zanimljivost s alfaownera:
About one months ago measured my 159 2.4 on dyno and car actually dissapoint me. Just 187hp at 3500rpm and 400NM at 2500rpm. So I am started to thinking about remap and ask a local tuner in Lithuania. After remaping car has 220hp at 4000rpm and 460NM at 3000rpm. We delete and remove dpf. Now car is much faster, but not enough for me I saw a lot of threads where talking about 250hp and more with precise remaping. Our local tuner have a lot experience with VW audi, but he is actually not very interested in alfas.
So, the question is: what is the reason for such low power 187hp (standard is 210hp)?
So, I find my disapeared HP!!! MAP sensor was very dirty and he had delay in working, after cleaning the MAP I have another car Now car achieve 0-100km/h in 7.0s and from perfomance calculator has about 240bhp. Torque become higher in the low rpm range up to 2000rpm. But I feel that another problem comes CLUTCH!
e da a vidim da ni ovaj od 200ks baš ne briljira
Avec seulement 183cv à la base, nous obtenons 207cv et 468Nm!
i još
Alfa Romeo 159 jtd 200cv @ 198cv dyno engine reprogramming digiservices
Reprogramming engine on a Alfa 159 JTD 200. As often, they are far from 200hp advertised s, with a likely concern Da bitmà ¨ be. We win 24shp and 65Nm!
ono, izgleda da se ovi 2.4 tek čipanjem dolaze na tvorničku snagu 
Posto sam bio piknut da dam i ja svoj senf na ovu temu evo.
Svi ali bas svi proizvodjaci imaju tol. oko nekih 20% snage u navodjenju KS u papirima. To je ajmo reci samo neka matematicka vrijednost ili stave po koji auto na valjke koji ima optimalne Toletancije djelova i onda ispada neka snaga x.
Daje se u seriju sa tol. +/-, i kad se uzme opet sve skupa odstupanja su ista jer nijedna masina nemoze obradjivati djelovo u bocu ako radi 24h dnevno i xy djelova.
Po mome je ta cijela prica + 20-30% snage samo optimitanje motota, ubrizgavanje, kolicina zraka i sl.
Mozda sam u krivom al mislim da tek one neke mape za koje sam cuo da su ubitacne od tebe da je tek to Tuning, do tada optimiranje.
Ja osobno ne pricam kad kazem da ima oko 240 KS o Tuningu nego optimiranju, jer je to sve u nekriticnoj mogucnosti motora.
Brutale Mape kako ih mi zovemo nejdu sa serijalom to nejde dugo dobro, al sam uvjeren sa par preinaka da je to to.
Tuning pocinje kad das gas a kvacilo kaze kjliz

, pa skini mapu i normaliziraj. Jace kvacilo gore, zamasnjak optimirati ili drugi, kocbice, +++, a sve to nije djabe.
Nesmije se zaboraviti da je sve to na vlastitu odgovornost. Seb sto radi da je garant (jer je Firma sto je po mome ok) dok se normalno i sa ugrijanim auto vozi, al ima puno pacijenata koji vec hladan auto stiscu.
Sve u svemu ja hocu probat onu brutalu, pod uslovom da ne dimi jer je momentalno katastrofa, za slucaj da se odlucim dati 450€ za kvacilo. Onda cemo na snimanje

.
Ajme kolko sam vec utuko u 159 toliko nisam kompl. u 166 loooool