21-04-2026, 06:48:25

Autor Tema: Chip tuning  (Posjeta: 477690 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
    • Velika Mlaka
Odg: Chip tuning
« Odgovori #720 u: 26-01-2010, 06:48:46 »
Do tad će proći kriza, pa neće više biti grupnog popusta  :hehe: 

@ Seb, jel rano 6.000 km, za 147-mu?
nije...stvar je samo kolko češ vrtit taj auto no 6t km je več polurazrađen motor
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #721 u: 26-01-2010, 06:49:45 »
Seb, ili 75K za 159-ku?
malo nije sigurno a chipo sam aute sa po 200t km tak da....
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #722 u: 26-01-2010, 06:51:21 »
Seb, a može li kakav popust retroaktivno?  :hehe: :smijeh
PS Auto ide ko metak, al razmišljam da bi mu još malo digao Pmax :hap:
PPS Kad će Jurički već jednom isteć ta garancija?  :craz
to imam....MultiJet-ovisa 2500 kn + pdv  je 2000 kn i za članove kluba -10% znači 1800 keš varijanta

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #723 u: 26-01-2010, 06:53:02 »
dogvorite se i javite...samo nemojte da bude kak su mi neki napravili...njih 5 sigurno dolazi a na kraju dođu 2 a ova 3 se predomislila :rolll:

Offline nixa

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #724 u: 26-01-2010, 12:25:06 »
Uzmes polog 200kn i bas te briga ako se ne pojave.

Ja isto razmisljam o tome vec neko vrijeme no nikako da se odlucim :craz U biti ni ne ganjam auto, no u preticanjima bi ponekad dobro doslo da je malo zivlja.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #725 u: 26-01-2010, 23:16:52 »
kad budeš ćipo i vmove dolazim  :funny:

ivan555

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #726 u: 10-02-2010, 09:44:36 »
relativno sam nov ovdje a i opcenito sto se tice chipanja pa me zanima eventualna štetnost (na vjek) tj. nuspojave na turbinu i mašinu prilikom chipanja 1.9 jtd 115ks na optimalno povecanje snage na 140ks
ili ih praktički nema?  :hap:

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #727 u: 10-02-2010, 09:47:32 »
nema štetnosti, samo razumno  :ok:
Spider 115

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #728 u: 10-02-2010, 18:07:40 »
relativno sam nov ovdje a i opcenito sto se tice chipanja pa me zanima eventualna štetnost (na vjek) tj. nuspojave na turbinu i mašinu prilikom chipanja 1.9 jtd 115ks na optimalno povecanje snage na 140ks
ili ih praktički nema?  :hap:
naravno da  mogu bit štetne posljedice
ako je software loše napravljene i ako se dobar software nepravilno korisiti

ivan555

• Gost
« Odgovori #729 u: 10-02-2010, 18:12:08 »
naravno da  mogu bit štetne posljedice
ako je software loše napravljene i ako se dobar software nepravilno korisiti
aha....OK kolko vidim ti se bavis modificiranjem SW-a i vidim da su ljudi zadovoljni, a reci mi kak se moze nepravilno koristiti?  :color:

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #730 u: 10-02-2010, 18:18:00 »
aha....OK kolko vidim ti se bavis modificiranjem SW-a i vidim da su ljudi zadovoljni, a reci mi kak se moze nepravilno koristiti?  :color:
da...nadam se da jesu
tako da se dosta oštro voziš sa njim...treba bit malo obazriviji i ne izvlačit često max iz njega

ivan555

• Gost
« Odgovori #731 u: 10-02-2010, 18:31:38 »
da...nadam se da jesu
tako da se dosta oštro voziš sa njim...treba bit malo obazriviji i ne izvlačit često max iz njega

kuzim...znaci ako se ne zloupotrebljava (cesto klanje) prakticki nema problema vec samo pozitiva; veći moment, veća snaga, manja potrosnja. E da to me zanima kak je moguce da se poveca snaga a potrosnja manji, laičko pitanje ali nisam u tome pa zato pitam.  A ako se ostro vozi, ko najvise trpi? Turbina, motor? Oboje?
tnx na objasnjenju  :mahm

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #732 u: 10-02-2010, 19:01:54 »
kuzim...znaci ako se ne zloupotrebljava (cesto klanje) prakticki nema problema vec samo pozitiva; veći moment, veća snaga, manja potrosnja. E da to me zanima kak je moguce da se poveca snaga a potrosnja manji, laičko pitanje ali nisam u tome pa zato pitam.  A ako se ostro vozi, ko najvise trpi? Turbina, motor? Oboje?
tnx na objasnjenju  :mahm
potrošnja nije manja u svim režimima...manja je u normalnoj gradskoj vožnji tj tamo di se stalno ubrzava i usporava...ako se koristi normalna količina gasa potrošnja je manja 0,5-1,5 lit ovisno o snazi motora...što je auto slabiji manja je razlika u potrošnji no što je auto jači veča je razlika...ako auto stiščeš po autoputu tu opet bude cca tolko veča potrošnja no brže i ideš
najprije strada ispušna grana od prevelikh temp ispušnih plinova (EGT)...ona se deformira no to je pojava koja se javlja i kod seriskih auti ako se žešće voze...zatim turbina...izgore axealni ležaji pa počne puštat ulje u usis,fućkat,rastope se lopatice promjenjive gemetrije,...motor može dosta podnjet...skratiš mu vijek ak ga puno vrtiš...nije isto jel neki motor radi u prosjeku na 2500 okr ili 3800 okr (ako pričamo o dizelu)...naravno da povečanom temperaturom (EGT-om)ispušnih plinova može i motor stradat no to moraš bit j manijak a vjerujem da bi i turbina prije se zdimila nego motor...rizik se može smanjit na način da se otvori ispušni sistem...skinu se oba kata,umjesto prvog ide down-pipe,zatim je poželjna malo veća po promjeru cijev i 1 ili 2 protočna lonca ovisno o buci kaku želiš da auto stvara
uz sve to trpi malo i kuplunug,zamajac,polusovine,zglobovi no sve to može i trajat ako vozač ima mozga u glavi :rol:

Offline 156 sp1 rosso

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulia Veloce
    • ZAGREB
« Odgovori #733 u: 10-02-2010, 19:10:05 »
Malo ću se nadovezati ako može :craz

Znam njih par kod kojih niti jedan auto nemože ostati čitav.

.... uz malo mozga auto može dugo trajati bez obzira na chip .
Gubila il dobila......zauvijek si moja voljena. Volim te Hrvatska.

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #734 u: 10-02-2010, 19:16:14 »
moja GT-ejka je bila dignuta za cca 35% što je extremno puno...nisma ju klao ali nisam ju  baš ni šparo i garantiram da je ostala kod mene da bi ja sa njom napravio x km više nego neki sa serijalama

Offline Greco

• Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #735 u: 10-02-2010, 19:21:18 »
potrošnja nije manja u svim režimima...manja je u normalnoj gradskoj vožnji tj tamo di se stalno ubrzava i usporava...ako se koristi normalna količina gasa potrošnja je manja 0,5-1,5 lit ovisno o snazi motora...što je auto slabiji manja je razlika u potrošnji no što je auto jači veča je razlika...ako auto stiščeš po autoputu tu opet bude cca tolko veča potrošnja no brže i ideš
najprije strada ispušna grana od prevelikh temp ispušnih plinova (EGT)...ona se deformira no to je pojava koja se javlja i kod seriskih auti ako se žešće voze...zatim turbina...izgore axealni ležaji pa počne puštat ulje u usis,fućkat,rastope se lopatice promjenjive gemetrije,...motor može dosta podnjet...skratiš mu vijek ak ga puno vrtiš...nije isto jel neki motor radi u prosjeku na 2500 okr ili 3800 okr (ako pričamo o dizelu)...naravno da povečanom temperaturom (EGT-om)ispušnih plinova može i motor stradat no to moraš bit j manijak a vjerujem da bi i turbina prije se zdimila nego motor...rizik se može smanjit na način da se otvori ispušni sistem...skinu se oba kata,umjesto prvog ide down-pipe,zatim je poželjna malo veća po promjeru cijev i 1 ili 2 protočna lonca ovisno o buci kaku želiš da auto stvara
uz sve to trpi malo i kuplunug,zamajac,polusovine,zglobovi no sve to može i trajat ako vozač ima mozga u glavi :rol:

Može li objašnjenje u vezi auspuha? Kao prvo ćuo sam priče da bolje ne dirat auspuh u čađara jer pada snaga, a ti kažeš i oba katalizatora? I molim te objasni mi down pipe vidim da su neki ovdje prodavali za 1.9, postoji li to i za 2.4? puno hvala
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #736 u: 10-02-2010, 20:25:12 »
Može li objašnjenje u vezi auspuha? Kao prvo ćuo sam priče da bolje ne dirat auspuh u čađara jer pada snaga, a ti kažeš i oba katalizatora? I molim te objasni mi down pipe vidim da su neki ovdje prodavali za 1.9, postoji li to i za 2.4? puno hvala

...ja sam uz usis (cda filter), chipanje, modificirao i ispuh -> downpipe + protočni supersprint "katalizator" (umjesto serijskog) + protočni lonac na kraju...uz dobro poštelanu mapu smo iz 105, izvukli 150+ ks...zvuk je bolestan za diesela... :love3:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #737 u: 11-02-2010, 12:25:55 »
to vredi za sve turbake a i N/A motore...malo je sporiji odaziv turba u trenu njenog početnog spina no kad se zavrti i kad je auto nachipiran puno se brže razvrtava i manje su mogučnosti od pregrijavanja jer nema čepova (katova) koji zadržavaju plinove i povečavajau back presure
down pipe je cijev koja mjenja prvikat koji je zašrafljen na turbini
postoji i za 2.4 ali ne paše od 1.9 jer je večeg promjera
« Zadnja izmjena: 11-02-2010, 12:28:44 od Seb »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #738 u: 11-02-2010, 12:27:56 »
...ja sam uz usis (cda filter), chipanje, modificirao i ispuh -> downpipe + protočni supersprint "katalizator" (umjesto serijskog) + protočni lonac na kraju...uz dobro poštelanu mapu smo iz 105, izvukli 150+ ks...zvuk je bolestan za diesela... :love3:
da ali turbo smo stavili jači i dizne....znaš da sa 105 ks turbinom a poslje i sa jačim turbom i sa 105 ks injektorima nismo mogli dobit te konje nego kad smo sve to izmjenili i poštelali :hap:

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #739 u: 11-02-2010, 15:40:43 »
da ali turbo smo stavili jači i dizne....znaš da sa 105 ks turbinom a poslje i sa jačim turbom i sa 105 ks injektorima nismo mogli dobit te konje nego kad smo sve to izmjenili i poštelali :hap:

...točno, turbinu nisam naveo...htio sam mu reći da protočni kat i lonac, ne smanjuje performanse, ako je sve dobro poštelano... :ok:

...malo je sporiji odaziv turba u trenu njenog početnog spina no kad se zavrti i kad je auto nachipiran puno se brže razvrtava

...e to je ono što se kod mene jedino malo osjeti, malo manja snaga na nižim okretajima (što se lijepo vidi na grafu mjerenja snage), ali zato na malo višim podivlja... :wz
« Zadnja izmjena: 11-02-2010, 15:41:18 od mareo »

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #740 u: 11-02-2010, 15:45:47 »
...točno, turbinu nisam naveo...htio sam mu reći da protočni kat i lonac, ne smanjuje performanse, ako je sve dobro poštelano... :ok:

...e to je ono što se kod mene jedino malo osjeti, malo manja snaga na nižim okretajima (što se lijepo vidi na grafu mjerenja snage), ali zato na malo višim podivlja... :wz
to je zato što je veči A/R turba (veče ispušno turbinsko kučište...i sami kompresor ali najviše se osjeto zbog veličine ispuha turbine)

ivan555

• Gost
« Odgovori #741 u: 11-02-2010, 23:23:40 »
najprije strada ispušna grana od prevelikh temp ispušnih plinova (EGT)...ona se deformira no to je pojava koja se javlja i kod seriskih auti ako se žešće voze...zatim turbina...izgore axealni ležaji pa počne puštat ulje u usis,fućkat,rastope se lopatice promjenjive gemetrije,...

sve to vrijedi uz normalnu voznju i kod optimalnog chipanja 1.9 jtd sa 115ks na 140ks?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #742 u: 12-02-2010, 06:49:08 »
sve to vrijedi uz normalnu voznju i kod optimalnog chipanja 1.9 jtd sa 115ks na 140ks?
115 na 140 nije optimalno...to je vač malo više...130 je optimalno ali kak sam reko sve te stvari se događaju i na seriskim motorima tak da...

Offline Greco

• Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #743 u: 12-02-2010, 12:55:17 »
A koja je cijena down pipe za 2.4 i drugi protočni katalizator + protočni lonac ili je dosta stavit down pipe? Onako odoka?
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #744 u: 12-02-2010, 13:37:04 »

koja je preporuka za Rapid?

da li je i sa njime manja potrošnja?

da li da ga imam stalno upaljenog ili samo po potrebi? šta se preporuča'?

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #745 u: 14-02-2010, 12:27:58 »
A koja je cijena down pipe za 2.4 i drugi protočni katalizator + protočni lonac ili je dosta stavit down pipe? Onako odoka?
neznam za 2.4 ali za 1.9 je od SS-a svce zajedno oko 10t kn
nema kata...samo 2 lonca protočna,down pipe, i 5 mm veča cijev

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #746 u: 14-02-2010, 12:29:36 »
koja je preporuka za Rapid?

da li je i sa njime manja potrošnja?

da li da ga imam stalno upaljenog ili samo po potrebi? šta se preporuča'?
nije loše samo se finije i bolje da napravit sw-ski
isto padne potoršnja
možeš stalno osim ak se nemožeš kontrolirat po autoputu pri večim brzinama...onda ga ugasi

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet,Brera
    • Vukovar
« Odgovori #747 u: 03-03-2010, 07:26:29 »
Da li je moguće "reprogarmirat" mapu paljenja na Motronicu?
Mapa brizganja je OK ,ali mapa tajminga paljenja je preagresivno postavljena....previše ide u "rano"...
Gas Guzzler

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #748 u: 03-03-2010, 07:31:34 »
moguče je onome ko može
zašto misliš da je prerano paljenje?

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet,Brera
    • Vukovar
« Odgovori #749 u: 03-03-2010, 14:37:45 »
moguče je onome ko može
zašto misliš da je prerano paljenje?

Kad je čip gore prilikom paljenja dolazi do teškog alnasanja ,alnaser se pati dok vrti i kao da zapinje ,onak kao kad na starim motorima "zavrneš" razvodnik u rano paljenje....
Neznam u biti na koji način motronic upravlja paljenjem ,petpostavljam da sve ide preko istog ECU-a...
Gas Guzzler