Malo pregrubo receno
Imas prije toga jos jedan korak!!! Filter tj neki bolji oblik dotoka zraka i ispusni sistem!!! To je po meni neki osnovni,nazovimo, stage1!!! U kombinaciji sa chipom,naravno!!!
ogradjujem se jer mi nije struka vezana za auto industriju niti se bavim sa tim, ali realno, cini mi se da se ne isplati ulagati u usis i izduv na atmosfercu jer su dobici jednostavno premali a pitanje je da li se i osjete. jedino komplet izduvni sistem mijenjati od grane do izduva ali za te novce je bolje onda ubaciti jaci motor.
a i cip na atmosfercu, on ne moze popeglati, primjera radi, krivulju obrtnog momenta, vec se moze 'nabudziti' sistem da radi do limita i da da nekih 5-6 ks i to na visokim obrtajima...
na primjer, posebne bregaste osovine, npr. za 2.0 ts, prodaje autodelta i one daju nekih 22 ks sto je vec druga prica, ali kostaju cca 1200 eur i ne znam ko bi bio lud da to ugradjuje:
http://www.autodeltashop.com/product_info.php?products_id=221o turbo tuningu ne bih komentarisao, turbo motori su kao kurve - naoko se cine atraktivne i jeftine ali zapravo daleko skuplje i losije od neke prosjecne cure...