21-04-2026, 03:50:36

Autor Tema: Chip tuning  (Posjeta: 477600 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
Odg: Chip tuning
« Odgovori #810 u: 18-06-2010, 00:28:39 »
smiješ reklamirat ak si ćipo kod seba,on nam je inaće sponzor  :hap:

Offline 156 sp1 rosso

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
« Odgovori #811 u: 18-06-2010, 22:13:44 »
Ne bi sad reklamiral, ali bil sam na čipanju prošli tjedan. E, sad, nešto baš i ne štedim auto, ali potrošnja je _manja_ za cca litru na 100 (147 1.9 jtdm); auto ide kao gluha svinja :), a s mojim kilometrima će se to isplatiti za par mjeseci samo na gorivu...
Jesam napisao da ide kao gluha svinja? :)
:) :) :)

Moj isto ko njasvi ide ,ali malo više sad stiščem gas tako da potrošnja i nije nešto manja :rolll:
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

Anton

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #812 u: 18-06-2010, 22:17:51 »
za:

- brzina
- snaga
- moment
- potrosnja

protiv:

- dim
- kuplung
- sejfmodovi
- brzina  :craz
- objasniti zeni nedostatak novcica na tekucem

jbt koji sam ja papak, i tako vec mjesecima strumfam..... :rolll:

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
  • Giulia Veloce 2.2 210KS Q4 AT8
    • Novi Sad
« Odgovori #813 u: 25-06-2010, 20:22:11 »
Uvod za Seba:
Imam čipovanu Alfu 147 1.9 JTD 8v (ECU je EDC15C7)... Ponekad izmerim parametre u vožnji primenom FiatECUScan i odgovarajućeg OBDII kabela. Pri tome me zbunjuje parametar "Desired boost pressure". Gledao sam mapu (iz remap softwarea koji koristi moj tuner) i video da je pritisak turbine podešen na 1.5bara (što je sa atmosferskim oko 2.5bara ukupnog pritiska). Izmerio sam u vožnji 2.52bara boost pressure i 2.3bara desired boost pressure.

Pitanje za Seba:
Da li postoje u ECU dve mape (na primer: boost mapa i overboost mapa) i šta je "desired boost pressure"?
Imam na raspolaganju dve remap konfiguracije jedna je sa desired boost od 2.3bara, a druga sa desired boost od 2.4bara. Da li je ova druga bolja za performanse?
Pozdrav. Dušan.
Biti Merlin, ne Artur!

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #814 u: 26-06-2010, 08:38:13 »
Ne bi sad reklamiral, ali bil sam na čipanju prošli tjedan. E, sad, nešto baš i ne štedim auto, ali potrošnja je _manja_ za cca litru na 100 (147 1.9 jtdm); auto ide kao gluha svinja :), a s mojim kilometrima će se to isplatiti za par mjeseci samo na gorivu...
Jesam napisao da ide kao gluha svinja? :)
:) :) :)

Dal je tvoja origigi bila 120 ks ili 150, tj. 8v ili 16v
Pozdrav

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #815 u: 26-06-2010, 09:14:08 »
za:

- brzina
- snaga
- moment
- potrosnja

protiv:

- dim
- kuplung
- sejfmodovi
- brzina  :craz
- objasniti zeni nedostatak novcica na tekucem

jbt koji sam ja papak, i tako vec mjesecima strumfam..... :rolll:
I ja isto tako  :rolll:.....nekako mi ga ža dirat, ide ko raketa i ovako, a opet.... :song:
Pa su mi još rekli da se pojavljuju neke vibracije na 16v motorima...pa opet  :song:
.... sempre gilles ....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #816 u: 26-06-2010, 11:17:17 »
Uvod za Seba:
Imam čipovanu Alfu 147 1.9 JTD 8v (ECU je EDC15C7)... Ponekad izmerim parametre u vožnji primenom FiatECUScan i odgovarajućeg OBDII kabela. Pri tome me zbunjuje parametar "Desired boost pressure". Gledao sam mapu (iz remap softwarea koji koristi moj tuner) i video da je pritisak turbine podešen na 1.5bara (što je sa atmosferskim oko 2.5bara ukupnog pritiska). Izmerio sam u vožnji 2.52bara boost pressure i 2.3bara desired boost pressure.

Pitanje za Seba:
Da li postoje u ECU dve mape (na primer: boost mapa i overboost mapa) i šta je "desired boost pressure"?
Imam na raspolaganju dve remap konfiguracije jedna je sa desired boost od 2.3bara, a druga sa desired boost od 2.4bara. Da li je ova druga bolja za performanse?
Pozdrav. Dušan.

postoje...i za rad turba i za ubrizgavanje i svi limitatori i za sve ostalo...i još unutar neke mape imaš po još nekoliko mapi...čak do 10...zašto je to tako točno neznam...vjerojatno ovisno o tome kolko sustava raznih auto ima na sebi pa ovisno o uvjetima u kojima i kako radi auto ECU čita određene mape...
što se tiče boosta postoji podatak traženi i izmjereni boost...ti podaci nisu nikad baš 100% isti no ako su veča odstupanja (tipa 0,2-0,3 bara i više) onda nešto ne štima sa nečim na autu...do određne granice još može radit bez problema no kad tad če se upalit greška na sustavu za ubrizgavanje...može bit da je malo turbina začađena pa malo više boosta nego što bi trebala ili je senzor tlaka turba začađen pa ne očitava vrijednosti kak spada
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #817 u: 26-06-2010, 11:18:55 »
Dal je tvoja origigi bila 120 ks ili 150, tj. 8v ili 16v
Pozdrav

120...
svi Mjetovi bez DPF-a se daju jako dobro složit i super reagirjau na modifikacije
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #818 u: 26-06-2010, 11:21:02 »
I ja isto tako  :rolll:.....nekako mi ga ža dirat, ide ko raketa i ovako, a opet.... :song:
Pa su mi još rekli da se pojavljuju neke vibracije na 16v motorima...pa opet  :song:
kolko god da ti ide dobro računaj još 50% pošto više gušta...kad pretjeraš sa okr momentom onda kuplung počne drhtit na niskim okr

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #819 u: 26-06-2010, 12:00:02 »
kolko god da ti ide dobro računaj još 50% pošto više gušta...kad pretjeraš sa okr momentom onda kuplung počne drhtit na niskim okr
Ma Jure iz zadra je bio kod tebe (crni GT) , pa mi je rekao da auto stvarno ide super, al nešto buka -vibracije mu je smetalo pa ga je vratio u normalu .
Pitao sam i mehaničara u zadru ''Bare'' u vezi toga, i kaže i on da dolazi do nekih vibracija na 16v motorima i da to nisu uspili nikako izbjeći.
E sad ,ako je to do pretjerivanja momentom na niskim okretajima, onda je to više-manje ok, ionako ga nevolim baš od niskih okretaja mučit s momentom, draže mi ga je malo zavrtiti pa na neki optimum oretaja šaltavat/ ubrzavat, malo više rada s mjenjačem ali manje muke za kvačilo ...

A isto ćemo probat kad uhvatim malo vremena i para  :craz ,pa da se zaletim do tebe. :ok:
.... sempre gilles ....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #820 u: 27-06-2010, 11:28:35 »
Ma Jure iz zadra je bio kod tebe (crni GT) , pa mi je rekao da auto stvarno ide super, al nešto buka -vibracije mu je smetalo pa ga je vratio u normalu .
Pitao sam i mehaničara u zadru ''Bare'' u vezi toga, i kaže i on da dolazi do nekih vibracija na 16v motorima i da to nisu uspili nikako izbjeći.
E sad ,ako je to do pretjerivanja momentom na niskim okretajima, onda je to više-manje ok, ionako ga nevolim baš od niskih okretaja mučit s momentom, draže mi ga je malo zavrtiti pa na neki optimum oretaja šaltavat/ ubrzavat, malo više rada s mjenjačem ali manje muke za kvačilo ...

A isto ćemo probat kad uhvatim malo vremena i para  :craz ,pa da se zaletim do tebe. :ok:
kod Jureta su se pojavile 2 stvari...
1. kad smo nachiplai auto počeo mu je lagano cukat na niskim okr...razlog toga je bio neispravan rad EGR ventila koji je prisutan na nekim vozilima današnje genracije (1.9 8v i 16v i 2.4 20v)...postoji servis news koji kaže da se mora na rupu EGR-a ugradit jedna pločica koja smanjuje dotok ispušnih plinova u usisnu granu i neki auti prestanu cukat a nekima se smanji...kad se auto nachipa onda počne cukat ili se cukanje pojača...kod Jureta se cukanje POJAVILO pa je ispalo kao da chip nije ok...kad sam ugasio softwareski EGR auto je presto cukat i ok
2. nakon x km pređenih sa chipom počeo mu je klizit kuplung...naravno ako se pretjera sa okr momentom to može uzrokvat klizanje kuplunga no to nije bio slučaj kod Jureta...neki 1.9 i 2.4 motori imaju problema da im kroz navoj vijaka koji drže zamajac probije ulje iz motora i to naulji lamelu...to se dogodilo i njemu...naravno opet je sumnja bila na chip no problem je riješen pod garancijom jer se zna da se to hoče dogodit i na autima koji nisu chipirani...čisti tvornički propust

kako su se sve te stvari dogodile nakon chipanja Jure se malo uplašio i tražio da mu auto vratim u org stanje što sam i napravio no po meni nije bilo potrebno...moja GT-ejka je bila složena na 194 ks i 408 Nm momenata i radila je bez greške

16v motori a ni 8v nemaju nikaki problem drhatanja dok su u serijali ili kad zamajc pređe x tisuča km onda mu se pokvari mehanizma za amortiziranje okretnog momenata i onda počne trest ili drhtat
problem drhtanja kuplunga u vožnji imao je smao Stilo 1.9 JTD 80 ks jer ima slabi kuplung i tvornički ima serija koja je imala malo jači okr moment pa su znali drhtat u 5. brzini na cca 2000-2500 okr...to su se reprogramirale centrale i problem je bio riješen
« Zadnja izmjena: 27-06-2010, 11:34:09 od Seb »

Offline vlado0332

• Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 16v M-jet
    • Rijeka
« Odgovori #821 u: 27-06-2010, 22:12:28 »
Prošlo je više od 6 mjeseci od kako sam lagano chipao (na preporuku Seba) 1.9 M-jet i nikakvih problema nemam. Auto mi osjetno bolje ide, guštam u vožnji ko prasac i jedino me ekologija sprečava da mu još malo ne dignem max snagu.

33QO

• Gost
« Odgovori #822 u: 27-06-2010, 22:19:37 »
Prošlo je više od 6 mjeseci od kako sam lagano chipao (na preporuku Seba) 1.9 M-jet i nikakvih problema nemam. Auto mi osjetno bolje ide, guštam u vožnji ko prasac i jedino me ekologija sprečava da mu još malo ne dignem max snagu.

Koliko malo? Manje od onih uobičajenih 15-20%

Offline vlado0332

• Pripravnik
  • **
  • GT 1.9 16v M-jet
    • Rijeka
« Odgovori #823 u: 27-06-2010, 22:26:36 »
20% momenta i cca 12 - 15 % snage. Tako reče Seb. Mjerio nisam.

33QO

• Gost
« Odgovori #824 u: 27-06-2010, 22:28:41 »
20% momenta i cca 12 - 15 % snage. Tako reče Seb. Mjerio nisam.

To je znači ono uobičajeno. Ja to planiram na 147, a 159 ne mislim dirat.

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #825 u: 28-06-2010, 06:55:11 »
postoje...i za rad turba i za ubrizgavanje i svi limitatori i za sve ostalo...i još unutar neke mape imaš po još nekoliko mapi...čak do 10...zašto je to tako točno neznam...vjerojatno ovisno o tome kolko sustava raznih auto ima na sebi pa ovisno o uvjetima u kojima i kako radi auto ECU čita određene mape...
što se tiče boosta postoji podatak traženi i izmjereni boost...ti podaci nisu nikad baš 100% isti no ako su veča odstupanja (tipa 0,2-0,3 bara i više) onda nešto ne štima sa nečim na autu...do određne granice još može radit bez problema no kad tad če se upalit greška na sustavu za ubrizgavanje...može bit da je malo turbina začađena pa malo više boosta nego što bi trebala ili je senzor tlaka turba začađen pa ne očitava vrijednosti kak spada
S obzirom da mi je "na raspolaganju" i druga mapa (koja pokazuje 2.4bara desired boosta) probaću i sa njom... Hvala na odgovoru... :pivo:
Biti Merlin, ne Artur!

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #826 u: 28-06-2010, 07:22:23 »
kod Jureta su se pojavile 2 stvari...
1. kad smo nachiplai auto počeo mu je lagano cukat na niskim okr...razlog toga je bio neispravan rad EGR ventila koji je prisutan na nekim vozilima današnje genracije (1.9 8v i 16v i 2.4 20v)...postoji servis news koji kaže da se mora na rupu EGR-a ugradit jedna pločica koja smanjuje dotok ispušnih plinova u usisnu granu i neki auti prestanu cukat a nekima se smanji...kad se auto nachipa onda počne cukat ili se cukanje pojača...kod Jureta se cukanje POJAVILO pa je ispalo kao da chip nije ok...kad sam ugasio softwareski EGR auto je presto cukat i ok
2. nakon x km pređenih sa chipom počeo mu je klizit kuplung...naravno ako se pretjera sa okr momentom to može uzrokvat klizanje kuplunga no to nije bio slučaj kod Jureta...neki 1.9 i 2.4 motori imaju problema da im kroz navoj vijaka koji drže zamajac probije ulje iz motora i to naulji lamelu...to se dogodilo i njemu...naravno opet je sumnja bila na chip no problem je riješen pod garancijom jer se zna da se to hoče dogodit i na autima koji nisu chipirani...čisti tvornički propust

kako su se sve te stvari dogodile nakon chipanja Jure se malo uplašio i tražio da mu auto vratim u org stanje što sam i napravio no po meni nije bilo potrebno...moja GT-ejka je bila složena na 194 ks i 408 Nm momenata i radila je bez greške

16v motori a ni 8v nemaju nikaki problem drhatanja dok su u serijali ili kad zamajc pređe x tisuča km onda mu se pokvari mehanizma za amortiziranje okretnog momenata i onda počne trest ili drhtat
problem drhtanja kuplunga u vožnji imao je smao Stilo 1.9 JTD 80 ks jer ima slabi kuplung i tvornički ima serija koja je imala malo jači okr moment pa su znali drhtat u 5. brzini na cca 2000-2500 okr...to su se reprogramirale centrale i problem je bio riješen
:care :care :care.....vidimo se mi uskoro nadam se, pa ćemo vidit kako to ide  :craz .... :ok: :mahm
.... sempre gilles ....

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #827 u: 28-06-2010, 07:27:53 »
S obzirom da mi je "na raspolaganju" i druga mapa (koja pokazuje 2.4bara desired boosta) probaću i sa njom... Hvala na odgovoru... :pivo:

kak češ to probat?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #828 u: 28-06-2010, 07:28:18 »
:care :care :care.....vidimo se mi uskoro nadam se, pa ćemo vidit kako to ide  :craz .... :ok: :mahm
ljepo ide :ok:

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #829 u: 30-06-2010, 22:59:15 »
kak češ to probat?
Sa dijagnostikom u vožnji - koristim FiatECUScan 2.1 i OBDII kabel. A tu alternativnu mapu će mi uprogramirati prijatelj koji ima i kabel i softver...
Biti Merlin, ne Artur!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #830 u: 01-07-2010, 06:55:40 »
Sa dijagnostikom u vožnji - koristim FiatECUScan 2.1 i OBDII kabel. A tu alternativnu mapu će mi uprogramirati prijatelj koji ima i kabel i softver...

šta želiš ti postić sa svim tim

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #831 u: 10-07-2010, 17:11:18 »
Zapravo hoću da napravim mapu (što nije lako bez merenja KS i Nm) koja će omogućiti da 147 1.9 JTD 8v bude 24/7 vozilo sa najvećim mogućim performansama, ali sa dovoljno bezbednom marginom... Imam tri varijante mape sa povećanim/promenjenim vrednostima nekih parametara (boost, rail pressure, torque limit, EGR off, idle speed...), kao i originalnu mapu, koristim ECM2001 i pokušavam da napravim "optimalnu" mapu koja će zadovoljiti većinu vlasnika 147ce... Naravno - potpuno besplatno bih je podelio sa svima... kao što su i ovde saveti korisni i besplatni.
« Zadnja izmjena: 10-07-2010, 17:16:05 od dusan147 »
Biti Merlin, ne Artur!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #832 u: 12-07-2010, 06:55:31 »
trudiš se napravit nešto što je davno napravljeno...koji je smisao toga????
ja imam tih mapa kolko hočeš... ti tu mapu nemožeš metnut u svaki auto i da če svaki auto jednako radit....nije isto dali auto ima 15t km ili 115t km

Offline dusan147

• Pripravnik
  • **
    • Novi Sad
« Odgovori #833 u: 12-07-2010, 16:07:26 »
Da li su te mape koje spominješ "public property" tj. "freeware" ili su dostupne samo komercijalno?
« Zadnja izmjena: 12-07-2010, 16:08:34 od dusan147 »
Biti Merlin, ne Artur!

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #834 u: 13-07-2010, 06:53:03 »
Da li su te mape koje spominješ "public property" tj. "freeware" ili su dostupne samo komercijalno?
samo komercionalno...plačaju se i sad ako neko ko ju je platio hoče samo tak poklonit onda....je glup

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #835 u: 17-07-2010, 02:32:36 »
cijena chipa je 1500 kn + pdv
možemo sredit neki popust i pdv
cca keš 1200 kn

jel još uvijek aktualna ova cijena za chipiranje za cash,ako je navratio bih,radi se o alfi 159 jtdm 150 ks i 55000 km?

hvala
« Zadnja izmjena: 17-07-2010, 03:12:17 od dugixy1 »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #836 u: 19-07-2010, 16:39:59 »
jel još uvijek aktualna ova cijena za chipiranje za cash,ako je navratio bih,radi se o alfi 159 jtdm 150 ks i 55000 km?

hvala
159 nije nikad bila po toj cijeni...2000 kn -10%=1800 kn keš

33QO

• Gost
« Odgovori #837 u: 19-07-2010, 18:28:38 »
159 nije nikad bila po toj cijeni...2000 kn -10%=1800 kn keš

Jeli to vrijedi i za 147 JTD ili je drukčije?

33QO

• Gost
« Odgovori #838 u: 19-07-2010, 21:34:33 »
prešla 10.000, valjalo bi je čipnut malo  :craz

XariX

• Gost
« Odgovori #839 u: 19-07-2010, 21:40:21 »
prešla 10.000, valjalo bi je čipnut malo  :craz

:o000:

A sad, čišnuta il ne, ak samo stoji u garaži....  :hap:

Deri miško  :drive:  :da:

Navodno bude ti trebalo malo vrijeme privikavanja "nakon", a možda i s "kobilom" kasnije odeš na "chipnic kod Seba"  :hap: