono sto zelite vidjeti. Istunira se samo puni gas. Jer kada se mjeri na dynou, mjeri se isto samo PUNI GAS.

Da li je to ikome palo na pamet?

Da li je tuning auta SAMO PUNI GAS? (ili tlak turba)?

Ili je to nesto SASVIM DRUGO?

Ja ne tuniram samo puni gas i onda prikazujem rezultate. Moj tuning sastoji se od remapa kompletnog ecu-a. Pa i cok funkcije ako treba ili moze bolje.

SVI auti bez iznimke gube brdo okretnog momenta na pola gasa (tamo gdje je aktivan closed loop), gube na medjuubrzanjima, gube efikasnost i time ostvaruju neadekvatnu potrosnju i neadekvatne rezultate.

Kada se TUNIRA, upravo su ta podrucja najvaznija, a ne samo puni gas, jer tuning toga moze potrajati izmedju 10 minuta i pola sata maximalno.

Ono sto mene zanima je sljedece: da li se to love papirnati konji ili je IPAK pravi rezultat ponasanje ISTUNIRANOG auta u voznji? elasticnost, potrosnja, lakoca voznje?

Mene konji uopce ne tangiraju, jer svi stolovi u Hr (do engleske i finske) ustvari racunaju flywheel power, koji vlasnici isticu kao SNAGU svog automobila. Nista ne moze biti dalje od istine i onoga sto ustvari zelite.

Tako da proricanje koliko konja i sl...mozemo procjeniti jedino iz tudjih iskustava, kojih hvala bogu, ima na lopate u nasoj svetoj bibliji: internetskim forumima

Sto se tice cijena, cijene su od 350 do 500€. Smatramo da je to postena cijena za ulozen trud, a u cijenu je uracunato vrijeme na dynou te mjerenje prije/poslije.

S postovanjem

T.H. Performance

Pročitao sam temu od početka iako trenutno ne vozim ništa "čipirano" ali u nekim postovima se priča o podizanju snage i momenta odvojeno?! pa zar se ne veže to jedno za drugo? zar je moguće da se samo digne moment za nekih 20% a da snaga ostane ista?  ako Seb može malo o tome prodiskutirat i da li je potrebno remapiranje ukoliko se na autu naknadno rade neke preinake tipa otvaranje usisa i ispuha  :?:
vozim sve i svašta na različite načine

Offline 156 sp1 rosso

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
« Odgovori #865 u: 24-10-2010, 22:29:25 »
Uvaženi kolega dali mi koji smo dizali snagu i moment kod Seba napravili dobru stvar po vama...........
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

Anton

• Gost
« Odgovori #866 u: 25-10-2010, 00:07:06 »
vrlo zanimljiv i lijepo srocen post, odnosno "oglas".....  :craz

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #867 u: 25-10-2010, 06:59:30 »
sve je ljepo rečeno....
dali se može dignut moment a ne snaga...jedna od mojih izjava koja sa tehničke strane nije 100% točna ali ju ja kažem kako bi me ljudi lakše razumili...naravno ako smo digli okretni moment da je i porasla snaga tj ks u tom predjelu  broja okr no na kraju disu bili max ks mogu i ostat što znači mogu povečat moment i ks  u određenom djelu okr a u određenom ne...

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #868 u: 25-10-2010, 07:31:02 »
Lipo napisano...mene baš bunilo to razdvojeno podizanje momenta i snage ,nije mi nikako bilo logično, al nisam ništa reka jer neznam ništa (ili  jako malo ) o tome.
 :ok:
.... sempre gilles ....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #869 u: 25-10-2010, 07:49:44 »
moja greška prilikom izražavanja no ljudi nema percepciju šta je moment,šta su konji,...da im laički probam to bolje dočarat tehnički se krivo izražavam...